No nead Bread van Wendy
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
No nead Bread van Wendy
Oke, iemand honger?
Ben gek op de "no knead" methode!
In combinatie met de kleipot en de vedspis werkt dit toch het beste voor mij.
Moest hem helaas alleen gelijk aansnijden want men had honger hier :)
Ben gek op de "no knead" methode!
In combinatie met de kleipot en de vedspis werkt dit toch het beste voor mij.
Moest hem helaas alleen gelijk aansnijden want men had honger hier :)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
Het is zo ontzettend simpel om te maken, klein kind doet de was echt waar.
Nodig:
# 3 cups (400 gr) meel (ik maak vaak een combi van 2 normaal + 1 volkoren of iets dergelijks)
# 1 1/4 theelepel (8 gr) zout
# 1/4 theelepel (1 gr) droge gist
# 1 1/3 cup (300 gr) lauwig water (iets meer als je ook zwaarder meel gebruikt)
Al het droge in een kom, houten lepel even rond draaien.
Water erbij en alleen maar met dezelfde lepel even draaien tot het ook maar een beetje op een deeg lijkt (nou ... sec of 30?)
KLAAR, laten staan, that's it
Meestal pak ik het deeg een kleine dag later op om te gaan verwerken.
Volgende dag:
Kleipot + deksel zet ik helemaal onder water en de vedspis brand hier dan al even.
Deeg verwerken, houdt in dat ik een groot houten snijbord pak, bloem erop en deeg uit de bak laten zakken (is door de gluten heel draderig, super mooi gezicht :) )
Met de ... tja wat is het ... deegspatel plamuurmes achtig geval om het deeg wat te vouwen (niet kneden, het zit vol met fantastisch lucht!).
Theedoek ernaast, (biologische) tarwezemelen erin, deeg met de schraper en een hand optillen en op de kop in de theedoek (je vouwsels liggen dan dus naar beneden)
theedoek losje erom vouwen op de lengte en een uurtje laten liggen.
Een min of 20 voordat het deeg klaar is kieper ik de kleipot leeg en zet hem in de oven.
Tegen de tijd dat het uur om is heb ik een mini oven in de oven, PAS OP: HEET!
Deeg in de buurt van de oven zetten, kleipot openen en als de sodemieter (is wel even mikken) het deeg wederom op de kop in de kleipot mikken (nu liggen de vouwen dus naar boven)
Bakken: min of 30 met de deksel op de pot en dan nog een min of 15 zonder deksel.
Aangezien ik een ouderwetse houtoven heb draai ik meestal halverwege beide tijden de kleipot even in lengterichting.
Klaar.
Even laten staan in de kleipot en als je je oor bij het brood houdt knispert die tegen je :lol:
Zodra dat geluid stopt haal ik hem eruit leg hem op een rooster en tja ... normaal laat je hem verder afkoelen
Maar dat lukt hier vaak niet ...
That's it!
Nodig:
# 3 cups (400 gr) meel (ik maak vaak een combi van 2 normaal + 1 volkoren of iets dergelijks)
# 1 1/4 theelepel (8 gr) zout
# 1/4 theelepel (1 gr) droge gist
# 1 1/3 cup (300 gr) lauwig water (iets meer als je ook zwaarder meel gebruikt)
Al het droge in een kom, houten lepel even rond draaien.
Water erbij en alleen maar met dezelfde lepel even draaien tot het ook maar een beetje op een deeg lijkt (nou ... sec of 30?)
KLAAR, laten staan, that's it
Meestal pak ik het deeg een kleine dag later op om te gaan verwerken.
Volgende dag:
Kleipot + deksel zet ik helemaal onder water en de vedspis brand hier dan al even.
Deeg verwerken, houdt in dat ik een groot houten snijbord pak, bloem erop en deeg uit de bak laten zakken (is door de gluten heel draderig, super mooi gezicht :) )
Met de ... tja wat is het ... deegspatel plamuurmes achtig geval om het deeg wat te vouwen (niet kneden, het zit vol met fantastisch lucht!).
Theedoek ernaast, (biologische) tarwezemelen erin, deeg met de schraper en een hand optillen en op de kop in de theedoek (je vouwsels liggen dan dus naar beneden)
theedoek losje erom vouwen op de lengte en een uurtje laten liggen.
Een min of 20 voordat het deeg klaar is kieper ik de kleipot leeg en zet hem in de oven.
Tegen de tijd dat het uur om is heb ik een mini oven in de oven, PAS OP: HEET!
Deeg in de buurt van de oven zetten, kleipot openen en als de sodemieter (is wel even mikken) het deeg wederom op de kop in de kleipot mikken (nu liggen de vouwen dus naar boven)
Bakken: min of 30 met de deksel op de pot en dan nog een min of 15 zonder deksel.
Aangezien ik een ouderwetse houtoven heb draai ik meestal halverwege beide tijden de kleipot even in lengterichting.
Klaar.
Even laten staan in de kleipot en als je je oor bij het brood houdt knispert die tegen je :lol:
Zodra dat geluid stopt haal ik hem eruit leg hem op een rooster en tja ... normaal laat je hem verder afkoelen
Maar dat lukt hier vaak niet ...
That's it!
Wendy, complimenten voor je brood, maar ik heb even een vraag:
De houten lepel die je hierbij gebruikt, is dat zelfde lepel die je gebruikt om de melk te roeren bij het kaas maken?
Zo ja, hoe maak je hem dan schoon? Broodgisten en melkzuurbacterieen zijn namelijk geen goede combinatie! Wanneer je in dezelfde ruimte kaas en brood maakt (en dat zal bij velen van ons het geval zijn), dan is het niet aan te raden om het tegelijk te doen en ik zou zelf voor het kaasmaken de omgeving en werkoppervlak goed schoonmaken met een chlooroplossing.
De houten lepel die je hierbij gebruikt, is dat zelfde lepel die je gebruikt om de melk te roeren bij het kaas maken?
Zo ja, hoe maak je hem dan schoon? Broodgisten en melkzuurbacterieen zijn namelijk geen goede combinatie! Wanneer je in dezelfde ruimte kaas en brood maakt (en dat zal bij velen van ons het geval zijn), dan is het niet aan te raden om het tegelijk te doen en ik zou zelf voor het kaasmaken de omgeving en werkoppervlak goed schoonmaken met een chlooroplossing.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
Nee Herman, ik heb heeeeeel veel houten lepels en die van mijn brood is mijn speciale oude ronde :)webmaster schreef:Wendy, complimenten voor je brood, maar ik heb even een vraag:
De houten lepel die je hierbij gebruikt, is dat zelfde lepel die je gebruikt om de melk te roeren bij het kaas maken?
Zo ja, hoe maak je hem dan schoon? Broodgisten en melkzuurbacterieen zijn namelijk geen goede combinatie! Wanneer je in dezelfde ruimte kaas en brood maakt (en dat zal bij velen van ons het geval zijn), dan is het niet aan te raden om het tegelijk te doen en ik zou zelf voor het kaasmaken de omgeving en werkoppervlak goed schoonmaken met een chlooroplossing.
En voor de kaas heb ik inmiddels een rvs spatel in gebruik, bij mijn laatste kaas dus ook gebruikt, past mooi in de pan bij het sterilisatieproces.
Ik maak kaas en brood wel in dezelfde ruimte (heb niet teveel keus) maar niet tegelijk, alle aandacht nodig voor de kaas hahaha
En chloor is inderdaad wat ik gebruik voor keuken, koelkast en douche, altijd al gedaan
"Broodgisten en melkzuurbacterieen zijn namelijk geen goede combinatie"
En het eindresultaat ga ik straks wel bij elkaar doen, Met wat homemade pesto .... mmmmmm :lol:
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 52
- Lid geworden op: 15-09-2013 20:50
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
Pff wij hebben de hele zomer Griekse temperaturen gehad, wordt je ook niet blij van, was bijna olijfbomen gaan planten :))
The no knead methode is leuk om te gebruiken en zeker om de eerste stappen in het brood maken te doen want het is bijna altijd succesvol :)
Eens kijken of ik nog ergens een foto heb van mijn no knead bread...ehmmm....
Er is ook nog het 5 minuten brood, deze moet wel gekneed worden maar wordt meteen 'koud' gebakken, ook erg makkelijk en instant een redelijk goed brood. Zal het recept eens opzoeken
MVG
Danuta
The no knead methode is leuk om te gebruiken en zeker om de eerste stappen in het brood maken te doen want het is bijna altijd succesvol :)
Eens kijken of ik nog ergens een foto heb van mijn no knead bread...ehmmm....
Er is ook nog het 5 minuten brood, deze moet wel gekneed worden maar wordt meteen 'koud' gebakken, ook erg makkelijk en instant een redelijk goed brood. Zal het recept eens opzoeken
MVG
Danuta
MLG
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast