Coating of was?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#26 Bericht door johnshadows » 07-01-2014 14:29

Nils ik heb geen ervaring met bijenwas.
Het is wel een natuurlijk product.
Dus wanneer je er aan kan geraken, gewoon doen.
Blijft de vraag of het zacht blijft.
De RV in de grot zou ik toch op 80% houden.
Anders ga je alsnog droge kaas krijgen volgens mij.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#27 Bericht door Elke » 07-01-2014 14:49

ha Berrie, dan kan jij mijn proefkonijn zijn ! hou me op de hoogte

John, wanneer wordt het troep ? blijft de paraffine niet heel ? wat als we dan regelmatig een nieuwe dompelbeurt geven ?

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#28 Bericht door johnshadows » 07-01-2014 15:10

Elke het is vooral een probleem bij het aansnijden.
De paraffine brokkelt dan in stukjes die overal op gaan zitten, ook op het eetbare gedeelte.
Ik vond het niet prettig werken.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

webmaster

#29 Bericht door webmaster » 07-01-2014 16:47

Bijenwas is een natuurproduct en als ik lees over paraffine en de bereiding hiervan, dan geloof ik niet dat ik het voor kaas zou willen gebruiken...

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#30 Bericht door johnshadows » 07-01-2014 18:25

paraffine is inderdaad een olieproduct.
Chemie-troep dus.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#31 Bericht door Elke » 07-01-2014 19:51

beste heren , de huidige kaascoating die de meeste onder ons gebruiken is meestal en emulsie van een polymeer in water, doorgaand polyvinylacetaat,http://nl.wikipedia.org/wiki/Polyvinylacetaat
een synthetisch polymeer, en heeft meestal nog Natamycine als schimmeldodend bestanddeel, (dit is een bacterie) dus wat mij part is de parafinne en de kaascoating even grote troep

by the way, ik heb ergens een artikel gevonden over een kaascoating gemaakt van tarwe gluten ? iemand bekend ermee ?

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#32 Bericht door johnshadows » 07-01-2014 20:01

Elke ik ben het met je eens, ook coating is troep.
Als ik er vanaf kan zal ik het ook niet meer aanschaffen.
Voorlopig heb ik geen deftig alternatief.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#33 Bericht door Elke » 07-01-2014 20:11

en daar gaan we dus aan werken in het kaasje van januari :D

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#34 Bericht door Nils » 07-01-2014 22:19

Voordeel van coating en natuurkorst is dat je kan zien wat er met je kaas gebeurd. Ik ben bang dat wanneer er wat mis is met mijn "in bijenwas gedompelde kaas" ik er pas achter kom bij het aansnijden. Het is een mooie harde laag was die er om heen zit, maar niet doorzichtig... Enerzijds, de kaas is afgesloten van de buitenwereld, geen schimmel die daar nog bij gaat komen. Maar als er daaronder zich wat afspeelt? In ieder geval geen last van kruiden die door de coating heen prikken en bron van schimmels vormen.
Ik vind het nu al spannend..
Een mooie natuurkorst zou de allerbeste oplossing zijn.

webmaster

#35 Bericht door webmaster » 08-01-2014 07:45

Ik wil niet direct beweren dat ik ook volledig van de coating af zal stappen, want ik wil mijn ervaring met natuurlijke korst eerst uit gaan bouwen.
Maar inderdaad, ook de coating is een chemisch product en vroeger kon er ook kaas gemaakt worden zonder een plastic laag er over.
Nils, ik heb nog wat na zitten lezen over het gebruik van was: Zorg er wel voor dat de kaas goed droog is voordat je gaat waxen. Dit om te voorkomen dat vrijkomend vocht uit de kaas samen met de melkzuurbacterieen gaat inwerken op de was.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#36 Bericht door Nils » 08-01-2014 15:31

Ok, dankjewel Herman. Volgens mij was de kaas mooi droog. bijna 36 uur liggen drogen. Inwerken op de was lijkt me het grootste probleem niet. Inwerken op de kaas, dat zou vervelend zijn! De kaas ligt te liggen.. afwachten maar. Ik hou jullie op de hoogte. Behoudens jurgens kon ik trouwens geen leverancier in Nederland vinden van kaaswas.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#37 Bericht door Gerda » 08-01-2014 19:30

Deze verkopen ook was voor 12,95 1 a 1,5 kilo en niet de enorme bedragen van Jurgensen.

http://www.agrar-fachversand.com/

http://www.agrar-fachversand.de/product ... MILKY.html
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#38 Bericht door Vera » 08-01-2014 19:35

Gerda, pas op. De prijs 12.70 is per 100 gram. Dan kost het een lieve duit als het blokken zijn van 1 a 1.5 kg. Ik heb er toevallig van de week ook naar zitten kijken.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#39 Bericht door Gerda » 08-01-2014 20:33

Vera als ik bestel krijg ik 12,70 op de bestellijst te staan. Maar zie geen grammen, overzie ik iets??
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Berrie
Verse kaas
Berichten: 63
Lid geworden op: 04-11-2013 15:07
Contacteer:

#40 Bericht door Berrie » 08-01-2014 20:56

Elke schreef:ha Berrie, dan kan jij mijn proefkonijn zijn ! hou me op de hoogte

Over een week of 3 slacht ik hem, je hoort het wel wat het geworden is :?:

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#41 Bericht door Nils » 13-01-2014 11:09

Fenegriek in bijenwas gedompeld. Kort dompelen, er en en er gelijk uit. Omhoog halen en dan wachten tot de drup die onderaan blijft hangen gestold is. deze kan er dan mooi afgesneden worden. Droogt razendsnel, binnen 10 minuten zitten er drie lagen was omheen. Je ziet de fenegriek door de bijenwas heen. Toch nog enige controle dus, wat er zich onder de was afspeelt.

Afbeelding

webmaster

#42 Bericht door webmaster » 13-01-2014 11:19

Een kind kan de was doen is de uitdrukking toch? :lol:

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#43 Bericht door johnshadows » 13-01-2014 11:30

Het is mooier dan coating.
En het oog wil ook wat.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#44 Bericht door Nils » 13-01-2014 12:22

Alleen.. als ik er een etiket op wil doen? Hoe gaan we dat voor elkaar krijgen?

webmaster

#45 Bericht door webmaster » 13-01-2014 13:54

Pritt stift? Mogen kinderen ook mee plakken dus ik veronderstel dat het niet giftig is. Vraag is alleen of het plakt op was. Anders op de nog niet droge was plakken? Zelfde vraag heb ik me al gesteld mbt de natuurlijke korst-kazen...

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#46 Bericht door Gerda » 13-01-2014 15:14

Vera schreef:Gerda, pas op. De prijs 12.70 is per 100 gram. Dan kost het een lieve duit als het blokken zijn van 1 a 1.5 kg. Ik heb er toevallig van de week ook naar zitten kijken.
Vera , ik heb ze gisterenavond besteld, betaal 12,70 ( al gedaan Pay-Pal) en ik hoop dat ik nu niet een klompje maar echt die kilo krijg. En nu hopen dat de postbode een beetje hard loopt kan mijn edammer in de rode kaaswax.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#47 Bericht door Nils » 13-01-2014 15:26

Natuurkorst kazen is een etiket denk ik onmogelijk. Ik denk dat dat de reden is waarom oude kaasvormen een bepaald motief hebben. Je stempelt het soort kaas dan in de kaas zelf. Dat is dus gelijk het antwoord: Stempelen? Er in drukken, ponsen, oid.
Bijenwas is binnen een paar tellen droog. Daar kan je dus niks mee. te meer omdat je hem laat uitlekken tot de laatste druppel gestold is, anders krijg je er lelijke druipers overheen. prit?? Ik denk er zelf over om er een klein merkje in te maken met een kraspen of er een paar druppels was te merken. Dan kan ik ze zelf uit elkaar houden en in mijn aantekeningen zien wat wat is.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#48 Bericht door Gerda » 13-01-2014 15:28

Nils is een crème brûlée brander een idee? heel voorzichtig de was warm maken van flinke afstand en dan het etiket erop? Etiket evt. lamineren?
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#49 Bericht door johnshadows » 13-01-2014 15:47

Brandmerken?

Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#50 Bericht door Gerda » 13-01-2014 15:50

hahaha die komt er aan de andere kant weer uit!!!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten