coating vraagjes
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
coating vraagjes
Wij zitten met de volgende coatingvraagjes:
Hoe snel coaten als ze uit de pekel komen.
Hoe snel volgende laag aanbrengen.
Tussen de lagen door wel of niet in de grot leggen. (onze luchtvochtigheid is vrij hoog)
Met de zoekfunctie hebben we de antwoorden niet gevonden en zijn heel benieuwd wat jullie ervaring is.
groet Janet
Hoe snel coaten als ze uit de pekel komen.
Hoe snel volgende laag aanbrengen.
Tussen de lagen door wel of niet in de grot leggen. (onze luchtvochtigheid is vrij hoog)
Met de zoekfunctie hebben we de antwoorden niet gevonden en zijn heel benieuwd wat jullie ervaring is.
groet Janet
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
Hallo,
Ik breng de coating aan als de kaas droog is dwz
Ik leg de kaas op keukenpapier en als ik de kaas omdraai en het keukenpapîer is niet nat dan begin ik met het coaten.
De kaas blijft gedurende het drogen gewoon op kamertemperatuur liggen.
Ik plaats een draaiende ventilator voor de kazen om ze droog te blazen,
het drogen gaat veel sneller.
Als de coating handdroog is kan je de kaas omdraaien en terug de zijkant en de bovenkant coaten
Mijn kazen zijn meestal met kruiden en die coat ik 3 x langs alle kanten.
Als het coaten klaar is gaan de kazen in de grot.
Groeten
Raf :D
Ik breng de coating aan als de kaas droog is dwz
Ik leg de kaas op keukenpapier en als ik de kaas omdraai en het keukenpapîer is niet nat dan begin ik met het coaten.
De kaas blijft gedurende het drogen gewoon op kamertemperatuur liggen.
Ik plaats een draaiende ventilator voor de kazen om ze droog te blazen,
het drogen gaat veel sneller.
Als de coating handdroog is kan je de kaas omdraaien en terug de zijkant en de bovenkant coaten
Mijn kazen zijn meestal met kruiden en die coat ik 3 x langs alle kanten.
Als het coaten klaar is gaan de kazen in de grot.
Groeten
Raf :D
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik handel hetzelfde als Gerda. Alleen ligt mijn kaas dan gewoon ca 6 of 7 dagen op kamertemperatuur. We hebben geen haast tenslotte.
Door wat langer te wachten tussen je lagen coating aanbrengen geeft m.i. minder schimmelvorming of witte uitslag later.
Door wat langer te wachten tussen je lagen coating aanbrengen geeft m.i. minder schimmelvorming of witte uitslag later.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Door je kaas buiten de grot te bewaren bevindt de kaas zich die eerste periode in een omgeving die 1. warm is en 2. een lage luchtvochtigheid heeft. Dit heeft als nadeel dat je kaas die eerste paar dagen snel zal indrogen. Zo snel mogelijk na de pekel coating aanbrengen en in de grot leggen. Evt de grot af en toe open zetten om de vochtigheid omlaag te brengen. Elke dag draaien en coaten. Na drie lagen wekelijks blijven coaten. Voorkom dat de kaas er dof uit gaat zien
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Coaten jullie het liefst met een sponsje of met een kwast?
Ik gebruik nu op aanraden van de kaasworkshop een sponsje. Maar na dat eerste kaasje en de 2 die ik zaterdag gemaakt heb, vind ik het sponsje er eigenlijk al wat viezig uit gaan zien....
Ik bewaar die in een plastic zakje ( want kat en dus stof in huis, bah ) maar de helft van dat sponsje droogt op met de coating, en de rest blijft kleverig. En iedere dag een nieuw zakje vind ik niet zo milieu-aardig...
Ik gebruik nu op aanraden van de kaasworkshop een sponsje. Maar na dat eerste kaasje en de 2 die ik zaterdag gemaakt heb, vind ik het sponsje er eigenlijk al wat viezig uit gaan zien....
Ik bewaar die in een plastic zakje ( want kat en dus stof in huis, bah ) maar de helft van dat sponsje droogt op met de coating, en de rest blijft kleverig. En iedere dag een nieuw zakje vind ik niet zo milieu-aardig...
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik coat mijn kaasjes met een sponsje (de helft van een schuurspons, en daar knip ik het schuurgedeelte vanaf) en dat sponsje spoel ik gewoon elke keer na het coaten uit met lauw water.
De resterende coating die erin blijft zitten na het coaten, knijp ik er eerst even uit boven de "coatingbak" en dan is het restje er gemakkelijk uit te spoelen onder de kraan.
Mijn sponsje blijft dan gewoon fris en ik hoef maar af en toe een nieuwe te pakken.
Ik coat niet direct meer uit mijn liter-emmertje trouwens. Ik doe steeds wat over uit het emmertje in een kleiner bakje wat goed af te sluiten is en daar doop ik dan mijn sponsje steeds in. Ik had namelijk bij mijn vorige emmer gele coating dat hij ranzig geworden was na een tijdje. Ik deed hem open en toen kwam er een LUCHT uit..... Die heb ik dus maar weggemikt. Was wel jammer dat hij nog half vol was.
Ik doe trouwens net als Nils de kaas in de grot ook af en toe bijwerken met een extra laagje coating. Niet elke week, maar gewoon als ik zie dat het iets doffer begint te worden. Dat verschilt nog wel eens bij de verschillende soorten kaas die er ligt.
En nog een voordeel daarvan is, dat je een wat dikkere laag coating krijgt, die er gemakkelijker vanaf te halen is als je de kaas gaat aansnijden.
De resterende coating die erin blijft zitten na het coaten, knijp ik er eerst even uit boven de "coatingbak" en dan is het restje er gemakkelijk uit te spoelen onder de kraan.
Mijn sponsje blijft dan gewoon fris en ik hoef maar af en toe een nieuwe te pakken.
Ik coat niet direct meer uit mijn liter-emmertje trouwens. Ik doe steeds wat over uit het emmertje in een kleiner bakje wat goed af te sluiten is en daar doop ik dan mijn sponsje steeds in. Ik had namelijk bij mijn vorige emmer gele coating dat hij ranzig geworden was na een tijdje. Ik deed hem open en toen kwam er een LUCHT uit..... Die heb ik dus maar weggemikt. Was wel jammer dat hij nog half vol was.
Ik doe trouwens net als Nils de kaas in de grot ook af en toe bijwerken met een extra laagje coating. Niet elke week, maar gewoon als ik zie dat het iets doffer begint te worden. Dat verschilt nog wel eens bij de verschillende soorten kaas die er ligt.
En nog een voordeel daarvan is, dat je een wat dikkere laag coating krijgt, die er gemakkelijker vanaf te halen is als je de kaas gaat aansnijden.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Uit zo'n heel topic haal jij 1 zinnetje van mij en gaat dan lachen.... Sic.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Hier wordt ook 'geborsteld' - de paarden.....de hond.... en mijn haar. Hoewel - dat nauwelijks te borstelen valt zo weinig als het is. :wink: :wink: :wink:
:lol: :lol: :lol: :lol:
Hier wordt ook 'geborsteld' - de paarden.....de hond.... en mijn haar. Hoewel - dat nauwelijks te borstelen valt zo weinig als het is. :wink: :wink: :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Rijpen
Stomme beginnersvragen wellicht.
Begint de rijpingsperiode na het pekelbad terwijl het kaasje droogt of begint het na dat de kaas 6 lagen coating heeft ontvangen? Want dan kan het zomaar een halve week langer zijn.
De antwoorden zijn wisselend hierboven maar wat is wenselijk, na pekelbad direct de grot in om te drogen of na pekelbad eerst buiten de grot drogen en eenmaal zo goed als droog de grot in?
Thx
:D
Begint de rijpingsperiode na het pekelbad terwijl het kaasje droogt of begint het na dat de kaas 6 lagen coating heeft ontvangen? Want dan kan het zomaar een halve week langer zijn.
De antwoorden zijn wisselend hierboven maar wat is wenselijk, na pekelbad direct de grot in om te drogen of na pekelbad eerst buiten de grot drogen en eenmaal zo goed als droog de grot in?
Thx
:D
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
Conserveren van de melk ( wat kaasmaken is) gaat door: verwijderen van vocht, verzuren, zouten en bewaren op lage temperatuur. Allen zijn van belang. Na het pekelen zit het opgenomen zout alleen in het buitenste deel van de kaas en dat verspreidt zich dan langzaam. De activiteit van de microorganismen in het midden van de kaas worden dan dus niet door het zout geremd. Bij goede verzuring is dat geen probleem mits de kaas niet te lang bij te hoge temperatuur (boven 16 C) wordt bewaard totdat het zout zich heeft verdeeld. Daarom droog ik mijn kazen in de grot ( met een ventilator) bij 12 C.
Pieter-Jan
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten