Coating of was?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#101 Bericht door Jouke » 08-11-2015 12:08

Dat is handige info. Dankje! Ik ga eens even wat bestellen :-)
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#102 Bericht door Agnes » 08-11-2015 13:23

Wat grappig dat dit als kaas wax staat. Het is beeldhouw was, de zwarte heb ik voldoende in huis.
En die is natuurlijk niet gemaakt voor voeding

O ja als imker heb ik de gele ook in huis, de middelwanden van de bijenraampjes. Met een beetje verf pigment zal dit ook wel rood te maken zijn.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#103 Bericht door Nils » 08-11-2015 14:47

Je kan van alles om je kaas doen, maar de vraag is wat je ermee wil bereiken. Was/bijenwas rechtstreeks om de kaas geeft bij mij geen optimaal resultaat. De kaas kan dan zijn vocht niet kwijt. De enige reden om dit te gebruiken is wanneer je kaas voldoende rijp is maar nog enige tijd in de koeling bewaard moet worden. De kazen krijgen in dat geval gewoon coating en voor ze de koeling in gaan een laag was. Zo drogen ze niet verder uit in de koeling. Verder kan ik geen reden verzinnen waarom je was zou gebruiken.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#104 Bericht door Vera » 08-11-2015 16:56

Met wax kan je kaas inderdaad zijn vocht niet kwijt. Ik heb wel wax staan, maar gebruik het niet meer omdat de kaas eronder nat was van de wei.

Die wax van Marktplaats, daar zou ik me niet aan wagen, tenzij er aangegeven wordt dat het geen kwaad kan op - in levensmiddelen. Better safe than sorry.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 256
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#105 Bericht door Jorieke » 08-11-2015 18:32

Ik vind het ook wel vreemd goedkoop. Ik heb veel prijzen zitten vergelijken een tijd terug, en kwam altijd rond de 8 tot 10 euro per kilo.

Ik gebruik het al 1,5 jaar, en ben zeer tevreden. Kaasjes eerst 2 weken laten drogen/rijpen, en daarna voorzien van waslaag. Dan lekker maanden laten liggen, en heerlijke kaas eten :D Ik bewaar niets in een grot of speciale ruimte. Gewoon in huis.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2314
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#106 Bericht door Jouke » 09-11-2015 07:26

Ik zou het zelf als extra kopen. Ik zal best niet al mijn kazen gaan waxen, maar Rob eet toch het liefst jonge(re) kaas en als je dan eens een lading tegelijk maakt, heb je wel kans dat er iets te lang ligt te rijpen naar zijn zin. Dat is uiteraard niet erg als het er eens 1 is, maar ik eet maar in mijn eentje graag oude kaas.

Maar ik ga wel eens even rondneuzen voor geschikte wax voor kaas.
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 23 gasten