Pagina 1 van 1

met spoed gevraagd! uitleg hydrometer

Geplaatst: 21-10-2014 19:16
door jumper66
Hallo allemaal,

mijn most staat nu 12 uur in de pecto enzyme en de sulfiet
en moet nu mijn alcohol % berekenen door middel van die %#$&(*^&%$ hydrometer.

overal lees ik getallen boven de 1000 maar op mijn meter van de brouwmarkt lees ik het volgende
4% of 78 of 30 en kom er dus niet uit hoeveel suiker ik moet toevoegen per liter!

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

wie oh wie kan mij met spoed helpen!



groetjes
Michel

Geplaatst: 21-10-2014 19:35
door Gerda
Die duizend staat voor oechsle en bepaald welke wijn je wilt maken en hoeveel suiker je moet toevoegen.

dat zijn die getalletjes 50-60-70-80 bovenaan staat het getal 1000 daar tel je deze bij op.

Alcohol bepalen doe je met een vinometer.

http://www.dewijnhoek.nl/database/info28.html

Ik ben er ook nog niet zo in thuis maar met het boekje stap voor stap wijnmaken die bij de startersset van brouwland zit kom je een heel eind.

Geplaatst: 21-10-2014 20:07
door jumper66
Dank je wel Gerda voor je snelle response!

Ok dan meet ik dus 1030, en ik heb geproefd heerlijk zoet sapje
het gaat om witte wijn en wil graag 13% bereiken wat moet ik dus nu doen?
hoeveel suiker moet ik toevoegen? tis zo lastig met al die berekeningen maar vooral het uitlezen!
ik heb 9 liter
16 gram per 1% alcohol? zit nu op 4% dus moet ik 9 x 16 is 144 gram toevoegen? lijkt mij een beetje weinig!

mvg

Michel


Gerda schreef:Die duizend staat voor oechsle en bepaald welke wijn je wilt maken en hoeveel suiker je moet toevoegen.

dat zijn die getalletjes 50-60-70-80 bovenaan staat het getal 1000 daar tel je deze bij op.

Alcohol bepalen doe je met een vinometer.

http://www.dewijnhoek.nl/database/info28.html

Ik ben er ook nog niet zo in thuis maar met het boekje stap voor stap wijnmaken die bij de startersset van brouwland zit kom je een heel eind.

Geplaatst: 21-10-2014 21:01
door Gerda
Nee dat kan wel eens kloppen heb even het recept van onze eerste keer erbij gepakt, wij hadden ook vrij zoete druiven en zaten op 140 gram suiker toevoegen. Wij hadden ook 9 liter most.

Geplaatst: 21-10-2014 21:48
door cootje
Voor 13% heb je een S.G van ongeveer 1100 nodig
dan moet er 2650 gram suiker per 10 liter in zitten

1030 geeft een alcoholpercentage van 3,7 en bevat 760 gram suiker per 10 liter

Je zou op 10 liter dus nog 2650 - 760 = 1890 gram aan suiker moeten toevoegen om je alcoholpercentage te bereiken

op 9 liter is dat dan 1700 gram.

Ik heb van de brouwmarkt zo'n mooi schema ;-)

Geplaatst: 22-10-2014 14:36
door jumper66
Bedankt cootje,

Daar hebben we wat aan
? schema kan je dat kopen daar

groet
Michel
cootje schreef:Voor 13% heb je een S.G van ongeveer 1100 nodig
dan moet er 2650 gram suiker per 10 liter in zitten

1030 geeft een alcoholpercentage van 3,7 en bevat 760 gram suiker per 10 liter

Je zou op 10 liter dus nog 2650 - 760 = 1890 gram aan suiker moeten toevoegen om je alcoholpercentage te bereiken

op 9 liter is dat dan 1700 gram.

Ik heb van de brouwmarkt zo'n mooi schema ;-)

Geplaatst: 22-10-2014 18:51
door Gerda
Manlief nog even gevraagd Cootje zit helemaal goed de 140 gram hebben wij per liter bijgevoegd. 8,8 liter wijn

Geplaatst: 22-10-2014 23:15
door cootje
Heb zo'n schema gewoon los gekregen, maar als je dat begrijpt is het heel handig....
zal eens kijken of ik het kan inscannen of fotograferen ;-)

yes

Geplaatst: 01-11-2014 18:29
door jumper66
cootje schreef:Heb zo'n schema gewoon los gekregen, maar als je dat begrijpt is het heel handig....
zal eens kijken of ik het kan inscannen of fotograferen ;-)
Dat zou geweldig zijn Cootje alvast bedankt!

Geplaatst: 03-10-2016 14:34
door aldo
Afbeelding

Geplaatst: 03-10-2016 14:36
door aldo
er zijn ook hydrometers en refractometers die in brix ipv SG gaan, daarvoor heb ik dit tabelletje:

Afbeelding