Pagina 1 van 1

Limburgse vlaai

Geplaatst: 06-09-2014 10:23
door pmeijers
Speciaal voor Vera, Gerda en Phoebe,

Het recept is voor 2 vlaaien. Bij het beleggen van de vlaai, 1 el suiker op de bodem om te verkoken dat de bodem vochtig wordt van het fruit.

Bloem 500 gr.
Melk 2 ½ dl.
Suiker 15 gr.
Gist 25 gr.
Boter 200 gr.
Zout 10 gr.


1 Bloem Zeven. Boter zacht
2 Suiker oplossen in de melk ca. 30ºC.
3 Gist oplossen in de melk.
4 Melk vermengen met de gezeefde bloem en een deegbal maken.
5 Boter en zout als laatste toevoegen.
6 Rijzen.
7 Afbakken ca. 35 minuten op 200ºC.
8 Gelfix (of jam)

Per bol 400 gr.

Mocht je meerdere vlaaien bakken dan kun je de vlaaien invriezen. Dan bevroren "opbakken" 18 minuten op 180 ºC. en dan gelfix (of jam)

Geplaatst: 10-09-2014 20:27
door Vera
Hey Pascal bedankt, ik had het topic niet eerder gezien. Ik ga volgende week ermee aan de slag. Hou je op de hoogte.

Geplaatst: 10-09-2014 21:51
door Gerda
Pascal , hoe lang moet het deeg rijzen??

Geplaatst: 10-09-2014 23:50
door pmeijers
Ik laat het deeg op gevoel rijzen (ligt aan warmte en de relatieve luchtvochtigheid. Maar ik schat op een uurtje, dan even kijken hoe het deeg aanvoelt.

Geplaatst: 20-10-2014 17:01
door Danuta
200 gr boter?

Geplaatst: 20-10-2014 17:06
door Danuta
Ik denk dat het 20 gr boter moet zijn en het rijzen is makkelijk, als het deeg verdubbeld is dan is de eerste rijs achter de rug :))

Ik heb ook nog wel een recept, ik maak het tegenwoordig nogal eens van Krapfendeeg en beleg dan gelijk met een laagje bakvaste banketbakkerspudding en bak hem zo...... aflaten koelen en dan het fruit erop en afwerken............

Geplaatst: 20-10-2014 17:31
door Gerda
Op 500 gram meel denk ik dat je wel 200 gram boter nodig hebt Danuta.
Is een recept voor twee bodems.

Geplaatst: 20-10-2014 17:42
door Danuta
Nope, met zoveel vet maak je een brioche....en daar ehb je heel wat meer gist en rijstijd voor nodig...vet hindert het rijzen big time...

Normaal is voor limburgse vlaai 10 tot 15 gram vet per bodem.....
Het deeg voor een vlaai is bijna gelijk aan brood....

Krapfendeeg bvb is veel 'rijker' en daar gebruik je 30 gr per 250 gram meel :))

Geplaatst: 28-10-2014 08:18
door pmeijers
2oo gram boter is correct :lol:

Geplaatst: 28-10-2014 10:07
door Danuta
Nah duidelijk geen LImburgse vlaai dus..... :))

Geplaatst: 02-01-2015 09:03
door lebaronne
ik hou wel van roomboter vlaai

Geplaatst: 02-01-2015 17:06
door Gerda
Ik wil nu toch even reageren op bovenstaande posten, dit recept komt van een patissier, die uit Limburg komt en menig echte Limburgse vlaai heeft gebakken. Dus hij weet waar hij over praat.