Coating of was?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

Coating of was?

#1 Bericht door Vera » 14-11-2013 17:59

Naar aanleiding van een opmerking van John over kaaswas in een ander topic wil ik graag eens horen wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van was versus coating.

Is was ook schimmelwerend, hoe verwerk je het?
Wat bedoelde je John met hergebruiken?

Waarom is Herman geen voorstander van het gebruik van was?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#2 Bericht door Gerda » 14-11-2013 18:05

Ben ook wel benieuwd de voors en tegen, maar ook waarom?
Een babybel zit ook in was, en vind ik persoonlijk een heel lekker kaasje voor een snackje mee. Kids hier vinden dat ook lekker.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

Re: Coating of was?

#3 Bericht door johnshadows » 14-11-2013 18:15

Vera schreef:Is was ook schimmelwerend, hoe verwerk je het?
Wat bedoelde je John met hergebruiken?
Was is inderdaad schimmelwerend. Het lijkt me ook iets beter te behandelen bv met een doekje azijn. Coating wordt inderdaad dof van kleur.
Kaaswas wordt gesmolten en dan wordt eerst de ene helft kaas erin gedompeld, daarna de andere helft. En dit een paar keer na elkaar.

Wanneer je de kaas aansnijdt kan je de was afpellen en verzamelen en bij het waxen van een nieuwe kaas gewoon opnieuw smelten.
De eventuele onreinheden die aan de was zouden kleven worden gedood bij het opwarmen van de was.
Vera schreef:Waarom is Herman geen voorstander van het gebruik van was?
Zo bedoelde ik het niet. Mijn woorden niet juist gekozen. :oops:
Hij vond het vreemd dat ik dat wilde doen.
http://gratisforums.com/kaasgilde/viewt ... highlight=
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#4 Bericht door johnshadows » 14-11-2013 18:18

Gavin heeft een mooie uitleg over het waxen van kaas.
http://www.greeningofgavin.com/2009/03/ ... heese.html
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 14-11-2013 18:18

BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#6 Bericht door raf » 17-11-2013 18:55

Is het af te raden om coating in een hoeveelheid van 9 kg te kopen via brouwmarkt? Kan je dat 3 jaar bewaren :?:

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#7 Bericht door johnshadows » 17-11-2013 19:02

Raf ik doe dat ook.
Tot nu toe is er nog niets aan.
En dat gaat ook niet gebeuren denk ik.
Goed afsluiten is de boodschap.
Ik giet een kleine pot vol en gebruik die om te coaten.
De grote ketel gaat alleen open om de kleine te vullen.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#8 Bericht door webmaster » 17-11-2013 19:16

Ik ben absoluut geen tegenstander van het waxen. Ik vind het persoonlijk alleen omslachtiger dan het coaten.
Ik weet dat in Amerika nogal eens een laag coating wordt gedaan om alsnog de kaas te waxen, maar daar zijn zelfs mensen die een kaas vacuum verpakken in plastic om hem te laten rijpen...
Zo zijn er vele methodes en (in de woorden van een groot filosoof) "ieder voordeel hep se nadeel".

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#9 Bericht door Vera » 17-11-2013 19:36

Vacumeren kan natuurlijk heel handig zijn, denk aan de witte Stilton of kaas met een natuurlijk korst die erg lang moet liggen.
Bijna Sinterklaas, ik zet zo'n apparaat op mijn verlanglijstje denk ik.

Toch maar eens proberen dat waxen, is leuk denk ik.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#10 Bericht door johnshadows » 17-11-2013 19:40

Sinterklaas?
Helaba!
In Nederland mag die goedheilig man niet meer binnen wegens racisme.
Ach ja... jij bent een Duitse...
:lol: :lol: :!:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#11 Bericht door Vera » 17-11-2013 19:48

Nee John, ik heb een Nederlands paspoort gehouden.
O,o, dat gaat zich nu zelfs over de landsgrenzen verspreiden dat gedoe.

Het gaat om zwarte Piet,
die mag niet.
Dat zou op het slavernij verleden duiden,
Zeggen dus sommige luiden.
Is wat uit het verband getrokken,
de mensen die daarop wijzen jokken.
Zwarte Piet was er al voor de slavernij,
dat hoorden wij.
De radio sprak ervan,
Arme Goedheiligman.
Nu wordt hij beticht van slavendrijven,
door rare mannen en gekke wijven.
Maar ze voelen zich geraakt
en daarmee moet korte metten worden gemaakt.
Dus ik stem voor gewoon een gekleurde Piet,
Gele, groene, paarse, rode en oorringen dragen die niet.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#12 Bericht door johnshadows » 17-11-2013 19:54

:lol: :lol: :lol:
:wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#13 Bericht door johnshadows » 17-11-2013 19:55

Ben je dan Duits en 'Ollannds :?:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#14 Bericht door Vera » 17-11-2013 20:02

Ik woon in Duitsland en heb een Ollands paspoort.
:?
Je kunt je laten Naturaliseren na x jaren, maar wij houden het zo.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#15 Bericht door webmaster » 18-11-2013 07:49

Maar om even terug te komen van Sinterklaas op verpakken in vacuum:
Ik heb nog nooit video's gezien van rijen Stiltons die stonden te rijpen in vacuum zakken of van andere traditionele kaassoorten die op die manier werden gerijpt en ik zal het niet snel gaan proberen. Ik vraag me namelijk af of het natuurlijke rijpingsproces op die manier kans krijgt.
OK, wij coaten veel van onze kazen, maar hoe lang wordt dat in de Nederlandse (boeren)kaasmakerij al niet gedaan? Het is inmiddels wel bewezen dat hierbij het rijpingsproces doorgaat....
En op het moment dat bij kaas in een vacuum verpakking iets mis gaat door een ingesloten schimmel of doordat er alsnog wat vocht uit de kaas vrij komt, dan moet je alsnog de kaas weer uitpakken, schoonmaken en opnieuw verpakken.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#16 Bericht door Nils » 06-01-2014 21:02

Zojuist een kaas in de bijenwas gezet. 100% zuivere bijenwas. Als dit goed blijft ben ik om! Wat een gemak! beide keren 3 keer gedompeld, binnen 10 minuten klaar. Was is binnen de kortste keren droog. En het ziet er prima uit.
oordeel zelf. Ben benieuwd of het invloed heeft op het rijpingsproces. Ik heb een precies dezelfde kaas (van de zelfde lichting) die een natuurkorst krijgt.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

webmaster

#17 Bericht door webmaster » 06-01-2014 21:10

Ziet er goed uit. was de bijenwas diep genoeg om het per "halve kaas" te doen of deed je het "per onderkant"? Denk je dat de was stevig genoeg is om schoongemaakt te worden?

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#18 Bericht door Gerda » 06-01-2014 21:16

Wat een leuke kaas krijg je zo, ik ben benieuwd of het ook de smaak beinvloed, he bah we zitten weer in die wachtfase :wink:
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#19 Bericht door Nils » 06-01-2014 23:33

precies gedaan zoals het filmpje. Per halve kant dus. Denk dat het inderdaad glad/hard genoeg is om schoon te kunnen maken. Vraag is echter of er nog iets schoon te maken valt. Vraag is ook wat te doen als de kaas toch nog iets krimpt, of kan dat nu niet meer??? hmmm het zal wel afwachten worden. :?

webmaster

#20 Bericht door webmaster » 07-01-2014 07:46

Ik ben zelf nooit met was aan de slag geweest, maar van wat ik er van heb gelezen valt de mate van krimpen erg mee. Ben erg benieuwd naar het resultaat, vooral ook omdat volgens mij bijenwas minder neutraal is van geur en smaak dan echte kaaswas.

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#21 Bericht door Elke » 07-01-2014 09:01

Ik zou mijn kaas eens in de paraffine willen doppen , zoals die je in je confituurpotje doet. Zou dat ook gaan ?

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#22 Bericht door johnshadows » 07-01-2014 09:07

Elke schreef:Ik zou mijn kaas eens in de paraffine willen doppen , zoals die je in je confituurpotje doet. Zou dat ook gaan ?
Niet doen, geeft een ongelooflijke troep achteraf.
kaaswax is zacht en blijft zacht; je kan het pellen.
Parafine is hard en brokkelt.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#23 Bericht door Nils » 07-01-2014 09:49

John, heb jij ervaring met bijenwas? Dat leek me het meest natuurlijke product, en ik kon toevallig een lading van mijn vader krijgen.
Wat is het verschil tussen bijenwas en kaaswas?

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#24 Bericht door Nils » 07-01-2014 12:10

En het plakt niet meer aan de planken vast. Heeft de vochtigheidsgraad nu eigenlijk nog invloed op de kaas? Het lijkt nu alsof de kaas door de was vacuüm is verpakt..
Heeft iemand al ervaring met kaaswas / bijenwas??

Berrie
Verse kaas
Berichten: 63
Lid geworden op: 04-11-2013 15:07
Contacteer:

#25 Bericht door Berrie » 07-01-2014 13:11

johnshadows schreef:
Elke schreef:Ik zou mijn kaas eens in de paraffine willen doppen , zoals die je in je confituurpotje doet. Zou dat ook gaan ?
Niet doen, geeft een ongelooflijke troep achteraf.
kaaswax is zacht en blijft zacht; je kan het pellen.
Parafine is hard en brokkelt.
Heb afgelopen week toevallig als proef een brandnetelkaasje in de
paraffine gedaan, ging wel tien keer makkelijker dan coaten :lol:



Kleine kaasje vooraan, we zien wel of het wat wordt :idea:


Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten