Roomijs

De naam zegt het al....
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

Roomijs

#1 Bericht door johnshadows » 08-09-2013 17:33

http://thepromiselandfarm.com/homemade- ... m-recipes/

vanille

Afbeelding

munt chocolade

Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#2 Bericht door Vera » 08-09-2013 18:21

He leuk John. Wij maken ook altijd zelf ijs - meestal yoghurtijs met verse vruchten.
Die site ga ik eens raadplegen om ideetjes op te doen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#3 Bericht door webmaster » 09-09-2013 07:48

John, bedankt voor de link!

Vera, maak jij yoghurtijs met een ijs met een ijsmachine? Ik heb dat een paar keer geprobeerd. Als ik het direct gebruik, dan gaat het nog wel maar als het even in de vriezer is geweest, dan is het een blok beton. Als jij daar betere ervaringen mee hebt ben ik benieuwd naar je recept....

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#4 Bericht door Vera » 16-09-2013 11:29

Klopt Herman, het wordt erg hard. Wij halen de bak een uurtje voor gebruik uit de vriezer dan kun je wel goed scheppen.
Naarmate het ijs meer suiker bevat wordt het wel wat zachter.
Basis recept yoghurtijs.
Alle ingredienten goed koelen van te voren.

2 dl slagroom met 100 gram basterdsuiker kloppen tot vladikte. Wij vinden het met deze hoeveelheid suiker te zoet, maar dat is een kwestie van smaak.
Room toevoegen aan 3 dl yoghurt, goed roeren en dan in de ijsmachine.

Naar smaak kun je essence toevoegen.

Als je vruchtenijs wilt maken - 300 gram vruchten in de blender fijnmaken en aan de yoghurt toevoegen.
Erg lekker is ook ca 100 gram bastognekoeken fijnmalen en dan rumessence er door.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

berijl

#5 Bericht door berijl » 07-11-2014 16:58

ik heb nog niet verder gespeurd op het net maar kan je eigenlijk ook ijs maken met honing ipv suiker? of anders met diksap?

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 07-11-2014 18:25

Honing kan, diksap ook, de kaas wordt dan wel harder. maar dat is makkelijk op te lossen door het ijs gewoon wat langer uit de vriezer te zetten voor je het gaat eten.

Inmiddels is mijn recept voor yoghurtijs aardig ge-evolueerd.

2 dl slagroom kloppen met een zakje vanillesuiker en dan het suikergewicht - met gewone suiker - brengen naar in totaal 50 gram.
Toevoegen aan 3.5 dl yoghurt.

Het ook een leuk recept inmiddels voor cirtoenijs!

En.... bananenijs met chocolade - dat is zo makkelijk, eigenlijk geen recept te noemen.
:oops:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#7 Bericht door Elke » 07-11-2014 18:55

tegen het hard zijn van je ijs moet je glucosestroop of fructose gebruiken, dan blijft je ijs schepbaar

om lekker te zijn moet je je ijsmengsel ook koken en dan laten rijpen (24 h )voor je er ijs van maakt

RAF !!! heb jij die papieren nog van de cursus die we op de praktijkdag ijsbereiding hebben gekregen ? daar staat volgens mij de verhoudingen van de verschillende suikers op

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#8 Bericht door Gerda » 07-11-2014 19:05

Dus je mengsel wat je normaal in de ijsmachine doet breng je eerst aan de kook??? En dat maak je een dag van te voren klaar en dan in de ijsmachine?
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#9 Bericht door Elke » 07-11-2014 19:39

ik zal de recepten eens zoeken :)

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#10 Bericht door Gerda » 07-11-2014 19:52

Graag, is dat het recept van het ijs dat we bij jou hebben geproefd??

Zie moet ik voor de kerst ook nog ijs maken, wilde wel eens een eigengemaakte ijstaart maar dan niet van dat ijs wat keihard blijft.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#11 Bericht door Elke » 07-11-2014 20:02

ha hier :

melk ( volle melk ) + room
toevoegingen zoals suiker , eieren,..
mixen ( belangrijk om te homogeniseren ) doel vetbolletjes te verkleinen, geeft een fijne gladde textuur,
pasteuriseren ( 25 sec op 80°c )
koelen tot 4 °c
rijpen 4 tot 24 u
vriezen - 5 °c of in ijsmachine laten draaien
verpakken
harden ( gewone diepvriezer )

zoetstoffen, hoe lager het vriespunt, hoe schepbaarder het ijs
vb . glucose heeft een zoetkracht van 74 % tgv sacharose ( 100 % ) maar
geeft een vriespuntdaling tgv sacharose van 190 %, dus zijn vriespunt is
bijna 2 maal zo laag, besluit glucose heeft minder zoetkracht maar maakt
het ijs schepbaarder

fructose : 150 % tgv sacharose ( dus veel zoeter ) en 190% vriespunt
lactose : 20 % zoetkracht en 100 % vriespunt
invertsuiker 95 % zoetkracht en 112 % vriespunt

nadeel is dat niet elke suiker even lekker is ( met sacharose bedoelen we de gewone keukensuiker ) dus het is een evenwicht zoeken tussen vb. meer glucose toe te voegen , hoewel je ijs dan minder zoet zal zijn, het is dus net als met kaasmaken zoeken tot wanneer je voor jezelf het lekkerste schepbaarste ijs hebt gemaakt

mijn echte recepten , met de verhoudingen enzo heb ik eens uitgeleend en niet teruggekregen, maar misschien heeft Raf ze nog wel

verder zijn er nog een aantal toevoegingen die je kan doen zoals weipoeder, of johannesbroodboompitmeel die je ijs een aangenamer mondgevoel geven , maar daar zou ik me eens terug in moeten verdiepen

beetje lectuur :
http://www.ilvo.vlaanderen.be/zuivel/Zu ... fault.aspx

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#12 Bericht door Elke » 08-11-2014 12:50

Gerda,

dit is het recept van het ijs dat jullie geproefd hebben
400 ml volle melk
200 ml room
1 vanillestokje
165 g suiker ( vb. 80 gr glucosestroop en 85 g gewone suiker )
klein snuifje zout
3 eidooiers

breng de melk met de room, de vanille en 115 gr suiker en het zout tot aan het kookpunt
klop de eidooiers luchtig met 50 gr suiker
giet een beetje van het warme mengsel bij de dooiers, roeren en terug bij de rest van de melk
zet op een zacht vuur ( 85 °c ) en klop tot een homogeen mengsel met een mooie binding
mix de mix met de mixer :wink: ( 5 min )

zet 24 h in de koelkast om te rijpen
draai de volgende dag het ijs af en zet in de diepvriezer

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#13 Bericht door Gerda » 08-11-2014 19:58

Bedankt Elke dat ga ik proberen. Is de suiker voor glucosesiroop zo tekoop in pakken?
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#14 Bericht door Elke » 08-11-2014 20:02

bij ons te koop in Aveve,
http://thuisbakken.avevewinkels.be/zoek ... cosestroop

maar ik denk niet dat ze die hebben in duitsland,
in een winkel voor bakkerij produkten ?
als je er niet aan geraakt stuur ik het mee naar je op in je kerstpakket :lol:

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#15 Bericht door Gerda » 08-11-2014 20:07

Yes de kerstman komt hahah

De welkoop heeft Aveve, das wel Nederland maar daar zit ik wel af en toe als ik werk ;)

Wanneer je fruit toevoegt vervang je dat deel dan voor een hoeveelheid melk?
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#16 Bericht door Elke » 08-11-2014 21:17

Nee, als ik fruit toevoeg zorg ik dat ik er eerst een soort dikke confituur van maak met zo weinig mogelijk water in , want gewoon fruit bevat veel water en als dat bevriest heb je weer die bevrozen blok.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#17 Bericht door Gerda » 09-11-2014 09:23

Dus dan voeg je extra fruit toe bij dit recept?

En andere smaken ook? Alles dus waar zo min mogelijk water bijgevoegd hoeft te worden. Beter dus gesmolten chocolade aan het mengsel wat verwarmd moet worden toe voegen.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#18 Bericht door Elke » 09-11-2014 12:47

ja,
andere smaken :allemaal volgens eigen smaak natuurlijk
chocolade : cacaopoeder
mokka : 1/2 cacaopoeder en 1/2 oploskoffie (eerst even oplossen in een klein beetje vocht )
karamel : suiker naar keuze met room/water of boter laten karameliseren
stracciatella : gesmolten chocolade zeer zachtjes toevoegen terwijl het ijs aan het afdraaien is

wat ik ook wel doe is gewoon aardbeien/frambozen mixen en erbij doen, maar dan moet je weer een beetje zoeken hoe het zit met je schepbaarheid

een handige truc is het ijs direct in kleine wegwerpbare ijsroompotjes ( AVA of een horecazaak ) doen , is heel goedkoop, en als je ijs te hard is, ontdooid het veel sneller , bij een grote pot heb je al snel dat de randjes gesmolten zijn , en de binnenkant nog steenhard

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#19 Bericht door Gerda » 09-11-2014 14:52

Nou morgen maar eerst druivensuiker scoren. Dan Aan het ijsmaken, de bak voor mijn ijsmachine al in de vriezer gezet.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#20 Bericht door Gerda » 10-11-2014 20:38

Lang leve bakland Duitsland, druivensuiker voor 99 eurocent per 500 gram.

Gelijk dan weer vragen, die glucosesiroop hoe dik kook jij dat in? Ik goot het in een stenen schaaltje en het werd meteen heel hard. Terug bij het hete mengsel ging dat wel weer goed maar toch.

En klop jij dan het warme mengsel 5 minuten? Of laat je het eerst afkoelen?

Staat nu een flinke bak in de koelkast en dan morgenavond maar eens maken. Heb eerst maar eens gewoon vanille-ijs gemaakt, al is de kleur door onze kippeneitjes alsof ik advocaatijs heb gemaakt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#21 Bericht door Elke » 10-11-2014 21:42

hey Gerda,

mijn glucosestroop is kant en klaar, dus is ook helemaal niet hard als hij gewoon op kamertemperatuur is, ik weet dus niet of het zo een goed idee is om glucose te gebruiken die hard is :? heb je hem zelf gemaakt ?

waarom gebruik je druivensuiker ? qua schepbaarheid ga je niet veel verschil hebben , zijn vriespunt zit op 112¨% als gewone suiker 100 % is
dus een klein beetje zachter , maar niet veel

gewoon mixen als hij klaar is om af te koelen , maar mixen hé, met de messen , niet kloppen met de kloppers, bedoeling is niet om er lucht in te krijgen , dat doet u ijsmachine, maar om alles in zo klein mogelijke stukjes te snijden , dat je een optimaal mooi glad mengsel krijgt

heb je al van je mix geproefd ? smaakt het zoete zoals je graag wil ? dan moet je er voor gaan , ben wel benieuwd 8)

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#22 Bericht door Gerda » 10-11-2014 21:55

Glucosestroop word van druivensuiker (dextro) gemaakt.
Wil jij eens kijken op jouw pot waar de glucosestroop van aveve van gemaakt is?
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#23 Bericht door Gerda » 10-11-2014 22:42

Vond een site op het Duitse net, glucosesiroop is echt wat meer dan druivensuiker en water. Heb bij een Duitse bakshop besteld. Vond inderdaad een heel blog over jouw info met betrekking tot het vriespunt van de diverse suikers.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#24 Bericht door Elke » 11-11-2014 16:38

mijne glucostroop is op , dus ge zult moeten wachten tot ik een nieuwe pot koop :)

stuur die link van het blog eens door als ge wilt

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#25 Bericht door Gerda » 11-11-2014 19:08

http://www.eis-machen.de/

Ik heb mijn ijs gedraaid vanavond. Volume was een beetje te veel dus niet helemaal stevig kunnen draaien maar er staan 3 bekertjes in de vriezer dus eens kijken hoe dat gaat met invriezen. Heerlijk vanilleijs alleen iets te zoet. Van ons mag het wat minder zoet. Maar nu zijn wij natuurlijk minder suiker gewend door het Duitse gebak. hihi
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten