produkt reniging kaasvormen
produkt reniging kaasvormen
Hallo,
Ik heb ooit eens ergens gelezen (ik weet niet meer waar) dat professionele kaasmakers een speciaal product hebben waarmee ze hun kaasvormen na gebruik reinigen. Eigenlijk deponeren ze gewoon hun gebruikt vuile vormen in een oplossing met water van dit product en deze oplossing lost de restjes wrongel die nog in de netten hangen op en de vormen worden gelijk ook ontsmet. Als ze de vormen de dag erna opnieuw gebruiken halen ze deze uit de vloeistof, spoelen ze af en kunnen ze opnieuw gebruiken.
Lijkt me zeer handig, makkelijk en tijdsbesparend.
Weet iemand hoe dit product noemt?
Dank,
Frank
Ik heb ooit eens ergens gelezen (ik weet niet meer waar) dat professionele kaasmakers een speciaal product hebben waarmee ze hun kaasvormen na gebruik reinigen. Eigenlijk deponeren ze gewoon hun gebruikt vuile vormen in een oplossing met water van dit product en deze oplossing lost de restjes wrongel die nog in de netten hangen op en de vormen worden gelijk ook ontsmet. Als ze de vormen de dag erna opnieuw gebruiken halen ze deze uit de vloeistof, spoelen ze af en kunnen ze opnieuw gebruiken.
Lijkt me zeer handig, makkelijk en tijdsbesparend.
Weet iemand hoe dit product noemt?
Dank,
Frank
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
http://edepot.wur.nl/44464
Ik geloof niet dat het door jou gezochte middel er in staat? Maar dan heb je de link in ieder geval.
Ik was mijn vormen gewoon af - met afwasmiddel. Spoel ze goed daarna en dan de kast in. Als ik weer kaasmaak spoel ik ze heet af, gaan even door de chloor en dan weer afspoelen. Is ook niet veel werk, kost ook niet veel tijd.... :wink:
Ik geloof niet dat het door jou gezochte middel er in staat? Maar dan heb je de link in ieder geval.
Ik was mijn vormen gewoon af - met afwasmiddel. Spoel ze goed daarna en dan de kast in. Als ik weer kaasmaak spoel ik ze heet af, gaan even door de chloor en dan weer afspoelen. Is ook niet veel werk, kost ook niet veel tijd.... :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Ik heb een paar keer contact gehad met Stephan Béke van Thecheesemouldshop over het gebruik en reiniging van micro geperforeerde vormen.
Alle (kunststof) kaasvormen zijn gemaakt van Polypropyleen. Dat is handig want het materiaal is bacteriewerend en kan bovendien goed tegen zuur en loog.
De maximum reinigingstemperatuur is 80 graden Celsius. Dat betekend dat de vorm op de hoogste stand in de vaatwasser kan. Voor de zekerheid heb ik dat uitgeprobeerd en het gaat idd goed. In de vaatwas tabletten zit loog en dat lost kaasresten keurig op.
Pas op: Netten zullen krimpen bij temperaturen boven de 45 graden. Deze kunnen er dus niet in, of je moet een aangepast programma gebruiken.
Stephan waarschuwde nog voor het gebruik van Chloor in combinatie met Polyprop. Na verloop van tijd (jaren) zal de vorm stugger en brosser worden.
Pasvorm micro geperforeerde vormen:
Aanvankelijk passen sommige volgers moeizaam in de vorm. Dat is een kwestie van nieuwigheid en is simpel op te lossen door de volger (droog) een keer of 15 in- en uit de vorm te halen. Steeds een beetje draaien.
Die van mij lopen nu ook droog gesmeerd.
Alle (kunststof) kaasvormen zijn gemaakt van Polypropyleen. Dat is handig want het materiaal is bacteriewerend en kan bovendien goed tegen zuur en loog.
De maximum reinigingstemperatuur is 80 graden Celsius. Dat betekend dat de vorm op de hoogste stand in de vaatwasser kan. Voor de zekerheid heb ik dat uitgeprobeerd en het gaat idd goed. In de vaatwas tabletten zit loog en dat lost kaasresten keurig op.
Pas op: Netten zullen krimpen bij temperaturen boven de 45 graden. Deze kunnen er dus niet in, of je moet een aangepast programma gebruiken.
Stephan waarschuwde nog voor het gebruik van Chloor in combinatie met Polyprop. Na verloop van tijd (jaren) zal de vorm stugger en brosser worden.
Pasvorm micro geperforeerde vormen:
Aanvankelijk passen sommige volgers moeizaam in de vorm. Dat is een kwestie van nieuwigheid en is simpel op te lossen door de volger (droog) een keer of 15 in- en uit de vorm te halen. Steeds een beetje draaien.
Die van mij lopen nu ook droog gesmeerd.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten