Start van een nieuwe Wijn

Kaas gaat goed samen met wijn. Of met likeur. Of met whiskey. Of port.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

Start van een nieuwe Wijn

#1 Bericht door Gerda » 27-10-2013 16:47

Vanmorgen de druiven afgehaald, het blad is bijna weg dus de druiven hangen vrij voor de vogels, dat wilden we niet laten gebeuren, dus ondanks de kater van het feest aan de gang.

Afbeelding

De oogst 11 liter most, staat te rijpen nu in de keuken.

word vervolgt.....
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#2 Bericht door johnshadows » 27-10-2013 17:20

Heb je al beslist welke gist je gaat gebruiken?
druif = Boskoops Glorie?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#3 Bericht door johnshadows » 27-10-2013 17:22

De most staat te rijpen, dus de gist is er bij. Toch?
Ben niet zo bekent met wijnmaken.
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#4 Bericht door Gerda » 27-10-2013 17:49

Eigenlijk kan deze druif van zich rijpen, zit genoeg suiker in, maar volgens de geleerden 12 uur laten staan en dan gaat de starter erbij, gewoon een gist van brouwland want dit is de tweede keer dus helemaal thuis in het wijnmaken zijn we nog niet, humor John we weten niet eens meer welke soort druif we hier hebben staan, maar die boskoop kan wel eens kloppen, struikjes uit Nederland bij de intratuin meegenomen, voor de helft van het geld in de november maand. geeft een kleine zoete druif, veel pit dus niet echt lekker om zo te eten.
Levert wel een echte rode wijn op, en van de Nederlandse word wel gezegd dat ze een meer rose wijn opleveren.
Vorig jaar hadden we een hele mooie donkerrode heldere wijn, was in augustus op zijn best. Helaas had Ron de eerste 6 al vanaf juni getest, dus bleef er maar een over voor augustus, dat gaan we dit jaar wat anders doen.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 27-10-2013 18:58

Gerda schreef:...volgens de geleerden 12 uur laten staan en dan gaat de starter erbij,
Wat Herman en Vera toch allemaal kennen...
Gerda schreef:...humor John we weten niet eens meer welke soort druif we hier hebben staan
Inderdaad een goeie!
Gerda schreef:...een hele mooie donkerrode heldere wijn, was in augustus op zijn best. Helaas had Ron de eerste 6 al vanaf juni getest, dus bleef er maar een over voor augustus, dat gaan we dit jaar wat anders doen.
Tjonge dat wachten valt blijkbaar toch moeilijk.
Brouw ik bier in het voorjaar, drinken we dat tegen de winter.
Maar ik heb wel een goeie stock staan om uit te kiezen (van het jaar daarvoor)Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 27-10-2013 19:40

John je smilies zijn geweldig!!

Maar ik weet nada van wijnmaken, wel van wijn drinken.... Rood is mijn kleur niet, heb alleen kennis van wit en droog.

10 Juli was er inderdaad al geproefd van de wijn.
Is je opbrengst hetzelfde of groter dan vorig jaar Gerda?
Wij hadden een luttele 3 kilo druiven. Goed voor 4 potten gelei. Gaan ook nieuwe druivenstokken kopen, dit soort is niks.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#7 Bericht door Gerda » 27-10-2013 20:02

Opbrengst is iets meer dan vorig jaar al hadden we toen ook een deel wit erbij die we nu te lang hebben laten hangen, allemaal al bruin helaas.
Volgend jaar net iets eerder of toch gaan bedenken ook een witte te maken, kan jij mooi testen, ik houd ook niet van rood, ben ook een wit drinker.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#8 Bericht door johnshadows » 31-10-2013 14:08

BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#9 Bericht door webmaster » 01-11-2013 07:35

Veel witte wijn wordt ook van rode druiven gemaakt. Kwestie van persen en direct de schillen er uit zeven. Is wel bewerkelijk maar het kan goed worden gedaan. Is na mindere zomers zeker voor de glorie van Boskoop een alternatief omdat dan de schil nog wel eens flink zuur kan blijven.
Je bent trouwens laat met oogsten, ik heb alles al op :). Hier gewoon als consumptiedruif gebruikt, maar ik denk er over om hem te gaan vervangen door een Rondo of Regent. Zie hier .

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#10 Bericht door Gerda » 01-11-2013 12:15

Geweldig filmpje John, al voegen wij geen water toe en word de Oegelse eerst bepaald voor we suiker toevoegen. Alle steeltjes gaan ervan af om geen bitter in de wijn te krijgen, veel werk maar dan heb je wat zegt men.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#11 Bericht door Vera » 17-11-2013 20:10

Hoe staat het met je wijn Gerda?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#12 Bericht door Gerda » 17-11-2013 20:17

staat in de fles te gisten Vera, ben benieuwd, gisting verloopt heel anders dan vorig jaar. Morgen weer even suiker toevoegen en hopen dat er dam wat meer gebubbel komt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

marce

-

#13 Bericht door marce » 18-03-2014 18:53

En Gerda, is die wijn inmiddels gebotteld? 😄

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#14 Bericht door Gerda » 18-03-2014 21:10

Hij staat nog steeds in de grote fles, maar word deze week gebotteld :oops:
Ben benieuwd of het nog wat word.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

marce

-

#15 Bericht door marce » 19-03-2014 11:38

Ik heb ook zo'n grote fles staan. Wordt in juni na een half jaar gebotteld 😄

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#16 Bericht door Gerda » 12-08-2014 09:45

Afbeelding

Afgelopen vrijdag pas gebotteld wegens tijdgebrek.
Maar geen spijt van, hij smaakt nu al goed, heb zelfs een slokje geprobeerd.

6,5 fles de halve is zaterdag met de visite op gegaan. Goedgekeurd! Een mooie volle, licht zoete wijn. Was hij vorig jaar wrang deze helemaal niet, terwijl we er nu veel minder aan hebben gedaan. Maar een keer overgehefeldt. En veel minder suiker toegevoegd.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#17 Bericht door Elke » 12-08-2014 10:18

wij zijn gestart met pruimenwijn, we hadden zoveel pruimen dat erik een damme-jeannetje heeft gevuld, nu nog wachten op de gist ( wordt normaal vandaag geleverd ) en dan hop laten gisten !

wij gebruiken portogist voor fruitwijn, geeft meestal lekkere wijn

wat gebruiken jullie om fruitwijnen te laten gisten, dames en heren ?

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#18 Bericht door Gerda » 12-08-2014 13:26

De starter van Brouwland, meen dat daar alles inzit, zou eens even op het potje moeten kijken.
Vorig jaar een starter gemaakt van 1 kilo druiven en een zakje gist en die bij de most gevoegd.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#19 Bericht door johnshadows » 12-08-2014 17:18

Momenteel ook pruimen in de vergisting.
Ik gebruik champagnegist.
http://www.brouwland.com/nl/onze-produc ... -ov9XIu_To
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#20 Bericht door Elke » 12-08-2014 17:59

ha das goed om te weten , volgende keer eens 2 flessen opzetten om het verschil te proeven

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#21 Bericht door johnshadows » 12-08-2014 18:11

Elke ik gebruik die gist al een tijdje, ook om cider te maken.
Die gist gaat heel diep, geeft dus een droge wijn.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

jumper66

sorry

#22 Bericht door jumper66 » 14-08-2014 21:36

hoi Gerda,

Lees nu pas je toppic

whawhawha

ben gewoon te druk bezig met mijn eigen topic

We wachten af!

mvg
michel
Gerda schreef:Eigenlijk kan deze druif van zich rijpen, zit genoeg suiker in, maar volgens de geleerden 12 uur laten staan en dan gaat de starter erbij, gewoon een gist van brouwland want dit is de tweede keer dus helemaal thuis in het wijnmaken zijn we nog niet, humor John we weten niet eens meer welke soort druif we hier hebben staan, maar die boskoop kan wel eens kloppen, struikjes uit Nederland bij de intratuin meegenomen, voor de helft van het geld in de november maand. geeft een kleine zoete druif, veel pit dus niet echt lekker om zo te eten.
Levert wel een echte rode wijn op, en van de Nederlandse word wel gezegd dat ze een meer rose wijn opleveren.
Vorig jaar hadden we een hele mooie donkerrode heldere wijn, was in augustus op zijn best. Helaas had Ron de eerste 6 al vanaf juni getest, dus bleef er maar een over voor augustus, dat gaan we dit jaar wat anders doen.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast