Vragen van Jekko uit Turkije
Vragen van Jekko uit Turkije
Het werd een beetje rommelig met onderwerpen - dezelfde - in twee topics.
Dus dit is nu 'mijn vragen topic'.
* Ik ben er geloof ik uit wat de kaasvorm betreft, dat gaat de Kadova met net worden, ik denk meteen twee.
* Wat de coating betreft, dat doe ik voorlopig nog niet, eventueel ga ik hier kijken naar bijenwas als de natuurkorst toch niet bevalt.
* Ik wil nog een externe thermometer hebben voor mijn 'kaasgrot', zoals dat hier genoemd wordt. (Leuk woord, maar het voelt nog een beetje gek om dat zelf te gebruiken, alsof ik iets gebruik zonder er al recht op te hebben :) )
Ik las ergens dat ik ook daarbij even moest opletten welke ik moet hebben, dus daar graag een reactie op.
* Een pan. Au bain-marie is niet handig, begreep ik. Dacht toen aan een pan voor warme salep (een winters drankje hier) http://www.tekno-ticaret.com/61/urunler ... nalar.html
Het kraantje is toch niet zo praktisch als ik dacht, maar als ik het kraantje niet gebruik dan?
Of een ketel die hier gebruikt wordt voor maiskolven, zoals deze:
http://sevdin.net/BARDAKTA-HASLANMIS-MI ... TLARI.html
Om een weckpan uit Nederland mee te laten nemen, is geen optie. Iemand een idee?
* Welke culturen/ingrediënten heb ik nodig? Ze hebben hier geen karnemelk. Ik wil ook blauwschimmelkaas gaan maken.
Dit was het even voor dit moment, hartelijk dank, ook voor de reacties die ik tot nu al heb gekregen!
Dus dit is nu 'mijn vragen topic'.
* Ik ben er geloof ik uit wat de kaasvorm betreft, dat gaat de Kadova met net worden, ik denk meteen twee.
* Wat de coating betreft, dat doe ik voorlopig nog niet, eventueel ga ik hier kijken naar bijenwas als de natuurkorst toch niet bevalt.
* Ik wil nog een externe thermometer hebben voor mijn 'kaasgrot', zoals dat hier genoemd wordt. (Leuk woord, maar het voelt nog een beetje gek om dat zelf te gebruiken, alsof ik iets gebruik zonder er al recht op te hebben :) )
Ik las ergens dat ik ook daarbij even moest opletten welke ik moet hebben, dus daar graag een reactie op.
* Een pan. Au bain-marie is niet handig, begreep ik. Dacht toen aan een pan voor warme salep (een winters drankje hier) http://www.tekno-ticaret.com/61/urunler ... nalar.html
Het kraantje is toch niet zo praktisch als ik dacht, maar als ik het kraantje niet gebruik dan?
Of een ketel die hier gebruikt wordt voor maiskolven, zoals deze:
http://sevdin.net/BARDAKTA-HASLANMIS-MI ... TLARI.html
Om een weckpan uit Nederland mee te laten nemen, is geen optie. Iemand een idee?
* Welke culturen/ingrediënten heb ik nodig? Ze hebben hier geen karnemelk. Ik wil ook blauwschimmelkaas gaan maken.
Dit was het even voor dit moment, hartelijk dank, ook voor de reacties die ik tot nu al heb gekregen!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik heb nog externe thermometers in verkoop voor de kaasgrot. maar weet niet hoe dat zit met verzendkosten naar jou. Bij intresse stuur maar even een PB
De ketel ziet er prima uit, ik heb ook een met kraantje en gebruik die niet bij het kaasmaken. Voor de recepten waarbij je de wrongel zonder warm water gaat wassen erg handig.
Bij http://www.kaesereibedarf-leidinger.com/de_DE of http://www.kaesereibedarf.eu/ kun je diverse culturen kopen, kijk eens rustig op hun sites om te zien welke kaas je wilt gaan maken.
De ketel ziet er prima uit, ik heb ook een met kraantje en gebruik die niet bij het kaasmaken. Voor de recepten waarbij je de wrongel zonder warm water gaat wassen erg handig.
Bij http://www.kaesereibedarf-leidinger.com/de_DE of http://www.kaesereibedarf.eu/ kun je diverse culturen kopen, kijk eens rustig op hun sites om te zien welke kaas je wilt gaan maken.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Kadova met net is inderdaad de beste keuze
Coating, natuurkorst, karamel, insmeren met ghee... ik zou eerst toch gewoon coating nemen. wanneer je het kaas maken onder de knie hebt kan je altijd nog andere korsten gaan proberen. Wanneer natuurkorst hebt en je eerste kaas mislukt, zal je altijd afvragen waar het aan heeft gelegen.
Mocht je toch natuurkorst prefereren, zorg echt voor hoge rv en hou de kazen in eerste instantie mooi schoon.
thermostaat: zie Gerda
Pan: heb je daar niet een specie kuip? melk warm maken in een willekeurige pan, en dan in de speciekuip.
voor blauwschimmel heb je PENICILLINUM ROQUEFORTI nodig, verder heb je kaasferment of een poederzuursel nodig. kaasferment kan je makkelijk doorkweken. aangezien je moeilijk aan grondstoffen kan komen is dat dus een goede optie
succes
Coating, natuurkorst, karamel, insmeren met ghee... ik zou eerst toch gewoon coating nemen. wanneer je het kaas maken onder de knie hebt kan je altijd nog andere korsten gaan proberen. Wanneer natuurkorst hebt en je eerste kaas mislukt, zal je altijd afvragen waar het aan heeft gelegen.
Mocht je toch natuurkorst prefereren, zorg echt voor hoge rv en hou de kazen in eerste instantie mooi schoon.
thermostaat: zie Gerda
Pan: heb je daar niet een specie kuip? melk warm maken in een willekeurige pan, en dan in de speciekuip.
voor blauwschimmel heb je PENICILLINUM ROQUEFORTI nodig, verder heb je kaasferment of een poederzuursel nodig. kaasferment kan je makkelijk doorkweken. aangezien je moeilijk aan grondstoffen kan komen is dat dus een goede optie
succes
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Sorry Nils, Ja.
Ik maak regelmatig blauwtjes tegenwoordig van alle kaassoorten. Het volgende werkt - is Joukes idee. Wat blauwschimmelcultuur toevoegen aan kant en klare wrongel. Goed doormengen en je krijgt een prima blauwe kaas. Na een weekje coaten - korst is dan al aardig blauw en daarna 1 of 2x prikken.
Ik maak regelmatig blauwtjes tegenwoordig van alle kaassoorten. Het volgende werkt - is Joukes idee. Wat blauwschimmelcultuur toevoegen aan kant en klare wrongel. Goed doormengen en je krijgt een prima blauwe kaas. Na een weekje coaten - korst is dan al aardig blauw en daarna 1 of 2x prikken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Oké, bedankt Nils. Ik blijf nog wel even aan het dubben en wegen.
Ik ben vandaag op zoek gegaan naar een ketel of au bain-marie systeem. Niets gevonden dat geschikt is. Maar... ik kan iets op het industriegebied hier laten maken, heb al een aanbieding liggen. Nu nog even piekeren en peinzen over het ultieme systeem.
Het blijft voorlopig nog spannend!
Ik ben vandaag op zoek gegaan naar een ketel of au bain-marie systeem. Niets gevonden dat geschikt is. Maar... ik kan iets op het industriegebied hier laten maken, heb al een aanbieding liggen. Nu nog even piekeren en peinzen over het ultieme systeem.
Het blijft voorlopig nog spannend!
Ah, een andere mening, wat is dit leuk!
Hoorde via een andere weg dat je erg moet uitkijken met de blauwschimmels, voor je het weet zit het overal en krijg je het niet meer weg...
Mijn startersset ziet er op dit moment als volgt uit:
- Kaasvorm voor een kilo Goudse van Kadova met net.
- Au bain-marie ketel (laten maken) voor 30 of 40 liter, even afhankelijk van de pannen waar ik aan kan komen.
- Ingrediënten voor Goudse en blauwschimmel, uit Nederland, ik kijk wel wat ik wanneer gebruik.
- 2e hands koelkast plus externe thermostaat (van Gerda).
- Coating - twijfel nog een beetje - maar neig nu toch naar coating met anti-schimmel.
En ondertussen blijf ik toch ook zoeken naar info over de juiste kwaliteit melk. In Nederland is dat geen probleem, maar hier in Turkije...?
Dan nog een vraag over de wrongelsnijder. Hoe belangrijk is die? Ik heb op youtube filmpjes gezien waarbij men een grote garde gebruikte. Moet ik er wel of niet eentje uit Nederland laten overkomen?
Groetjes!
Hoorde via een andere weg dat je erg moet uitkijken met de blauwschimmels, voor je het weet zit het overal en krijg je het niet meer weg...
Mijn startersset ziet er op dit moment als volgt uit:
- Kaasvorm voor een kilo Goudse van Kadova met net.
- Au bain-marie ketel (laten maken) voor 30 of 40 liter, even afhankelijk van de pannen waar ik aan kan komen.
- Ingrediënten voor Goudse en blauwschimmel, uit Nederland, ik kijk wel wat ik wanneer gebruik.
- 2e hands koelkast plus externe thermostaat (van Gerda).
- Coating - twijfel nog een beetje - maar neig nu toch naar coating met anti-schimmel.
En ondertussen blijf ik toch ook zoeken naar info over de juiste kwaliteit melk. In Nederland is dat geen probleem, maar hier in Turkije...?
Dan nog een vraag over de wrongelsnijder. Hoe belangrijk is die? Ik heb op youtube filmpjes gezien waarbij men een grote garde gebruikte. Moet ik er wel of niet eentje uit Nederland laten overkomen?
Groetjes!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
:D Ja lachen, zoveel kaasmakers zoveel meningen. Ieder doet het op zijn - haar manier.
Als je blauwschimmels- of witschimmels te rijpen hebt liggen moet je dat doen in een afgesloten ijskastdoos. Leg je ze zo in je koelkast dan is binnen no time al je kaas blauw. Doos alleen open maken buiten de koelkast.
Als je gaat coaten - dan gelijk, antischimmel nemen, gewoon doen.
Tja wrongelsnijder ja / nee. Ik gebruik hem wel, is gewoon handig. Maar je kunt ook volstaan met een groot mes, daar kun je ook mee snijden. Duurt wat langer en is minder gelijkmatig, maar het kan.
Grote bolle garde gebruik ik als ik klein wil snijden - lees harde kaas. Voor wrongelsnijden op ca 1 cm is hij ongeschikt. Je maakt je wrongelstukjes dan echt te klein.
Joh, als jij eenmaal helemaal klaar bent en uitgerust en helemaal in to het kaasmaken dan komen we allemaal bij jou langs. Kaasmeeting in Turkije.
:D
Als je blauwschimmels- of witschimmels te rijpen hebt liggen moet je dat doen in een afgesloten ijskastdoos. Leg je ze zo in je koelkast dan is binnen no time al je kaas blauw. Doos alleen open maken buiten de koelkast.
Als je gaat coaten - dan gelijk, antischimmel nemen, gewoon doen.
Tja wrongelsnijder ja / nee. Ik gebruik hem wel, is gewoon handig. Maar je kunt ook volstaan met een groot mes, daar kun je ook mee snijden. Duurt wat langer en is minder gelijkmatig, maar het kan.
Grote bolle garde gebruik ik als ik klein wil snijden - lees harde kaas. Voor wrongelsnijden op ca 1 cm is hij ongeschikt. Je maakt je wrongelstukjes dan echt te klein.
Joh, als jij eenmaal helemaal klaar bent en uitgerust en helemaal in to het kaasmaken dan komen we allemaal bij jou langs. Kaasmeeting in Turkije.
:D
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Leuk hoor zo'n nieuwe hobby... eehhhh.... verslaving!
Ik ben ook begonnen met het idee af en toe eens een kaasje te maken. Maar als je eenmaal besmet bent, wil je steeds meer en groter.
Leuk om te horen hoe enthousiast je bent en heel herkenbaar.
Ben zo benieuwd of het allemaal naar je zin gaat lukken!
Veel succes en plezier gewenst in ieder geval!
Voorpret is ook al heel leuk :)
Ik ben ook begonnen met het idee af en toe eens een kaasje te maken. Maar als je eenmaal besmet bent, wil je steeds meer en groter.
Leuk om te horen hoe enthousiast je bent en heel herkenbaar.
Ben zo benieuwd of het allemaal naar je zin gaat lukken!
Veel succes en plezier gewenst in ieder geval!
Voorpret is ook al heel leuk :)
Dank voor het meeleven! En hoe is het met de kleintjes en tante Brie, Siegfried? Ik heb het geluk dat ik thuis werk, dus ik kan straks vaak gaan kijken... Ik moet dan misschien nog gaan oppassen dat mijn andere werk er niet onder lijdt :D .
Nu even uitvogelen waar ik mijn spulletjes het goedkoopst kan bestellen...
Nu even uitvogelen waar ik mijn spulletjes het goedkoopst kan bestellen...
Goed, ik werk ook deels thuis, vandaag, dus ga er tijdens elke koffiepauze naast zitten voor een babbelke. ;-)
Tante Brie is goed bezig, hoewel ze niet zo fris ruikt als gisteren. Maar er is niets aan te zien, niks verkleuring dus effe afwachten. We hebben zelf geënt van een Brillat Savarin en Brie de Meaux. Benieuwd wat het gaat worden, er kan dus wel een ander schimmelke bij zitten, maar dat vind ik er net leuk aan.
Vermits Tante Brie droog is sinds vanmorgen, verwacht ik morgen te gaan inpakken. Huishoudfolie zoals John bij gebrek aan kaaspapier. En dan maar weer wachten, he. Altijd maar wachten.
Van puur ongeduld maar melk gereserveerd om zondag terug kaas maken.
Pfff, waar ben ik mee begonnen?
:D
Tante Brie is goed bezig, hoewel ze niet zo fris ruikt als gisteren. Maar er is niets aan te zien, niks verkleuring dus effe afwachten. We hebben zelf geënt van een Brillat Savarin en Brie de Meaux. Benieuwd wat het gaat worden, er kan dus wel een ander schimmelke bij zitten, maar dat vind ik er net leuk aan.
Vermits Tante Brie droog is sinds vanmorgen, verwacht ik morgen te gaan inpakken. Huishoudfolie zoals John bij gebrek aan kaaspapier. En dan maar weer wachten, he. Altijd maar wachten.
Van puur ongeduld maar melk gereserveerd om zondag terug kaas maken.
Pfff, waar ben ik mee begonnen?
:D
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Hoi,
Dat ontstekingsmechanisme dat gaat tussen de stekker van je koelkast en het
stopcontact om de stroom tegen te houden zodat de koelkast op 13-14 graden
blijft. Een groot deel van de dag heeft de koelkast dus geen stroom.
Ik weet niet of dat goed is voor het vries gedeelte van je dubbele deur koelkast.
Ik heb de vraag over het vriesvak ooit ook gesteld, het is alleen zo dat je
zonder vriesvak meer ruimte hebt voor kaas.
groet, Dree
Dat ontstekingsmechanisme dat gaat tussen de stekker van je koelkast en het
stopcontact om de stroom tegen te houden zodat de koelkast op 13-14 graden
blijft. Een groot deel van de dag heeft de koelkast dus geen stroom.
Ik weet niet of dat goed is voor het vries gedeelte van je dubbele deur koelkast.
Ik heb de vraag over het vriesvak ooit ook gesteld, het is alleen zo dat je
zonder vriesvak meer ruimte hebt voor kaas.
groet, Dree
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Bij een koelkast met vriesvak staat het vriesvak automatisch kouder afgesteld als het koelgedeelte. Wanneer de temperatuur wordt ingesteld met een externe thermostaat op bv 13°C, zal de stroom op worden ingeschakeld bij die temperatuur. Je vriesvak zal dus niet werken, want de stroom staat er meestal niet op (en dus ook niet op je vriesvak, wat dus direct zal ontdooien) en als de stroom aan staat zal het vriesvak keihard gaan koelen, hetgeen vocht doet bevriezen op je vriesvak. (en weer gaan ontdooien en druppen als de stroom er weer af gaat) kortom, dat wordt een toestand. Daarom wordt er dus een koelkast zonder vriesvak geadviseerd.
Ah, leuk, Aytje, als ik een maal op dreef ben - of juist tegen dingen aanloop - kunnen we vast e.e.a. uitwisselen!
Ik heb nog een vraag:
Wat is het 'rechten' van kaas eigenlijk? Laten rusten zonder gewicht?
En wat de kaasgrot betreft ben ik er nog niet uit wat ik nu het beste kan doen. Ik wil daar eigenlijk geen nieuwe koelkast voor aanschaffen, dus ben afhankelijk van het aanbod tweedehands koelkasten. De meeste hebben een apart vriesgedeelte (dus een koelkast met twee deuren) of een vriesvakje in de koelkast. Wat kan ik nu het beste doen?
Ik heb nog een vraag:
Wat is het 'rechten' van kaas eigenlijk? Laten rusten zonder gewicht?
En wat de kaasgrot betreft ben ik er nog niet uit wat ik nu het beste kan doen. Ik wil daar eigenlijk geen nieuwe koelkast voor aanschaffen, dus ben afhankelijk van het aanbod tweedehands koelkasten. De meeste hebben een apart vriesgedeelte (dus een koelkast met twee deuren) of een vriesvakje in de koelkast. Wat kan ik nu het beste doen?
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten