Vorm goed gevuld krijgen

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Anna73

Vorm goed gevuld krijgen

#1 Bericht door Anna73 » 30-05-2019 20:39

Ik heb een vorm voor een Edammer, dus zo n kogelronde kaas. Ik krijg hem alleen niet vol genoeg om hem mooi rond te krijgen. Het wordt altijd zo n soort ufomodel... :D

Hij zit wel altijd tot bovenaan toe vol, maar na het persen is tie een stuk lager. Ik zet hem voor het persen zo n tien minuten omgekeerd op de volger. Daarna zou er wel wat wrongel bij kunnen, maar die zou ik dan apart moeten houden. Wat denken jullie kan dat? De rest zit dan al flink aan elkaar gedrukt denk ik. En moet ik dat extra beetje dan al wel uit de wei halen, en hoe bewaren? Aangedrukt of juist niet? En hoe warm te houden?

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#2 Bericht door Jouke » 27-06-2019 08:08

Ik denk dat het probleem kan zitten in het feit dat je de wrongel niet rijp genoeg laat worden voordat je de vorm vult.
Normaal gesproken zou een volle vorm met een kop erop tot een prima gevormde kaas moeten komen, zonder dat hij heel erg krimpt.
Druk je de wrongel stevig aan met je handen tijdens het vullen?

Misschien kun je eens aangeven welke recept je gebruikt. En wat je dan precies doet.
Misschien kunnen we je dan nog beter helpen.
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast