Pagina 1 van 1

Mattentaarten.

Geplaatst: 24-06-2014 18:20
door johnshadows
Recept mattentaarten

1 kg matten http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/matten-t653.html
600 g kristalsuiker
12 eieren
1 koffielepel bakpoeder
2 eigeel om in te smeren

werkwijze

1kg matten door de passe-vite tot kruimel vermalen
Meng deze kruimel met 12 eierdooiers en 600 g suiker
daarna het opgeklopt eiwit er onder mengen
En dan pas 1 koffielepel bakpoeder er onder mengen

taart vormen

bladerdeeg in taartvormpjes doen
vullen tot iets over de helft met de bereide matten
afdekken met een dunner velletje bladerdeeg
in het midden een knip geven dat de druk weg kan
eigeel opsmeren voor een mooie kleur

bakken

oven voorverwarmen op 225°C
Taarten inzetten en de oven op 175°C zetten
afbakken gedurende 25 à 30 min


Smakelijk!

Geplaatst: 25-06-2014 18:28
door johnshadows
de matten

Afbeelding

de matten verkruimeld

Afbeelding

de matten bereid

Afbeelding

bladerdeeg in bakvorm

Afbeelding

gevuld

Afbeelding

dekseltje er op

Afbeelding

afgewerkt met eigeel en een 'knip'

Afbeelding

de eerste lading afgebakken

Afbeelding

de totale buit van 8 L melk, 40 mattentaarten

Afbeelding

Geplaatst: 25-06-2014 18:29
door johnshadows
Ik had dus 8 L melk.
Dit heeft 1.306 kg matten opgeleverd.
Dit vind ik best veel, nooit gedacht...
Het resultaat was 40 mattentaarten.

Geplaatst: 25-06-2014 18:34
door Vera
Ik krijg trek in mattentaarten....
Ze zien er heerlijk uit!
Je hebt vast al geproefd??

Leuk recept John, ik ga het zeker eens uitproberen.

Geplaatst: 25-06-2014 18:44
door johnshadows
Ik heb nog niet geproefd.
Straks zal ik eens proeven. :wink:
En jullie waterachtig maken... Haha... :lol:

Geplaatst: 25-06-2014 22:15
door johnshadows
Foto mattentaart vandaag eigen melk

Afbeelding

Foto mattentaart met matten uit Geraardsbergen

Afbeelding

Geplaatst: 25-06-2014 22:17
door johnshadows
Ik heb daarnet geproefd.
De smaak is iets anders.
Andere melk? Waarschijnlijk.
Maar het blijft een overheerlijke koek.
Een aanrader voor de zoetebekjes onder ons. :wink:

Geplaatst: 26-06-2014 20:03
door Vera
Ik ben zeker geen zoetebekje (wat een prachtig woord) meer een stoutebekje.... Maar serieus John, het ziet er heel professioneel uit.
Smaakt anders? Maar is elke kaas die je maakt ook niet anders dan de vorige?

Geplaatst: 26-06-2014 20:42
door johnshadows
Met een iets andere smaak bedoel ik dat het niet exact hetzelfde smaakt als de "enige echte mattentaarten van Geraardsbergen".
Maar ik woon in Limburg en Geraardsbergen is Oost-Vlaanderen.
Andere streek, andere melk.
Kan niet hetzelfde zijn.

Geplaatst: 26-06-2014 20:43
door johnshadows
Inderdaad is er ook variatie van kaas tot kaas van keer tot keer. :wink:

Geplaatst: 25-11-2015 16:29
door Siegfried
Hey John,

Probeer onderstaande eens, daarmee kom je heel dicht in de buurt van Geraardsbergen. Komt van ginder dit recept.

2,3L melk
1,2 L karnemelk
4 eieren
235 g suiker
amandelextract of vanille-extract
80g amandelpoeder

Melk aan de kook brengen, karnemelk toevoegen, op hoog vuur 15 min. roeren tot melk stremt.
Afgieten in neteldoek en nacht laten uitlekken.
De "bolle" uit de neteldoek halen, eidooiers met suiker à blanc kloppen.
Bolle toevoegen samen met de amandelen en het extract.
Kan goed gemengd worden met de klopper van de mixer.
Als laatste het opgeklopt eiwit toevoegen.

In vormpjes van bladerdeeg steken en het dakje van bladerdeeg openknippen voor de druk. Insmeren met wat eigeel en water voor een kleurtje en warm afbakken 225°C gedurende een half uur. (Afhankelijk of je grote of kleine taartjes bakt.)

Is een recept uit Geraardsbergen. Ik heb er al verschillende geprobeerd maar dit vind ik toch het beste.

En dan een vers tasje koffie en e stukske taart. Meer moet dat echt niet zijn.

Geplaatst: 27-11-2015 19:25
door johnshadows
Gelezen en goedgekeurd! :lol: :wink: