Kaas op maandag met John
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Kaas op maandag met John
Maandag 24-9 kaas gemaakt, Goudse met fijne tuinkruiden.
Er hebben al een aantal keer mensen de opmerking naar me gemaakt : waarom geen foto's?
Vanuit de idee beelden zeggen meer dan woorden deze 'reportage'.
Melk vers van de boer, gepasteuriseerd, hier aan het afkoelen
Ingevroren zuursel en calciumchloride en salpeter toegevoegd
De test met de gladde breuk
wrongel snijden, 2cm
Er hebben al een aantal keer mensen de opmerking naar me gemaakt : waarom geen foto's?
Vanuit de idee beelden zeggen meer dan woorden deze 'reportage'.
Melk vers van de boer, gepasteuriseerd, hier aan het afkoelen
Ingevroren zuursel en calciumchloride en salpeter toegevoegd
De test met de gladde breuk
wrongel snijden, 2cm
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Prachtige kaasjes John. Wat wegen ze? Handig je nachtpers met die snelbinders.
De pers die Gerrit aan het ontwikkelen is zal ook wat voor jou zijn, gewoon simpel.
Ik maak kaas in een weckketel, ik ben niet zo groot en vond het roeren met de wrongelsnijder niks. Net boven mijn macht. Vandaar dat ik met de hand ben gaan roeren.
De pers die Gerrit aan het ontwikkelen is zal ook wat voor jou zijn, gewoon simpel.
Ik maak kaas in een weckketel, ik ben niet zo groot en vond het roeren met de wrongelsnijder niks. Net boven mijn macht. Vandaar dat ik met de hand ben gaan roeren.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
Ik begrijp wat je bedoelt maar voor mij is kaas maken stressen want de rest van het werk gaat ook gewoon door dus geen zen gevoelens bij mij tijdens het kaasmaken......
Ik doe mijn kaaasmaken tussen alles door dus ik leef bijna op de klok met blerende katten, vragende Tuinkabouter, blaffende honden, telefoon die dan net gaat, zaken die in de oven staan etc........hier is het rond om de klok meestal een gekkenhuis....
MVG
Danuta (die vind dat je kaasjes er geweldig uitzien :))
Ik doe mijn kaaasmaken tussen alles door dus ik leef bijna op de klok met blerende katten, vragende Tuinkabouter, blaffende honden, telefoon die dan net gaat, zaken die in de oven staan etc........hier is het rond om de klok meestal een gekkenhuis....
MVG
Danuta (die vind dat je kaasjes er geweldig uitzien :))
MLG
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Ja, absoluut! Maar ik heb het "geluk" dat ik kaas maak in de badkamer op de eerste verdieping. Wordt overdag niet gebruikt en als papa kaas maakt wordt hij niet gestoord (dat is tie al...).johnshadows schreef:Danuta, eigenlijk wilde ik alleen maar zeggen dat ik altijd rust vind in het kaasmaken.
Herkent zich hier iemand in?
John, twee tips misschien:
Ik voeg het vocht van de kruiden al toe aan de melk vóór het stremmen en de kruiden zelf worden met de hand door de wrongel gewerkt als alle wei is afgevoerd. Op die manier voorkom je dat je met de wei weer een hoop kruiden/smaak afvoert.
Als ik zonder mijn houten pers pers, gebruik ik 2 in elkaar passende emmers: 2 vormpjes op de bodem van de eerste emmer, tweede emmer er op die met water of andere gewichten gevuld kan worden. Is erg stabiel op die manier....
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Gerda dat waas op de achtergrond is mijn 'verborgen infrastructuur'.
Zo kan ik mijn naam van shadow handhaven. :wink:
Bedankt dat het in de smaak viel.
Ik kreeg hier van de 'vragenden' ook al een positieve reactie.
Dat was blijkbaar wat ze wensten. :lol:
Zo kan ik mijn naam van shadow handhaven. :wink:
Bedankt dat het in de smaak viel.
Ik kreeg hier van de 'vragenden' ook al een positieve reactie.
Dat was blijkbaar wat ze wensten. :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
De omvang neemt toe door het inzakken.
Het zijn half-harde kazen en die hebben een zachte structuur.
En dan krijg je dat fenomeen.
Ik kan ze natuurlijk ergens in leggen dat past... dat zou het kunnen tegen gaan.
Maar nee, is goed zo. Tevreden. :wink:
De kruidenmix is bieslook, selderie, peterselie, basilicum, dille en kervel.
En zo moet ie worden
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/recept ... n-t50.html
Het zijn half-harde kazen en die hebben een zachte structuur.
En dan krijg je dat fenomeen.
Ik kan ze natuurlijk ergens in leggen dat past... dat zou het kunnen tegen gaan.
Maar nee, is goed zo. Tevreden. :wink:
De kruidenmix is bieslook, selderie, peterselie, basilicum, dille en kervel.
En zo moet ie worden
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/recept ... n-t50.html
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten