Pagina 1 van 1

Vlierlikeur

Geplaatst: 02-06-2014 20:26
door Vera
Vandaag een zak vlierbessen van vorig najaar uit de vriezer gehaald -
vlierbessenlikeur:
400 gram vlierbessen geplet
2 appels
stuk of wat kruidnagels
overgoten met 0.75 liter Doppelkorn - 38%
In een weckpot.
Donker wegzetten elke dag even omschudden.
Na ca 14 dagen zeven, de Korn verdunnen met suikerwater, naar smaak.
In flessen overdoen en nog eens een paar weken laten staan.

Vlierbloesemlikeur

ca 15 grote vlierbloesemschermen - niet wassen!
1 citroen met schil in plakjes
in een weckpot overgieten met Doppelkorn 0.75 l.
2 weken laten staan, dagelijks een keer schudden.
Zeven en vermengen met suikerwater naar smaak.
Nog minimaal 2 weken in een fles laten staan.
En dan...... Nippen.......

Hoort hier wel niet echt thuis maar ik meld het toch even om te voorkomen dat jullie denken dat ik alleen maar likeur drink....

Vlierbloesemthee
Een of twee verse bloesemschermen met een paar gekneusde muntblaadjes in de theepot - kokend water erop - kwartiertje laten trekken. Hmmmmm.

Geplaatst: 03-06-2014 08:12
door johnshadows
Vlierbloesem maken wij hier ook.
Hmmm! :wink:

Geplaatst: 03-06-2014 21:36
door raf
Zijn alle vlierbloesems geschikt?
Of zijn er goede en slechte vlierbloesem?

Mvg

Raf

Geplaatst: 03-06-2014 21:48
door Vera
O, geen idee. Misschien heb ik altijd alleen goed vlieren gehad in mijn omgeving? Ik heb al ca 20 jaar vlier geplukt op verschillende plaatsen en nooit iets nadeligs meegemaakt.
Wel opletten, niet langs snelwegen of andere druk bereden wegen plukken, da's niet gezond.

Geplaatst: 04-06-2014 08:10
door johnshadows
Opgelet giftige Kruidvlier
Ik moet hier toch waarschuwen voor de giftige 'kruidvlier' (sambucus ebulus L.). Die struik heeft geen houterige stengel en sterft elk jaar af. Hij wordt niet zo groot als een echte vlier (60 cm tot 1,50 m). Hij bloeit pas, als de andere vliersoort bijna uitgebloeid is. Je zou je er aardig kunnen aan mispakken, want alle delen, ook de bessen, zorgen voor braakneigingen en buikloop. Eén keertje liep het zelfs helemaal verkeerd af, toen een patiënt van kruidvlier een purgeermiddel maakte.
Kijk eens goed naar de groene bladeren. De gewone vlier heeft 3 tot 7 eironde, gezaagde deelblaadjes. De kruidvlier heeft 7 tot 11 gezaagde deelblaadjes met aan de voet van de bladsteel een paar gezaagde steunbladeren.
http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=142

Geplaatst: 04-06-2014 16:49
door webmaster
Ik heb trouwens in een boek over zelf wijn maken gelezen dat je vlierbessen altijd moet koken voor gebruik omdat ze (licht)giftig zijn.
Iemand daarmee bekend?
Ik zal eens proberen die informatie weer boven tafel te krijgen....

Geplaatst: 04-06-2014 17:42
door Vera
Kruidvlier, ja daar dacht ik niet aan ik ken het wel, staat hier ook in de berm. Maar goed herkenbaar als een kruid en geen struik.
Wel goed dat je ervoor waarschuwt John want de bloei lijkt heel veel op de gewone vlier.

De bes ongekookt giftig, dat wist ik niet.
Ik heb het even nagezocht, klopt hoor licht giftig. Nou ja, 400 gram, dan gezeefd, verdund met meer dan een liter vloeistof - vervolgens zo nu en dan een glaasje. Dat overleven we wel......
Maar ook deze waarschuwing is goed, stel dat iemand de likeur maakt, het zo lekker vindt en er een fles op een dag van gaat drinken.

Geplaatst: 04-06-2014 21:31
door Elke
als je ze kookt is er geen probleem meer , dan zijn ze niet meer giftig

Geplaatst: 05-06-2014 07:45
door webmaster
Ik heb ze voeger gekookt ook gebruikt om er een port-achtige wijn van de maken. Na ruim een jaar rijpen geproefd en direct spijt gehad dat ik op dat moment niet meer had gemaakt. Ruimte en tijd ontbreken me momenteel...

Geplaatst: 05-06-2014 08:04
door johnshadows
Voor vlierbes wordt gewaarschuwd dat je geen onrijpe vruchten mag eten omdat er cyanide in kan zitten. Van cyanide moet je erg veel eten om iets van het gif te merken. De rijpe vlierbesjes worden gekookt zodat ze geen cyanide meer bevatten.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gez ... essen.html