Coating of was?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Half blok in een pannetje.
Na het dompelen had ik in de gaten dat ik beter de hele plak had kunnen smelten, je hebt de diepte echt nodig om tot de helft van je kaas te komen.
Niet perfect, maar oefening baart kunst, mag nog wel wat oefenen.
Etiketten heb ik gelamineerd en ingesmeerd met de hete wax gelijk erop geplakt.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik had ruim een kilo voor 12,70 bij bedrijf met de link hierboven. Voelde aan als stevige klei de plak, wel buigzaam, geen geur. Eerste indruk goed.
Ik denk als je netjes de hele plak smelt zodat je tot de helft kunt dompelen, dan werkt het super, ik moest nu draaien en kliederen en dan is het moeilijk vasthouden. Met resultaat dat mijn kaas pardoes uit mijn handen gleed en plons in de pan met wax viel. Resultaat fornuis en werkblad onder de wax.
De geplonsde kaas heb ik opnieuw gedaan, das een voordeel, je haald het er zo weer af, smelten en opnieuw.
Eerste indruk is dus geheel niet slecht. Terug in de koelkast word de laag weer mooi stevig, nu wachten hoe de kaas smaakt.
Ik denk als je netjes de hele plak smelt zodat je tot de helft kunt dompelen, dan werkt het super, ik moest nu draaien en kliederen en dan is het moeilijk vasthouden. Met resultaat dat mijn kaas pardoes uit mijn handen gleed en plons in de pan met wax viel. Resultaat fornuis en werkblad onder de wax.
De geplonsde kaas heb ik opnieuw gedaan, das een voordeel, je haald het er zo weer af, smelten en opnieuw.
Eerste indruk is dus geheel niet slecht. Terug in de koelkast word de laag weer mooi stevig, nu wachten hoe de kaas smaakt.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
Ja, eigenwijze Vlaming hé, eerst zelf willen ondervinden voor ik iets wil geloven, maar wees gerust, het gaat niet lang duren voor ik aan je zal denken van " verdorie ik had John direct moeten geloven " want ze beginnen al te barsten :Djohnshadows schreef:Elke toch gedaan met paraffine?
Ik was er zelf niet gelukkig mee.
Laat je horen hoe het afloopt?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Duurt het lang voor ze weer hard zijn? De bijenwas is binnen een paar tellen weer hard. Kaaswas zal misschien iets zachter blijven. Bijenwas kan je echt niet buigen. Inderdaad, alles smelten, zolang je de pan maar niet tot de rand toe vult. Ik had een oud pannetje gebruikt wat ik verder toch niet gebruik, daarna af laten koelen en opbergen. Ik vind het een ideaal systeem. Misschien wel wat duurder dan coating. Ik had een kilo bijenwas. Voor de zekerheid hebben ze drie laagjes gekregen. Na 1 keer dompelen waren er toch nog wat gaatjes hier en daar. Komt denk ik omdat er nog lucht uit wil. na twee kasjes merk je al dat het pijl toch iets begint te dalen. Ben benieuwd naar jullie bevindingen.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
nee, ze zijn ook binnen een paar tellen hard, parraffine heeft een smeltpunt van 52 °C dus blijven de kazen stevig, ik vraag me alleen af hoeveel van de reeds aangebrachte parraffine je er weer afsmelt bij een tweede onderdompeling
nu is alles keihard
ik denk dat ik wanneer ik de kazen aansnij , eerst alles ga verwijderen en goed proper maken , voor ik echt ze aansij, zo kan er alvast geen parraffine tussen mijn boterham komen :o
nu is alles keihard
ik denk dat ik wanneer ik de kazen aansnij , eerst alles ga verwijderen en goed proper maken , voor ik echt ze aansij, zo kan er alvast geen parraffine tussen mijn boterham komen :o
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Zo hebben wij het hier ook gedaan.ik denk dat ik wanneer ik de kazen aansnij , eerst alles ga verwijderen en goed proper maken , voor ik echt ze aansij, zo kan er alvast geen parraffine tussen mijn boterham komen
Gavin doet dat sowieso met zijn wax.
Op die manier win je natuurlijk maximaal je investering terug.
Nils is het duurder dan coaten?
Ga je dan niet recyclen?
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
De eerste kaas met was is aangesneden. De was haal je er makkelijk af, maar is wel hard. Ik denk dat kaas wax iets zachter blijft. E was is wel makkelijk te hergebruiken. Ook heb ik de indruk dat bijenwas een lichte smaak afgeeft. Bijenwas sluit de kaas volledig af. Zaak is echt te wachten tot de kaas goed droog is. Mocht er toch nog wat wei vrij komen, dan blijft dat tussen de kaas en de was, wat een zure smaak kan opleveren. Als de kaas nog iets krimpt door uitdroging krimpt de was niet mee. De kaas komt wat los in de was te liggen. Mijn volgende experiment kaas heeft maar 1 laagje was. Ik ben nog niet volledig overtuigd van het gebruik van was boven coating.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik ben dus niet echt enthousiast, nu moet ik zeggen dat mijn kaas niet was wat ik had verwacht, maar dat kan komen omdat bij het recept voor edammer ik moeite had met de watertemp. Ik kon het niets constant op het aantal graden houden. Kaas was vlak van smaak en te stevig.
Ik vind het veel gedoe ( gesmeer) dus heb mijn wax aan Vera beloofd, ik blijf lekker coaten en ga me meer op de natuurlijke korsten storten.
Ik vind het veel gedoe ( gesmeer) dus heb mijn wax aan Vera beloofd, ik blijf lekker coaten en ga me meer op de natuurlijke korsten storten.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
En Vera heeft haar eerste kazen in de wax gezet zondag.
Het zijn de Maasdammers waarvan ik er eentje mee had op de meeting.
Ik vind het ideaal spul. Dopen ging prima, in een vloek en een zucht is de wax hard. Ok, ze zien er wat minder strak uit dan in de coating, hier en daar wat druppels en bubbels. Maar dat is een kwestie van oefenen denk ik. En het staat wel leuk kleurig die rode coating......
Nils gebruik jij de bijenwas nog?
Ik was ook heel gecharmeerd van de zwart gecoate kaasjes zaterdag dus zwarte coating gaat er ook komen.
Het zijn de Maasdammers waarvan ik er eentje mee had op de meeting.
Ik vind het ideaal spul. Dopen ging prima, in een vloek en een zucht is de wax hard. Ok, ze zien er wat minder strak uit dan in de coating, hier en daar wat druppels en bubbels. Maar dat is een kwestie van oefenen denk ik. En het staat wel leuk kleurig die rode coating......
Nils gebruik jij de bijenwas nog?
Ik was ook heel gecharmeerd van de zwart gecoate kaasjes zaterdag dus zwarte coating gaat er ook komen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten