Ik heb nog geen receptje gevonden van zuurdesem en de meesten hier maken toch alles zelf, vandaar:
Ons recept van zuurdesembrood.
Het leuke aan zuurdesembrood is dat het langer vers blijft, dat het vast van structuur is, en dat het echt je buikje vult.
Alvorens te kunnen bakken dient er een cultuur opgestart te worden. vermits je geen of weinig gist gebruikt, moet je een kleutertuin beginnen van bacteriën.
Eerste dag:
neem 100 g water en 100 g roggebloem
giet het in een potje en meng het goed om. dek af met een deksel maar niet hermetisch afdekken. Laat op kamertemperatuur staan en vergisten. Na een paar dagen begint dat boeltje te leven. Giet de helft weg en voeg er 100g water en 100g roggebloem bij.
Laat terug staan en zo ga je een weekje verder. Als je een fris riekende brij krijgt dan heb je een goede cultuur. Als het begint te stinken, geen paniek, gewoon terug delen en verse voeding bij voegen.
Als je een goede zuurdesemcultuur hebt steek je die in de koeling. Heb je hem nodig, uit de koeling, terug opstarten met de 100 g +100 g mengeling
en een dag later heb je terug actieve zuurdesem. Je kan het makkelijk een paar maanden in de koeling bewaren.
Het brood:
500 g bloem (tarwe of rogge of een mengeling ervan)
350 g water (of wei)
100g vloeibare zuurdesem
2 g verse gist (facultatief)
10 g zout
10 g vetstof (facultatief) Ik heb de indruk dat je meer boter smeert op je sneetjes als er geen vet in het brood zit.
Ik kneed in een vorkkneder; met de hand is het iets harder werk. ;-)
10 min. kneden tot elastisch
10 min. rusten
even laten draaien (gewoon om alles wat "los" te krijgen
opbollen
1,5 uur rijs
lucht eruit slagen, terug opbollen en in bakvorm of in rijsmandje.
2 uur rijs
40 min. bakken op 22°C.
Wil je een minder zuur brood, kan je ook de zuurdesem verder telen met tarwemeel; echter is die niet zo actief als rogge. Verder zijn er heel veel combinaties mogelijk. Zelfs onze pizza's worden gemaakt van zuurdesem.
Het duurt wel iets langer dan met verse gist. Maar niets zo heerlijk als een verse snee zuurdesembrood, een eigen plakje kaas en gerookte ham met een eigen glas bier.
Het leven kan schoon zijn.
Zuurdesembrood
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ha en ik had er zelfs al eens op gereageerd! Wij bakken meestal met zuurdesem ons brood.
Ok, maar dat is niet helemaal wat we willen we willen van dat heel compacte 'gekookte' roggenbrood, zoals je het hier, maar ook in Ned. kunt kopen, dus met hele roggekorrels.
Ok, maar dat is niet helemaal wat we willen we willen van dat heel compacte 'gekookte' roggenbrood, zoals je het hier, maar ook in Ned. kunt kopen, dus met hele roggekorrels.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten