Coating of was?
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Over natuurkorsten gesproken...
Ik had hier nog een kaas liggen van 6 maand.
Een geur dat daar afkwam.
Niet te harden.
Buitenkant is droog, lichtjes schimmelend, maar geen probleem.
Alleen, die geur.
Na 6 maand opengesneden.
Keilekker!!!
Het loont dus wel degelijk de moeite.
Probleem is echter waar ga je die kaas laten rijpen?
Bij de andere kaas leggen is geen optie.
Tenminste zo hebben mijn huisgenoten me laten verstaan.
Ik had hier nog een kaas liggen van 6 maand.
Een geur dat daar afkwam.
Niet te harden.
Buitenkant is droog, lichtjes schimmelend, maar geen probleem.
Alleen, die geur.
Na 6 maand opengesneden.
Keilekker!!!
Het loont dus wel degelijk de moeite.
Probleem is echter waar ga je die kaas laten rijpen?
Bij de andere kaas leggen is geen optie.
Tenminste zo hebben mijn huisgenoten me laten verstaan.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik vind het ook apart dat niemand de kazen in de wax zet. Het is heel snel klaar, even dopen en klaar. Ok, gecoate kazen zien er mooier uit, dit heeft wat druppels maar lui als ik in den aard ben, lekker makkelijk. Ik ga de Asiago met peper ook waxen. Dit omdat ik vrees dat de peperkorrels aan de buitenkant bevattelijk zullen zijn voort schimmel. Maar niet direct deze kaas moet de eerste weken een paar keer per week gewassen worden met pekel. De rest probeer ik met natuurkorst.
Waarom mag een natuurkorst van je huisgenoten niet bij de rest liggen, die zijn beschermd door hun coating toch?
Wat was het voor kaas John, want dit maakt nieuwsgierig.
Waarom mag een natuurkorst van je huisgenoten niet bij de rest liggen, die zijn beschermd door hun coating toch?
Wat was het voor kaas John, want dit maakt nieuwsgierig.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Heb de wax aan Vera gedaan, vond het zon gesmeer. :oops:
Mijn Manchego mag ook een natuurkorst houden, wel ben ik de kaas af en toe aan het opwrijven met zout. Het heeft een schurende werking en de schimmels verdwijnen heel mooi. Ben heel benieuwd hoe deze korst zich gaat ontwikkelen in kleur. Tenslotte was de parmezaan ook niet slecht.
Mijn Manchego mag ook een natuurkorst houden, wel ben ik de kaas af en toe aan het opwrijven met zout. Het heeft een schurende werking en de schimmels verdwijnen heel mooi. Ben heel benieuwd hoe deze korst zich gaat ontwikkelen in kleur. Tenslotte was de parmezaan ook niet slecht.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Jonh, heb je in het verleden wel eens kaas met een gewassen korst gemaakt en in dezelfde grot laten rijpen?
Ik heb momenteel een Oberlander liggen die ik regelmatig met een rode wijn/zoutoplossing was. Dit heeft een Brevibacterium-laagje op de kaas gegeven die ruikt als zweetsokken. Ik wacht 's avonds tot mijn dochter in bed ligt, zet dan het zolderraam open, keer de kaas en doe snel de grot weer dicht.
Mmm, we missen hier een "smelly smiley", maar Gerda zal er wel eentje hebben...
Ik heb momenteel een Oberlander liggen die ik regelmatig met een rode wijn/zoutoplossing was. Dit heeft een Brevibacterium-laagje op de kaas gegeven die ruikt als zweetsokken. Ik wacht 's avonds tot mijn dochter in bed ligt, zet dan het zolderraam open, keer de kaas en doe snel de grot weer dicht.
Mmm, we missen hier een "smelly smiley", maar Gerda zal er wel eentje hebben...
Jonh, heb je in het verleden wel eens kaas met een gewassen korst gemaakt en in dezelfde grot laten rijpen?
Ik heb momenteel een Oberlander liggen die ik regelmatig met een rode wijn/zoutoplossing was. Dit heeft een Brevibacterium-laagje op de kaas gegeven die ruikt als zweetsokken. Ik wacht 's avonds tot mijn dochter in bed ligt, zet dan het zolderraam open, keer de kaas en doe snel de grot weer dicht.
Mmm, we missen hier een "smelly smiley", maar Gerda zal er wel eentje hebben...
Ik heb momenteel een Oberlander liggen die ik regelmatig met een rode wijn/zoutoplossing was. Dit heeft een Brevibacterium-laagje op de kaas gegeven die ruikt als zweetsokken. Ik wacht 's avonds tot mijn dochter in bed ligt, zet dan het zolderraam open, keer de kaas en doe snel de grot weer dicht.
Mmm, we missen hier een "smelly smiley", maar Gerda zal er wel eentje hebben...
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
En de Edammer was ook al niet wat het wezen moest.....
Ik vind het echt ideaal spul die wax. Net mijn gecoate proosdij gepoetst de grote wil graag schimmelen.
De gewaxte kazen hebben nergens last van.
Nu afwachten hoe het met de rijping gaat want Nils had zijn twijfels bij het rijpen in de wax. Over twee weken gaan we eens testen.
Ik vind het echt ideaal spul die wax. Net mijn gecoate proosdij gepoetst de grote wil graag schimmelen.
De gewaxte kazen hebben nergens last van.
Nu afwachten hoe het met de rijping gaat want Nils had zijn twijfels bij het rijpen in de wax. Over twee weken gaan we eens testen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Inderdaad paraffine (of was) kan allebei. Mijn zeewierkazen worden ook eerst gecoat en een deel gaat daarna in de paraffine. De coating dient voor het gewone rijpingsproces. Als de paraffine er om zit gaat de kaas in de koelcel. De rijping staat dan stil. Voordeel is dat de kaas dan langdurig bewaard kan worden zonder verder uit te drogen. Vergelijkbaar met vacuüm verpakken. Echter, wanneer er gasvormig plaats vind in de kaas schijnt vacuüm nadelig te zijn. paraffine of was is dan een betere oplossing.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
Daarstraks een opmerkelijke bevinding gedaan.
Een jaar geleden kocht ik een klein gewaxt geitenkaasje, type Gouda , een jong kaasje
Omdat het bij ons maar niet werd opgegeten heb ik het in de kaasgrot gelegd, daar heeft het dus ruim een jaar gelegen tot daarnet.
Het was een kaasje van 450 g , dus toen ik het openmaakte verwachte ik een hard, enigszins uitgedroogd straf naar geit smakende oude geitengouda, wat kwam er uit : een vochtig mals, zeer smedig kaasje met lichte smaak van geit, absoluut niet oud ....
Dus dat zet mij aan het nadenken, eens in de wax rijpen kaasjes niet verder ? Dus kan je eindeloos lang een kaasje jong houden ? Mmmmm stof tot nadenken......
Een jaar geleden kocht ik een klein gewaxt geitenkaasje, type Gouda , een jong kaasje
Omdat het bij ons maar niet werd opgegeten heb ik het in de kaasgrot gelegd, daar heeft het dus ruim een jaar gelegen tot daarnet.
Het was een kaasje van 450 g , dus toen ik het openmaakte verwachte ik een hard, enigszins uitgedroogd straf naar geit smakende oude geitengouda, wat kwam er uit : een vochtig mals, zeer smedig kaasje met lichte smaak van geit, absoluut niet oud ....
Dus dat zet mij aan het nadenken, eens in de wax rijpen kaasjes niet verder ? Dus kan je eindeloos lang een kaasje jong houden ? Mmmmm stof tot nadenken......
Hoi,
Dat denken hier veroorzaakt wel meteen kortsluiting in de bovenkamer..
Eerst nog dacht ik dat het twee naast elkaar bestaande technieken zijn, coaten of waxen en dan rijpen maar aan die theorie komt misschien een einde, ik vraag me af waarom dat 7 bladzijden heeft moeten duren :) Ik heb het ooit wel gelezen allemaal maar wat me bijstaat is dat het meer ging over hoe handiger de ene techniek is boven de andere en vice versa...
DoegDree
Dat denken hier veroorzaakt wel meteen kortsluiting in de bovenkamer..
Eerst nog dacht ik dat het twee naast elkaar bestaande technieken zijn, coaten of waxen en dan rijpen maar aan die theorie komt misschien een einde, ik vraag me af waarom dat 7 bladzijden heeft moeten duren :) Ik heb het ooit wel gelezen allemaal maar wat me bijstaat is dat het meer ging over hoe handiger de ene techniek is boven de andere en vice versa...
DoegDree
Maar volgens mij houd jij de vochtigheid in je grot daarbij ook aardig hoog toch? Dat kan zeker ook meespelen.Elke schreef:... dus toen ik het openmaakte verwachte ik een hard, enigszins uitgedroogd straf naar geit smakende oude geitengouda, wat kwam er uit : een vochtig mals, zeer smedig kaasje met lichte smaak van geit, absoluut niet oud ....
Maar aangezien ik op keuringen te horen heb gekregen dat de korsten van mijn kazen aan de dikke kant zijn, denk ik dat ik toch het experiment eens aan moet gaan....
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Ik gebruik alleen maar wax, voor het 'coaten' van mijn kazen. Geweldig spul, ik koop het voor zo'n 10 euro per kilo in Duitsland. Moet ik het wel binnen Duitsland laten bezorgen, aan iemand die af en toe hier bij mij in het dorp moet zijn. :roll: Want verzenden naar NL doen ze niet. Of voor veel teveel geld.
Ik gebruik de wax keer op keer hoor, smelt het weer om en doop er weer nieuwe kazen in. Maar omdat ik steeds meer kazen maak, en er dus meer wax in omloop is hier, moest ik weer meer bestellen ;)
Ik bewaar mijn kazen niet in een kaasgrot, ze liggen in een open stellingkast in een kamer waar het nu zo'n 12 tot 15 graden is. Maar van de zomer is het er warmer. Eens zien of ik ze dan ergens anders op moet slaan.
Ik gebruik de wax keer op keer hoor, smelt het weer om en doop er weer nieuwe kazen in. Maar omdat ik steeds meer kazen maak, en er dus meer wax in omloop is hier, moest ik weer meer bestellen ;)
Ik bewaar mijn kazen niet in een kaasgrot, ze liggen in een open stellingkast in een kamer waar het nu zo'n 12 tot 15 graden is. Maar van de zomer is het er warmer. Eens zien of ik ze dan ergens anders op moet slaan.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Re: wax
Dat raad ik je af.anuschka schreef:Goedenmidag even een gekke vraag kan je ook gewoon een kaars laten smelten voor wax. :oops:
Ik heb zelf de test gedaan met paraffine, een ongelooflijke troep.
Kaaswax geeft mee, is zacht.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
kaaswax op marktplaats
Bij deze een verwijzing naar marktplaats (sorry. nog geen url.) marktplaats kaaswax verkoper koophoek Boskoop zuid holland.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik heb de advertentie gevonden, best handig. Dankjewel.
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vr ... ousPage=lr
Hoeveel zou nu een handige hoeveelheid zijn om te kopen?
Ik bedoel, je hebt een beetje een hoeveelheid nodig om je kaas in te kunnen dopen en ik wil een paar kaasjes tegelijk in de wax kunnen zetten.
2 kilo? 5 kilo? 10 kilo? Waar denk ik dan aan?
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vr ... ousPage=lr
Hoeveel zou nu een handige hoeveelheid zijn om te kopen?
Ik bedoel, je hebt een beetje een hoeveelheid nodig om je kaas in te kunnen dopen en ik wil een paar kaasjes tegelijk in de wax kunnen zetten.
2 kilo? 5 kilo? 10 kilo? Waar denk ik dan aan?
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Je hebt al gauw aardig wat gewicht in laagjes om een voorraadje met kaas zitten. En dan nog wil je een mooie kom hebben om de kaasjes in te kunnen dompelen. En ik heb dan ook altijd nog een paar afgepelde stukken was liggen, omdat ik die niet zo vaak terug wil moeten smelten.
Ik zou dan toch voor zo'n 5 kilo gaan denk ik.
Ik zou dan toch voor zo'n 5 kilo gaan denk ik.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten