Even een vraagje over een pekelbad. Bij de Lidl kun je zout kopen waar niet op staat dat er jodium in zit. Zou ik daar op kunnen vertrouwen. Verder vraag ik me af of anti klontermiddel dat in bijna alle zout zit consequenties heeft voor het kaas maken. Laatste vraag is welk azijn men gebruikt. Zelf heb ik altijd zoutzuur gebruikt zoals een kennis van mij die professionele kaasmaker is doet. Maar goed ik heb bijna drie jaar geen kaas gemaakt en alles een beetje kwijt qua hoeveelheden en technieken. Wel fijn dit forum als reminder voor vele dingen.
Pekel vragen
Hallo Hoevekaas, welkom op het forum!
"Onze" microbioloog PJ heeft een tijd geleden mede aan de hand van wetenschappelijke gegevens uitgelegd dat het zout voor een pekelbad rustig jodium mag bevatten. Is dus geen probleem.
Ik gebruik altijd zelf azijn voor het aanzuren van een pekelbad, ik weet dat er ook zoutzuur gebruikt kan worden (en gebruikt wordt door zelfkazende boeren), maar ik ben er zelf vanwege de hoge concentratie een beetje huiverig voor, zeker in een (hobby) thuis-situatie.
De verhouding staat o.a. in het boek "Rondom boerenkaas", dat ik hier in de trein helaas niet bij me heb :)
Je kan Gerda een PB sturen, die heeft het boek ook.
"Onze" microbioloog PJ heeft een tijd geleden mede aan de hand van wetenschappelijke gegevens uitgelegd dat het zout voor een pekelbad rustig jodium mag bevatten. Is dus geen probleem.
Ik gebruik altijd zelf azijn voor het aanzuren van een pekelbad, ik weet dat er ook zoutzuur gebruikt kan worden (en gebruikt wordt door zelfkazende boeren), maar ik ben er zelf vanwege de hoge concentratie een beetje huiverig voor, zeker in een (hobby) thuis-situatie.
De verhouding staat o.a. in het boek "Rondom boerenkaas", dat ik hier in de trein helaas niet bij me heb :)
Je kan Gerda een PB sturen, die heeft het boek ook.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Herman doelt op dit boek:
http://edepot.wur.nl/44464
Ik maak pekel als volgt:
per liter water 250 gram doodgewoon het goedkoopste zout – 1 eetlepel CACL – 4 tl witte azijn –
http://edepot.wur.nl/44464
Ik maak pekel als volgt:
per liter water 250 gram doodgewoon het goedkoopste zout – 1 eetlepel CACL – 4 tl witte azijn –
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Dankjewel Herman. Zelf heb ik het boek ook maar moet er maar weer eens in gaan lezen. Dank voor het pekelreceptwebmaster schreef:Hallo Hoevekaas, welkom op het forum!
"Onze" microbioloog PJ heeft een tijd geleden mede aan de hand van wetenschappelijke gegevens uitgelegd dat het zout voor een pekelbad rustig jodium mag bevatten. Is dus geen probleem.
Ik gebruik altijd zelf azijn voor het aanzuren van een pekelbad, ik weet dat er ook zoutzuur gebruikt kan worden (en gebruikt wordt door zelfkazende boeren), maar ik ben er zelf vanwege de hoge concentratie een beetje huiverig voor, zeker in een (hobby) thuis-situatie.
De verhouding staat o.a. in het boek "Rondom boerenkaas", dat ik hier in de trein helaas niet bij me heb :)
Je kan Gerda een PB sturen, die heeft het boek ook.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten