Pagina 1 van 1

HEERLIJK Gluten vrij brood RECEPT

Geplaatst: 16-01-2018 00:54
door ElkeDaisy
na jaren experimenteren maak ik nu super makkelijk, super lekker, whole grain, gluten vrij, zuurdesem brood... niet droog, valt niet uit elkaar!

Heerlijk met de rauw melkse kazen!

Enig hoofd ingredient in Boekweit, het graan, niet getoast, niet het meel.
De rest varieer ik wat.

500 gram boekweit ( dit is voor een flink brood, in de oude bakvorm van mijn Opa)
Water een liter of zo, zodat het ruim onder staat en weekt, 1 of 2 dagen afh van temperatuur ( hier in zomer 23-25 graden is een dag genoeg, maar 3 dagen als het hier in de winter binne 15 graden is)
Ik roer het ochtend en avond ofzo, Het water raakt wat slijmerig van de boekweit. En soms begint het al wat te spruiten.

Staaf mixer erin ( eerst gebruikte ik keuken machine, maar veel te veel afwas) , beetje grof laten zodat een soort dik beslag.. evt water toevoegen.

Dan zout- ik doe 5 of 6 kleine theelepeltjes.. in brood gaat net als kaas meer zout dan je denkt.

Kop meel van ander graan, ik varieer, Teff meel vind ik het lekkerst, Millet kan ook, of Sorghum. Gewoon erin roeren zodat een vrij dik beslag.

Dan afh van temperatuur minstens 12 uur laten, af en toe roeren, het begint wat te bubbelen.

Ik doe het meestal ‘s avonds in een ingevette vorm en laat in koude oven en bak in voorverwarmde oven in ochtend 180- eerst heet is lekker voor korst dan 160 graden 70 minuten


Afbeelding

Deze is met Sorghum, en al 3 dagen oud, heerlijk getoast!

Zal van het process wat foto’s maken.

Aanvulling recept

Geplaatst: 16-01-2018 00:58
door ElkeDaisy
Ipv water gebruik ik nu wei!
Het versnelt wel het hele process en soms vind ik het brood wat te zuur.

Tenzij het de wei is na Ricotta, want daarin zijn de bacterien overleden...
De boekweit verzuurt vanzelf al heel makkelijk.