Kaas na het persen enige tijd in water?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Kaas na het persen enige tijd in water?

#1 Bericht door Vera » 06-09-2015 13:17

Op een Amerikaans kaasforum trof ik in een recept van Havartikaas een stukje aan wat ik wel eens uit wil proberen:

'Press and ripen until the pH = 5.8 - 6.0 (about 2-4 hrs) is reached. The cheese is then submerged in 65°F water for about an hour. The water mayl get milky by the end of this step. Remove the cheese when it begins to get slick or slimy'.

'It halts the acid build up and gives the cheese a soft springy feel like havarti should have. I have always enjoyed my havarti but this makes it softer. Well worth the extra step if you love Havarti'.

Zou de kaas dus elastisch maken.

Iemand van jullie dit al eens gedaan?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#2 Bericht door webmaster » 07-09-2015 20:17

Nooit gedaan nog, maar ligt in het verlengde van persen onder warme wei of water, het dopen in warme wei met Edammer en het elastisch maken van de wrongel bij Mozarella e.d...

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#3 Bericht door Vera » 07-09-2015 20:20

Ik heb net wat verder gespit en kwam dit tegen de uitleg staat op pagina 2:


http://cheeseforum.org/forum/index.php/ ... 048.0.html

Nu ben ik van plan om snel Havarti te gaan maken en het dan gewoon eens uit te proberen. Is niet echt mijn smaak vrees ik, maar manlief zal ze met genoegen consumeren..
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#4 Bericht door Jouke » 20-06-2016 13:24

Deze stap heb ik niet gedaan met de Havarti die we bij jou gemaakt hebben, Vera.
Ik was op zoek naar het recept en kwam dit tegen.
Reden om hem over een tijdje nog eens te maken dus :D
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#5 Bericht door Vera » 20-06-2016 13:57

Ik heb het maar 1 keer gedaan Jouke en proefde echt geen verschil. Overbodige stap - dus lekker overslaan. Het leven is al druk genoeg.
:wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#6 Bericht door Jouke » 20-06-2016 14:18

Hahahahaha!!!
Ok!
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten