Coating of was?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#76 Bericht door johnshadows » 18-05-2014 19:34

Is er niemand meer die nog met wax in de weer is?
Ik ben verrast. :shock:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#77 Bericht door johnshadows » 18-05-2014 19:40

Over natuurkorsten gesproken...
Ik had hier nog een kaas liggen van 6 maand.
Een geur dat daar afkwam.Afbeelding
Niet te harden.
Buitenkant is droog, lichtjes schimmelend, maar geen probleem.
Alleen, die geur.
Na 6 maand opengesneden.
Keilekker!!!
Het loont dus wel degelijk de moeite.
Probleem is echter waar ga je die kaas laten rijpen?
Bij de andere kaas leggen is geen optie.
Tenminste zo hebben mijn huisgenoten me laten verstaan.Afbeelding
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#78 Bericht door Vera » 18-05-2014 20:03

Ik vind het ook apart dat niemand de kazen in de wax zet. Het is heel snel klaar, even dopen en klaar. Ok, gecoate kazen zien er mooier uit, dit heeft wat druppels maar lui als ik in den aard ben, lekker makkelijk. Ik ga de Asiago met peper ook waxen. Dit omdat ik vrees dat de peperkorrels aan de buitenkant bevattelijk zullen zijn voort schimmel. Maar niet direct deze kaas moet de eerste weken een paar keer per week gewassen worden met pekel. De rest probeer ik met natuurkorst.

Waarom mag een natuurkorst van je huisgenoten niet bij de rest liggen, die zijn beschermd door hun coating toch?
Wat was het voor kaas John, want dit maakt nieuwsgierig.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#79 Bericht door Gerda » 18-05-2014 20:08

Heb de wax aan Vera gedaan, vond het zon gesmeer. :oops:

Mijn Manchego mag ook een natuurkorst houden, wel ben ik de kaas af en toe aan het opwrijven met zout. Het heeft een schurende werking en de schimmels verdwijnen heel mooi. Ben heel benieuwd hoe deze korst zich gaat ontwikkelen in kleur. Tenslotte was de parmezaan ook niet slecht.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#80 Bericht door johnshadows » 19-05-2014 08:02

Gerda schreef:Heb de wax aan Vera gedaan, vond het zon gesmeer. :oops:
Heeft het te maken met een gegeven kaas die op een gegeven dag in een gegeven pannetje met gesmolten was is gevallen?
Pardoes nog wel! :?:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#81 Bericht door johnshadows » 19-05-2014 08:04

Vera het was een gewone Gouda.
De reden dat mijn familie 'm weg wou uit de grot was overduidelijk de geur.
Ze durfden de grot niet meer te openen omdat dan de lucht door het hele huis hing. :roll:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#82 Bericht door Gerda » 19-05-2014 15:23

johnshadows schreef:
Gerda schreef:Heb de wax aan Vera gedaan, vond het zon gesmeer. :oops:
Heeft het te maken met een gegeven kaas die op een gegeven dag in een gegeven pannetje met gesmolten was is gevallen?
Pardoes nog wel! :?:
Afbeelding
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

webmaster

#83 Bericht door webmaster » 19-05-2014 16:55

Jonh, heb je in het verleden wel eens kaas met een gewassen korst gemaakt en in dezelfde grot laten rijpen?
Ik heb momenteel een Oberlander liggen die ik regelmatig met een rode wijn/zoutoplossing was. Dit heeft een Brevibacterium-laagje op de kaas gegeven die ruikt als zweetsokken. Ik wacht 's avonds tot mijn dochter in bed ligt, zet dan het zolderraam open, keer de kaas en doe snel de grot weer dicht.
Mmm, we missen hier een "smelly smiley", maar Gerda zal er wel eentje hebben...

webmaster

#84 Bericht door webmaster » 19-05-2014 16:56

Jonh, heb je in het verleden wel eens kaas met een gewassen korst gemaakt en in dezelfde grot laten rijpen?
Ik heb momenteel een Oberlander liggen die ik regelmatig met een rode wijn/zoutoplossing was. Dit heeft een Brevibacterium-laagje op de kaas gegeven die ruikt als zweetsokken. Ik wacht 's avonds tot mijn dochter in bed ligt, zet dan het zolderraam open, keer de kaas en doe snel de grot weer dicht.
Mmm, we missen hier een "smelly smiley", maar Gerda zal er wel eentje hebben...

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#85 Bericht door johnshadows » 19-05-2014 19:19

Ah ja eh Herman.
Dat was toen ook wat.
BBL is ook zo een lekkere.
Ik zou er eigenlijk een oplossing voor willen vinden.
Want het zijn lekkere kazen.
Tweede grot?
Het moet ergens stoppen....
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#86 Bericht door johnshadows » 19-05-2014 19:21

Gerda schreef:Afbeelding
Zoals ik al dacht...

Dus...
Je laat een oude dame pardoes uit haar stoel vallen en...
Oude dames uit stoelen halen doen we niet meer?
Niet de Gerda die ik kende.

Waar is onze Gerda?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#87 Bericht door Vera » 19-05-2014 19:44

En de Edammer was ook al niet wat het wezen moest.....

Ik vind het echt ideaal spul die wax. Net mijn gecoate proosdij gepoetst de grote wil graag schimmelen.
De gewaxte kazen hebben nergens last van.
Nu afwachten hoe het met de rijping gaat want Nils had zijn twijfels bij het rijpen in de wax. Over twee weken gaan we eens testen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#88 Bericht door Gerda » 19-05-2014 20:50

Voor Herman ; Afbeelding



Afbeelding
Oke John, heb de wax in de ring gegooid, mijn hele fornuis, vloer en aanrecht zat onder de waxspetters, toen dat eindelijk verwijderd was ( vond de spetters nog dagen later overal) heb ik besloten deze smeerderij niet meer in mijn keuken te dulden!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#89 Bericht door johnshadows » 20-05-2014 08:06

Vera schreef: Over twee weken gaan we eens testen.
Ik kijk er naar uit.
:wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Dree

#90 Bericht door Dree » 20-02-2015 22:01

Ik heb denk ik niet heel dit onderwerp gelezen ...

Wat dacht je van allebei?
Aan boord zie ik het met sommige gekochte Edam en vandaag koop ik een klein geitenkaasje; ook:

Afbeelding

Doeg Dree

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#91 Bericht door Nils » 21-02-2015 11:44

Inderdaad paraffine (of was) kan allebei. Mijn zeewierkazen worden ook eerst gecoat en een deel gaat daarna in de paraffine. De coating dient voor het gewone rijpingsproces. Als de paraffine er om zit gaat de kaas in de koelcel. De rijping staat dan stil. Voordeel is dat de kaas dan langdurig bewaard kan worden zonder verder uit te drogen. Vergelijkbaar met vacuüm verpakken. Echter, wanneer er gasvormig plaats vind in de kaas schijnt vacuüm nadelig te zijn. paraffine of was is dan een betere oplossing.

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#92 Bericht door Elke » 16-03-2015 20:26

Daarstraks een opmerkelijke bevinding gedaan.
Een jaar geleden kocht ik een klein gewaxt geitenkaasje, type Gouda , een jong kaasje
Omdat het bij ons maar niet werd opgegeten heb ik het in de kaasgrot gelegd, daar heeft het dus ruim een jaar gelegen tot daarnet.

Het was een kaasje van 450 g , dus toen ik het openmaakte verwachte ik een hard, enigszins uitgedroogd straf naar geit smakende oude geitengouda, wat kwam er uit : een vochtig mals, zeer smedig kaasje met lichte smaak van geit, absoluut niet oud ....

Dus dat zet mij aan het nadenken, eens in de wax rijpen kaasjes niet verder ? Dus kan je eindeloos lang een kaasje jong houden ? Mmmmm stof tot nadenken......

Dree

#93 Bericht door Dree » 16-03-2015 20:57

Hoi,

Dat denken hier veroorzaakt wel meteen kortsluiting in de bovenkamer..
Eerst nog dacht ik dat het twee naast elkaar bestaande technieken zijn, coaten of waxen en dan rijpen maar aan die theorie komt misschien een einde, ik vraag me af waarom dat 7 bladzijden heeft moeten duren :) Ik heb het ooit wel gelezen allemaal maar wat me bijstaat is dat het meer ging over hoe handiger de ene techniek is boven de andere en vice versa...

DoegDree

webmaster

#94 Bericht door webmaster » 17-03-2015 07:36

Elke schreef:... dus toen ik het openmaakte verwachte ik een hard, enigszins uitgedroogd straf naar geit smakende oude geitengouda, wat kwam er uit : een vochtig mals, zeer smedig kaasje met lichte smaak van geit, absoluut niet oud ....
Maar volgens mij houd jij de vochtigheid in je grot daarbij ook aardig hoog toch? Dat kan zeker ook meespelen.
Maar aangezien ik op keuringen te horen heb gekregen dat de korsten van mijn kazen aan de dikke kant zijn, denk ik dat ik toch het experiment eens aan moet gaan....

anuschka

wax

#95 Bericht door anuschka » 25-03-2015 15:55

Goedenmidag even een gekke vraag kan je ook gewoon een kaars laten smelten voor wax. :oops:

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 256
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#96 Bericht door Jorieke » 25-03-2015 19:16

Ik gebruik alleen maar wax, voor het 'coaten' van mijn kazen. Geweldig spul, ik koop het voor zo'n 10 euro per kilo in Duitsland. Moet ik het wel binnen Duitsland laten bezorgen, aan iemand die af en toe hier bij mij in het dorp moet zijn. :roll: Want verzenden naar NL doen ze niet. Of voor veel teveel geld.

Ik gebruik de wax keer op keer hoor, smelt het weer om en doop er weer nieuwe kazen in. Maar omdat ik steeds meer kazen maak, en er dus meer wax in omloop is hier, moest ik weer meer bestellen ;)

Ik bewaar mijn kazen niet in een kaasgrot, ze liggen in een open stellingkast in een kamer waar het nu zo'n 12 tot 15 graden is. Maar van de zomer is het er warmer. Eens zien of ik ze dan ergens anders op moet slaan.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

Re: wax

#97 Bericht door johnshadows » 25-03-2015 19:50

anuschka schreef:Goedenmidag even een gekke vraag kan je ook gewoon een kaars laten smelten voor wax. :oops:
Dat raad ik je af.
Ik heb zelf de test gedaan met paraffine, een ongelooflijke troep.
Kaaswax geeft mee, is zacht.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

astreda

kaaswax op marktplaats

#98 Bericht door astreda » 06-11-2015 14:12

Bij deze een verwijzing naar marktplaats (sorry. nog geen url.) marktplaats kaaswax verkoper koophoek Boskoop zuid holland.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#99 Bericht door Jouke » 08-11-2015 08:01

Ik heb de advertentie gevonden, best handig. Dankjewel.
http://www.marktplaats.nl/a/hobby-en-vr ... ousPage=lr

Hoeveel zou nu een handige hoeveelheid zijn om te kopen?
Ik bedoel, je hebt een beetje een hoeveelheid nodig om je kaas in te kunnen dopen en ik wil een paar kaasjes tegelijk in de wax kunnen zetten.
2 kilo? 5 kilo? 10 kilo? Waar denk ik dan aan?
Afbeelding

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 256
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#100 Bericht door Jorieke » 08-11-2015 09:36

Je hebt al gauw aardig wat gewicht in laagjes om een voorraadje met kaas zitten. En dan nog wil je een mooie kom hebben om de kaasjes in te kunnen dompelen. En ik heb dan ook altijd nog een paar afgepelde stukken was liggen, omdat ik die niet zo vaak terug wil moeten smelten.

Ik zou dan toch voor zo'n 5 kilo gaan denk ik.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten