Laat je pers(en) zien

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Berrie
Verse kaas
Berichten: 63
Lid geworden op: 04-11-2013 15:07
Contacteer:

Laat je pers(en) zien

#1 Bericht door Berrie » 08-11-2015 23:39

Op het forum zijn verspreid diverse soorten persen te zien, van simpel tot ingenieus.
Voor de beginnende kaasmakers maar ook zeker voor de gevorderde lijkt het mij leuk en leerzaam
om al die verschillende manieren van persen in een 'draadje" te plaatsen en zo een naslagwerk te maken.

Het is dus de bedoeling om zoveel mogelijk persen (lees: foto,s) te verzamelen met een kleine uitleg.

Liefst zo min mogelijk op de foto,s reageren om het draadje overzichtelijk te houden.

Misschien een Sticky aanmaken?





Had nog een stuk eiken in de schuur en een draaibank

Afbeelding



De vormen werden groter dus de pers ook

Afbeelding :D

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6196
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#2 Bericht door Vera » 09-11-2015 20:46

Ik heb er een Stickie van gemaakt Berrie. Prachtig topic.
Maar ik heb ook ook een Stickie aangemaakt waarin de reacties op en de vragen over de verschillende persen te posten zijn.
Dit topic met de foto's houden we dan helemaal 'schoon'.

Dus reacties op dit topic graag hier:

http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/post17949.html#top
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Roos
Verse kaas
Berichten: 61
Lid geworden op: 21-10-2015 11:24
Contacteer:

#3 Bericht door Roos » 10-11-2015 07:40

Mijn kaaspers, gebouwd door mij papa.

Afbeelding

Afbeelding
~ Niet meer jong, maar zeker nog niet oud.
Gewoon pittig half belegen 50+ ~

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2227
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#4 Bericht door Jouke » 10-11-2015 08:37

Mijn nieuwe pers, gekregen voor mijn verjaardag :-)
Niets bijzonders, maar wel heel fijn. Mijn geperforeerde pondsvorm past er precies onder.


Afbeelding
Afbeelding

webmaster

#5 Bericht door webmaster » 10-11-2015 18:47

Dan hier mijn pers nog een keer, zelfbouw van eikenhout, afgelakt met hoge kwaliteit botenlak:

Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6196
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#6 Bericht door Vera » 10-11-2015 20:24

Begonnen met een pers uit het starterspakket:

Afbeelding

Daarna heeft Gerrit een dubbele pers gemaakt:


Afbeelding

En toen de simpele pers. Als jullie daarvan detailfoto's wilen dan maak ik die wel.
Afbeelding

Maar zo kan het ook - en dat doe ik regelmatig:
Afbeelding
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#7 Bericht door Gerda » 10-11-2015 21:21

1e foto van Vera en de 1 na laatste van Vera heb ik ook, waar ik nog steeds heel blij mee ben.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#8 Bericht door Jorieke » 11-11-2015 19:23

Zo ziet het er bij mij meestal uit:

Afbeelding

Die simpele pers van Vera is wel een idee zeg! Kan er ook niets omvallen/scheefzakken.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#9 Bericht door johnshadows » 14-11-2015 18:51

Jorieke fantastische pers!
Hier hou ik van. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#10 Bericht door Jorieke » 13-01-2016 11:13

Ik heb een nieuwe pers! In het boek 'Over rot' van Meneer Wateetons staat een tekening, en die hebben we nagemaakt. En iets aangepast, zodat ik er 2 verschillende formaten kaas tegelijk onder kan persen.
Dat met die blikken perzik op een kaasvorm balanceren werd toch een beetje vervelend. De boel stortte steeds om enzo :roll:


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2227
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#11 Bericht door Jouke » 13-01-2016 12:12

Dat ziet er heel mooi uit Jorieke!
Zoiets staat voor mij ook op de planning om binnenkort te maken.
Mijn pondsvorm past prima onder mijn eenvoudige pers, maar de kilovorm blijft toch een beetje onhandig.
Dit weekend eens kijken of ik aan de klus kan.
Afbeelding

Caatjeh
Verse kaas
Berichten: 64
Lid geworden op: 30-09-2013 11:55
Contacteer:

#12 Bericht door Caatjeh » 16-01-2016 16:19

@jorieke: geweldige pers. Ik was al een tijdje aan get denken over een oers die eenvoudig is en meerdere vormen kan persen en niet teveel ruimte inneemt. Dank voor je tip!

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 258
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#13 Bericht door Jorieke » 19-01-2016 21:54

Mijn bak met kaasvormen enz. past er ook precies (op zijn kant dan wel...) tussen.

Afbeelding

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#14 Bericht door Knuddefrutje » 03-04-2016 22:00

Afbeelding

Kijk eens wat een mooie pers ik vandaag van mijn vriend heb gekregen!
Heeft ie zelf vrijdag gemaakt, en hij lust niet eens kaas :P

arwin

#15 Bericht door arwin » 10-09-2016 18:27

Onder het motto "liever goed gestolen dan slecht bedacht", ben ik met wat ballethout aan de slag gegaan.
Dit is het resultaat :

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#16 Bericht door Gerda » 10-09-2016 19:10

Prachtig geworden
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#17 Bericht door johnshadows » 10-09-2016 20:33

Prima Arwin!
Laat je ook weten hoe ie meevalt.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

arwin

#18 Bericht door arwin » 10-09-2016 20:43

Dank jullie wel!

Heb hem nu twee keer gebruikt en werkt prima. Ik heb geen vergelijkingsmateriaal dus of deze beter bevalt dan een andere kan ik niet zeggen.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6196
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#19 Bericht door Vera » 10-09-2016 21:46

Ha, leuk, daar is de makkelijke pers weer! Mooi gedaan.
Hij bevalt hier ook nog steeds heel goed.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

JochenV
Verse kaas
Berichten: 29
Lid geworden op: 04-12-2016 21:54
Contacteer:

#20 Bericht door JochenV » 14-01-2017 08:25

Misschien een stomme vraag, en hoogstwaarschijnlijk denk ik wel te ver ...


Maar als je zo'n pers maakt zoals Jorieke of Arwin, welk gewicht moet je daar dan opleggen als je er meerdere kaasjes onder legt? Ergens zit ik met verdeling van het gewicht over de kaasjes in mijn gedachten, maar langs de andere kant, 1kg is toch gewoon 1kg?

Ik vrees dat ik ergens 2 natuurkundige wetten door elkaar haal, dus hopelijk weet iemand het juiste antwoord ;)

Dree
Overjarige kaas
Berichten: 1166
Lid geworden op: 28-09-2014 16:34
Contacteer:

#21 Bericht door Dree » 14-01-2017 11:12

Ik had in het begin hetzelfde denk-probleem, mij is uitgelegd dat je het hele
gewicht moet nemen van de kaas die onder de pers ligt, dus een 2 kilo kaas
met hetzelfde gewicht persen als 2 kilo kaasjes, dat klinkt logisch en zo doe ik
het dan ook.

Maar... er zijn ook mensen die het anders doen, die persen minder bij de twee
kilo kaasjes omdat get gewicht van het bovenste kaasje op het onderste kaasje
meeperst, ovzoietz...

Maar het belangrijkste vind ik dat je het zelf proefondervindelijk moet proberen,
waar je je prettig bij voelt, voor de meesten is het een gevoelskwestie.

Gesloten korst is het meest belangrijk.

DoegDree

JochenV
Verse kaas
Berichten: 29
Lid geworden op: 04-12-2016 21:54
Contacteer:

#22 Bericht door JochenV » 14-01-2017 12:40

Dree schreef:Ik had in het begin hetzelfde denk-probleem, mij is uitgelegd dat je het hele gewicht moet nemen van de kaas die onder de pers ligt, dus een 2 kilo kaas met hetzelfde gewicht persen als 2 kilo kaasjes, dat klinkt logisch en zo doe ik het dan ook.

Als je het op deze manier uitlegt klinkt het inderdaad logisch...
dus 4 kaasje van 500gr zelfde gewicht als 2000gr. Wat op zich ook wil zeggen dat het gewicht zich zal gaan verdelen ;)

Bedankt voor je reactie!

Henriette
Jonge kaas
Berichten: 91
Lid geworden op: 13-03-2016 14:35
Contacteer:

Wiebelende toren

#23 Bericht door Henriette » 23-01-2017 23:46

Mijn kaaspersen: nog steeds zijn alle varianten nogal wiebelig en ik blijf dan ook altijd in de buurt
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
We hebben een kleine maar intensieve zorgboerderij:8 kinderen/jongeren wonen het hele jaar door bij ons. Ik maak jam, bak en kook veel met de kids en begin net met zelf kaasmaken. Een wens die er al lang is!

Knuddefrutje
Oude kaas
Berichten: 894
Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
Contacteer:

#24 Bericht door Knuddefrutje » 24-01-2017 06:56

Dat zijn idd wel spannende constructies henriette! :-p
Ik kan me voorstellen dat je daar graag een oogje op houdt.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#25 Bericht door Gerda » 28-01-2017 11:38

En wat heb je heerlijk veel kaas gemaakt!!!

Ziet er super uit die stellage.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten