Vragen van Jekko uit Turkije
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
Ik neem soep eetlepels, 1 lepel per liter melk. Het zakje van de brouwmarkt gebruik ik als moeder cultuur. In een ijsklontjes vorm in de vriezer. Mijn klontjes zijn niet erg groot vandaar dat ik 2 klontjes neem. En die klontjes gaan in een liter melk.
Natuurlijk kan je ook alles met cc nameten, maar mijn melk is ook niet altijd 20 liter. Soms zit er iets meer en soms iets minder in mijn jerrycan. En van de ongeveer 20 liter heb ik ook niet altijd evenveel kaas. Dat vind ik nu zo leuk aan kaas maken, het is nooit precies gelijk aan de vorige.
Misschien is die van vandaag wel de aller beste of die van volgende week
:D
Natuurlijk kan je ook alles met cc nameten, maar mijn melk is ook niet altijd 20 liter. Soms zit er iets meer en soms iets minder in mijn jerrycan. En van de ongeveer 20 liter heb ik ook niet altijd evenveel kaas. Dat vind ik nu zo leuk aan kaas maken, het is nooit precies gelijk aan de vorige.
Misschien is die van vandaag wel de aller beste of die van volgende week
:D
Bedankt, Agnes en Vera. Dat de kaas de ene keer wat anders (beter, wat minder) smaakt, vind ik niet zo'n punt, maar ze moeten wel lukken...!
Maar ik begin een beetje te begrijpen dat het allemaal niet zo héél erg nauw komt, dat is prettig. Ik werk graag op mijn gevoel, maar dat moet geen desastreuze gevolgen hebben :lol:
En hoe minder afhankelijk ik ben van de zakjes (hoe gemakkelijk ook) van Brouwmarkt, des te beter, ik moet namelijk maar zien dat ik ze hier krijg.
Nam ik in het verleden steeds kaas mee uit Nederland als ik daar een paar weekjes was, vanaf nu neem ik kaas mee daar naartoe en komen er vormen, zakjes en andere dingen mee terug.
Mijn leven ziet er ineens heel anders uit, en ik vind het heerlijk!
Maar ik begin een beetje te begrijpen dat het allemaal niet zo héél erg nauw komt, dat is prettig. Ik werk graag op mijn gevoel, maar dat moet geen desastreuze gevolgen hebben :lol:
En hoe minder afhankelijk ik ben van de zakjes (hoe gemakkelijk ook) van Brouwmarkt, des te beter, ik moet namelijk maar zien dat ik ze hier krijg.
Nam ik in het verleden steeds kaas mee uit Nederland als ik daar een paar weekjes was, vanaf nu neem ik kaas mee daar naartoe en komen er vormen, zakjes en andere dingen mee terug.
Mijn leven ziet er ineens heel anders uit, en ik vind het heerlijk!
-
- Belegen kaas
- Berichten: 271
- Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
- Contacteer:
Ik heb inmiddels een aantal baby Gouda's, camembert/brie en blauwschimmelkaasjes gemaakt. Die laatsten gaan perfect, nog geen enkele keer een probleem ondervonden.
Maar de baby's...
De ene keer stremt de melk prima, de andere keer veel minder goed. Ik doe volgens mij steeds het zelfde en ik heb daarom geen idee waar het aan ligt.
Iemand een idee?
Wat is er allemaal van invloed op het stremmen?
Ik hoor het graag!
Overigens: ik heb niet de indruk dat de smaak van de kaas er onder te lijden heeft, maar het werkt gewoon niet zo lekker als de melk niet goed gestremd is.
Maar de baby's...
De ene keer stremt de melk prima, de andere keer veel minder goed. Ik doe volgens mij steeds het zelfde en ik heb daarom geen idee waar het aan ligt.
Iemand een idee?
Wat is er allemaal van invloed op het stremmen?
Ik hoor het graag!
Overigens: ik heb niet de indruk dat de smaak van de kaas er onder te lijden heeft, maar het werkt gewoon niet zo lekker als de melk niet goed gestremd is.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Wat ik kan bedenken wat invloed heeft op de stremming:
- Verzuring - is deze wel goed gelukt? (lang genoeg?, temp goed?)
- Cultuur soort en hoeveelheid
- Stremsel (hoeveelheid, soort)
- Temperatuur van de melk
- Versheid van de melk (uit de winkel)
- Rauwe of gepasteuriseerde melk (van de boer)
- Soort melk (geit, koe, buffel, schaap)
- Wat hebben de dieren gegeten (stalmelk of weidemelk, ruwvoer en wat voor soort?)
- Duur van de stremming
- Reinheid van de pan misschien?
- ...?
Meer kan ik even niet bedenken.
- Verzuring - is deze wel goed gelukt? (lang genoeg?, temp goed?)
- Cultuur soort en hoeveelheid
- Stremsel (hoeveelheid, soort)
- Temperatuur van de melk
- Versheid van de melk (uit de winkel)
- Rauwe of gepasteuriseerde melk (van de boer)
- Soort melk (geit, koe, buffel, schaap)
- Wat hebben de dieren gegeten (stalmelk of weidemelk, ruwvoer en wat voor soort?)
- Duur van de stremming
- Reinheid van de pan misschien?
- ...?
Meer kan ik even niet bedenken.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik gebruik zelf ook regelmatig ingevroren zuursel. Ik doe dat direct in de nog koude melk en verwarm het langzaam mee naar de gewenste zuur-temperatuur.
Daarna laat ik het zeker 45 minuten staan om rustig te verzuren en kom dan niet meer aan de pan. De melk staat dus netjes helemaal stil tijdens het verzuren.
Daarna laat ik het zeker 45 minuten staan om rustig te verzuren en kom dan niet meer aan de pan. De melk staat dus netjes helemaal stil tijdens het verzuren.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten