Kaas op maandag met John

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

Kaas op maandag met John

#1 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 17:00

Maandag 24-9 kaas gemaakt, Goudse met fijne tuinkruiden.
Er hebben al een aantal keer mensen de opmerking naar me gemaakt : waarom geen foto's?
Vanuit de idee beelden zeggen meer dan woorden deze 'reportage'.

Melk vers van de boer, gepasteuriseerd, hier aan het afkoelen
Afbeelding

Ingevroren zuursel en calciumchloride en salpeter toegevoegd
Afbeelding

De test met de gladde breuk
Afbeelding

wrongel snijden, 2cm
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#2 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 17:04

wrongel pas gesneden
Afbeelding

1/3 van de wei afscheppen
Afbeelding

wrongel wordt gelijkmatiger en kleiner
Afbeelding

wei afscheppen tot boven de wrongel
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#3 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 17:11

roeren tot de wrongel rijp is, warm water werd bijgevoegd, rijstebrij
Afbeelding

de wrongel is rijp, voelt als rijst en kleur is niet meer wit maar licht oranje
Afbeelding

knijpen in de wrongel geeft 'kaas'
Afbeelding

kruiden toevoegen
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#4 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 17:15

wrongel vermengd met kruiden
Afbeelding

wrongel in de vorm
Afbeelding

volger op de wrongel, klaar om te persen
Afbeelding

wrongel in de pers
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#5 Bericht door Vera » 25-09-2013 17:45

Leuke reportage!
Grappig, ik heb vorige week ook met de hand geroerd en dat bevalt me heel goed. Is veel minder vermoeiend en je voelt inderdaad de wrongel veranderen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#6 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 17:51

Eerste maal de kaasjes omdraaien
Afbeelding

Onder de 'nachtpers'
Afbeelding

Uit de pers, een echte kaas
Afbeelding

In de pekel
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#7 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 17:52

Dank je Vera.
Met de hand roeren is inderdaad leuk vind ik. :)
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#8 Bericht door Danuta » 25-09-2013 18:28

Mooi hoor, ik ga voortaan ook met de hand roeren....:))


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#9 Bericht door Vera » 25-09-2013 18:45

Prachtige kaasjes John. Wat wegen ze? Handig je nachtpers met die snelbinders.
De pers die Gerrit aan het ontwikkelen is zal ook wat voor jou zijn, gewoon simpel.

Ik maak kaas in een weckketel, ik ben niet zo groot en vond het roeren met de wrongelsnijder niks. Net boven mijn macht. Vandaar dat ik met de hand ben gaan roeren.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#10 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 18:49

Hey Vera, ik heb ze nog niet gewogen maar de kaasjes zitten nu tussen 2.5 en 3kg.
Moeten natuurlijk nog flink 'uitzweten'.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#11 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 18:50

Ach ja, met de hand is ook veel intiemer.
Je krijgt voeling met de rijstebrij.
En die spreekt dan tegen je... helemaal zen.
:lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#12 Bericht door Danuta » 25-09-2013 19:04

Pfff....ik klets zelf al genoeg....pratende rijstebrij erbij wordt te veel voor de Tuinkabouter ben ik bang...:))


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#13 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 19:47

Danuta schreef:Pfff....ik klets zelf al genoeg....pratende rijstebrij erbij wordt te veel voor de Tuinkabouter ben ik bang...:))


MVG


Danuta

Whahahaha!!! :!: :arrow: :oops: :shock:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#14 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 19:48

Danuta, eigenlijk wilde ik alleen maar zeggen dat ik altijd rust vind in het kaasmaken.
Herkent zich hier iemand in?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#15 Bericht door johnshadows » 25-09-2013 19:55

Juist uit het pekelbad, hebben ze 12 uur lekker gezwommen
Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#16 Bericht door Danuta » 25-09-2013 20:10

Ik begrijp wat je bedoelt maar voor mij is kaas maken stressen want de rest van het werk gaat ook gewoon door dus geen zen gevoelens bij mij tijdens het kaasmaken......

Ik doe mijn kaaasmaken tussen alles door dus ik leef bijna op de klok met blerende katten, vragende Tuinkabouter, blaffende honden, telefoon die dan net gaat, zaken die in de oven staan etc........hier is het rond om de klok meestal een gekkenhuis....


MVG


Danuta (die vind dat je kaasjes er geweldig uitzien :))
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

webmaster

#17 Bericht door webmaster » 25-09-2013 20:24

johnshadows schreef:Danuta, eigenlijk wilde ik alleen maar zeggen dat ik altijd rust vind in het kaasmaken.
Herkent zich hier iemand in?
Ja, absoluut! Maar ik heb het "geluk" dat ik kaas maak in de badkamer op de eerste verdieping. Wordt overdag niet gebruikt en als papa kaas maakt wordt hij niet gestoord (dat is tie al...).
John, twee tips misschien:
Ik voeg het vocht van de kruiden al toe aan de melk vóór het stremmen en de kruiden zelf worden met de hand door de wrongel gewerkt als alle wei is afgevoerd. Op die manier voorkom je dat je met de wei weer een hoop kruiden/smaak afvoert.
Als ik zonder mijn houten pers pers, gebruik ik 2 in elkaar passende emmers: 2 vormpjes op de bodem van de eerste emmer, tweede emmer er op die met water of andere gewichten gevuld kan worden. Is erg stabiel op die manier....

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#18 Bericht door Gerda » 25-09-2013 22:06

Wat een mooie reportage John, de foto's heel mooi bewerkt met dat waas op de achtergrond, kan zo in een boek!
Heb nog niet met de hand geroerd maar ga dat zeker eens proberen.

Blijf vooral foto's posten John ik ben Fan!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#19 Bericht door johnshadows » 26-09-2013 08:04

Goede tip over de kruiden en hun vocht Herman.
Bedankt!
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#20 Bericht door johnshadows » 26-09-2013 08:05

Gerda dat waas op de achtergrond is mijn 'verborgen infrastructuur'.
Zo kan ik mijn naam van shadow handhaven. :wink:
Bedankt dat het in de smaak viel.
Ik kreeg hier van de 'vragenden' ook al een positieve reactie.
Dat was blijkbaar wat ze wensten. :lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#21 Bericht door johnshadows » 28-09-2013 15:03

De kaasjes zijn nu klaar om te coaten.
Ze zijn nu maar half zo hoog meer als wanneer ze uit de pekel kwamen.
Wel zijn ze in omvang flink toegenomen.

Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Danuta
Extra belegen kaas
Berichten: 352
Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
Contacteer:

#22 Bericht door Danuta » 28-09-2013 15:13

Mja....nog even en dan maak ik ook zulke grote....wat een mooi gezicht....:)


MVG


Danuta
MLG

Danuta en de Bende van Donnersbachwald.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#23 Bericht door Gerda » 28-09-2013 15:52

Mooi John, ik zie helemaal geen randen bij jouw kazen.

Hoe komt het dat de omvang is toegenomen?

En verklap je nog even welke kruiden je hebt gebruikt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#24 Bericht door johnshadows » 28-09-2013 16:50

De omvang neemt toe door het inzakken.
Het zijn half-harde kazen en die hebben een zachte structuur.
En dan krijg je dat fenomeen.
Ik kan ze natuurlijk ergens in leggen dat past... dat zou het kunnen tegen gaan.
Maar nee, is goed zo. Tevreden. :wink:
De kruidenmix is bieslook, selderie, peterselie, basilicum, dille en kervel.
En zo moet ie worden
http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/recept ... n-t50.html
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#25 Bericht door johnshadows » 28-09-2013 20:21

De kaas aan het coaten

Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten