Pagina 1 van 2

Boter

Geplaatst: 22-09-2013 20:44
door Gerda
Hoe maak je nu het best boter!

Graag wat info vanaf het halen van de melk, dus hoe lang laten jullie de melk staan, waar, temp, afscheppen room.

Ik heb al veel filmpjes op youtube gezien, maar lijkt heel simpel.

Geplaatst: 23-09-2013 09:43
door johnshadows
Wanneer je melk kookt, dus om te steriliseren, komt daar na afkoelen een dikke sliblaag op liggen.
Die kan je verzamelen in een potje en in de frigo laten verzuren.
Wanneer die verzuurd is laat je 'm opwarmen tot kamertemperatuur en je plaatst de klopper erin en draaien maar.
Dit levert superlekkere boter op.
Vroeger dikwijls gedaan.
Natuurlijk kan je ook de verse melk van de boer in de frigo plaatsen, laten afkoelen, 2°C, en 24 uur later de room afscheppen, die drijft dan bovenop.
Ook deze kan je dan weer spontaan laten verzuren, of je voegt zelf zuursel toe. Zelfde bewerking als hierboven.

Geplaatst: 23-09-2013 15:52
door Gerda
De melk net ontroomd. Wat een oogst, mooi dikke room.
Toch maar even op de youtube manierr boter gemaakt, in de blender en dan ongeveer 15 minuten middelsnelheid kloppen. Leverde me een hele mooie boter op.

De smaak, romig........maar verdorie zit me die boer ook al in de boter!!!

Volgende keer de avond ervoor toch maar pasteuriseren. :?

Geplaatst: 23-09-2013 17:25
door johnshadows
Wel opletten dat je de karnemelk er goed uithaalt.
Anders wordt de boter ranzig.

Geplaatst: 23-09-2013 17:50
door webmaster
Gerda schreef:De smaak, romig........maar verdorie zit me die boer ook al in de boter!!!
Da's dus geen boter op je hoofd, maar boter in Jozef's onderbroek :lol:

Geplaatst: 28-09-2013 20:11
door Gerda
johnshadows schreef:Wel opletten dat je de karnemelk er goed uithaalt.
Anders wordt de boter ranzig.
Ja had begrepen dat je goed moest spoelen met ijskoud water.

Geplaatst: 28-09-2013 20:17
door Danuta
En goed kneden....

Ik houd van boter met de boer erin.......


MVG



Danuts

Geplaatst: 14-12-2013 14:45
door stef
johnshadows schreef:Wanneer je melk kookt, dus om te steriliseren, komt daar na afkoelen een dikke sliblaag op liggen.
Die kan je verzamelen in een potje en in de frigo laten verzuren.
Wanneer die verzuurd is laat je 'm opwarmen tot kamertemperatuur en je plaatst de klopper erin en draaien maar.
Dit levert superlekkere boter op.
Vroeger dikwijls gedaan.
Natuurlijk kan je ook de verse melk van de boer in de frigo plaatsen, laten afkoelen, 2°C, en 24 uur later de room afscheppen, die drijft dan bovenop.
Ook deze kan je dan weer spontaan laten verzuren, of je voegt zelf zuursel toe. Zelfde bewerking als hierboven.
Hallo John ,

Ik ben melk bij de boer gaan halen.. Dus deze gewoon zonder er iets aan te doen in de frigo voor 24 uur plaatsen en daarna de room afscheppen , aan deze room dan 6% zuursel toevoegen ( kaaszuursel ? ) na de toevoeging van het zuursel hoelang laten staan en waar ( frigo of kamer )
Graag een stap voor stap receptje indien mogelijk..tijden , hoeveel , waar te bewaren..
Ik had deze week al boter gemaakt maar van gekochte room wil het nu beginnen maken van rauwe melk..
Hier verwarmen ze de melk eerst tot 67 graden
https://www.youtube.com/watch?v=S8WRtEOFZzs
Dus dit is een volledige andere manier als dat hier word beschreven en hier voegen ze zuursel toe aan de melk ? In mijn boekje kaas je kaasje staat ( boter maken van melk 3% van de te verkarnen melk ) en boter maken van room 6% van de te verkarnen room
Dank bij voorbaat

Geplaatst: 14-12-2013 16:34
door johnshadows
Melk in de frigo koud bewaren, de room komt bovendrijven.
De volgende dag de room afscheppen, aanzuren met mesofiele moedercultuur, 1 % als je zoete boter wil, meer als je zure boter wil.
24 uur laten staan op kamertemperatuur. Sommigen plaatsen het zelfs in de volle zon.
De aangezuurde room kan je nu gaan 'kloppen' met een karn of een mixer of.... afhankelijk van de hoeveelheid.
Je gaat door tot er boterklontjes gaan kleven en de boter geel wordt.
Dan de karnemelk afgieten en ijswater bij de boter toevoegen en nog even verder kloppen zodat deze niet meer zo kleeft.
Sommigen doen het met gewoon koud water.
Giet af en leg alle boter op een plankje.
Pers zoveel mogelijk vocht uit de boter, bv door een andere plank erop te plaatsen en te persen. Er moet zoveel als kan vocht verwijdert worden anders wordt de boter ranzig van smaak.
Zouten naar smaak, bewaren in de koelkast.
Hoe lang? Weet ik niet, was altijd dezelfde dag al op.

Geplaatst: 14-12-2013 16:37
door stef
Zeer duidelijk , thanks my friend

Geplaatst: 14-12-2013 16:43
door johnshadows
Steven dat ze de melk tot 67 °C verwarmen is om te pasteuriseren en ook de smaak zal veranderen daardoor. Dat is goesting eh.
Moet je zuursel toevoegen?
Vroeger werd dat niet gedaan, melk verzuurt spontaan.
Door zuursel toe te voegen ga je de smaak beïnvloeden.

Geplaatst: 14-12-2013 17:07
door stef
Dat zal inderdaad een kwestie van smaak zijn , ik ga toch eens wat verschillende mogelijkheden proberen om het smaakverschil te weten... Ga eerst jouw methode eens proberen( melk staat in de frigo).. De boter die ik laatst heb gemaakt van de gekochte room was ook wel lekker en heb er geen zuursel aan toegevoegd en gewoon geschud in een glazen weckpot. Ging prima

Geplaatst: 15-12-2013 14:51
door stef
Beste Forum bezoekers ,

Ik heb dus een liter melk in een maatbeker 24 uur in de frigo geplaatst dit leverde mij 1,5 cm bovenop de melk room op dus de moeite niet om boter te maken wat is er fout gegaan , de boer zegt tegen mij dat de melk 45,4% vet bevat..
Dus ik snap niet dat Gerda hier zegt mooie oogst

Geplaatst: 15-12-2013 15:55
door Gerda
Euhm Stef, ik had ruim 10 liter in de frigo staan :oops:

Geplaatst: 15-12-2013 16:00
door Gerda
http://youtu.be/lRL5ZESOs4I

Kijk maar eens naar het filmpje op youtube, ben niet gek van hun kaasmaak methode maar in het filmpje is duidelijk hoeveel room hij af moeten scheppen en hoeveel boter hij dan overhoud.

Geplaatst: 15-12-2013 16:37
door stef
Ok filmpje even bekeken , die man heeft het wel 48 uur laten staan en hier word gezegd 24 , die 24 uur is duidelijk niet lang genoeg want ik had geen room , hoelang heb jij het laten staan Gerda?

Geplaatst: 15-12-2013 18:07
door Vera
Stef wij hebben laatst boter gemaakt van 2 liter winkelmelk 3.5% vet. Hadden ca 75 gram boter.
Jouw boer geeft aan een vetpercentage van meer dan 45% waarschijnlijk moet dat zijn 4.5%?
Tenminste de melk die ik van de week heb gehaald bevatte 4.6% vet.

Geplaatst: 15-12-2013 19:11
door Gerda
Ik heb ze 24 uur laten staan.
Dan heb je al een mooie productie.
Wil je echt een mooie klompje boter ben je wel 10 liter nodig

Geplaatst: 15-12-2013 19:31
door stef
Ok Vera , Gerda bedankt voor jullie antwoord we gaan nogmaals proberen , zuivel is een raar beestje..

Geplaatst: 15-12-2013 19:44
door johnshadows
Ja Stef, ik denk in meerdere liters melk... (40 à 50 L)
Vergeten te vermelden. :oops:

Geplaatst: 16-12-2013 08:49
door stef
Inderdaad ik had al de indruk dat ik met mijn litertje niet ver zou springen als je er zoveel melk voor nodig hebt word dat een dure boter , dat is dus goed als je een eigen melkbeest hebt :cry:

Geplaatst: 16-12-2013 09:33
door Vera
Stef, je kunt ook van de melk die je haalt voor het kaasmaken een deel van de room afscheppen en invriezen. Ik meen dat daar ook een beschrijving van in 'Kaas je kaasje staat'?

Geplaatst: 16-12-2013 16:30
door stef
Bedankt voor de info Vera , goede raad :D

Geplaatst: 18-12-2013 08:46
door webmaster
Het is niet echt boter maken, maar ik kwam vanmorgen dit tegen:
Margarine maken

Geplaatst: 18-12-2013 21:18
door stef
Misschien niet echt boter maken maar toch wel een goeie link Herman.. Omega 3 en 6 toch wel zeer belandrijk voor ons lichaam..
Bedankt voor de link ik heb hem opgeslagen..