Oude houten vorm
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Oude houten vorm
Ik heb pas een oude houten vorm gekocht. Voor een schijntje, al zeg ik het zelf.
Hij ziet er mooi uit.
Ik ga hem opschuren en dan in de 2 componenten botenlak zetten. En dan wil ik hem gaan gebruiken.
Er gaat wel een heleboel melk in, dus ik denk dat ik dan met een (of 2) speciekuipen moet gaan werken. Hier op het forum heb ik gezien dat mensen dat doen maar ik heb daar wel een vraag over.
Hoe moet ik in die kuipen de melk verwarmen? Met een soort dompel verwarming ofzo?
Ik heb een paar detailfoto's gemaakt.
Hij ziet er mooi uit.
Ik ga hem opschuren en dan in de 2 componenten botenlak zetten. En dan wil ik hem gaan gebruiken.
Er gaat wel een heleboel melk in, dus ik denk dat ik dan met een (of 2) speciekuipen moet gaan werken. Hier op het forum heb ik gezien dat mensen dat doen maar ik heb daar wel een vraag over.
Hoe moet ik in die kuipen de melk verwarmen? Met een soort dompel verwarming ofzo?
Ik heb een paar detailfoto's gemaakt.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 124
- Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Jouke, ik denk dat er dan 17 liter melk in kan ook. :lol:
Maar met een vorm van 17 L zit je toch al snel aan een hoop melk als je die vol wrongel wil krijgen. Die speciekuip hield verrassend goed haar temperatuur vast, daar ben ik ook van verschoten; misschien door de plastic? Een kookpot geleidt beter de warmte?
Zo'n speciekuip schept toch wel mogelijkheden.
Succes met de restauratie van de vorm, ik ben echt benieuwd.
Maar met een vorm van 17 L zit je toch al snel aan een hoop melk als je die vol wrongel wil krijgen. Die speciekuip hield verrassend goed haar temperatuur vast, daar ben ik ook van verschoten; misschien door de plastic? Een kookpot geleidt beter de warmte?
Zo'n speciekuip schept toch wel mogelijkheden.
Succes met de restauratie van de vorm, ik ben echt benieuwd.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
De speciekuip die Nils had was van Jan Craens. Nagelnieuw. En ja verrassend dat hij op temperatuur bleef ondanks het lange stremmen.
Jouke, zie ik nu een uitdaging aankomen die we ooit eerder hadden - vul die megakaasvorm... 17 liter wrongel is ca 150 liter melk??
Even terug naar 18 juni - jij hebt een pan van 25 - Agnes 2 van 20 - Jessy 20 - ik 20 + 10 + 5 - Jeannette 10 - ca 130 liter.
Jouke, zie ik nu een uitdaging aankomen die we ooit eerder hadden - vul die megakaasvorm... 17 liter wrongel is ca 150 liter melk??
Even terug naar 18 juni - jij hebt een pan van 25 - Agnes 2 van 20 - Jessy 20 - ik 20 + 10 + 5 - Jeannette 10 - ca 130 liter.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Die zwarte speciekuipen zijn eigenlijk niet geschikt voor voedingsmiddelen.
Er zijn kuipen die wel toepasbaar zijn, o.a. onderstaande:
http://www.hulkenberg.nl/producten/emme ... 01110.aspx
Ik ben deze ook tegengekomen bij Rademakers.
Er zijn kuipen die wel toepasbaar zijn, o.a. onderstaande:
http://www.hulkenberg.nl/producten/emme ... 01110.aspx
Ik ben deze ook tegengekomen bij Rademakers.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik zit eraan te denken om een pan van 100 liter te kopen. En dan met mijn eigen pan van 25 liter erbij (die van 100 zal maar tot 90 of 95 gevuld kunnen worden ofzo) kan ik ongeveer 120 liter bewerken.
Dat zal toch wel aardig genoeg zijn om die vorm te vullen. Maar die pan kost 90 euro en een brander die eronder past 30. Dus dat moet even wachten tot we de kosten van het bootonderhoud weer een beetje vergeten zijn. Maar dat zou wel een fijne oplossing zijn, omdat ik dan die 100 literpan gewoon op een vlam kan verwarmen.
De raderen draaien nog. Mijn schoonpa zat hier gieteren en die zou een nieuw en schoon olievat van staal voor me kunnen opensnijden en daar zou dan zo'n 150 liter inpassen. Maar dan zit je wel meteen met het probleem waar je dat dan op kunt verwarmen en waar zet je dat neer als je kaas aan het maken bent.
ik ben er nog niet over uitgedacht.
Ik heb trouwens via de vereniging ook nog de beschikking over 2 extra 10 liter pannen.
Dat zal toch wel aardig genoeg zijn om die vorm te vullen. Maar die pan kost 90 euro en een brander die eronder past 30. Dus dat moet even wachten tot we de kosten van het bootonderhoud weer een beetje vergeten zijn. Maar dat zou wel een fijne oplossing zijn, omdat ik dan die 100 literpan gewoon op een vlam kan verwarmen.
De raderen draaien nog. Mijn schoonpa zat hier gieteren en die zou een nieuw en schoon olievat van staal voor me kunnen opensnijden en daar zou dan zo'n 150 liter inpassen. Maar dan zit je wel meteen met het probleem waar je dat dan op kunt verwarmen en waar zet je dat neer als je kaas aan het maken bent.
ik ben er nog niet over uitgedacht.
Dat klinkt wel heel gaaf! Alleen dan hebben we natuurlijk maar 1 kaas met ons 5-en...Jouke, zie ik nu een uitdaging aankomen die we ooit eerder hadden - vul die megakaasvorm... 17 liter wrongel is ca 150 liter melk??
Even terug naar 18 juni - jij hebt een pan van 25 - Agnes 2 van 20 - Jessy 20 - ik 20 + 10 + 5 - Jeannette 10 - ca 130 liter.
Ik heb trouwens via de vereniging ook nog de beschikking over 2 extra 10 liter pannen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Dat zou inderdaad ook nog een idee zijn. En dan met mijn 10 literpannen de melk verwarmen en ovegieten.Ruud schreef:Die zwarte speciekuipen zijn eigenlijk niet geschikt voor voedingsmiddelen.
Er zijn kuipen die wel toepasbaar zijn, o.a. onderstaande:
http://www.hulkenberg.nl/producten/emme ... 01110.aspx
Ik ben deze ook tegengekomen bij Rademakers.
Ik heb trouwens nog een probleem over: hoe maak ik zovel melk lactosevrij?
Normaal zet ik de melk 24 uur in de koelkast voordat ik ermee aan e lsag ga. Dat wordt wel wat ingewikkeld met 150 liter melk
:roll:
Het valt nog niet mee om "even" een grote kaas te maken dus...
Ik kocht laatst op MP een oude kaastobbe. Volgens de eigenaresse kon er 200 liter in. Ik heb de tobbe afgekrabt, geschuurd, in de beits gezet en drie x gelakt. Deze week de vuurdoop met 120 liter erin. Wauw das veel melk!
Het lukte om de melk op 31 graden te krijgen door de helft vd melk in pannen op te warmen. Zuursel erin (1 liter mesofiel/1,5 dag eerder klaargemaakt), CaChl erin en drie kwartier laten verzuren. Toen de stremsel erin en 40 minuten laten stremmen. Ging prima! Wat mooi snijden in zo' n grote tobbe!
Toen de wei eruit en warm water er weer in en 30 min roeren, met armen en grote lepel. Resultaat; 15,5 kilo kaas! Drie met fenegriek gemaakt, 1 met provinciale krijgen en 1 naturel.
Wel veel werk om de hele boel weer schoon te krijgen! En een kraan aan de tobbe lijkt me ook wel ideaal!
Het lukte om de melk op 31 graden te krijgen door de helft vd melk in pannen op te warmen. Zuursel erin (1 liter mesofiel/1,5 dag eerder klaargemaakt), CaChl erin en drie kwartier laten verzuren. Toen de stremsel erin en 40 minuten laten stremmen. Ging prima! Wat mooi snijden in zo' n grote tobbe!
Toen de wei eruit en warm water er weer in en 30 min roeren, met armen en grote lepel. Resultaat; 15,5 kilo kaas! Drie met fenegriek gemaakt, 1 met provinciale krijgen en 1 naturel.
Wel veel werk om de hele boel weer schoon te krijgen! En een kraan aan de tobbe lijkt me ook wel ideaal!
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
ik word helemaal niet jaloers. Ben echt tevreden met mijn 20 litertjes.... Maar zodra de gelegenheid zich voordoet en dat is snel... ga ik mee kaasmaken in die grote tobbe-. En allemaal handwerk he! Geen mechanisch roerwerk. Maakt het des te ambachtelujker.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 238
- Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten