Grote-re hoeveelheid melk opwarmen
Grote-re hoeveelheid melk opwarmen
Hallohallo,
In mijn grootste kom kan 18l melk in dus dat lukt wel om dit op het gasvuur op te warmen.
Ik heb echter een plastic kuipje waarin ik tot 80l kan verkazen. Ik postte hiervan eerder al wat foto's.
Nu is het altijd snel lopen en stressen want die hoeveelheid kan ik niet opwarmen dus ik haal ze bij de boer rechtstreeks van de "warme" koe. Als ik thuiskom zit ik meestal nog tot rond de 30 graden.
Nu ben ik wat aan het experimenteren met receptjes voor types Emmental en dan moet je toch hoger in de temperaturen gaan.
Dus zoek ik een manier om die melk in de plastic Kuip toch op te warmen. Heeft er iemand een oplossing???
Ik zocht zelf al eens op internet en kwam bij een inox spiraal terecht waarmee je vloeistoffen kan opwarmen. Heeft iemand hier ervaring mee?
Zie Www.enon.nl dan procesverwarming en dan dompelelementen.
Dankjewel,
Frank
In mijn grootste kom kan 18l melk in dus dat lukt wel om dit op het gasvuur op te warmen.
Ik heb echter een plastic kuipje waarin ik tot 80l kan verkazen. Ik postte hiervan eerder al wat foto's.
Nu is het altijd snel lopen en stressen want die hoeveelheid kan ik niet opwarmen dus ik haal ze bij de boer rechtstreeks van de "warme" koe. Als ik thuiskom zit ik meestal nog tot rond de 30 graden.
Nu ben ik wat aan het experimenteren met receptjes voor types Emmental en dan moet je toch hoger in de temperaturen gaan.
Dus zoek ik een manier om die melk in de plastic Kuip toch op te warmen. Heeft er iemand een oplossing???
Ik zocht zelf al eens op internet en kwam bij een inox spiraal terecht waarmee je vloeistoffen kan opwarmen. Heeft iemand hier ervaring mee?
Zie Www.enon.nl dan procesverwarming en dan dompelelementen.
Dankjewel,
Frank
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Wat jij bedoelt worden ook veel verkocht als kalvermelkverwarmer die van 1700 wat duurt bij 8 liter ongeveer 20 minuten om van 4 graden naar 75 graden.
Ik ben ook op zoek naar iets om grote hoeveelheden vlot mee te kunnen verhitten naar 73 graden voor een pannetje van 100 liter.
Is dit wat
http://www.xxlhoreca.com/nl/buffalo-hee ... id=GAGL349
Ik ben ook op zoek naar iets om grote hoeveelheden vlot mee te kunnen verhitten naar 73 graden voor een pannetje van 100 liter.
Is dit wat
http://www.xxlhoreca.com/nl/buffalo-hee ... id=GAGL349
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Tweede paasdag bij Hornbach staan kijken naar een speciekuip van 90 liter en een daarin passende witte speciekuip van 60 liter. De witte is van PE, wat in principe een voor levensmiddelen goedgekeurde soort plastic is.
De 60 liter kuip past er goed in en op die manier zou au bain marie verwarmen naar mijn idee mogelijk moeten zijn. Mooiste zou nog zijn om op de buitenste kuip een afvoerkraan te hebben en een aanvoerslang met aansluiting op de warm waterkraan. Dan zou je goed de temperatuur van het water in de kuip kunnen regelen.
Als je in deze opstelling een dompelaar zou gaan gebruiken zou ik wel aanraden om te zorgen voor watercirculatie, bijvoorbeeld met een aquariumpomp, zodat het warme water goed verdeeld wordt.
Mmm, toch eens verder over denken. Maar ja, dan heb ik meer vormen nodig, een grotere pers, meer werkruimte, een grotere grot.... Laat ik voorlopig maar zien dat ik wat vaker achter elkaar kleinere hoeveelheden kan maken :oops:
De 60 liter kuip past er goed in en op die manier zou au bain marie verwarmen naar mijn idee mogelijk moeten zijn. Mooiste zou nog zijn om op de buitenste kuip een afvoerkraan te hebben en een aanvoerslang met aansluiting op de warm waterkraan. Dan zou je goed de temperatuur van het water in de kuip kunnen regelen.
Als je in deze opstelling een dompelaar zou gaan gebruiken zou ik wel aanraden om te zorgen voor watercirculatie, bijvoorbeeld met een aquariumpomp, zodat het warme water goed verdeeld wordt.
Mmm, toch eens verder over denken. Maar ja, dan heb ik meer vormen nodig, een grotere pers, meer werkruimte, een grotere grot.... Laat ik voorlopig maar zien dat ik wat vaker achter elkaar kleinere hoeveelheden kan maken :oops:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Hahaha Herman......het komt nog zo ver met jou.....
Ik ben ook naar de 60 liter gegaan wegens tijdgebrek om vaker kaas te maken.
Ik ben begonnen met pasteuriseren omdat ik een stalsmaak ( de onderbroek van mijn buurman) in de kaas proefde. En dat werd nog door mij nog door het gezin lekker gevonden. De smaak is echter na pasteuriseren veel vlakker vond ik. Achteraf denk ik dat ook de werkwijze daarmee van doen had.
Tegenwoordig Thermiseer ik de melk, ik heb eens uitgetest wanneer die smaak uit mijn kaas was en dat blijkt bij een temp van 40 graden. Ik koel daarna snel terug naar 30 tot 34 graden en ga dan verzuren. Ik heb dan geen stalsmaak meer en kan enigzins nog van rauwmelkse kaas spreken.
Die stalsmaak heeft alles met hygiëne te maken van de boer. De stal is oud waar de koeien staan, het systeem is gesloten tot aan de melktank, daar hangt de slang in de tank en is een gat van 30cm doorsnee open. De melkopslag ligt naast de stal.
Ik denk dat de meesten van ons rauw melkse kaas maken.
Ik ben ook naar de 60 liter gegaan wegens tijdgebrek om vaker kaas te maken.
Ik ben begonnen met pasteuriseren omdat ik een stalsmaak ( de onderbroek van mijn buurman) in de kaas proefde. En dat werd nog door mij nog door het gezin lekker gevonden. De smaak is echter na pasteuriseren veel vlakker vond ik. Achteraf denk ik dat ook de werkwijze daarmee van doen had.
Tegenwoordig Thermiseer ik de melk, ik heb eens uitgetest wanneer die smaak uit mijn kaas was en dat blijkt bij een temp van 40 graden. Ik koel daarna snel terug naar 30 tot 34 graden en ga dan verzuren. Ik heb dan geen stalsmaak meer en kan enigzins nog van rauwmelkse kaas spreken.
Die stalsmaak heeft alles met hygiëne te maken van de boer. De stal is oud waar de koeien staan, het systeem is gesloten tot aan de melktank, daar hangt de slang in de tank en is een gat van 30cm doorsnee open. De melkopslag ligt naast de stal.
Ik denk dat de meesten van ons rauw melkse kaas maken.
haha de onderbroek van de buurman. Melk is ook sterk gevoelig voor geuren en zo, wij als melkveehouders mogen een koe niet behandelen met knoflook als ze grieperig is of koorts heeft.
Hmm dat Thermiseren is ook nog wel redelijk te doen kwa tijd en energie.
Ik heb nog een paar 60 litervaten liggen waar uierverzorgingsmiddel/dip in heeft gezeten als ik daar de kop af zaag en goed schoon maak en halfvol doe met heet water kan er zo een emmer van 30 liter met melk zo in hang met deksel.
Wat Herman zegt met z´n rondpomp idee met een 90 liter kuip en daar kan mooi een grote brouwpan in staan. http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpannen
RVS is minder gevoelig voor beschadigingen, beter schoon te krijg en geleid de warmte ook beter en pvc hangt ook vaak een geurtje aan.
Ben momenteel we met een pers aan het maken met 3 stempels met een persdruk per stempel ongeveer 50 kg. Bij 120kg begon iets te kraken.
Hmm dat Thermiseren is ook nog wel redelijk te doen kwa tijd en energie.
Ik heb nog een paar 60 litervaten liggen waar uierverzorgingsmiddel/dip in heeft gezeten als ik daar de kop af zaag en goed schoon maak en halfvol doe met heet water kan er zo een emmer van 30 liter met melk zo in hang met deksel.
Wat Herman zegt met z´n rondpomp idee met een 90 liter kuip en daar kan mooi een grote brouwpan in staan. http://www.hobbybrouwshop.nl/brouwpannen
RVS is minder gevoelig voor beschadigingen, beter schoon te krijg en geleid de warmte ook beter en pvc hangt ook vaak een geurtje aan.
Ben momenteel we met een pers aan het maken met 3 stempels met een persdruk per stempel ongeveer 50 kg. Bij 120kg begon iets te kraken.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik heb ondertussen met dat bedrijf Enon wat over en 't weer gemaild. Het toestel met metaal spiraal dat je in een vloeistof steekt om die vloeistof op te warmen heet een dompelaar. Er bestaan twee soorten.
Deze vervaardigd uit RVS die snel heet worden en volgens hen de melk zouden kunnen doen aanbranden.
En dan deze uit aluminium die minder heet worden en dus beter geschikt zijn voor melk. Deze worden onder andere op boerderijen gebruikt om kalvermelk op te warmen.
Alleen; ik zie de combinatie aluminium en voeding bestemd voor menselijke consumptie niet echt zitten.
Ook is het een beetje gissen hoe lang het duurt alovens je bvb 80l melk van 4 naar 32°C krijgt.
Wat denken jullie?
Deze vervaardigd uit RVS die snel heet worden en volgens hen de melk zouden kunnen doen aanbranden.
En dan deze uit aluminium die minder heet worden en dus beter geschikt zijn voor melk. Deze worden onder andere op boerderijen gebruikt om kalvermelk op te warmen.
Alleen; ik zie de combinatie aluminium en voeding bestemd voor menselijke consumptie niet echt zitten.
Ook is het een beetje gissen hoe lang het duurt alovens je bvb 80l melk van 4 naar 32°C krijgt.
Wat denken jullie?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Met een weckketel stel ik geen temperatuur in om daarna de ketel z'n gang te laten gaan. Er wordt dan pas uitgeschakeld als de temperatuur bereikt is, maar daarna gloeit het element nog lang na en stijgt de temperatuur te veel. Bovendien ben ik dan toch bang voor aanbranden.
Ik schakel dus handmatig, in het begin twee minuten aan, minuut uit. Later minuut aan minuut uit en een graad of twee onder de streeftemperatuur stop ik helemaal. Meestal kom ik dan goed uit, soms nog "stootjes"van 30 seconden nodig. En constant goed roeren....
Alles bij elkaar met 20 liter vanaf 4C tot 32C best wel een uur bezig...
Ik schakel dus handmatig, in het begin twee minuten aan, minuut uit. Later minuut aan minuut uit en een graad of twee onder de streeftemperatuur stop ik helemaal. Meestal kom ik dan goed uit, soms nog "stootjes"van 30 seconden nodig. En constant goed roeren....
Alles bij elkaar met 20 liter vanaf 4C tot 32C best wel een uur bezig...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Echt Herman doe je dat zo? Wat grappig, aan - uit -aan - uit. Ik gooi er dus gewoon met de pet naar geloof ik.
Ik draai mijn Weckpan naar 30 graden, en roer een paar keer tijdens het warmen, als ik eraan denk...... Terwijl de pan zijn werk doet waar ik hem voor aangenomen heb maak ik alle ingredienten klaar, spoel mijn jerrycans uit, gooi alle te gebruiken spullen in de chloor, sop het aanrecht etc. steeds met een half oog op de thermometer en het lichtje van de pan, als de thermostaat uitschakelt draai ik een tandje bij. Wel schakel ik uit als hij op ca 30 graden is want ook mijn pan warmt lekker na. Warmt dan nog terwijl hij uit staat naar 32 a 33 graden dan gaat de cultuur er in. 22 Liter doet hij een 30 a 40 minuten over, dan ben ik ook klaar met alle voorbereidende werkzaamheden en heb dus mijn handen vrij tijdens het verzuren en stremmen om zeer nuttige dingen in huis of tuin te doen. :wink:
Ik draai mijn Weckpan naar 30 graden, en roer een paar keer tijdens het warmen, als ik eraan denk...... Terwijl de pan zijn werk doet waar ik hem voor aangenomen heb maak ik alle ingredienten klaar, spoel mijn jerrycans uit, gooi alle te gebruiken spullen in de chloor, sop het aanrecht etc. steeds met een half oog op de thermometer en het lichtje van de pan, als de thermostaat uitschakelt draai ik een tandje bij. Wel schakel ik uit als hij op ca 30 graden is want ook mijn pan warmt lekker na. Warmt dan nog terwijl hij uit staat naar 32 a 33 graden dan gaat de cultuur er in. 22 Liter doet hij een 30 a 40 minuten over, dan ben ik ook klaar met alle voorbereidende werkzaamheden en heb dus mijn handen vrij tijdens het verzuren en stremmen om zeer nuttige dingen in huis of tuin te doen. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik ben blijkbaar net zo "lui" als Vera...
Mijn weckpan van 30 liter staat op een gasvlam van mijn wokbrander en ik roer wel, maar niet continu. Gasvlammetje staat op heel zachtjes en dat gaat altijd prima.
Nawarmen doet hij niet als ik het gas uitdraai, dus ik zet de vlam uit als mijn pan 32 graden is.
Ik denk dat ik ongeveer 30 minuten bezig ben om 25 liter op te warmen van ongeveer 7 naar 32 graden.
Ik heb het ook een keer op mijn inductieplaat gedaan, maar toen ging de verwarming blijkbaar toch te plaatselijk en was de melk wat aangekoekt aan de bodem. Dat doe ik dus niet meer.
Mijn weckpan van 30 liter staat op een gasvlam van mijn wokbrander en ik roer wel, maar niet continu. Gasvlammetje staat op heel zachtjes en dat gaat altijd prima.
Nawarmen doet hij niet als ik het gas uitdraai, dus ik zet de vlam uit als mijn pan 32 graden is.
Ik denk dat ik ongeveer 30 minuten bezig ben om 25 liter op te warmen van ongeveer 7 naar 32 graden.
Ik heb het ook een keer op mijn inductieplaat gedaan, maar toen ging de verwarming blijkbaar toch te plaatselijk en was de melk wat aangekoekt aan de bodem. Dat doe ik dus niet meer.
Au-bain marie werken met mijne kuipke van 100 liter zal niet lukken vrees ik... :D
Ik wil dus absoluut een andere oplossing vinden.
Wat bij me spontaan de vraag doet oprijzen of er een verschil is tussen wrongel die nagewarmd wordt door heet water toe te voegen en wrongel die nagewarmd wordt door gewoon het "mengsel" op te warmen. Uiteindelijk zal het effect toch hetzelfde zijn; een drogere wrongel?
Gr.
Ik wil dus absoluut een andere oplossing vinden.
Wat bij me spontaan de vraag doet oprijzen of er een verschil is tussen wrongel die nagewarmd wordt door heet water toe te voegen en wrongel die nagewarmd wordt door gewoon het "mengsel" op te warmen. Uiteindelijk zal het effect toch hetzelfde zijn; een drogere wrongel?
Gr.
Het gaat in dit proces om het wassen van de wrongel, waarbij melksuikers worden verwijderd die anders voedsel zijn voor de melkzuurbacterieen die het omzetten naar zuur: Teveel melksuikers is uiteindelijk een te zure kaas.
Er zijn er zoveel recepten als er soorten kaas zijn, een andere bereiding zal dus een andere kaas opleveren.
Er zijn er zoveel recepten als er soorten kaas zijn, een andere bereiding zal dus een andere kaas opleveren.
Een oude post, maar ik wil er toch even op reageren.webmaster schreef:Tweede paasdag bij Hornbach staan kijken naar een speciekuip van 90 liter en een daarin passende witte speciekuip van 60 liter. De witte is van PE, wat in principe een voor levensmiddelen goedgekeurde soort plastic is.
:
Het is correct dat PE een kuntstof is die ook voor levensmiddelen gebruikt wordt. Echter niet alles wat van PE is gemaakt is geschikt voor levensmiddelen! Belangrijk is bijvoorbeeld welk lossingsmiddel is gebruikt, waar het PE vandaan komt (gerecyceld van bijvoorbeeld oliekannen??) en de hoeveelheid en de soort van weekmaker in de PE. Het lijkt mij dat bij een speciekuip niet gekeken wordt of het veilig om te eten is...
Arjen.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten