nieuw
nieuw
Ik ben helemaal nieuw in het kaas maken. Gisteren mijn eerste kaas gemaakt van verse melk van de boer. Mijn kaas ligt nu in mijn trapkast waar het natuurlijk lekker warm is zo 20 graden. Als ik het goed heb begrepen laat ik hem daar liggen totdat hij niet meer nat is en dan kan ik hem coaten. Wel 2 maal daags draaien?
Ik heb geen grot wel een prachtige schuur maar in de winter is het daar als het vriest natuurlijk beneden de 4 graden is dat erg?
Ik heb geen grot wel een prachtige schuur maar in de winter is het daar als het vriest natuurlijk beneden de 4 graden is dat erg?
Hallo Marjo, inderdaad zeker 2x per dag keren zodat de kaas mooi gelijkmatig kan drogen voor het coaten.
De ideale temperatuur voor het rijpen is zo'n 12-14 graden, beetje afhankelijk van de sort kaas. Hogere temperatuur betekend een snellere rijping, lagere een langere. Beneden (voor zover ik weet) een graad of 7 stopt de rijping nagenoeg maar het schijnt dat daarna bij een hogere temperatuur de rijping weer verder gaat. Heb ik zelf geen ervaring mee.
De ideale temperatuur voor het rijpen is zo'n 12-14 graden, beetje afhankelijk van de sort kaas. Hogere temperatuur betekend een snellere rijping, lagere een langere. Beneden (voor zover ik weet) een graad of 7 stopt de rijping nagenoeg maar het schijnt dat daarna bij een hogere temperatuur de rijping weer verder gaat. Heb ik zelf geen ervaring mee.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
ik ben ook met 10 liter begonnen, laten rijpen in de trappenkast waar het momenteel 22'C is. mijn ervaring was dat de kaasjes veel te snel droogden en dus niet meer zo lekker waren. Sinds ik een oud koelkastje heb omgebouwd tot "grotje" gaat het veel beter. Als je het leuk blijft vinden is dat zeker de moeite van het overwegen waard want je hebt echt meer controle over het rijpingsproces, de kaasjes worden lekkerder en dus is het leuker! Er is een topic aan gewijd waar precies in beschreven staat hoe je zo'n grot maakt en voor de kosten hoef je het echt niet te laten
Bedankt voor de antwoorden. Zal eens gaan kijken hoe het gesteld is met de vochtigheid in de schuur en wat ik daar mee kan doen.
Misschien dat ik er iets op kan vinden zodat het een ideale plek word voor mijn kaasjes. Ik hou van zelf uitknobbelen hoe iets optimaal te maken. Zo ben ik nu bezig een eigen kaaspers te maken. Zodra die klaar is zal ik wel een foto plaatsen. En als mijn "grot"klaar is zal ik dat ook zeker melden.
Misschien dat ik er iets op kan vinden zodat het een ideale plek word voor mijn kaasjes. Ik hou van zelf uitknobbelen hoe iets optimaal te maken. Zo ben ik nu bezig een eigen kaaspers te maken. Zodra die klaar is zal ik wel een foto plaatsen. En als mijn "grot"klaar is zal ik dat ook zeker melden.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
I googled for you and yes, using CHN 22 culture is OK for making Gouda,
maybe someone have experience?
Here is a dutch page with a Gouda mold:
https://www.brouwmarkt.nl/producten/zel ... -1-kg.html
We sometimes get good deals on these molds on marktplaats (market place)
a Dutch site, you should look for something like that in Finland or International.
https://www.marktplaats.nl/
By the way; welcome :D
maybe someone have experience?
Here is a dutch page with a Gouda mold:
https://www.brouwmarkt.nl/producten/zel ... -1-kg.html
We sometimes get good deals on these molds on marktplaats (market place)
a Dutch site, you should look for something like that in Finland or International.
https://www.marktplaats.nl/
By the way; welcome :D
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Hello and welcome!!
I'l try to answer your questions in English....
The most of us are using Kadova molds or microperforatet molds.
I make Gouda with CHN-11 or with Flora Danica. I don't know if the CHN-22 also works out good.
I think the Cheesemouldshop is the cheapest.
http://www.thecheesemouldshop.com/
I wish you luck!
I'l try to answer your questions in English....
The most of us are using Kadova molds or microperforatet molds.
I make Gouda with CHN-11 or with Flora Danica. I don't know if the CHN-22 also works out good.
I think the Cheesemouldshop is the cheapest.
http://www.thecheesemouldshop.com/
I wish you luck!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
So you have no reindeer then you cannot be Father Christmas...;-))
We will and can try to answer your questions. We like to do that and it's good for our English to.
When you can read English then you can maybe also read on American fora and other websites? Or look at youtube videos from Gavin Webber?
We will and can try to answer your questions. We like to do that and it's good for our English to.
When you can read English then you can maybe also read on American fora and other websites? Or look at youtube videos from Gavin Webber?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Gavin Webber site promotio and videos are familiar to me, I have ordered products from him. Delivery times are long and difficult customs formalities.
It is easier to order from the EU area. Multiple Online Stores do not deliver to Finland, it is difficult to calculate the cost of transport to Finland.
It is easier to order from the EU area. Multiple Online Stores do not deliver to Finland, it is difficult to calculate the cost of transport to Finland.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten