Boter
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Boter
Hoe maak je nu het best boter!
Graag wat info vanaf het halen van de melk, dus hoe lang laten jullie de melk staan, waar, temp, afscheppen room.
Ik heb al veel filmpjes op youtube gezien, maar lijkt heel simpel.
Graag wat info vanaf het halen van de melk, dus hoe lang laten jullie de melk staan, waar, temp, afscheppen room.
Ik heb al veel filmpjes op youtube gezien, maar lijkt heel simpel.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Wanneer je melk kookt, dus om te steriliseren, komt daar na afkoelen een dikke sliblaag op liggen.
Die kan je verzamelen in een potje en in de frigo laten verzuren.
Wanneer die verzuurd is laat je 'm opwarmen tot kamertemperatuur en je plaatst de klopper erin en draaien maar.
Dit levert superlekkere boter op.
Vroeger dikwijls gedaan.
Natuurlijk kan je ook de verse melk van de boer in de frigo plaatsen, laten afkoelen, 2°C, en 24 uur later de room afscheppen, die drijft dan bovenop.
Ook deze kan je dan weer spontaan laten verzuren, of je voegt zelf zuursel toe. Zelfde bewerking als hierboven.
Die kan je verzamelen in een potje en in de frigo laten verzuren.
Wanneer die verzuurd is laat je 'm opwarmen tot kamertemperatuur en je plaatst de klopper erin en draaien maar.
Dit levert superlekkere boter op.
Vroeger dikwijls gedaan.
Natuurlijk kan je ook de verse melk van de boer in de frigo plaatsen, laten afkoelen, 2°C, en 24 uur later de room afscheppen, die drijft dan bovenop.
Ook deze kan je dan weer spontaan laten verzuren, of je voegt zelf zuursel toe. Zelfde bewerking als hierboven.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
De melk net ontroomd. Wat een oogst, mooi dikke room.
Toch maar even op de youtube manierr boter gemaakt, in de blender en dan ongeveer 15 minuten middelsnelheid kloppen. Leverde me een hele mooie boter op.
De smaak, romig........maar verdorie zit me die boer ook al in de boter!!!
Volgende keer de avond ervoor toch maar pasteuriseren. :?
Toch maar even op de youtube manierr boter gemaakt, in de blender en dan ongeveer 15 minuten middelsnelheid kloppen. Leverde me een hele mooie boter op.
De smaak, romig........maar verdorie zit me die boer ook al in de boter!!!
Volgende keer de avond ervoor toch maar pasteuriseren. :?
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
Hallo John ,johnshadows schreef:Wanneer je melk kookt, dus om te steriliseren, komt daar na afkoelen een dikke sliblaag op liggen.
Die kan je verzamelen in een potje en in de frigo laten verzuren.
Wanneer die verzuurd is laat je 'm opwarmen tot kamertemperatuur en je plaatst de klopper erin en draaien maar.
Dit levert superlekkere boter op.
Vroeger dikwijls gedaan.
Natuurlijk kan je ook de verse melk van de boer in de frigo plaatsen, laten afkoelen, 2°C, en 24 uur later de room afscheppen, die drijft dan bovenop.
Ook deze kan je dan weer spontaan laten verzuren, of je voegt zelf zuursel toe. Zelfde bewerking als hierboven.
Ik ben melk bij de boer gaan halen.. Dus deze gewoon zonder er iets aan te doen in de frigo voor 24 uur plaatsen en daarna de room afscheppen , aan deze room dan 6% zuursel toevoegen ( kaaszuursel ? ) na de toevoeging van het zuursel hoelang laten staan en waar ( frigo of kamer )
Graag een stap voor stap receptje indien mogelijk..tijden , hoeveel , waar te bewaren..
Ik had deze week al boter gemaakt maar van gekochte room wil het nu beginnen maken van rauwe melk..
Hier verwarmen ze de melk eerst tot 67 graden
https://www.youtube.com/watch?v=S8WRtEOFZzs
Dus dit is een volledige andere manier als dat hier word beschreven en hier voegen ze zuursel toe aan de melk ? In mijn boekje kaas je kaasje staat ( boter maken van melk 3% van de te verkarnen melk ) en boter maken van room 6% van de te verkarnen room
Dank bij voorbaat
Warme groeten
Stef.
I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.
Stef.
I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Melk in de frigo koud bewaren, de room komt bovendrijven.
De volgende dag de room afscheppen, aanzuren met mesofiele moedercultuur, 1 % als je zoete boter wil, meer als je zure boter wil.
24 uur laten staan op kamertemperatuur. Sommigen plaatsen het zelfs in de volle zon.
De aangezuurde room kan je nu gaan 'kloppen' met een karn of een mixer of.... afhankelijk van de hoeveelheid.
Je gaat door tot er boterklontjes gaan kleven en de boter geel wordt.
Dan de karnemelk afgieten en ijswater bij de boter toevoegen en nog even verder kloppen zodat deze niet meer zo kleeft.
Sommigen doen het met gewoon koud water.
Giet af en leg alle boter op een plankje.
Pers zoveel mogelijk vocht uit de boter, bv door een andere plank erop te plaatsen en te persen. Er moet zoveel als kan vocht verwijdert worden anders wordt de boter ranzig van smaak.
Zouten naar smaak, bewaren in de koelkast.
Hoe lang? Weet ik niet, was altijd dezelfde dag al op.
De volgende dag de room afscheppen, aanzuren met mesofiele moedercultuur, 1 % als je zoete boter wil, meer als je zure boter wil.
24 uur laten staan op kamertemperatuur. Sommigen plaatsen het zelfs in de volle zon.
De aangezuurde room kan je nu gaan 'kloppen' met een karn of een mixer of.... afhankelijk van de hoeveelheid.
Je gaat door tot er boterklontjes gaan kleven en de boter geel wordt.
Dan de karnemelk afgieten en ijswater bij de boter toevoegen en nog even verder kloppen zodat deze niet meer zo kleeft.
Sommigen doen het met gewoon koud water.
Giet af en leg alle boter op een plankje.
Pers zoveel mogelijk vocht uit de boter, bv door een andere plank erop te plaatsen en te persen. Er moet zoveel als kan vocht verwijdert worden anders wordt de boter ranzig van smaak.
Zouten naar smaak, bewaren in de koelkast.
Hoe lang? Weet ik niet, was altijd dezelfde dag al op.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Steven dat ze de melk tot 67 °C verwarmen is om te pasteuriseren en ook de smaak zal veranderen daardoor. Dat is goesting eh.
Moet je zuursel toevoegen?
Vroeger werd dat niet gedaan, melk verzuurt spontaan.
Door zuursel toe te voegen ga je de smaak beïnvloeden.
Moet je zuursel toevoegen?
Vroeger werd dat niet gedaan, melk verzuurt spontaan.
Door zuursel toe te voegen ga je de smaak beïnvloeden.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
Dat zal inderdaad een kwestie van smaak zijn , ik ga toch eens wat verschillende mogelijkheden proberen om het smaakverschil te weten... Ga eerst jouw methode eens proberen( melk staat in de frigo).. De boter die ik laatst heb gemaakt van de gekochte room was ook wel lekker en heb er geen zuursel aan toegevoegd en gewoon geschud in een glazen weckpot. Ging prima
Warme groeten
Stef.
I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.
Stef.
I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
Beste Forum bezoekers ,
Ik heb dus een liter melk in een maatbeker 24 uur in de frigo geplaatst dit leverde mij 1,5 cm bovenop de melk room op dus de moeite niet om boter te maken wat is er fout gegaan , de boer zegt tegen mij dat de melk 45,4% vet bevat..
Dus ik snap niet dat Gerda hier zegt mooie oogst
Ik heb dus een liter melk in een maatbeker 24 uur in de frigo geplaatst dit leverde mij 1,5 cm bovenop de melk room op dus de moeite niet om boter te maken wat is er fout gegaan , de boer zegt tegen mij dat de melk 45,4% vet bevat..
Dus ik snap niet dat Gerda hier zegt mooie oogst
Warme groeten
Stef.
I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.
Stef.
I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
http://youtu.be/lRL5ZESOs4I
Kijk maar eens naar het filmpje op youtube, ben niet gek van hun kaasmaak methode maar in het filmpje is duidelijk hoeveel room hij af moeten scheppen en hoeveel boter hij dan overhoud.
Kijk maar eens naar het filmpje op youtube, ben niet gek van hun kaasmaak methode maar in het filmpje is duidelijk hoeveel room hij af moeten scheppen en hoeveel boter hij dan overhoud.
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Stef wij hebben laatst boter gemaakt van 2 liter winkelmelk 3.5% vet. Hadden ca 75 gram boter.
Jouw boer geeft aan een vetpercentage van meer dan 45% waarschijnlijk moet dat zijn 4.5%?
Tenminste de melk die ik van de week heb gehaald bevatte 4.6% vet.
Jouw boer geeft aan een vetpercentage van meer dan 45% waarschijnlijk moet dat zijn 4.5%?
Tenminste de melk die ik van de week heb gehaald bevatte 4.6% vet.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 173
- Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten