Pagina 1 van 1

Kaffeost

Geplaatst: 18-11-2014 19:46
door johnshadows
Kaffeost is eigenlijk 'koffie-kaas'.

Afbeelding^

Ingrediënten

2 liters rendiermelk (bij gebrek aan een rendier, koemelk is ook goed :wink:)
60 ml volle room
2 theelepels stremsel


meng de melk en de room in een pan
verwarm tot 37°C
Voeg stremsel toe en laat gedurende 40 min stremmen
Zachtjes met een schuimspaan roeren en opwarmen tot 37°C indien afgekoeld
waarbij de wrongel van de rand van de pan naar het midden wordt geduwd
wanneer de wrongel een bal vormt in het midden verwarm tot bijna het kookpunt, maar niet koken!
Giet de wrongel in een kaasdoek of kaasvorm en pers gedurende een paar uur de wrongel uit.

Verwarm de oven tot 200 °C.
breng de wrongel in een ingevette ovenschotel en pers tot een dikte van 3 cm max
Bak de kaas tot die mooi gebruind is
verpak warm in alluminiumfolie
Na het afkoelen de kaas in kubusjes van 1cm snijden
een handvol kubusjes in een kopje en verse koffie toevoegen
roeren en eten met een koffielepeltje
Smakelijk!

Geplaatst: 18-11-2014 19:50
door Vera
Ik kan me er niets bij voorstellen, zal dat smaken kaas in de koffie?
Heb jij het al eens geprobeerd John?

Geplaatst: 18-11-2014 20:12
door johnshadows
Nee en daarom post ik het hier ook.
Internationaal forum...dus.
Ik vraag me dus ook af wat ik me daar moet bij voorstellen.

Geplaatst: 18-11-2014 20:23
door Vera
Weet je wat de manier is? We gaan het gewoon testen.....
Rendiermelk wordt hem waarschijnlijk niet.....

Tenslotte heb ik ook een kaasje hier liggen met een koffiekorst. Dus eigenlijk is de combi misschien niet eens zo gek?
Koffiekaas of kaaskoffie. :wink:

Geplaatst: 18-11-2014 20:33
door johnshadows
Een rendier aanschaffen?
Jullie hebben toch plaats?

Geplaatst: 18-11-2014 22:11
door Vera
johnshadows schreef:Een rendier aanschaffen?
Jullie hebben toch plaats?
Als het er eentje is met een 'Red Nose' maakt hij kans, heet hij ook nog Rudolph een nog grotere....
Maar Rendieren rennen door mijn omheining vrees ik? Nee, ik hou het op de melk van de koeien van de buurman!

Kaffeost ga ik wel maken. Leuk bij de kerstbrunch die we in gedachten hebben. Uit welk Skandinavisch(?) land stamt het?

Geplaatst: 18-11-2014 22:19
door woeco
Ik ben benieuwd hoe dat smaakt. Zou zo niet in mijn gedachten komen. Maar wie weet smaakt het heerlijk

Geplaatst: 19-11-2014 11:42
door johnshadows
Het recept komt uit Zweden, toegezonden aan Gavin (Australië), gelezen en vertaald door John (België), gekeurd en (be)(ver)oordeeld door Vera (Duitsland), in beraad genomen door Woeco (Nederland).

Internationaal forum :lol: :lol: :lol:

Geplaatst: 19-11-2014 13:32
door woeco
😂👍 :D

Geplaatst: 19-11-2014 20:09
door Vera
De dochters van kennissen van ons wonen in Zweden. En die komen volgende maand op bezoek bij hun ouders. Ik ga vragen of ze wat Kaffeost mee willen brengen. Kan ik de smaak van gekocht en zelfgemaakt vergelijken. LEUK!!
Vrijdag neem ik melk mee uit de supermarkt, in het weekend maak ik Kaffeost.....

John, Jacqueline doen jullie mee? 2 liter melk en 60 ml room en niet veel werk, als het niks is hebben we geen kapitalen of veel tijd verspilt.

Geplaatst: 19-11-2014 23:16
door woeco
Mmm... Daar denk ik even over na😅. Weekend gaat niet lukken, maar misschien vrijdag avond wel.
Het recept nog eens doorgelezen, maar is 2 theelepels stremsel niet erg veel voor 2 liter?
Maar ja, misschien is dat juist de bedoeling 😉
Gr, Jacqueline

Geplaatst: 25-11-2014 13:42
door woeco
En Vera? Is het nog gelukt om caffeost te maken? Ik ben er niet aan toe gekomen

Geplaatst: 25-11-2014 14:52
door phoebe
Leuk recept.

Het lijkt erg op halloumi om te maken eigenlijk :). Die kook je ook.

Maar in het recept staat verwarmen tot 37 graden, dan stremmen en dan weer verwarmen tot 37 graden. Klopt dat, dat de melk een stremtemp van 37 graden heeft en na het stremmen opnieuw naar 37 graden moet worden verwarmd?
En, moet er geen zout in de kaas? Of juist niet omdat hij in de koffie gaat? Lijkt me wel leuk kaasje om te maken binnenkort.

Geplaatst: 25-11-2014 18:22
door johnshadows
Het terug verwarmen naar 37°C is alleen wanneer de wrongel is afgekoeld.

Geplaatst: 25-11-2014 19:52
door Vera
Ik ben er nog niet aan toe gekomen..... Maar hij staat bovenaan mijn verlanglijstje.

Geplaatst: 30-11-2014 14:56
door Vera
Melk staat te stremmen, pas een kwartier, maar de breuk is al glad. Logisch denk ik met 2 tl stremsel op 2.6 liter melk.

Geplaatst: 30-11-2014 18:10
door Vera
Ik heb netjes de 40 minuten afgewacht, daarna gaan roeren met de schuimspaan.
Wrongel werd al snel miniscuul klein en wilde echt geen bal worden. Dus na een half uur roeren begonnen met warmen. Wrongel kromp nog veel meer natuurlijk.....
Toen de temperatuur bereikt was uit laten lekken. En licht geperst. Ik heb hem net uit de ovenschaal gewrikt, zat behoorlijk vast. Smaak is vlak, licht zoetig?
Structuur is omeletachtig.

Straks als hij koud is snijden en dan maar gaan proeven in de koffie.
Ik ben benieuwd.

Geplaatst: 30-11-2014 20:21
door johnshadows
Zo laat op de avond?
Deze nacht geen slaap. :lol:

Geplaatst: 27-01-2015 13:14
door Jouke
Jammer... geen vervolg meer op het proeven...

Viel het zo tegen???

Geplaatst: 27-01-2015 13:31
door Vera
JAAAAA! Echt niet lekker in koffie.

Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen, dus ik heb de blokjes gemarineerd (in ketjap, sambal, citroensap, gemberpoeder en citroegras) en dan gebakken. Dan lijkt het op tofu.

Geplaatst: 18-02-2015 21:11
door Jouke
Vera schreef:JAAAAA! Echt niet lekker in koffie.

Maar ik ben niet voor 1 gat te vangen, dus ik heb de blokjes gemarineerd (in ketjap, sambal, citroensap, gemberpoeder en citroegras) en dan gebakken. Dan lijkt het op tofu.
Hahaha!
Nieuwe rage uitgevonden. Tofu-kaas!