Vlierlikeur

Kaas gaat goed samen met wijn. Of met likeur. Of met whiskey. Of port.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Vlierlikeur

#1 Bericht door Vera » 02-06-2014 20:26

Vandaag een zak vlierbessen van vorig najaar uit de vriezer gehaald -
vlierbessenlikeur:
400 gram vlierbessen geplet
2 appels
stuk of wat kruidnagels
overgoten met 0.75 liter Doppelkorn - 38%
In een weckpot.
Donker wegzetten elke dag even omschudden.
Na ca 14 dagen zeven, de Korn verdunnen met suikerwater, naar smaak.
In flessen overdoen en nog eens een paar weken laten staan.

Vlierbloesemlikeur

ca 15 grote vlierbloesemschermen - niet wassen!
1 citroen met schil in plakjes
in een weckpot overgieten met Doppelkorn 0.75 l.
2 weken laten staan, dagelijks een keer schudden.
Zeven en vermengen met suikerwater naar smaak.
Nog minimaal 2 weken in een fles laten staan.
En dan...... Nippen.......

Hoort hier wel niet echt thuis maar ik meld het toch even om te voorkomen dat jullie denken dat ik alleen maar likeur drink....

Vlierbloesemthee
Een of twee verse bloesemschermen met een paar gekneusde muntblaadjes in de theepot - kokend water erop - kwartiertje laten trekken. Hmmmmm.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#2 Bericht door johnshadows » 03-06-2014 08:12

Vlierbloesem maken wij hier ook.
Hmmm! :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#3 Bericht door raf » 03-06-2014 21:36

Zijn alle vlierbloesems geschikt?
Of zijn er goede en slechte vlierbloesem?

Mvg

Raf

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#4 Bericht door Vera » 03-06-2014 21:48

O, geen idee. Misschien heb ik altijd alleen goed vlieren gehad in mijn omgeving? Ik heb al ca 20 jaar vlier geplukt op verschillende plaatsen en nooit iets nadeligs meegemaakt.
Wel opletten, niet langs snelwegen of andere druk bereden wegen plukken, da's niet gezond.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 04-06-2014 08:10

Opgelet giftige Kruidvlier
Ik moet hier toch waarschuwen voor de giftige 'kruidvlier' (sambucus ebulus L.). Die struik heeft geen houterige stengel en sterft elk jaar af. Hij wordt niet zo groot als een echte vlier (60 cm tot 1,50 m). Hij bloeit pas, als de andere vliersoort bijna uitgebloeid is. Je zou je er aardig kunnen aan mispakken, want alle delen, ook de bessen, zorgen voor braakneigingen en buikloop. Eén keertje liep het zelfs helemaal verkeerd af, toen een patiënt van kruidvlier een purgeermiddel maakte.
Kijk eens goed naar de groene bladeren. De gewone vlier heeft 3 tot 7 eironde, gezaagde deelblaadjes. De kruidvlier heeft 7 tot 11 gezaagde deelblaadjes met aan de voet van de bladsteel een paar gezaagde steunbladeren.
http://www.kruidjes.be/kruiden/kruiden.php?recipeid=142
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#6 Bericht door webmaster » 04-06-2014 16:49

Ik heb trouwens in een boek over zelf wijn maken gelezen dat je vlierbessen altijd moet koken voor gebruik omdat ze (licht)giftig zijn.
Iemand daarmee bekend?
Ik zal eens proberen die informatie weer boven tafel te krijgen....

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#7 Bericht door Vera » 04-06-2014 17:42

Kruidvlier, ja daar dacht ik niet aan ik ken het wel, staat hier ook in de berm. Maar goed herkenbaar als een kruid en geen struik.
Wel goed dat je ervoor waarschuwt John want de bloei lijkt heel veel op de gewone vlier.

De bes ongekookt giftig, dat wist ik niet.
Ik heb het even nagezocht, klopt hoor licht giftig. Nou ja, 400 gram, dan gezeefd, verdund met meer dan een liter vloeistof - vervolgens zo nu en dan een glaasje. Dat overleven we wel......
Maar ook deze waarschuwing is goed, stel dat iemand de likeur maakt, het zo lekker vindt en er een fles op een dag van gaat drinken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#8 Bericht door Elke » 04-06-2014 21:31

als je ze kookt is er geen probleem meer , dan zijn ze niet meer giftig

webmaster

#9 Bericht door webmaster » 05-06-2014 07:45

Ik heb ze voeger gekookt ook gebruikt om er een port-achtige wijn van de maken. Na ruim een jaar rijpen geproefd en direct spijt gehad dat ik op dat moment niet meer had gemaakt. Ruimte en tijd ontbreken me momenteel...

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#10 Bericht door johnshadows » 05-06-2014 08:04

Voor vlierbes wordt gewaarschuwd dat je geen onrijpe vruchten mag eten omdat er cyanide in kan zitten. Van cyanide moet je erg veel eten om iets van het gif te merken. De rijpe vlierbesjes worden gekookt zodat ze geen cyanide meer bevatten.
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gez ... essen.html
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast