kaasgrot temparatuur erg laag aan het worden
kaasgrot temparatuur erg laag aan het worden
mijn kaasgrot staat in de schuur
nu het wat frisser word duikeld de temperatuur naar beneden
nu ongeveer 7 gr.
vochtigheid graad is wel goed
kan het e.e.a. kwaad voor de kaas ??
Miklos
nu het wat frisser word duikeld de temperatuur naar beneden
nu ongeveer 7 gr.
vochtigheid graad is wel goed
kan het e.e.a. kwaad voor de kaas ??
Miklos
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Hoi Miklos,
De bacterien in je kaas hebben echt een graad of 10 nodig om wakker te blijven. Bij lagere temperaturen vallen ze een soort van in slaap en rijpt je kaas niet verder.
In die zin is dat dus niet handig.
Mijn koeling stopt ook in de winter, maar ik zet dan de verwarming op die kamer een pietsje aan zodat het toch boven de 10 graden blijft daar.
In de schuur zal dat lastig zijn.....
De bacterien in je kaas hebben echt een graad of 10 nodig om wakker te blijven. Bij lagere temperaturen vallen ze een soort van in slaap en rijpt je kaas niet verder.
In die zin is dat dus niet handig.
Mijn koeling stopt ook in de winter, maar ik zet dan de verwarming op die kamer een pietsje aan zodat het toch boven de 10 graden blijft daar.
In de schuur zal dat lastig zijn.....
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
Re: kaasgrot temparatuur erg laag aan het worden
ik heb er een externe thermostaat tussen zitten die aan en af slaat bij 12 en 13 graden mijn of onze kaas grot staat op de slaapkamermiklos schreef:mijn kaasgrot staat in de schuur
nu het wat frisser word duikeld de temperatuur naar beneden
nu ongeveer 7 gr.
vochtigheid graad is wel goed
kan het e.e.a. kwaad voor de kaas ??
Miklos
-
- Jonge kaas
- Berichten: 96
- Lid geworden op: 12-07-2016 16:39
- Contacteer:
Ik heb externe digitaal thermostaat stc1000. Één aansluiting zit koelkast op andere aansluiting spaarlamp die in de koelkast hangt. Is het te koud dan schakelt de thermostaat de lamp aan. Geeft voldoende warmte. Op ingestelde temperatuur schakelt hij lamp uit. Is het te warm, dan schakelt hij de koelkast in. Werkt perfect.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Waarschijnlijk heb je je koelkast aangesloten met een externe thermostaat en staat de koelkast op een koele plek. Hij slaat dus niet meer aan. Evengoed rijpt de kaas nog wel langzaam verder.
Je kan nu twee dingen doen, of je gaat camembert maken, ideale temperatuur. Of je bouwt een verwarmingselement in de koelkast. wederom met een externe thermostaat alleen nu met een klein kookplaatje of ander klein verwarmingselement.
Of je wacht gewoon tot het voorjaar, tot die tijd rijpt de kaas iets langzamer. geen nood!
Je kan nu twee dingen doen, of je gaat camembert maken, ideale temperatuur. Of je bouwt een verwarmingselement in de koelkast. wederom met een externe thermostaat alleen nu met een klein kookplaatje of ander klein verwarmingselement.
Of je wacht gewoon tot het voorjaar, tot die tijd rijpt de kaas iets langzamer. geen nood!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik wil deze winter graag ook een verwarmingsmogelijkheid maken in mijn grot.
Mijn man gaat dat allemaal maken en aansluiten, dus dat komt helemaal goed.
Mijn vraag:
Hoe stel ik het zo in dat koeling en verwarming elkaar niet in de weg zitten?
Wie heeft ervaring?
Ik heb nu alleen moeling en die schakelt in bij 14 graden en uit bij 12.
Hoe schakel ik mijn verwarming daarbij?
Mijn man gaat dat allemaal maken en aansluiten, dus dat komt helemaal goed.
Mijn vraag:
Hoe stel ik het zo in dat koeling en verwarming elkaar niet in de weg zitten?
Wie heeft ervaring?
Ik heb nu alleen moeling en die schakelt in bij 14 graden en uit bij 12.
Hoe schakel ik mijn verwarming daarbij?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Je kunt een terrarium lamp of een verwarmingslint in je koelkast inbouwen.Jouke schreef:Ik wil deze winter graag ook een verwarmingsmogelijkheid maken in mijn grot.
Mijn man gaat dat allemaal maken en aansluiten, dus dat komt helemaal goed.
Mijn vraag:
Hoe stel ik het zo in dat koeling en verwarming elkaar niet in de weg zitten?
Wie heeft ervaring?
Ik heb nu alleen moeling en die schakelt in bij 14 graden en uit bij 12.
Hoe schakel ik mijn verwarming daarbij?
De lamp moet niet te groot zijn, dus geen 100 Watt.
Deze lamp zet je achter een dimmer, en daarmee kun je de warmte regelen.
Door de warmte schakelt je koeleing af en toe in.
Heb zo al een jaar of drie dit systeem voor mijn droogkast voor charcuterie en werkt perfect in de winter in mijn schuur.
Let wel op dat een koelkast wel minder gaat werken onder de 10 graden.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Ik heb een bunker waar 3000 kilo kaas ligt, Geen verwarming, geen koeling, aan de weergoden overgeleverd. Ik heb afgelopen jaren ondervonden dat juist niet ingrijpen en de natuur zijn werk laten doen een hele mooie complexe rijping oplevert. In de winter gaat de rijping iets minder snel, maar het levert wel een heel mooi kaasje op. Niet te snel de verwarming aanzetten, dat levert alleen maar eenheidsworst op. Laat je verrassen door mooie langzame rijping! In het begin maakte ik me ook wel wat zorgen. inmiddels weet ik wat zo'n kaasje oplevert...
inderdaad ja , vroeger in die grote kaaspakhuizen deden ze waarschijnlijk niet aan klimaat beheersingNils schreef:Ik heb een bunker waar 3000 kilo kaas ligt, Geen verwarming, geen koeling, aan de weergoden overgeleverd. Ik heb afgelopen jaren ondervonden dat juist niet ingrijpen en de natuur zijn werk laten doen een hele mooie complexe rijping oplevert. In de winter gaat de rijping iets minder snel, maar het levert wel een heel mooi kaasje op. Niet te snel de verwarming aanzetten, dat levert alleen maar eenheidsworst op. Laat je verrassen door mooie langzame rijping! In het begin maakte ik me ook wel wat zorgen. inmiddels weet ik wat zo'n kaasje oplevert...
we zullen komende winterperiode maar eens afwachten wat de resultaten zijn!
Voordeel van een bunker is dat het er waarschijnlijk nooit vriest binnen.Nils schreef:Ik heb een bunker waar 3000 kilo kaas ligt, Geen verwarming, geen koeling, aan de weergoden overgeleverd. Ik heb afgelopen jaren ondervonden dat juist niet ingrijpen en de natuur zijn werk laten doen een hele mooie complexe rijping oplevert. In de winter gaat de rijping iets minder snel, maar het levert wel een heel mooi kaasje op. Niet te snel de verwarming aanzetten, dat levert alleen maar eenheidsworst op. Laat je verrassen door mooie langzame rijping! In het begin maakte ik me ook wel wat zorgen. inmiddels weet ik wat zo'n kaasje oplevert...
In enkel steens schuurtje gaat je dat wel lukken, en dat wil ik mijn Coppa's en hammen niet aandoen. Denk dat het voor kaas ook geen goede ontwikkeling is?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Dit is een leuk onderwerp waar ik ook nog eens veel van weet..... (van kaasmaken weet ik hoegenaamd niets)
Om te beginnen, de werking van een koelkast berust op koken (verdampen) en het weer condenseren van het koelmiddel dat gebruikt wordt. Condenseren aan de achterzijde, of soms ook in de wanden. Koken (verdampen) aan de binnenzijde. Afhankelijk van gebruikt koelmiddel en constructie lukt dit condenseren niet meer beneden een bepaalde temperatuur. Soms (maar meestal niet) doet het probleem zich aan de binnenzijde voor, waar koken (verdampen) niet meer lukt. Iedere koelkast en vriezer heeft een minium temperatuur, en daar beneden werken ze niet meer.
Als verwarming in je koelkast is het niet zo handig om een spaarlamp te gebruiken. Spaarlampen zijn ontworpen om meer licht, en minder warmte te geven. Beter is een ouderwetse gloeilamp van 5-10Watt. Licht heb je doorgaans niet nodig in je koelkast.
Indien je een kookplaat gebruikt, (nog hoger rendement dan een gloeilamp!!) Zet er dan een pannetje met water op. Zorg dat de thermostaat van de kookplaat heel laag staat, zodat de kookplaat steeds slechts een paar seconden aanstaat. Wel het deksel op de pan doen! Dit pannetje werkt als een "buffer" en zorgt voor een enorme vergroting van het verwarmingsoppervlak.
Het eerder genoemde verwarmingslint is een perfecte verwarming. Die dingen hebben een zogenaamde NTC (Negatieve Temperatuur Coëfficiënt) wat zoveel wil zeggen dat hoe kouder het is hoe lager de electrische weerstand wordt. Het komt erop neer dat hoe kouder zo'n ding het heeft, hoe harder ze werken. Dat is precies wat je wilt!
Je moet zorgen voor een duidelijk schakelafstand tussen verwarmen en koelen. Iedere regeling ijlt ook nog eens na. Ik schat dat je een afstand van zeker drie graden moet instellen tussen verwarming "AAN" en koeling "AAN" om te voorkomen dat beiden tegelijk aan gaan.
Als je één regeling gebruikt (ik leest steeds de STC1000) is er een schakel hysterese van 0, als ik de handleidig goed begrijp. Dat wil je niet! Er wordt dan doorlopend of verwarmt, of gekoeld. Je bent dan een hele hoop energie aan het verbruiken. Verder moet je de STC1000 instellen op "koelen" of "verwarmen" Beter is het dan om twee regelingen te gebruiken. Ëën om te verwarmen en één om te koelen. Iedere regeling werkt het beste als hij maar weinig hoeft te regelen. Ga dus niet je koelkast verwarmen met 2000 Watt, maar liever met 5.
Om te beginnen, de werking van een koelkast berust op koken (verdampen) en het weer condenseren van het koelmiddel dat gebruikt wordt. Condenseren aan de achterzijde, of soms ook in de wanden. Koken (verdampen) aan de binnenzijde. Afhankelijk van gebruikt koelmiddel en constructie lukt dit condenseren niet meer beneden een bepaalde temperatuur. Soms (maar meestal niet) doet het probleem zich aan de binnenzijde voor, waar koken (verdampen) niet meer lukt. Iedere koelkast en vriezer heeft een minium temperatuur, en daar beneden werken ze niet meer.
Als verwarming in je koelkast is het niet zo handig om een spaarlamp te gebruiken. Spaarlampen zijn ontworpen om meer licht, en minder warmte te geven. Beter is een ouderwetse gloeilamp van 5-10Watt. Licht heb je doorgaans niet nodig in je koelkast.
Indien je een kookplaat gebruikt, (nog hoger rendement dan een gloeilamp!!) Zet er dan een pannetje met water op. Zorg dat de thermostaat van de kookplaat heel laag staat, zodat de kookplaat steeds slechts een paar seconden aanstaat. Wel het deksel op de pan doen! Dit pannetje werkt als een "buffer" en zorgt voor een enorme vergroting van het verwarmingsoppervlak.
Het eerder genoemde verwarmingslint is een perfecte verwarming. Die dingen hebben een zogenaamde NTC (Negatieve Temperatuur Coëfficiënt) wat zoveel wil zeggen dat hoe kouder het is hoe lager de electrische weerstand wordt. Het komt erop neer dat hoe kouder zo'n ding het heeft, hoe harder ze werken. Dat is precies wat je wilt!
Je moet zorgen voor een duidelijk schakelafstand tussen verwarmen en koelen. Iedere regeling ijlt ook nog eens na. Ik schat dat je een afstand van zeker drie graden moet instellen tussen verwarming "AAN" en koeling "AAN" om te voorkomen dat beiden tegelijk aan gaan.
Als je één regeling gebruikt (ik leest steeds de STC1000) is er een schakel hysterese van 0, als ik de handleidig goed begrijp. Dat wil je niet! Er wordt dan doorlopend of verwarmt, of gekoeld. Je bent dan een hele hoop energie aan het verbruiken. Verder moet je de STC1000 instellen op "koelen" of "verwarmen" Beter is het dan om twee regelingen te gebruiken. Ëën om te verwarmen en één om te koelen. Iedere regeling werkt het beste als hij maar weinig hoeft te regelen. Ga dus niet je koelkast verwarmen met 2000 Watt, maar liever met 5.
Voor dat "verdampen" zit er een kleine compressor in de koelkast (dat zwarte kastje achterop wat lawaai maakt :D ) die het gas onder druk brengt.
In de condensor maken we er er een vloeistof van. Om dit te doen moeten we het gas koelen, dit gebeurt met de condensor ( dat zwarte rek op de achterkant).
Dit rek heeft een bepaalde lengte, en dat is zo berekend dat we aan het eind een vloeistof hebben. Voor koelen Moet de warmte van het gas worden afgevoerd naar de buitenlucht die langs het "rek" stroomt.
Lukt dit niet zo goed dan zal niet al het gas vloeistof worden.
Vervolgens gaan we deze vloeistof, die onder een hoge druk staat, plotseling een lagere druk geven in de verdamper, hierdoor gaat het "koken".
Voorbeeld is een colafles die je eerst goed schud en dan de dop eraf draait:
Er staat door het schudden druk in de fles, haal je de druk eraf spuit het eruit, het "kookt".
Voor dit verdampen (vloeistof die een gas wordt) is warmte nodig.
Denk bijvoorbeeld aan dat lekkere geurtje wat je op je hand spuit in de winkel: de vloeistof in het flesje spuit je op je hand en deze wordt koud, de alcohol verdampt en gebruikt daar je lichaams temperatuur voor.
De koelkast doet hetzelfde: de vloeistof verdampt in de verdamper binnen in je koelkast en gebruikt daar de warmte die binnen in de koelkast zit voor.
Deze verdamper heeft ook een bepaalde lengte zodat we aan het eind alleen gas hebben met een lage druk, welke weer naar de compressor gaat.. Etc
Het probleem is nu dat wanneer de omgeving te koud is, we niet goed condenseren, en er dus gas achterblijft in de vloeistof.
Dit gas kunnen we dus niet gebruiken in de verdamper om verdampen ( het is immers al gas!) en daardoor minder warme afvoeren: de koelkast werkt dus minder goed.
Dit effect zien we met het koelmiddel R134a, wat in de meeste koelkasten zit zo rond de 10 graden.
In de condensor maken we er er een vloeistof van. Om dit te doen moeten we het gas koelen, dit gebeurt met de condensor ( dat zwarte rek op de achterkant).
Dit rek heeft een bepaalde lengte, en dat is zo berekend dat we aan het eind een vloeistof hebben. Voor koelen Moet de warmte van het gas worden afgevoerd naar de buitenlucht die langs het "rek" stroomt.
Lukt dit niet zo goed dan zal niet al het gas vloeistof worden.
Vervolgens gaan we deze vloeistof, die onder een hoge druk staat, plotseling een lagere druk geven in de verdamper, hierdoor gaat het "koken".
Voorbeeld is een colafles die je eerst goed schud en dan de dop eraf draait:
Er staat door het schudden druk in de fles, haal je de druk eraf spuit het eruit, het "kookt".
Voor dit verdampen (vloeistof die een gas wordt) is warmte nodig.
Denk bijvoorbeeld aan dat lekkere geurtje wat je op je hand spuit in de winkel: de vloeistof in het flesje spuit je op je hand en deze wordt koud, de alcohol verdampt en gebruikt daar je lichaams temperatuur voor.
De koelkast doet hetzelfde: de vloeistof verdampt in de verdamper binnen in je koelkast en gebruikt daar de warmte die binnen in de koelkast zit voor.
Deze verdamper heeft ook een bepaalde lengte zodat we aan het eind alleen gas hebben met een lage druk, welke weer naar de compressor gaat.. Etc
Het probleem is nu dat wanneer de omgeving te koud is, we niet goed condenseren, en er dus gas achterblijft in de vloeistof.
Dit gas kunnen we dus niet gebruiken in de verdamper om verdampen ( het is immers al gas!) en daardoor minder warme afvoeren: de koelkast werkt dus minder goed.
Dit effect zien we met het koelmiddel R134a, wat in de meeste koelkasten zit zo rond de 10 graden.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten