Karnemelk maken

De naam zegt het al....
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Karnemelk maken

#1 Bericht door Vera » 29-11-2013 19:52

Doe eens gek maak je eigen karnemelk.....
Is heel simpel en smaakt überherrlich!

Melk (gepasteuriseerde winkelmelk) op een temperatuur van 20 graden - 6% zuursel (moedercultuur of gewoon karnemelk) toevoegen. Kort doorroeren. 24 Uur laten staan bij ca 20 graden. Even doorkloppen met de mixer en jawel, dan heb je heerlijke dikke ouderwetse karnemelk.
Kan net als yoghurt steeds doorgestart worden.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#2 Bericht door johnshadows » 29-11-2013 22:37

Ik blijf het een vreemde smaak vinden. :?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#3 Bericht door webmaster » 30-11-2013 09:41

En ik altijd maar denken dat het een bijproduct was van het boter karnen....

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#4 Bericht door Vera » 30-11-2013 20:19

Je houdt helemaal niet van karnemelk John?

Klopt hoor Herman, eigenlijk is het een afvalproduct van het botermaken. Maar toen wij een keer boter maakten en het mislukte - er kwam geen boter uit de aangezuurde melk - en we de melk proefden waren we allebei verkocht. Nu maken we dus gewoon karnemelk met de boter erin.....
Vandaar dat kort doorkloppen, klop je langer door dan trek je de boter eruit. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 30-11-2013 21:07

Nee ik ben geen fan.
Ik begrijp het ook niet.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 30-11-2013 22:03

johnshadows schreef:Nee ik ben geen fan.
Ik begrijp het ook niet.
Wat begrijp je niet?
Dat je de smaak van karnemelk niet lekker vind dat snap ik best. Vroeger vond ik het ook echt een gruwel.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#7 Bericht door johnshadows » 30-11-2013 22:52

Ik vond het vroeger al niet lekker en nu nog steeds niet.
En ik weet gewoon niet waar het aan ligt.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#8 Bericht door Vera » 01-12-2013 19:53

Ach John, ik vond vroeger spruitjes een drama om te eten en nog steeds....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#9 Bericht door johnshadows » 01-12-2013 19:57

Spruitjes, MMMM, lekker!
Gestoofd witloof, geen lekkerder groente om te eten.
Door het typen staat het water al in mijn mond.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#10 Bericht door Gerda » 01-12-2013 20:09

Brrrr karnemelk, gruwel dr van.

Spruitjes zalig met suddervlees waar je van die heerlijke donkere jus van krijgt , gekookte aardappeltjes erbij. Heerlijk!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#11 Bericht door Vera » 01-12-2013 20:11

Witlof mag je me voor wakker maken, maar spruitjes, ik word al naar als ik ze voor Gerrit klaarmaak......
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#12 Bericht door Jouke » 03-09-2015 09:57

Tip voor de non-spruitjes eters:
Schoonmaken, halveren, roerbakken met een beetje olijfolie tot ze beetgaar zijn en dan een beetje (of wat meer) parmezaanse kaas erover raspen.
Dan is het ineens heerlijk!
Zo heb ik ze leren eten.
Als je het helemaal luxe wilt maken, kun je er wat spekreepjes bij bakken. Maar dat is natuurlijk alleen handig voor vleeseters.

Mijn moeder kookte ze altijd te lang en dan werden ze bitter. Op mijn manier blijven ze heerlijk zoet en met de parmezaan... :}
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#13 Bericht door johnshadows » 04-09-2015 19:17

Vera, nu ga je ze wel lekker vinden! :D
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#14 Bericht door Vera » 04-09-2015 19:47

Jouke dank voor het meedenken....
Ga je zelf ook karnemelk maken?

Nee John, dat wordt hem niet. Ik heb echt al van alles geprobeerd, want ik vind het heel stom. Maar ik kan ze niet eten. Klaarmaken voor Gerrit, die ze graag eet, is me al een gruwel. Al bij het schoonmaken staan ze me tegen. Hij krijgt ze dan ook echt niet vaak. :wink:
Ach iedere gek heeft zijn gebrek!
Gelukkig lust ik verder wel alles. We hadden van de week een gesprek daarover - niertjes, lever, zwezerik, pens, tong, zelfs een keer hersenen (weet niet van welk dier, zal wel koe geweest zijn) gegeten bij Egyptische kennissen. Niks is me te gek, maar spruitjes, nee!

Als ik wel eens bij iemand eet die vraagt: 'heb je dingen die je niet lust' is het echt alleen spruitjes. Dussss, als ik een keer bij je kom eten dan weet je dat vast. :D
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#15 Bericht door Jouke » 05-09-2015 11:51

Ja, ik ga zeker karnemelk maken, Vera. Heerlijk!
Afbeelding

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#16 Bericht door Jessy » 08-09-2015 09:50

Je karnemelk was heerlijk hoor!

Bijna volledig maaltijd, zo dik :wink:
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#17 Bericht door Jouke » 29-12-2015 19:59

Vandaag mijn eerste zelfgemaakte karnemelk geproefd. Heerlijk!
Gemaakt van lactosevrije winkel melk en aangezuurd met moederzuursel.
Het smaakt lekker fris, heerlijk zacht-zuur. Geweldig en voor herhaling vatbaar.
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#18 Bericht door Vera » 29-12-2015 20:04

Leuk dat het gelukt is. Ik heb het altijd gemaakt met een scheut winkelkarnemelk. En dan gewoon steeds doorstarten.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#19 Bericht door Jouke » 29-12-2015 21:52

Tja, ik moet lactose vrij, dus ben gestart met mijn eigen lactose vrije moedercultuur. De volgende start ik inderdaad op met deze karnemelk. Heerlijk!
Afbeelding

lily
Extra belegen kaas
Berichten: 454
Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
Contacteer:

#20 Bericht door lily » 07-02-2018 11:34

heb je ook het recept met die zonder boter
Ja nu ga ik echt LOS

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#21 Bericht door Jouke » 07-02-2018 12:18

Hier komt geen boter aan te pas hoor. Puur melk en zuursel van eerder gemaakte karnemelk of moederzuursel.
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast