Coating of was?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Coating of was?
Naar aanleiding van een opmerking van John over kaaswas in een ander topic wil ik graag eens horen wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van was versus coating.
Is was ook schimmelwerend, hoe verwerk je het?
Wat bedoelde je John met hergebruiken?
Waarom is Herman geen voorstander van het gebruik van was?
Is was ook schimmelwerend, hoe verwerk je het?
Wat bedoelde je John met hergebruiken?
Waarom is Herman geen voorstander van het gebruik van was?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Re: Coating of was?
Was is inderdaad schimmelwerend. Het lijkt me ook iets beter te behandelen bv met een doekje azijn. Coating wordt inderdaad dof van kleur.Vera schreef:Is was ook schimmelwerend, hoe verwerk je het?
Wat bedoelde je John met hergebruiken?
Kaaswas wordt gesmolten en dan wordt eerst de ene helft kaas erin gedompeld, daarna de andere helft. En dit een paar keer na elkaar.
Wanneer je de kaas aansnijdt kan je de was afpellen en verzamelen en bij het waxen van een nieuwe kaas gewoon opnieuw smelten.
De eventuele onreinheden die aan de was zouden kleven worden gedood bij het opwarmen van de was.
Zo bedoelde ik het niet. Mijn woorden niet juist gekozen. :oops:Vera schreef:Waarom is Herman geen voorstander van het gebruik van was?
Hij vond het vreemd dat ik dat wilde doen.
http://gratisforums.com/kaasgilde/viewt ... highlight=
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Gavin heeft een mooie uitleg over het waxen van kaas.
http://www.greeningofgavin.com/2009/03/ ... heese.html
http://www.greeningofgavin.com/2009/03/ ... heese.html
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Het bijbehorende filmpje.
http://www.youtube.com/watch?v=v0lU1McBYd8#t=55
http://www.youtube.com/watch?v=v0lU1McBYd8#t=55
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Jong belegen kaas
- Berichten: 213
- Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Raf ik doe dat ook.
Tot nu toe is er nog niets aan.
En dat gaat ook niet gebeuren denk ik.
Goed afsluiten is de boodschap.
Ik giet een kleine pot vol en gebruik die om te coaten.
De grote ketel gaat alleen open om de kleine te vullen.
Tot nu toe is er nog niets aan.
En dat gaat ook niet gebeuren denk ik.
Goed afsluiten is de boodschap.
Ik giet een kleine pot vol en gebruik die om te coaten.
De grote ketel gaat alleen open om de kleine te vullen.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
Ik ben absoluut geen tegenstander van het waxen. Ik vind het persoonlijk alleen omslachtiger dan het coaten.
Ik weet dat in Amerika nogal eens een laag coating wordt gedaan om alsnog de kaas te waxen, maar daar zijn zelfs mensen die een kaas vacuum verpakken in plastic om hem te laten rijpen...
Zo zijn er vele methodes en (in de woorden van een groot filosoof) "ieder voordeel hep se nadeel".
Ik weet dat in Amerika nogal eens een laag coating wordt gedaan om alsnog de kaas te waxen, maar daar zijn zelfs mensen die een kaas vacuum verpakken in plastic om hem te laten rijpen...
Zo zijn er vele methodes en (in de woorden van een groot filosoof) "ieder voordeel hep se nadeel".
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Vacumeren kan natuurlijk heel handig zijn, denk aan de witte Stilton of kaas met een natuurlijk korst die erg lang moet liggen.
Bijna Sinterklaas, ik zet zo'n apparaat op mijn verlanglijstje denk ik.
Toch maar eens proberen dat waxen, is leuk denk ik.
Bijna Sinterklaas, ik zet zo'n apparaat op mijn verlanglijstje denk ik.
Toch maar eens proberen dat waxen, is leuk denk ik.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Nee John, ik heb een Nederlands paspoort gehouden.
O,o, dat gaat zich nu zelfs over de landsgrenzen verspreiden dat gedoe.
Het gaat om zwarte Piet,
die mag niet.
Dat zou op het slavernij verleden duiden,
Zeggen dus sommige luiden.
Is wat uit het verband getrokken,
de mensen die daarop wijzen jokken.
Zwarte Piet was er al voor de slavernij,
dat hoorden wij.
De radio sprak ervan,
Arme Goedheiligman.
Nu wordt hij beticht van slavendrijven,
door rare mannen en gekke wijven.
Maar ze voelen zich geraakt
en daarmee moet korte metten worden gemaakt.
Dus ik stem voor gewoon een gekleurde Piet,
Gele, groene, paarse, rode en oorringen dragen die niet.
O,o, dat gaat zich nu zelfs over de landsgrenzen verspreiden dat gedoe.
Het gaat om zwarte Piet,
die mag niet.
Dat zou op het slavernij verleden duiden,
Zeggen dus sommige luiden.
Is wat uit het verband getrokken,
de mensen die daarop wijzen jokken.
Zwarte Piet was er al voor de slavernij,
dat hoorden wij.
De radio sprak ervan,
Arme Goedheiligman.
Nu wordt hij beticht van slavendrijven,
door rare mannen en gekke wijven.
Maar ze voelen zich geraakt
en daarmee moet korte metten worden gemaakt.
Dus ik stem voor gewoon een gekleurde Piet,
Gele, groene, paarse, rode en oorringen dragen die niet.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Maar om even terug te komen van Sinterklaas op verpakken in vacuum:
Ik heb nog nooit video's gezien van rijen Stiltons die stonden te rijpen in vacuum zakken of van andere traditionele kaassoorten die op die manier werden gerijpt en ik zal het niet snel gaan proberen. Ik vraag me namelijk af of het natuurlijke rijpingsproces op die manier kans krijgt.
OK, wij coaten veel van onze kazen, maar hoe lang wordt dat in de Nederlandse (boeren)kaasmakerij al niet gedaan? Het is inmiddels wel bewezen dat hierbij het rijpingsproces doorgaat....
En op het moment dat bij kaas in een vacuum verpakking iets mis gaat door een ingesloten schimmel of doordat er alsnog wat vocht uit de kaas vrij komt, dan moet je alsnog de kaas weer uitpakken, schoonmaken en opnieuw verpakken.
Ik heb nog nooit video's gezien van rijen Stiltons die stonden te rijpen in vacuum zakken of van andere traditionele kaassoorten die op die manier werden gerijpt en ik zal het niet snel gaan proberen. Ik vraag me namelijk af of het natuurlijke rijpingsproces op die manier kans krijgt.
OK, wij coaten veel van onze kazen, maar hoe lang wordt dat in de Nederlandse (boeren)kaasmakerij al niet gedaan? Het is inmiddels wel bewezen dat hierbij het rijpingsproces doorgaat....
En op het moment dat bij kaas in een vacuum verpakking iets mis gaat door een ingesloten schimmel of doordat er alsnog wat vocht uit de kaas vrij komt, dan moet je alsnog de kaas weer uitpakken, schoonmaken en opnieuw verpakken.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Zojuist een kaas in de bijenwas gezet. 100% zuivere bijenwas. Als dit goed blijft ben ik om! Wat een gemak! beide keren 3 keer gedompeld, binnen 10 minuten klaar. Was is binnen de kortste keren droog. En het ziet er prima uit.
oordeel zelf. Ben benieuwd of het invloed heeft op het rijpingsproces. Ik heb een precies dezelfde kaas (van de zelfde lichting) die een natuurkorst krijgt.
oordeel zelf. Ben benieuwd of het invloed heeft op het rijpingsproces. Ik heb een precies dezelfde kaas (van de zelfde lichting) die een natuurkorst krijgt.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
precies gedaan zoals het filmpje. Per halve kant dus. Denk dat het inderdaad glad/hard genoeg is om schoon te kunnen maken. Vraag is echter of er nog iets schoon te maken valt. Vraag is ook wat te doen als de kaas toch nog iets krimpt, of kan dat nu niet meer??? hmmm het zal wel afwachten worden. :?
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Niet doen, geeft een ongelooflijke troep achteraf.Elke schreef:Ik zou mijn kaas eens in de paraffine willen doppen , zoals die je in je confituurpotje doet. Zou dat ook gaan ?
kaaswax is zacht en blijft zacht; je kan het pellen.
Parafine is hard en brokkelt.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Verse kaas
- Berichten: 63
- Lid geworden op: 04-11-2013 15:07
- Contacteer:
Heb afgelopen week toevallig als proef een brandnetelkaasje in dejohnshadows schreef:Niet doen, geeft een ongelooflijke troep achteraf.Elke schreef:Ik zou mijn kaas eens in de paraffine willen doppen , zoals die je in je confituurpotje doet. Zou dat ook gaan ?
kaaswax is zacht en blijft zacht; je kan het pellen.
Parafine is hard en brokkelt.
paraffine gedaan, ging wel tien keer makkelijker dan coaten :lol:
Kleine kaasje vooraan, we zien wel of het wat wordt :idea:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 gasten