Pagina 1 van 1

Karnemelk maken

Geplaatst: 29-11-2013 19:52
door Vera
Doe eens gek maak je eigen karnemelk.....
Is heel simpel en smaakt überherrlich!

Melk (gepasteuriseerde winkelmelk) op een temperatuur van 20 graden - 6% zuursel (moedercultuur of gewoon karnemelk) toevoegen. Kort doorroeren. 24 Uur laten staan bij ca 20 graden. Even doorkloppen met de mixer en jawel, dan heb je heerlijke dikke ouderwetse karnemelk.
Kan net als yoghurt steeds doorgestart worden.

Geplaatst: 29-11-2013 22:37
door johnshadows
Ik blijf het een vreemde smaak vinden. :?

Geplaatst: 30-11-2013 09:41
door webmaster
En ik altijd maar denken dat het een bijproduct was van het boter karnen....

Geplaatst: 30-11-2013 20:19
door Vera
Je houdt helemaal niet van karnemelk John?

Klopt hoor Herman, eigenlijk is het een afvalproduct van het botermaken. Maar toen wij een keer boter maakten en het mislukte - er kwam geen boter uit de aangezuurde melk - en we de melk proefden waren we allebei verkocht. Nu maken we dus gewoon karnemelk met de boter erin.....
Vandaar dat kort doorkloppen, klop je langer door dan trek je de boter eruit. :wink:

Geplaatst: 30-11-2013 21:07
door johnshadows
Nee ik ben geen fan.
Ik begrijp het ook niet.

Geplaatst: 30-11-2013 22:03
door Vera
johnshadows schreef:Nee ik ben geen fan.
Ik begrijp het ook niet.
Wat begrijp je niet?
Dat je de smaak van karnemelk niet lekker vind dat snap ik best. Vroeger vond ik het ook echt een gruwel.

Geplaatst: 30-11-2013 22:52
door johnshadows
Ik vond het vroeger al niet lekker en nu nog steeds niet.
En ik weet gewoon niet waar het aan ligt.

Geplaatst: 01-12-2013 19:53
door Vera
Ach John, ik vond vroeger spruitjes een drama om te eten en nog steeds....

Geplaatst: 01-12-2013 19:57
door johnshadows
Spruitjes, MMMM, lekker!
Gestoofd witloof, geen lekkerder groente om te eten.
Door het typen staat het water al in mijn mond.

Geplaatst: 01-12-2013 20:09
door Gerda
Brrrr karnemelk, gruwel dr van.

Spruitjes zalig met suddervlees waar je van die heerlijke donkere jus van krijgt , gekookte aardappeltjes erbij. Heerlijk!

Geplaatst: 01-12-2013 20:11
door Vera
Witlof mag je me voor wakker maken, maar spruitjes, ik word al naar als ik ze voor Gerrit klaarmaak......

Geplaatst: 03-09-2015 09:57
door Jouke
Tip voor de non-spruitjes eters:
Schoonmaken, halveren, roerbakken met een beetje olijfolie tot ze beetgaar zijn en dan een beetje (of wat meer) parmezaanse kaas erover raspen.
Dan is het ineens heerlijk!
Zo heb ik ze leren eten.
Als je het helemaal luxe wilt maken, kun je er wat spekreepjes bij bakken. Maar dat is natuurlijk alleen handig voor vleeseters.

Mijn moeder kookte ze altijd te lang en dan werden ze bitter. Op mijn manier blijven ze heerlijk zoet en met de parmezaan... :}

Geplaatst: 04-09-2015 19:17
door johnshadows
Vera, nu ga je ze wel lekker vinden! :D

Geplaatst: 04-09-2015 19:47
door Vera
Jouke dank voor het meedenken....
Ga je zelf ook karnemelk maken?

Nee John, dat wordt hem niet. Ik heb echt al van alles geprobeerd, want ik vind het heel stom. Maar ik kan ze niet eten. Klaarmaken voor Gerrit, die ze graag eet, is me al een gruwel. Al bij het schoonmaken staan ze me tegen. Hij krijgt ze dan ook echt niet vaak. :wink:
Ach iedere gek heeft zijn gebrek!
Gelukkig lust ik verder wel alles. We hadden van de week een gesprek daarover - niertjes, lever, zwezerik, pens, tong, zelfs een keer hersenen (weet niet van welk dier, zal wel koe geweest zijn) gegeten bij Egyptische kennissen. Niks is me te gek, maar spruitjes, nee!

Als ik wel eens bij iemand eet die vraagt: 'heb je dingen die je niet lust' is het echt alleen spruitjes. Dussss, als ik een keer bij je kom eten dan weet je dat vast. :D

Geplaatst: 05-09-2015 11:51
door Jouke
Ja, ik ga zeker karnemelk maken, Vera. Heerlijk!

Geplaatst: 08-09-2015 09:50
door Jessy
Je karnemelk was heerlijk hoor!

Bijna volledig maaltijd, zo dik :wink:

Geplaatst: 29-12-2015 19:59
door Jouke
Vandaag mijn eerste zelfgemaakte karnemelk geproefd. Heerlijk!
Gemaakt van lactosevrije winkel melk en aangezuurd met moederzuursel.
Het smaakt lekker fris, heerlijk zacht-zuur. Geweldig en voor herhaling vatbaar.

Geplaatst: 29-12-2015 20:04
door Vera
Leuk dat het gelukt is. Ik heb het altijd gemaakt met een scheut winkelkarnemelk. En dan gewoon steeds doorstarten.

Geplaatst: 29-12-2015 21:52
door Jouke
Tja, ik moet lactose vrij, dus ben gestart met mijn eigen lactose vrije moedercultuur. De volgende start ik inderdaad op met deze karnemelk. Heerlijk!

Geplaatst: 07-02-2018 11:34
door lily
heb je ook het recept met die zonder boter

Geplaatst: 07-02-2018 12:18
door Jouke
Hier komt geen boter aan te pas hoor. Puur melk en zuursel van eerder gemaakte karnemelk of moederzuursel.