Oude houten vorm

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

Oude houten vorm

#1 Bericht door Jouke » 16-03-2016 20:24

Ik heb pas een oude houten vorm gekocht. Voor een schijntje, al zeg ik het zelf.
Hij ziet er mooi uit.
Ik ga hem opschuren en dan in de 2 componenten botenlak zetten. En dan wil ik hem gaan gebruiken.
Er gaat wel een heleboel melk in, dus ik denk dat ik dan met een (of 2) speciekuipen moet gaan werken. Hier op het forum heb ik gezien dat mensen dat doen maar ik heb daar wel een vraag over.
Hoe moet ik in die kuipen de melk verwarmen? Met een soort dompel verwarming ofzo?

Ik heb een paar detailfoto's gemaakt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#2 Bericht door Vera » 16-03-2016 20:36

Hij is mooi je vorm Jouke. Heb je enig idee van de inhoud?
Op Vlieland hebben we ook kaas gemaakt in een metselkuip. Waling heeft melk gewarmd in grote pannen en toen overgegoten in de kuip - ging prima. Ik meen 60 liter melk?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Waling en Janet
Jonge kaas
Berichten: 124
Lid geworden op: 17-07-2015 13:27
Contacteer:

#3 Bericht door Waling en Janet » 16-03-2016 21:27

Ja klopt, was net geen 60 liter.
In 2 pannen van 10 liter opgewarmd, naar 31 graden, en daarna gestort in de kuip
Deze bleef verrassend goed op temperatuur.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#4 Bericht door Jouke » 16-03-2016 21:32

Ik heb het net gemeten. Er gaat tot het randje 17 liter water in.
Er staat ook 17 in de onderkant.

Ik zit er aan te denken om een 100 liter pan te kopen met een losse gasbrander.
Dat is denk wel genoeg melk om de vorm een beetje leuk te vullen.
Afbeelding

Siegfried

#5 Bericht door Siegfried » 16-03-2016 21:53

Jouke, ik denk dat er dan 17 liter melk in kan ook. :lol:

Maar met een vorm van 17 L zit je toch al snel aan een hoop melk als je die vol wrongel wil krijgen. Die speciekuip hield verrassend goed haar temperatuur vast, daar ben ik ook van verschoten; misschien door de plastic? Een kookpot geleidt beter de warmte?

Zo'n speciekuip schept toch wel mogelijkheden.

Succes met de restauratie van de vorm, ik ben echt benieuwd.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#6 Bericht door Gerda » 16-03-2016 21:57

Ik heb eeb emmer die geschikt is voor levensmiddelen van 60 liter.
Ook ik had het plan opgevat om een speciekuip te gebruiken, maar de lucht die van het ding afkwam belette me om hem er voor te gebruiken.

Verwarmen doe ik ook met een weckketel en pan.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#7 Bericht door Vera » 16-03-2016 22:10

De speciekuip die Nils had was van Jan Craens. Nagelnieuw. En ja verrassend dat hij op temperatuur bleef ondanks het lange stremmen.

Jouke, zie ik nu een uitdaging aankomen die we ooit eerder hadden - vul die megakaasvorm... 17 liter wrongel is ca 150 liter melk??
Even terug naar 18 juni - jij hebt een pan van 25 - Agnes 2 van 20 - Jessy 20 - ik 20 + 10 + 5 - Jeannette 10 - ca 130 liter.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Ruud

#8 Bericht door Ruud » 17-03-2016 07:24

Die zwarte speciekuipen zijn eigenlijk niet geschikt voor voedingsmiddelen.
Er zijn kuipen die wel toepasbaar zijn, o.a. onderstaande:
http://www.hulkenberg.nl/producten/emme ... 01110.aspx

Ik ben deze ook tegengekomen bij Rademakers.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#9 Bericht door Jouke » 17-03-2016 08:40

Ik zit eraan te denken om een pan van 100 liter te kopen. En dan met mijn eigen pan van 25 liter erbij (die van 100 zal maar tot 90 of 95 gevuld kunnen worden ofzo) kan ik ongeveer 120 liter bewerken.
Dat zal toch wel aardig genoeg zijn om die vorm te vullen. Maar die pan kost 90 euro en een brander die eronder past 30. Dus dat moet even wachten tot we de kosten van het bootonderhoud weer een beetje vergeten zijn. Maar dat zou wel een fijne oplossing zijn, omdat ik dan die 100 literpan gewoon op een vlam kan verwarmen.
De raderen draaien nog. Mijn schoonpa zat hier gieteren en die zou een nieuw en schoon olievat van staal voor me kunnen opensnijden en daar zou dan zo'n 150 liter inpassen. Maar dan zit je wel meteen met het probleem waar je dat dan op kunt verwarmen en waar zet je dat neer als je kaas aan het maken bent.
ik ben er nog niet over uitgedacht.
Jouke, zie ik nu een uitdaging aankomen die we ooit eerder hadden - vul die megakaasvorm... 17 liter wrongel is ca 150 liter melk??
Even terug naar 18 juni - jij hebt een pan van 25 - Agnes 2 van 20 - Jessy 20 - ik 20 + 10 + 5 - Jeannette 10 - ca 130 liter.
Dat klinkt wel heel gaaf! Alleen dan hebben we natuurlijk maar 1 kaas met ons 5-en...
Ik heb trouwens via de vereniging ook nog de beschikking over 2 extra 10 liter pannen.
Afbeelding

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#10 Bericht door Jouke » 17-03-2016 08:51

Ruud schreef:Die zwarte speciekuipen zijn eigenlijk niet geschikt voor voedingsmiddelen.
Er zijn kuipen die wel toepasbaar zijn, o.a. onderstaande:
http://www.hulkenberg.nl/producten/emme ... 01110.aspx

Ik ben deze ook tegengekomen bij Rademakers.
Dat zou inderdaad ook nog een idee zijn. En dan met mijn 10 literpannen de melk verwarmen en ovegieten.

Ik heb trouwens nog een probleem over: hoe maak ik zovel melk lactosevrij?
Normaal zet ik de melk 24 uur in de koelkast voordat ik ermee aan e lsag ga. Dat wordt wel wat ingewikkeld met 150 liter melk
:roll:
Het valt nog niet mee om "even" een grote kaas te maken dus...
Afbeelding

Henriette

#11 Bericht door Henriette » 20-07-2016 21:15

Ik kocht laatst op MP een oude kaastobbe. Volgens de eigenaresse kon er 200 liter in. Ik heb de tobbe afgekrabt, geschuurd, in de beits gezet en drie x gelakt. Deze week de vuurdoop met 120 liter erin. Wauw das veel melk!
Het lukte om de melk op 31 graden te krijgen door de helft vd melk in pannen op te warmen. Zuursel erin (1 liter mesofiel/1,5 dag eerder klaargemaakt), CaChl erin en drie kwartier laten verzuren. Toen de stremsel erin en 40 minuten laten stremmen. Ging prima! Wat mooi snijden in zo' n grote tobbe!
Toen de wei eruit en warm water er weer in en 30 min roeren, met armen en grote lepel. Resultaat; 15,5 kilo kaas! Drie met fenegriek gemaakt, 1 met provinciale krijgen en 1 naturel.
Wel veel werk om de hele boel weer schoon te krijgen! En een kraan aan de tobbe lijkt me ook wel ideaal!
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#12 Bericht door pj » 20-07-2016 21:27

Hier wordt ik nou zo jaloers van :)
Pieter-Jan

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#13 Bericht door Jouke » 20-07-2016 21:42

Ik ben ook vreselijk jaloers!

WAT MOOI!!!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#14 Bericht door Vera » 20-07-2016 21:59

ik word helemaal niet jaloers. Ben echt tevreden met mijn 20 litertjes.... Maar zodra de gelegenheid zich voordoet en dat is snel... ga ik mee kaasmaken in die grote tobbe-. En allemaal handwerk he! Geen mechanisch roerwerk. Maakt het des te ambachtelujker.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Henriette

#15 Bericht door Henriette » 20-07-2016 22:41

En die tobbe heeft me maar €45,00 gekost.
Volgend jaar zetten we een schuur achter onze boerderij met een workshopruimte. Daar kunnen we wel een kaasmeeting houden voor geïnteresseerden.
Liefhebbers?

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#16 Bericht door Jouke » 21-07-2016 06:57

Jahhhh!!!
Als het even kan, doe ik mee!!
Leuk!
Afbeelding

pj
Jong belegen kaas
Berichten: 238
Lid geworden op: 22-10-2013 20:01
Contacteer:

#17 Bericht door pj » 27-07-2016 21:06

Daar ben ik altijd voor in
Pieter-Jan

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten