Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
KaasGordijn
Jonge kaas
Berichten: 85
Lid geworden op: 21-04-2019 11:45
Contacteer:

Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#1 Bericht door KaasGordijn » 26-10-2019 11:30

Voor diegenen die een wrongelsnijder bezitten.

Je hebt weleens dat het recept dat je volgt een andere maat voorschrijft voor het snijden van de wrongel. Het liefst gebruik ik mijn wrongelsnijder met 1cm maas toch, maar snij ik met het mes gewoon wat breder of smaller.

Ik heb even uitgevogeld hoe ik dat precies berekenen kan, met de volgende AANNAME: het gemak waarmee de wrongelblokjes wei afstaan is 100% afhankelijk van het buitenoppervlak van de blokjes.

Ik heb dus een formule in elkaar gezet waarmee je op basis van die aanname de snij-afstand uit het recept aan kan passen zodat je toch je wrongelsnijder kan gebruiken.

Afbeelding

Voorbeeld:
eigen wrongelsnijder: 1cm afstand
recept: 2cm afstand

Afbeelding

Dus, om met een wrongelsnijder van 1cm blokjes te maken met hetzelfde buitenoppervlak als wanneer je op 2cm snijd, moet je met je mes 2,6cm snijden en daar met je wrongelsnijder doorheen.

Denk niet dat veel mensen dit boeit, maar had het toch al uitgewerkt. Behoefte aan een tabel voor een specifieke maat? Laat maar weten.

Code: Selecteer alles

snijder	1 cm
Recept	Snijden	
0,3	0,1	
0,4	0,2	
0,5	0,3	
0,6	0,4	
0,7	0,6	
0,8	0,7	
0,9	0,9	
1	1,0	
1,1	1,2	
1,2	1,3	
1,3	1,5	
1,4	1,6	
1,5	1,8	
1,6	1,9	
1,7	2,1	
1,8	2,3	
1,9	2,4	
2	2,6	
2,1	2,8	
2,2	2,9	
2,3	3,1	
2,4	3,3	
2,5	3,4	
2,6	3,6	
2,7	3,8	
2,8	4,0	
2,9	4,1	
3	4,3	

Code: Selecteer alles

snijder	1,25
Recept	Snijden
0,3	0,1
0,4	0,2
0,5	0,3
0,6	0,4
0,7	0,5
0,8	0,6
0,9	0,7
1	0,9
1,1	1,0
1,2	1,2
1,3	1,3
1,4	1,5
1,5	1,6
1,6	1,8
1,7	1,9
1,8	2,1
1,9	2,3
2	2,4
2,1	2,6
2,2	2,8
2,3	2,9
2,4	3,1
2,5	3,3
2,6	3,4
2,7	3,6
2,8	3,8
2,9	3,9
3	4,1

Code: Selecteer alles

snijder	1,5
Recept	Snijden
0,3	0,1
0,4	0,2
0,5	0,2
0,6	0,3
0,7	0,4
0,8	0,5
0,9	0,7
1	0,8
1,1	0,9
1,2	1,1
1,3	1,2
1,4	1,4
1,5	1,5
1,6	1,7
1,7	1,8
1,8	2,0
1,9	2,1
2	2,3
2,1	2,4
2,2	2,6
2,3	2,8
2,4	2,9
2,5	3,1
2,6	3,2
2,7	3,4
2,8	3,6
2,9	3,7
3	3,9


Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2155
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

Re: Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#2 Bericht door Jouke » 31-10-2019 09:53

Dat zier er wel heel erg wiskundig uit allemaal.
Misschien inderdaadhandig voor mensen.

Ik zelf houd me niet zo heel erg bezig met de exactheid eerlijk gezegd.
Als er staat 1 cm, weet ik dat ik wat kleiner moet snijden; staat er 3 cm dan snijd ik wat grover. Mijn wrongelsnijder gebruik ik eigenlijk nauwelijks. Sinds Nils heeft voorgedaan hoe je met een mes moet snijden, vind ik dat veel fijner. Dan doe je ook langer over het snij-proces en dat is dan weer beter voor het eindresultaat (heeft Gerhard Hup uitgelegd).
Afbeelding

KaasGordijn
Jonge kaas
Berichten: 85
Lid geworden op: 21-04-2019 11:45
Contacteer:

Re: Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#3 Bericht door KaasGordijn » 03-11-2019 13:36

Jouke schreef:
31-10-2019 09:53
Dat zier er wel heel erg wiskundig uit allemaal.
Misschien inderdaadhandig voor mensen.

Ik zelf houd me niet zo heel erg bezig met de exactheid eerlijk gezegd.
Als er staat 1 cm, weet ik dat ik wat kleiner moet snijden; staat er 3 cm dan snijd ik wat grover. Mijn wrongelsnijder gebruik ik eigenlijk nauwelijks. Sinds Nils heeft voorgedaan hoe je met een mes moet snijden, vind ik dat veel fijner. Dan doe je ook langer over het snij-proces en dat is dan weer beter voor het eindresultaat (heeft Gerhard Hup uitgelegd).
Bedoel je onder 45° snijden of iets anders?

Jeert
Verse kaas
Berichten: 57
Lid geworden op: 06-07-2019 11:46
Contacteer:

Re: Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#4 Bericht door Jeert » 03-11-2019 16:50

Als beginneling in kaas maken kan moeilijk een oordeel vellen omtrent de waarde van een dergelijke formule.

Doch in het algemeen denk ik dat het snijden van de wrongel zeker geen millimeter werk behoeft te zijn om een betreffend soort kaas te maken met een herkenbare smaak.
Industrieel gezien, althans voor zover ik het zie op allerlei Youtube video's, word de wrongel voor kazen van een bepaalt merk altijd met hetzelfde wrongelmes gesneden.
Maar dat niet alleen maakt dat de smaak van dat merk altijd hetzelfde is. Elk stap in de industriële kaasmakerij is voor een bepaalt type kaas hetzelfde.

Ik wil met het bovenstaande zeggen, voor mij als hobbyist kaasmaker, vind ik het zeker belangrijk om de wrongel te snijden in het formaat afhankelijk van het typen kaas dat ik wil maken.
De wrongel moet uiteindelijk de mal in. Het formaat van de wrongel die de mal ingaat is zeer bepalend voor de rest van de bewerking en daarmede voor de smaak.
Meestal word die grootte uitgedrukt in termen zoals, Black Beans, grain, etc en niet meer in cm/mm.
Doch, zoals ik eerder heb gelezen in dit forum, elke bewerking in het kaas maken is smaak bepalend en daardoor belangrijk.
Omdat wij geen machines zijn is daarom juist zelf kaas maken zo fascinerend.
Ondanks het streven om alles precies weer te doen als de vorige kaas gebeurt dat niet en daardoor is er weer een kaas met een iets andere smaak of vorm.

Buiten dat, ik denk dat de kwaliteit en de samenstelling van de melk de grootste rol speelt in het produceren van kaas.
Omdat die twee eigenschappen niet met het blote oog te beoordelen zijn maakt dat het kaas maken nog spannender.

KaasGordijn
Jonge kaas
Berichten: 85
Lid geworden op: 21-04-2019 11:45
Contacteer:

Re: Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#5 Bericht door KaasGordijn » 03-11-2019 18:32

Jeert schreef:
03-11-2019 16:50
Doch in het algemeen denk ik dat het snijden van de wrongel zeker geen millimeter werk behoeft te zijn om een betreffend soort kaas te maken met een herkenbare smaak.
Ik snijd ook niet mbv de schuifmaat hoor, maar ik vind het wel handig om in ieder geval te weten wat ik als uitgangspunt moet hebben.

evdwaal
Verse kaas
Berichten: 9
Lid geworden op: 26-04-2019 09:15
Contacteer:

Re: Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#6 Bericht door evdwaal » 10-01-2020 13:09

Ik ben een absolute beginneling in het kaasmaken en nog niet zo lang lid van het geweldige forum. Tot op heden heb ik me enkel nog maar beziggehouden met het maken van goudse en recent 2 colby’s die nog liggen te rijpen.
Ik vind dit een geweldig topic en ga de formule zeker bijhouden. Er zijn zoveel parameters die het uiteindelijke resultaat kunnen beïnvloeden en persoonlijk ben ik iemand die hierop zoveel mogelijk vat wil hebben om dan nadien te gaan spelen met die parameters en het verschil in resultaat te zien/proeven. Beetje controlefreak misschien :oops: . Ik hoop nog meer van dergelijke topics tegen te komen.

De meeste wrongelsnijders die ik via internet terugvind, zijn precies ofwel enkel met horizontale ofwel enkel met verticale messen/draden. Hebben jullie effectief een maas met vakjes van bv 1cm? Ik heb zelf nog geen wrongelsnijder en gebruik een lang keukenmes. Voor verticaal te snijden werkt dat prima, maar zoek een degelijke wrongelsnijder om alvast deze parameter onder controle te krijgen ;) .

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2155
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

Re: Snij-afstand wrongel aanpassen naar wrongelsnijder

#7 Bericht door Jouke » 12-01-2020 11:36

Snijden met een mes vind ik juist veel fijner dan een kant en klare wrongelsnijder.
Hieronder de link naar hoe je met een trancheermes goed kunt snijden.
Houd wel in gedachten dat je bij het starten met snijden véél rustiger moet bewegen. Maar als je gewoon op je gemak doorgaat op deze wijze, hoef je niet ook nog horizontaal te snijden. Dat gaat namelijk vanzelf omdat de wrongel door je pan gaat bewegen.

https://m.youtube.com/watch?v=t8y03U_v2Sc
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten