Pagina 6 van 7

Geplaatst: 16-04-2018 17:37
door Corrie
Reza schreef:Ik heb gisteren ook de Hupmethode gevolgd. Ik heb dit gedaan:
Je moet als je begint te snijden tot de vormen vullen niet meer dan 1 uur er over doen.
Je moet in dat uur snijden, wassen en roeren, bv 15 minuten snijden, 15 minuten wassen en half uur roeren.
Zo doe ik het elke keer en dat gaat goed.
Ik maak nu binnen 2 uur kaas, 15 minuten zuren, 30 minuten stremmen en 1 uur snijden, wassen en roeren.
Heb hele smedige kaas.

Misschien is het handig als je een keer bij iemand mee kijkt die ook goudse kaas maakt volgens deze methode.

Geplaatst: 16-04-2018 23:06
door Reza
marco156 schreef: Toch denk ik dat je kazen zo lang nalekken omdat er tijdens het persen te veel vocht in blijft zitten.
Ik weet niet hoe en hoe lang je perst, maar mijn kazen kunnen na +/- 24 uur na het pekelen gecoat worden, er komt bij mij dus veel minder vocht uit na het pekelen.
Ik weet niet precies hoe lang ik heb geperst. Ik doe het altijd anders. Ik denk dat ik eerst een half uur heb geperst met 3 maal het gewicht. Dan 1 uur met 5 maal het gewicht en dan weer een half uur met 10 maal het gewicht. Dat is lang en zwaar genoeg lijkt me.

Meestal laat ik kaas 3 dagen drogen, gewoon buiten de koelkast op kamertemperatuur. Soms ook langer.

Geplaatst: 16-04-2018 23:23
door Reza
Corrie schreef:Je moet als je begint te snijden tot de vormen vullen niet meer dan 1 uur er over doen.
Je moet in dat uur snijden, wassen en roeren, bv 15 minuten snijden, 15 minuten wassen en half uur roeren.
Zo doe ik het elke keer en dat gaat goed.
Ik maak nu binnen 2 uur kaas, 15 minuten zuren, 30 minuten stremmen en 1 uur snijden, wassen en roeren.
Heb hele smedige kaas.
Hoi Corrie. Bedankt voor je advies.
Ik verlies veel tijd bij het snijden. Zodra ik een horizontale wrongelsnijder heb (ik hoop deze week) dan kan ik al flink wat tijd daar besparen.
30 minuten stremmen heeft bij mij niet goed uitgepakt. Ik weet niet wat daar fout gaat.
Corrie schreef:Misschien is het handig als je een keer bij iemand mee kijkt die ook goudse kaas maakt volgens deze methode.
Er spelen veel factoren en details bij het kaasmaken, ben ik achtergekomen. Ik denk dat het inderdaad een must is om een paar keer mee te kijken bij iemand met veel ervaring.

Geplaatst: 17-04-2018 08:12
door Corrie
Ik snij met een gewoon mes en dat gaat heel goed.

Geplaatst: 17-04-2018 08:39
door Dree
Ik ook en ik snij de tijd niet vol, anders wordt het te klein, ik roer nog een beetje..

Geplaatst: 17-04-2018 09:59
door Gerda
Bij te veel vocht die tijdens het rechten uit de kaas komt is de wrongel waarschijnlijk niet lang genoeg gewassen.

Wij hebben de eerste workshop in België ook een zeer smedige , moet zeggen overheerlijke , kaas gemaakt. Daar lag de nadruk meer op het wassen. Het was water werd er zo in enen bij gedaan. Er werd na het snijden langer geroerd en de wrongel werd grover gehouden.

Geplaatst: 17-04-2018 13:56
door Reza
Gerda schreef:Bij te veel vocht die tijdens het rechten uit de kaas komt is de wrongel waarschijnlijk niet lang genoeg gewassen.
Aha. Dat wist ik niet. Maar klinkt logisch. Als er niet voldoende wei eruit is geroerd, dan houd je nattigheid. Ik weet alleen niet hoe een echt goed gewassen wrongel aanvoelt. Ik hoop een keer de gelegenheid te krijgen dit bij iemand te checken.

Geplaatst: 17-04-2018 19:51
door Vera
Rastdorf is ver, maar Jouke uit Leiderdorp, rijdt ook op 1 dag heen en terug......
Hier mag je komen checken hoor!

Geplaatst: 17-04-2018 21:24
door Reza
Bedankt voor het aanbod Vera. We moeten maar een keer een dagje maken.

Geplaatst: 03-04-2019 20:38
door Friemeltje
Ik had nog 5 liter over die ik verkaast heb....zelfde manier...waarom niet...

Werkte weer niet op de tijden wat moest zijn.
15 min verzuren, uit eindelijk 45min stremmen.
De wrongel kwam er uiteindelijk heel sponzig uit.
Nieuwe kruiden mengsel er door als het dan toch een test word doen we het goed :D
Vervolgens 944 gram!!!! op de weegschaal na de 2de x 15 min op de kop omdat het te veel was :D

Klein record!

Geplaatst: 04-04-2019 00:32
door Nils
temperatuur graadje omhoog, beetje meer calcium er bij, at meer stremsel, 1,5 keer zo veel.. gaat die melk echt wel stremmen!

Geplaatst: 08-04-2019 07:31
door Jouke
Reza, jij zegt:
Reza schreef: ...gaan omscheppen om verder in blokjes te snijden
Op dat moment ga je de mist in met je wrongel. ook al heb je een goeie stremming.
Gerhard Hup zegt: na het snijden heel voorzichtig, in 1 richting de wrongel-massa in beweging brengen. Niet omscheppen, niet echt doorroeren. Echt alleen de massa in beweging brengen en dat tempo naar gelang je wrongel verandert van structuur (steviger wordt) heel langzaam wat omhoog brengen, totdat je echt aan het roeren bent.
Vooral met kleine hoeveelheden (bijv. 20 liter) is dit heel belangrijk.

Als je in het begin de wrongel meteen omschept, dan maak je het stuk.

Geplaatst: 08-04-2019 08:39
door Reza
Ja je hebt gelijk Jouke. Ik ben daar nu ook achter. Wat ik nu doe is dat ik met een silicoon spatel eerst bovenaan voorzichtig roer/in beweging zet. Dan ga ik steeds dieper met de spatel.

Sowieso na het snijden eerst 5 minuten wachten, zodat de blokjes al een beetje vocht loslaten.

Probleem heb ik wel met wrongel dat op erwtgrootte gesneden moet worden. (En zulke kazen maak ik vaker. Zelfs de Goudse). Dat doe je doorgaans met een garde. Maar dat geeft best wel beschadiging.
Ik ga proberen een wrongelsnijder te maken, gewoon met houten latjes en nylon visdraad, voor horizontale sneden van 7 mm. De bedoeling is de garde uit te schakelen.

Geplaatst: 24-04-2019 21:59
door Friemeltje
Vandaag mijn mislukte poging aangesneden, super lekker smeuïg geworden....schiet mij maar lek!

Geplaatst: 25-04-2019 14:51
door Jouke
Friemeltje schreef:Vandaag mijn mislukte poging aangesneden, super lekker smeuïg geworden....schiet mij maar lek!

Hahaha! En zo is kaas altijd weer een verrassing!

Geplaatst: 06-05-2019 14:33
door Friemeltje
Weer deze techniek gebruikt.
25 liter melk heeft (na persen) 3685 gram kaas opgeleverd.

Vegetarisch stremsel gebruikt (blijkt dat het 4 a 5 druppels op 1/4de liter melk is...) 450 druppels verder...potje leeg...(moest er 500 hebben)
Ik ben benieuwd of het nou te veel was of niet...we gaan het meemaken na een maand! :lol:

Wel na 25 min een mega stremming!

Geplaatst: 06-05-2019 15:19
door Jouke
Mijn basiskennis:
- 20 druppels is 1 ml
- 1 t.l. (theelepel) is 5 ml

500 druppels zou dan 25 ml zijn oftewel 5 theelepels.
Het komt wel overeen met 5 druppels in een kwart liter melk, maar het voelt wel als veel.

Geplaatst: 06-05-2019 15:32
door Friemeltje
We gaan meemaken of het bitter gaat worden, dan weten we iig genoeg :)

Geplaatst: 08-05-2019 07:55
door Jouke
Zo is het!
Proeven is weten!

Geplaatst: 26-05-2019 11:49
door Friemeltje
Dit is niet te geloven...de kaas is lekker! (al na 2 weken zelfs)
Totaal niet zuur.

Goede smaak, smedig/smeuïg take your pick.
Had alleen meer zeewier in gemogen...Maar het vrouwtje is er blij mee, dus zal wel goed zijn.

Morgen wat mensen op het werk laten griezelen :lol: :lol:

Zo weer kaas maken...maar dan toch weer wat rustiger aan, want 1 potje op 25 liter is wel een beetje veel...

*edit
25 liter, 4.1 kilo opbrengst.

Geplaatst: 28-05-2019 08:20
door Jouke
Wat een hoge opbrengst. Staan de koeien al in de wei? Of staan ze nog binnen?

Zomermelk geeft meestal een iets lagere opbrengst door hoeger vochtgehalte in de melk.

Fijn dat je kaas zo lekker is!
Zeewier is echt een heerlijke toevoeging, vind ik zelf. En als dan de kaas eromheen ook nog smedig is, is het helemaal een feestje!

Geplaatst: 28-05-2019 09:18
door Friemeltje
De koeien staan al een maand in de wei.
Ik heb elke keer net vers gemolken melk op zaterdag, maar het is al wel kwa temp gekoeld.

Geplaatst: 28-05-2019 10:18
door lily
zal ook aan de melk liggen is hij vet zit er veel eiwit in enzzzz

Geplaatst: 28-05-2019 15:15
door Reza
Ik haal uit 25 liter 3,0 kg. Een kilo minder. Ook als ik melk bij een andere boer haal ik 3,0 kg. Ik weet niet waar die lage opbrengst aan ligt.
4,1 kg is echt gigantisch.

Geplaatst: 28-05-2019 15:24
door lily
ik haal uit 20 liter ruim 2,5 tot 3 kilo kaas zitten rond de 3,50 eiwit en 4.75 vet