nieuw

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Marjo

nieuw

#1 Bericht door Marjo » 30-08-2017 11:42

Ik ben helemaal nieuw in het kaas maken. Gisteren mijn eerste kaas gemaakt van verse melk van de boer. Mijn kaas ligt nu in mijn trapkast waar het natuurlijk lekker warm is zo 20 graden. Als ik het goed heb begrepen laat ik hem daar liggen totdat hij niet meer nat is en dan kan ik hem coaten. Wel 2 maal daags draaien?

Ik heb geen grot wel een prachtige schuur maar in de winter is het daar als het vriest natuurlijk beneden de 4 graden is dat erg?

webmaster

#2 Bericht door webmaster » 30-08-2017 12:25

Hallo Marjo, inderdaad zeker 2x per dag keren zodat de kaas mooi gelijkmatig kan drogen voor het coaten.
De ideale temperatuur voor het rijpen is zo'n 12-14 graden, beetje afhankelijk van de sort kaas. Hogere temperatuur betekend een snellere rijping, lagere een langere. Beneden (voor zover ik weet) een graad of 7 stopt de rijping nagenoeg maar het schijnt dat daarna bij een hogere temperatuur de rijping weer verder gaat. Heb ik zelf geen ervaring mee.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#3 Bericht door Gerda » 30-08-2017 22:32

En dan zit je ook nog met de luchtvochtigheid die het liefst toch rond de 85% ligt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Ingeborg

#4 Bericht door Ingeborg » 31-08-2017 01:06

ik ben ook met 10 liter begonnen, laten rijpen in de trappenkast waar het momenteel 22'C is. mijn ervaring was dat de kaasjes veel te snel droogden en dus niet meer zo lekker waren. Sinds ik een oud koelkastje heb omgebouwd tot "grotje" gaat het veel beter. Als je het leuk blijft vinden is dat zeker de moeite van het overwegen waard want je hebt echt meer controle over het rijpingsproces, de kaasjes worden lekkerder en dus is het leuker! Er is een topic aan gewijd waar precies in beschreven staat hoe je zo'n grot maakt en voor de kosten hoef je het echt niet te laten

Marjo

#5 Bericht door Marjo » 31-08-2017 09:42

Bedankt voor de antwoorden. Zal eens gaan kijken hoe het gesteld is met de vochtigheid in de schuur en wat ik daar mee kan doen.

Misschien dat ik er iets op kan vinden zodat het een ideale plek word voor mijn kaasjes. Ik hou van zelf uitknobbelen hoe iets optimaal te maken. Zo ben ik nu bezig een eigen kaaspers te maken. Zodra die klaar is zal ik wel een foto plaatsen. En als mijn "grot"klaar is zal ik dat ook zeker melden.

Marjo

#6 Bericht door Marjo » 01-09-2017 07:58

Ik heb mijn kaas verplaatst naar de gang kast daar is het minder warm een graad of 18.

Hoe kan ik zien of voelen wanneer de kaas klaar is om te coaten ?

Dree

#7 Bericht door Dree » 01-09-2017 08:31

Leg je kaas een paar uur op keukenpapier, als het papier droog blijft is je
kaasje klaar om te coaten.

Je kunt het beste je kaas vanaf het begin op keukenpapier drogen.

Succes ermee!

Marjo

#8 Bericht door Marjo » 01-09-2017 08:55

Nieuw berichtGeplaatst: Vr Sep 01, 2017 7:31 Onderwerp: Reageren met citaat
Leg je kaas een paar uur op keukenpapier, als het papier droog blijft is je
kaasje klaar om te coaten.
Bedankt ga ik meteen doen

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#9 Bericht door Gerda » 01-09-2017 17:17

Marjo schreef:Ik heb mijn kaas verplaatst naar de gang kast daar is het minder warm een graad of 18.

Hoe kan ik zien of voelen wanneer de kaas klaar is om te coaten ?
Vaak ontstaan er ook donkere verkleuringen in de korst, dat is ook en teken dat de kaas droog aan het worden is.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Oskari

#10 Bericht door Oskari » 08-02-2018 17:55

Hi,

I am new here and I would like to ask a couple of questions.
What molds you use in Gouda making
What do you think of Goudan making CHN 22 culture?
Where to get the cheapest Kadova molds

I hope you understand my bad language skills.

Oskari

Dree

#11 Bericht door Dree » 08-02-2018 18:30

I googled for you and yes, using CHN 22 culture is OK for making Gouda,
maybe someone have experience?
Here is a dutch page with a Gouda mold:
https://www.brouwmarkt.nl/producten/zel ... -1-kg.html
We sometimes get good deals on these molds on marktplaats (market place)
a Dutch site, you should look for something like that in Finland or International.
https://www.marktplaats.nl/

By the way; welcome :D

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#12 Bericht door Vera » 08-02-2018 18:32

Hello and welcome!!

I'l try to answer your questions in English....
The most of us are using Kadova molds or microperforatet molds.
I make Gouda with CHN-11 or with Flora Danica. I don't know if the CHN-22 also works out good.
I think the Cheesemouldshop is the cheapest.

http://www.thecheesemouldshop.com/

I wish you luck!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Oskari

#13 Bericht door Oskari » 08-02-2018 19:02

Thanks for the answers!

There is no trade here where to buy cheese products.
There would be a lot of questions, but language skills would not be enough, school time is 52 years.

Oskari

Dree

#14 Bericht door Dree » 08-02-2018 19:37

Do you have cows in Finland or is it going to be reindeer-cheese? :)

Oskari

#15 Bericht door Oskari » 08-02-2018 19:54

I have no cows, no reindeer. I live in the south of Finland reindeer herding area is about 800 km away
I buy milk from the farm 50 cents / l. raw milk.
I make my cheese 20 l of milk once a week. :D

Oskari

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#16 Bericht door Vera » 08-02-2018 20:09

So you have no reindeer then you cannot be Father Christmas...;-))

We will and can try to answer your questions. We like to do that and it's good for our English to.

When you can read English then you can maybe also read on American fora and other websites? Or look at youtube videos from Gavin Webber?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Oskari

#17 Bericht door Oskari » 08-02-2018 21:09

I have no cows, no reindeer. I live in the south of Finland reindeer herding area is about 800 km away
I buy milk from the farm 50 cents / l. raw milk.
I make my cheese 20 l of milk once a week.

Oskari

#18 Bericht door Oskari » 08-02-2018 21:22

Gavin Webber site promotio and videos are familiar to me, I have ordered products from him. Delivery times are long and difficult customs formalities.
It is easier to order from the EU area. Multiple Online Stores do not deliver to Finland, it is difficult to calculate the cost of transport to Finland.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten