coating vraagjes

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Waling en Janet
Jonge kaas
Berichten: 124
Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
Contacteer:

coating vraagjes

#1 Bericht door Waling en Janet » 01-10-2015 09:02

Wij zitten met de volgende coatingvraagjes:
Hoe snel coaten als ze uit de pekel komen.
Hoe snel volgende laag aanbrengen.
Tussen de lagen door wel of niet in de grot leggen. (onze luchtvochtigheid is vrij hoog)

Met de zoekfunctie hebben we de antwoorden niet gevonden en zijn heel benieuwd wat jullie ervaring is.

groet Janet

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#2 Bericht door raf » 01-10-2015 09:22

Hallo,

Ik breng de coating aan als de kaas droog is dwz
Ik leg de kaas op keukenpapier en als ik de kaas omdraai en het keukenpapîer is niet nat dan begin ik met het coaten.
De kaas blijft gedurende het drogen gewoon op kamertemperatuur liggen.
Ik plaats een draaiende ventilator voor de kazen om ze droog te blazen,
het drogen gaat veel sneller.
Als de coating handdroog is kan je de kaas omdraaien en terug de zijkant en de bovenkant coaten
Mijn kazen zijn meestal met kruiden en die coat ik 3 x langs alle kanten.
Als het coaten klaar is gaan de kazen in de grot.

Groeten

Raf :D

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#3 Bericht door Gerda » 01-10-2015 10:24

Nils heeft in zijn Goudse ook advies staan ten aanzien van het coaten.

Ik laat de kaas 1 a 2 dagen drogen ( in de grot)

Word mijn luchtvochtigheid te hoog in de grot dan gaat de deur op een kiertje.

coaten doe ik in 6 dagen soms wel 8 dagen 3 lagen aan elke kant.
Zo zijn de lagen goed uitgehard.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#4 Bericht door Vera » 01-10-2015 11:19

Ik handel hetzelfde als Gerda. Alleen ligt mijn kaas dan gewoon ca 6 of 7 dagen op kamertemperatuur. We hebben geen haast tenslotte.

Door wat langer te wachten tussen je lagen coating aanbrengen geeft m.i. minder schimmelvorming of witte uitslag later.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#5 Bericht door Nils » 02-10-2015 10:53

Door je kaas buiten de grot te bewaren bevindt de kaas zich die eerste periode in een omgeving die 1. warm is en 2. een lage luchtvochtigheid heeft. Dit heeft als nadeel dat je kaas die eerste paar dagen snel zal indrogen. Zo snel mogelijk na de pekel coating aanbrengen en in de grot leggen. Evt de grot af en toe open zetten om de vochtigheid omlaag te brengen. Elke dag draaien en coaten. Na drie lagen wekelijks blijven coaten. Voorkom dat de kaas er dof uit gaat zien

Waling en Janet
Jonge kaas
Berichten: 124
Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
Contacteer:

#6 Bericht door Waling en Janet » 02-10-2015 19:30

Allemaal heel erg bedankt voor jullie antwoorden.
hier kunnen we weer verder mee.

Wat ben ik blij dat dit forum er is .

bedankt.

Waling

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#7 Bericht door Jessy » 04-10-2015 19:50

Nils,

Bedoel je niet: na drie lagen wekelijks blijven poetsen?

Anders wordt je coating wel erruug dik :shock:
Say cheese :-)

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#8 Bericht door Nils » 05-10-2015 21:42

als de coating dof wordt heel dun laagje coating er op. Zelf voorzie ik de kazen regelmatig (wekelijks) van een dunne nieuwe laag coating.

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 882
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#9 Bericht door Knuddefrutje » 13-04-2016 20:41

Coaten jullie het liefst met een sponsje of met een kwast?
Ik gebruik nu op aanraden van de kaasworkshop een sponsje. Maar na dat eerste kaasje en de 2 die ik zaterdag gemaakt heb, vind ik het sponsje er eigenlijk al wat viezig uit gaan zien....
Ik bewaar die in een plastic zakje ( want kat en dus stof in huis, bah ) maar de helft van dat sponsje droogt op met de coating, en de rest blijft kleverig. En iedere dag een nieuw zakje vind ik niet zo milieu-aardig...

Waling en Janet
Jonge kaas
Berichten: 124
Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
Contacteer:

#10 Bericht door Waling en Janet » 13-04-2016 20:45

Ik gebruik een siliconen kwastje . Bevalt prima. Na gebruik afspoelen met kokend water en hij is weer schoon.

Janet

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#11 Bericht door Vera » 13-04-2016 21:25

Waling en Janet schreef:Ik gebruik een siliconen kwastje . Bevalt prima. Na gebruik afspoelen met kokend water en hij is weer schoon.

Janet
Idem!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#12 Bericht door Gerda » 14-04-2016 08:11

Ik gebruik en sponsje en na gebruik gaat deze in een afgesloten curver of tupperbakje. Tip van de Belgische workshop. Zo droogt de coating niet op in het sponsje. Eens in de zoveel tijd spoel ik het sponsje goed uit onder de kraan.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#13 Bericht door Jouke » 14-04-2016 09:54

Ik coat mijn kaasjes met een sponsje (de helft van een schuurspons, en daar knip ik het schuurgedeelte vanaf) en dat sponsje spoel ik gewoon elke keer na het coaten uit met lauw water.
De resterende coating die erin blijft zitten na het coaten, knijp ik er eerst even uit boven de "coatingbak" en dan is het restje er gemakkelijk uit te spoelen onder de kraan.
Mijn sponsje blijft dan gewoon fris en ik hoef maar af en toe een nieuwe te pakken.

Ik coat niet direct meer uit mijn liter-emmertje trouwens. Ik doe steeds wat over uit het emmertje in een kleiner bakje wat goed af te sluiten is en daar doop ik dan mijn sponsje steeds in. Ik had namelijk bij mijn vorige emmer gele coating dat hij ranzig geworden was na een tijdje. Ik deed hem open en toen kwam er een LUCHT uit..... Die heb ik dus maar weggemikt. Was wel jammer dat hij nog half vol was.


Ik doe trouwens net als Nils de kaas in de grot ook af en toe bijwerken met een extra laagje coating. Niet elke week, maar gewoon als ik zie dat het iets doffer begint te worden. Dat verschilt nog wel eens bij de verschillende soorten kaas die er ligt.

En nog een voordeel daarvan is, dat je een wat dikkere laag coating krijgt, die er gemakkelijker vanaf te halen is als je de kaas gaat aansnijden.
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#14 Bericht door johnshadows » 19-04-2016 19:35

Hier wordt geborsteld.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#15 Bericht door johnshadows » 19-04-2016 19:35

Vera schreef:...We hebben geen haast tenslotte....
Sic! :lol: :lol: :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#16 Bericht door Vera » 19-04-2016 21:40

Uit zo'n heel topic haal jij 1 zinnetje van mij en gaat dan lachen.... Sic.
:lol: :lol: :lol: :lol:

Hier wordt ook 'geborsteld' - de paarden.....de hond.... en mijn haar. Hoewel - dat nauwelijks te borstelen valt zo weinig als het is. :wink: :wink: :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#17 Bericht door Nils » 21-04-2016 14:20

Grote kazen werkt makkelijker met en spons (4kg) baby-gouda's werkt makkelijker met een kwastje.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#18 Bericht door johnshadows » 21-04-2016 20:04

Nils schreef:Grote kazen werkt makkelijker met en spons (4kg) baby-gouda's werkt makkelijker met een kwastje.
Zo had ik het nog niet bekeken. :!:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Namevah

Rijpen

#19 Bericht door Namevah » 20-07-2016 17:16

Stomme beginnersvragen wellicht.

Begint de rijpingsperiode na het pekelbad terwijl het kaasje droogt of begint het na dat de kaas 6 lagen coating heeft ontvangen? Want dan kan het zomaar een halve week langer zijn.

De antwoorden zijn wisselend hierboven maar wat is wenselijk, na pekelbad direct de grot in om te drogen of na pekelbad eerst buiten de grot drogen en eenmaal zo goed als droog de grot in?

Thx

:D

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#20 Bericht door Gerda » 20-07-2016 20:26

Volgens mij begint de rijping direkt na het pekelbad en dus afhankelijk van de temp waar je hem in droogt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#21 Bericht door pj » 20-07-2016 21:41

Conserveren van de melk ( wat kaasmaken is) gaat door: verwijderen van vocht, verzuren, zouten en bewaren op lage temperatuur. Allen zijn van belang. Na het pekelen zit het opgenomen zout alleen in het buitenste deel van de kaas en dat verspreidt zich dan langzaam. De activiteit van de microorganismen in het midden van de kaas worden dan dus niet door het zout geremd. Bij goede verzuring is dat geen probleem mits de kaas niet te lang bij te hoge temperatuur (boven 16 C) wordt bewaard totdat het zout zich heeft verdeeld. Daarom droog ik mijn kazen in de grot ( met een ventilator) bij 12 C.
Pieter-Jan

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten