Coating of was?

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#51 Bericht door Nils » 13-01-2014 16:23

Nu ik het zo bedenk zitten gewaxte kazen meestal in folie waarop het etiket is aangebracht

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#52 Bericht door Vera » 13-01-2014 17:05

Gek Gerda, ik dacht echt dat er in de tekst iets stond dat de prijs voor 100 gram was. Vergissing. Jammer dat je al besteld hebt, ik had ook wel een blok willen hebben. Als ik die prachtkaas van Nils zie dan lijkt me het ideaal spul.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#53 Bericht door Gerda » 13-01-2014 17:17

Ik weet niet hoeveel ik nodig heb , anders kunnen we delen Afbeelding

Met een beetje geluk zit het blok bij de 1,5 kilo! En ik had begrepen dat je het gewoon weer kunt gebruiken , toch John????? :?:
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#54 Bericht door johnshadows » 14-01-2014 10:06

Ja inderdaad.
In principe kan je de was er af pellen, verzamelen en hergebruiken.
Ecologisch een bank vooruit. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#55 Bericht door Gerda » 15-01-2014 19:41

Afbeelding

Afbeelding
Half blok in een pannetje.

Afbeelding

Afbeelding

Na het dompelen had ik in de gaten dat ik beter de hele plak had kunnen smelten, je hebt de diepte echt nodig om tot de helft van je kaas te komen.

Afbeelding
Niet perfect, maar oefening baart kunst, mag nog wel wat oefenen.


Afbeelding

Etiketten heb ik gelamineerd en ingesmeerd met de hete wax gelijk erop geplakt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#56 Bericht door Vera » 15-01-2014 20:21

Gaaf Gerda! Ik ga ook bestellen.....
:D
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#57 Bericht door johnshadows » 15-01-2014 20:22

Na laminaatparket nu ook laminaatkaas.
:lol:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#58 Bericht door johnshadows » 15-01-2014 20:23

Gerda laat je even weten hoeveel het gewicht van de aankoop nu was en voor welke prijs?
Wat is je eerste indruk van het zelf waxen?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#59 Bericht door Elke » 15-01-2014 20:24

ik heb mijn laatste drie kazen in de paraffine gestoken, ook netjes maar dit is mooier, vond het wel een beetje een geknoei om het goed te doen

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#60 Bericht door johnshadows » 15-01-2014 20:28

Elke toch gedaan met paraffine?
Ik was er zelf niet gelukkig mee.
Laat je horen hoe het afloopt?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#61 Bericht door Gerda » 15-01-2014 20:48

Ik had ruim een kilo voor 12,70 bij bedrijf met de link hierboven. Voelde aan als stevige klei de plak, wel buigzaam, geen geur. Eerste indruk goed.

Ik denk als je netjes de hele plak smelt zodat je tot de helft kunt dompelen, dan werkt het super, ik moest nu draaien en kliederen en dan is het moeilijk vasthouden. Met resultaat dat mijn kaas pardoes uit mijn handen gleed en plons in de pan met wax viel. Resultaat fornuis en werkblad onder de wax.

De geplonsde kaas heb ik opnieuw gedaan, das een voordeel, je haald het er zo weer af, smelten en opnieuw.

Eerste indruk is dus geheel niet slecht. Terug in de koelkast word de laag weer mooi stevig, nu wachten hoe de kaas smaakt.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#62 Bericht door johnshadows » 15-01-2014 21:02

Gerda schreef:....Met resultaat dat mijn kaas pardoos uit mijn handen gleed en plons in de pan met wax viel. Resultaat fornuis en werkblad onder de wax.
.....

:shock: :shock: :shock:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#63 Bericht door Gerda » 15-01-2014 21:15

johnshadows schreef:
Gerda schreef:....Met resultaat dat mijn kaas pardoos uit mijn handen gleed en plons in de pan met wax viel. Resultaat fornuis en werkblad onder de wax.
.....

:shock: :shock: :shock:
pardoes bedoel ik, :oops:
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#64 Bericht door Elke » 15-01-2014 22:47

johnshadows schreef:Elke toch gedaan met paraffine?
Ik was er zelf niet gelukkig mee.
Laat je horen hoe het afloopt?
Ja, eigenwijze Vlaming hé, eerst zelf willen ondervinden voor ik iets wil geloven, maar wees gerust, het gaat niet lang duren voor ik aan je zal denken van " verdorie ik had John direct moeten geloven " want ze beginnen al te barsten :D

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#65 Bericht door Nils » 15-01-2014 23:29

Duurt het lang voor ze weer hard zijn? De bijenwas is binnen een paar tellen weer hard. Kaaswas zal misschien iets zachter blijven. Bijenwas kan je echt niet buigen. Inderdaad, alles smelten, zolang je de pan maar niet tot de rand toe vult. Ik had een oud pannetje gebruikt wat ik verder toch niet gebruik, daarna af laten koelen en opbergen. Ik vind het een ideaal systeem. Misschien wel wat duurder dan coating. Ik had een kilo bijenwas. Voor de zekerheid hebben ze drie laagjes gekregen. Na 1 keer dompelen waren er toch nog wat gaatjes hier en daar. Komt denk ik omdat er nog lucht uit wil. na twee kasjes merk je al dat het pijl toch iets begint te dalen. Ben benieuwd naar jullie bevindingen.

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#66 Bericht door Elke » 16-01-2014 08:59

nee, ze zijn ook binnen een paar tellen hard, parraffine heeft een smeltpunt van 52 °C dus blijven de kazen stevig, ik vraag me alleen af hoeveel van de reeds aangebrachte parraffine je er weer afsmelt bij een tweede onderdompeling

nu is alles keihard

ik denk dat ik wanneer ik de kazen aansnij , eerst alles ga verwijderen en goed proper maken , voor ik echt ze aansij, zo kan er alvast geen parraffine tussen mijn boterham komen :o

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#67 Bericht door johnshadows » 16-01-2014 09:38

Elke schreef: " verdorie ik had John direct moeten geloven "
Dat zal ik nooit van je vragen.
Ook niet van iemand anders.
Ondervinding is de beste leerschool.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#68 Bericht door johnshadows » 16-01-2014 09:41

ik denk dat ik wanneer ik de kazen aansnij , eerst alles ga verwijderen en goed proper maken , voor ik echt ze aansij, zo kan er alvast geen parraffine tussen mijn boterham komen
Zo hebben wij het hier ook gedaan.
Gavin doet dat sowieso met zijn wax.
Op die manier win je natuurlijk maximaal je investering terug.

Nils is het duurder dan coaten?
Ga je dan niet recyclen?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#69 Bericht door Nils » 31-01-2014 13:21

De eerste kaas met was is aangesneden. De was haal je er makkelijk af, maar is wel hard. Ik denk dat kaas wax iets zachter blijft. E was is wel makkelijk te hergebruiken. Ook heb ik de indruk dat bijenwas een lichte smaak afgeeft. Bijenwas sluit de kaas volledig af. Zaak is echt te wachten tot de kaas goed droog is. Mocht er toch nog wat wei vrij komen, dan blijft dat tussen de kaas en de was, wat een zure smaak kan opleveren. Als de kaas nog iets krimpt door uitdroging krimpt de was niet mee. De kaas komt wat los in de was te liggen. Mijn volgende experiment kaas heeft maar 1 laagje was. Ik ben nog niet volledig overtuigd van het gebruik van was boven coating.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#70 Bericht door Gerda » 31-01-2014 14:37

Mijn kaas moet nog een weekje denk ik Nils en dan komt ie uit de Wax. Ben heel benieuwd. Ik houd je op de hoogte.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#71 Bericht door Vera » 28-04-2014 17:42

Dit topic maar weer eens opgegraven want ik ga morgen mijn kleinste Proosdij vacuum verpakken als test!
Heb eindelijk een vacumeerapparaat gekocht vorige week. Vanmorgen een komijnekaas aangesneden en een deel ook vacuum verpakt.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Matthew

#72 Bericht door Matthew » 28-04-2014 21:24

Gerda schreef:Mijn kaas moet nog een weekje denk ik Nils en dan komt ie uit de Wax. Ben heel benieuwd. Ik houd je op de hoogte.
en? en? :D

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#73 Bericht door Gerda » 28-04-2014 23:32

Ik ben dus niet echt enthousiast, nu moet ik zeggen dat mijn kaas niet was wat ik had verwacht, maar dat kan komen omdat bij het recept voor edammer ik moeite had met de watertemp. Ik kon het niets constant op het aantal graden houden. Kaas was vlak van smaak en te stevig.

Ik vind het veel gedoe ( gesmeer) dus heb mijn wax aan Vera beloofd, ik blijf lekker coaten en ga me meer op de natuurlijke korsten storten.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#74 Bericht door Vera » 07-05-2014 19:33

En Vera heeft haar eerste kazen in de wax gezet zondag.
Het zijn de Maasdammers waarvan ik er eentje mee had op de meeting.

Ik vind het ideaal spul. Dopen ging prima, in een vloek en een zucht is de wax hard. Ok, ze zien er wat minder strak uit dan in de coating, hier en daar wat druppels en bubbels. Maar dat is een kwestie van oefenen denk ik. En het staat wel leuk kleurig die rode coating......
Nils gebruik jij de bijenwas nog?

Ik was ook heel gecharmeerd van de zwart gecoate kaasjes zaterdag dus zwarte coating gaat er ook komen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#75 Bericht door Nils » 07-05-2014 19:48

Nee, ik ben weer helemaal terug naar de coating. Bijenwas is te hard denk ik. Er waren er een aantal gebarsten. De kaas rijpte ook niet lekker onder de was. Het verschil met kaaswas is waarschijnlijk dat kaaswas toch iets doorlatender is. In bijenwas is het echt helemaal vacuüm

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten