Pagina 1 van 1

Start van een nieuwe Wijn

Geplaatst: 27-10-2013 16:47
door Gerda
Vanmorgen de druiven afgehaald, het blad is bijna weg dus de druiven hangen vrij voor de vogels, dat wilden we niet laten gebeuren, dus ondanks de kater van het feest aan de gang.

Afbeelding

De oogst 11 liter most, staat te rijpen nu in de keuken.

word vervolgt.....

Geplaatst: 27-10-2013 17:20
door johnshadows
Heb je al beslist welke gist je gaat gebruiken?
druif = Boskoops Glorie?

Geplaatst: 27-10-2013 17:22
door johnshadows
De most staat te rijpen, dus de gist is er bij. Toch?
Ben niet zo bekent met wijnmaken.
Afbeelding

Geplaatst: 27-10-2013 17:49
door Gerda
Eigenlijk kan deze druif van zich rijpen, zit genoeg suiker in, maar volgens de geleerden 12 uur laten staan en dan gaat de starter erbij, gewoon een gist van brouwland want dit is de tweede keer dus helemaal thuis in het wijnmaken zijn we nog niet, humor John we weten niet eens meer welke soort druif we hier hebben staan, maar die boskoop kan wel eens kloppen, struikjes uit Nederland bij de intratuin meegenomen, voor de helft van het geld in de november maand. geeft een kleine zoete druif, veel pit dus niet echt lekker om zo te eten.
Levert wel een echte rode wijn op, en van de Nederlandse word wel gezegd dat ze een meer rose wijn opleveren.
Vorig jaar hadden we een hele mooie donkerrode heldere wijn, was in augustus op zijn best. Helaas had Ron de eerste 6 al vanaf juni getest, dus bleef er maar een over voor augustus, dat gaan we dit jaar wat anders doen.

Geplaatst: 27-10-2013 18:58
door johnshadows
Gerda schreef:...volgens de geleerden 12 uur laten staan en dan gaat de starter erbij,
Wat Herman en Vera toch allemaal kennen...
Gerda schreef:...humor John we weten niet eens meer welke soort druif we hier hebben staan
Inderdaad een goeie!
Gerda schreef:...een hele mooie donkerrode heldere wijn, was in augustus op zijn best. Helaas had Ron de eerste 6 al vanaf juni getest, dus bleef er maar een over voor augustus, dat gaan we dit jaar wat anders doen.
Tjonge dat wachten valt blijkbaar toch moeilijk.
Brouw ik bier in het voorjaar, drinken we dat tegen de winter.
Maar ik heb wel een goeie stock staan om uit te kiezen (van het jaar daarvoor)Afbeelding

Geplaatst: 27-10-2013 19:40
door Vera
John je smilies zijn geweldig!!

Maar ik weet nada van wijnmaken, wel van wijn drinken.... Rood is mijn kleur niet, heb alleen kennis van wit en droog.

10 Juli was er inderdaad al geproefd van de wijn.
Is je opbrengst hetzelfde of groter dan vorig jaar Gerda?
Wij hadden een luttele 3 kilo druiven. Goed voor 4 potten gelei. Gaan ook nieuwe druivenstokken kopen, dit soort is niks.

Geplaatst: 27-10-2013 20:02
door Gerda
Opbrengst is iets meer dan vorig jaar al hadden we toen ook een deel wit erbij die we nu te lang hebben laten hangen, allemaal al bruin helaas.
Volgend jaar net iets eerder of toch gaan bedenken ook een witte te maken, kan jij mooi testen, ik houd ook niet van rood, ben ook een wit drinker.

Geplaatst: 31-10-2013 14:08
door johnshadows

Geplaatst: 01-11-2013 07:35
door webmaster
Veel witte wijn wordt ook van rode druiven gemaakt. Kwestie van persen en direct de schillen er uit zeven. Is wel bewerkelijk maar het kan goed worden gedaan. Is na mindere zomers zeker voor de glorie van Boskoop een alternatief omdat dan de schil nog wel eens flink zuur kan blijven.
Je bent trouwens laat met oogsten, ik heb alles al op :). Hier gewoon als consumptiedruif gebruikt, maar ik denk er over om hem te gaan vervangen door een Rondo of Regent. Zie hier .

Geplaatst: 01-11-2013 12:15
door Gerda
Geweldig filmpje John, al voegen wij geen water toe en word de Oegelse eerst bepaald voor we suiker toevoegen. Alle steeltjes gaan ervan af om geen bitter in de wijn te krijgen, veel werk maar dan heb je wat zegt men.

Geplaatst: 17-11-2013 20:10
door Vera
Hoe staat het met je wijn Gerda?

Geplaatst: 17-11-2013 20:17
door Gerda
staat in de fles te gisten Vera, ben benieuwd, gisting verloopt heel anders dan vorig jaar. Morgen weer even suiker toevoegen en hopen dat er dam wat meer gebubbel komt.

-

Geplaatst: 18-03-2014 18:53
door marce
En Gerda, is die wijn inmiddels gebotteld? 😄

Geplaatst: 18-03-2014 21:10
door Gerda
Hij staat nog steeds in de grote fles, maar word deze week gebotteld :oops:
Ben benieuwd of het nog wat word.

-

Geplaatst: 19-03-2014 11:38
door marce
Ik heb ook zo'n grote fles staan. Wordt in juni na een half jaar gebotteld 😄

Geplaatst: 12-08-2014 09:45
door Gerda
Afbeelding

Afgelopen vrijdag pas gebotteld wegens tijdgebrek.
Maar geen spijt van, hij smaakt nu al goed, heb zelfs een slokje geprobeerd.

6,5 fles de halve is zaterdag met de visite op gegaan. Goedgekeurd! Een mooie volle, licht zoete wijn. Was hij vorig jaar wrang deze helemaal niet, terwijl we er nu veel minder aan hebben gedaan. Maar een keer overgehefeldt. En veel minder suiker toegevoegd.

Geplaatst: 12-08-2014 10:18
door Elke
wij zijn gestart met pruimenwijn, we hadden zoveel pruimen dat erik een damme-jeannetje heeft gevuld, nu nog wachten op de gist ( wordt normaal vandaag geleverd ) en dan hop laten gisten !

wij gebruiken portogist voor fruitwijn, geeft meestal lekkere wijn

wat gebruiken jullie om fruitwijnen te laten gisten, dames en heren ?

Geplaatst: 12-08-2014 13:26
door Gerda
De starter van Brouwland, meen dat daar alles inzit, zou eens even op het potje moeten kijken.
Vorig jaar een starter gemaakt van 1 kilo druiven en een zakje gist en die bij de most gevoegd.

Geplaatst: 12-08-2014 17:18
door johnshadows
Momenteel ook pruimen in de vergisting.
Ik gebruik champagnegist.
http://www.brouwland.com/nl/onze-produc ... -ov9XIu_To

Geplaatst: 12-08-2014 17:59
door Elke
ha das goed om te weten , volgende keer eens 2 flessen opzetten om het verschil te proeven

Geplaatst: 12-08-2014 18:11
door johnshadows
Elke ik gebruik die gist al een tijdje, ook om cider te maken.
Die gist gaat heel diep, geeft dus een droge wijn.

sorry

Geplaatst: 14-08-2014 21:36
door jumper66
hoi Gerda,

Lees nu pas je toppic

whawhawha

ben gewoon te druk bezig met mijn eigen topic

We wachten af!

mvg
michel
Gerda schreef:Eigenlijk kan deze druif van zich rijpen, zit genoeg suiker in, maar volgens de geleerden 12 uur laten staan en dan gaat de starter erbij, gewoon een gist van brouwland want dit is de tweede keer dus helemaal thuis in het wijnmaken zijn we nog niet, humor John we weten niet eens meer welke soort druif we hier hebben staan, maar die boskoop kan wel eens kloppen, struikjes uit Nederland bij de intratuin meegenomen, voor de helft van het geld in de november maand. geeft een kleine zoete druif, veel pit dus niet echt lekker om zo te eten.
Levert wel een echte rode wijn op, en van de Nederlandse word wel gezegd dat ze een meer rose wijn opleveren.
Vorig jaar hadden we een hele mooie donkerrode heldere wijn, was in augustus op zijn best. Helaas had Ron de eerste 6 al vanaf juni getest, dus bleef er maar een over voor augustus, dat gaan we dit jaar wat anders doen.