Pagina 1 van 1

wie oh wie heeft verstand van snoeien?

Geplaatst: 29-04-2014 17:57
door jumper66
Hallo allemaal,

Ik heb nu voor het 3e jaar twee druiven staan. en dit jaar voor het eerst komen er kleine trosjes druiven tevoorschijn. Ze zijn beide een metertje of 5 lang. maar bijna op elke takje zit een trosje. zoals ik het gelezen heb trek hij dat niet en blijven de trosjes klein! maar nu weet ik niet goed wat ik moet doen. iemand verstand hiervan wat ik het beste kan doen.

even wat fotos voor het idee



Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding


mvg
michel

Geplaatst: 29-04-2014 20:56
door Elke
Michel , je mag heus wat trossen laten hangen hoor, kijk maar naar de volgende foto,

je hebt al een mooie cordon gesnoeid. Dat is een goede basis. Eigenlijk knip je alle scheuten van het voorbije jaar weg, waarbij je 1 à 2 ogen laat staan. Dat worden de nieuwe scheuten voor het volgende jaar. En elke scheut kan gerust een tros dragen. Als ik het goed kan zien is dat wat je tot hier toe al gedaan hebt.
Er bestaat ook een andere snoeimethode: guyotsnoei. Maar dat is niet geschikt om een terras te laten volgroeien.

Een leuke website: fruitlent.nl en http://www.brabantsewijnbouwers.nl/inde ... y=&page=82

Afbeelding

Geplaatst: 29-04-2014 21:29
door jumper66
Elke schreef:Michel , je mag heus wat trossen laten hangen hoor, kijk maar naar de volgende foto,

je hebt al een mooie cordon gesnoeid. Dat is een goede basis. Eigenlijk knip je alle scheuten van het voorbije jaar weg, waarbij je 1 à 2 ogen laat staan. Dat worden de nieuwe scheuten voor het volgende jaar. En elke scheut kan gerust een tros dragen. Als ik het goed kan zien is dat wat je tot hier toe al gedaan hebt.
Er bestaat ook een andere snoeimethode: guyotsnoei. Maar dat is niet geschikt om een terras te laten volgroeien.

Een leuke website: fruitlent.nl en http://www.brabantsewijnbouwers.nl/inde ... y=&page=82

Afbeelding
Dank je wel elke
deze site had ik nog niet gezien
Erg leerzaam

Geplaatst: 29-04-2014 22:14
door webmaster
Michel, uit nieuwsgierigheid: Welk ras is het?

Geplaatst: 30-04-2014 11:32
door jumper66
webmaster schreef:Michel, uit nieuwsgierigheid: Welk ras is het?
Nou herman dat zou ik ook heel graag achterhalen!
We waren in duitsland langs de moesel waar allemaal druiven op bergen groeien. Na wat speurwerk kwamen we bij een abdij waar ik een donkere en een lichte had gekocht. Ik hoop met wat fotos dat iemand het weet!

Geplaatst: 30-04-2014 12:36
door Elke
das ne moeilijke Michiel, de meesta druiven lijken zeer sterk op elkaar
het zal afwachten zijn hoe de smaak van de druiven in , hopelijk heb je tafeldruiven gekocht , want wijndruiven zijn zo echt niet te eten :D

wij hebben er een heleboel staan , verschillende rassen, allemaal tafeldruiven, het zijn nog jonge planten , dus we moeten ook nog even de smaak afwachten.

Als je nieuwe planten zou zetten let er zeker op dat ze geent zijn ! anders heb je kans dat de wortels hier niet tegen de kou of het vocht kunnen

Geplaatst: 30-04-2014 16:58
door webmaster
Elke schreef:hopelijk heb je tafeldruiven gekocht , want wijndruiven zijn zo echt niet te eten :D
Niet helemaal met je eens, er zijn tegenwoordig veel soorten die ge-ent zijn op een onderstam om ze resistent te maken tegen ziekten en die zowel geschikt zijn als tafeldruif en als wijndruif, zie bijvoorbeeld de Rondo.

Geplaatst: 30-04-2014 19:33
door jumper66
Dit is al het 3e jaar dat ze het doen dus kan me niet voorstellen dat ze niet geent(wat het ook is) zijn alle bladeren en vormen van de druif dan allemaal het zelfde?

voor nu ziet het er goed uit maar wil het graag goed doen!

Ik heb al mijn eerste wijntje gemaakt met een kit BelVino Chardonnay (7 dagen droogpakket) voor 15-20 liter witte wijn en smaakt wel lekker, maar denk dat dat er helemaal geen alcohol in zit! hij was uitgefermeteerd maar op 15 graden i p v 20 snap er niets van

Geplaatst: 01-05-2014 10:17
door webmaster
Als het heeft staan gisten, dan zit er alcohol in.
Een (al decennia) goed boekje over wijn maken vind je {url=http://www.bol.com/nl/p/zelf-wijn-maken ... 002095425/] hier[/url].
Enten is het plaatsen van een loot van een druif op een onderstam van een andere druif. Daarvoor wordt dan een onderstam gebruikt die veel beter resistent is tegen b.v. meeldauw en andere ziektes.

Geplaatst: 01-05-2014 20:46
door jumper66
webmaster schreef:Als het heeft staan gisten, dan zit er alcohol in.
Een (al decennia) goed boekje over wijn maken vind je {url=http://www.bol.com/nl/p/zelf-wijn-maken ... 002095425/] hier[/url].
Enten is het plaatsen van een loot van een druif op een onderstam van een andere druif. Daarvoor wordt dan een onderstam gebruikt die veel beter resistent is tegen b.v. meeldauw en andere ziektes.
Bedankt Herman voor de uitleg, ik ga er proberen het beste van te maken.
ik zal wel even de foto's blijven updaten!

Geplaatst: 01-05-2014 20:49
door Gerda
Onze wijndruiven zijn wel te eten , als je tenminste van een mond vol pitten houd. In die zin vind ik ze dus echt niet te eten.
Ik heb nog geen trosjes eraan, maar ze staan ook niet zo mooi beschut als die van Michel. We wachten het wel weer af.

Hier heb ik mijn druifjes gekocht

Geplaatst: 02-05-2014 09:57
door jumper66
Zeltingen Rachtig
Groot wijnbouwgebied en uitstekende wijnen

Het wijnstadje Zeltingen vormt samen met het dorp Rachtig één gemeente. Met de ca. 240 hectare aan wijnbouw is het de op één na grootste wijnbouwgebied gelegen aan de Moezel. De druiven afkomstig van deze wijngaarden leveren volgens kenners topwijnen op. Bekende wijnen die er gemaakt worden zijn: Himmelreich, Sonnenuhr en de Schlossberg. Zeltingen neemt een belangrijke plaats in als het om de wijnbouw gaat. Het stadje is waarschijnlijk onstaan in de keltische tijd en viel in de 7e eeuw onder de keurvorsten van Keulen.


Afbeelding