Hoe laat je kaas rijpen
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Ik ga ook altijd pas coaten als de kaas droog genoeg is. En toch zitten er kazen bij waar de korst eenmaal in de grot toch weer kleffig wordt. Ik haal dat exemplaar dan maar weer uit de grot. Soms moet ie dan wel meer dan een week uit de grot blijven voor het beter gaat.
Ik denk dat er dan in die kaas stiekem toch nog veel vocht zit, wat in combinatie met de vochtige lucht in de grot deze problemen oplevert.
Ik denk dat er dan in die kaas stiekem toch nog veel vocht zit, wat in combinatie met de vochtige lucht in de grot deze problemen oplevert.
Er schrijft iemand dat transparante coating soms plakkerig blijft, had ik ook, ik
gebruik het niet meer.
Ook schrijft er iemand iets over eerst een mooie glans op de kazen die later mat
worden, dat is wel zo maar dat vind ik niet erg.
Zie het verschil na 2,5 maanden, het wordt tijd dat ik die linkse opeet :)
Sorry voor de onscherpe foto :O
gebruik het niet meer.
Ook schrijft er iemand iets over eerst een mooie glans op de kazen die later mat
worden, dat is wel zo maar dat vind ik niet erg.
Zie het verschil na 2,5 maanden, het wordt tijd dat ik die linkse opeet :)
Sorry voor de onscherpe foto :O
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Mijn eerste kaasje wordt nu gecoat. Als ik het goed heb begrepen moet de kaas pas in de grot als de coating klaar en droog is? Hoe doe je het dan qua temperatuur in die periode?
Ik heb op dit moment nog geen grot, want ik wilde dit eerst uitproberen, inmiddels vrees ik dat ik het virus al te pakken heb, dus op zoek naar een goedkope grot die ook nog eens niet te groot is (mijn woning is maar 35m2).
Via marktplaats heb ik al wel een leuke wijnkast gezien, maar zijn er nog meer tips? Bijvoorbeeld minimale grootte die je eigenlijk wel nodig hebt?
Alvast bedankt.
Ik heb op dit moment nog geen grot, want ik wilde dit eerst uitproberen, inmiddels vrees ik dat ik het virus al te pakken heb, dus op zoek naar een goedkope grot die ook nog eens niet te groot is (mijn woning is maar 35m2).
Via marktplaats heb ik al wel een leuke wijnkast gezien, maar zijn er nog meer tips? Bijvoorbeeld minimale grootte die je eigenlijk wel nodig hebt?
Alvast bedankt.
Sommige mensen en de kaasfabriek ook laten de kaas en coating drogen in de
grot, anderen zoals ik doe dat in mijn living, de coating droogt in een paar uur
maar langer op kamertemperatuur is niet erg, ik probeer soms gatenkaas te
maken en die ligt 3 weken op kamertemperatuur.
Zoals veel mensen hier heb ik een tweedehands tafelmodel koelkastje met een
externe thermostaat, daarover is op dit forum wel veel te vinden.
grot, anderen zoals ik doe dat in mijn living, de coating droogt in een paar uur
maar langer op kamertemperatuur is niet erg, ik probeer soms gatenkaas te
maken en die ligt 3 weken op kamertemperatuur.
Zoals veel mensen hier heb ik een tweedehands tafelmodel koelkastje met een
externe thermostaat, daarover is op dit forum wel veel te vinden.
-
- Oude kaas
- Berichten: 882
- Lid geworden op: 28-03-2016 21:04
- Contacteer:
Ik heb de kazen in mijn keukenkastje liggen terwijl ik in enkele dagen de coating aanbreng. Al met al ligt mijn kaas vaak anderhalve week gewoon in de keuken voor het naar de grot gaat. In de zomer kan het wat korter zijn. Dan droogt de coating beter. Ik heb een vrij koud en vochtig huis. Dat scheelt :-p
Ik heb een wijnkoelkast viir 50 flessen wijn. Dat vind ik een leuk maatje.
Ik heb een wijnkoelkast viir 50 flessen wijn. Dat vind ik een leuk maatje.
Ik heb nog geen kaas gemaakt, maar ben me erg aan het inlezen, en informatie aan het verzamelen. Meet- en regeltechniek weet ik wel wat van.
Iedere temperatuur regeling (iedere regeling) "ijlt na" Dus na inschakelen wordt de temperattur in "de grot" nog even wat hoger, en na uitschakelen even wat lager. Je kan de uitschakel hysterese naar bijna 0 brengen door de voeler dichter bij het koelelement van je koelkast te leggen, je kan hem er zelfs op leggen. Nadeel is dat het dan wat langer duurt eer je grot op de beoogde temperatuur is, daar de thermostat (veel) eerder de koelkast uitschakeld. De ingestelde temperattur zul je uiteindelijk wel halen.
Arjen.
Iedere temperatuur regeling (iedere regeling) "ijlt na" Dus na inschakelen wordt de temperattur in "de grot" nog even wat hoger, en na uitschakelen even wat lager. Je kan de uitschakel hysterese naar bijna 0 brengen door de voeler dichter bij het koelelement van je koelkast te leggen, je kan hem er zelfs op leggen. Nadeel is dat het dan wat langer duurt eer je grot op de beoogde temperatuur is, daar de thermostat (veel) eerder de koelkast uitschakeld. De ingestelde temperattur zul je uiteindelijk wel halen.
Arjen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ik laat mijn kaas een dagje drogen buiten de grot, dan ga ik coaten en met coating en al telkens weer de grot in. Bevalt me prima! Ik doe dit omdat ik bang ben voor het uitdrogen. Heel soms blijft de coating plakkerig, en dan mag-ie een dagje buiten spelen. Tenminste, ik maak nu kaas sinds afgelopen herfts. Nu de zomer in aantocht is moet ik dat allemaal nog bekijken.
transparante coating
ik zie dat sommigen van jullie last hebben met de transparante coating; ik heb er twee gebruikt, die van brouwmarkt en die van Rademaker. De laatste is verreweg superieur en droogt snel, die van de brouwmarkt vind ik wat minder. Ik laat wel de coating drogen voor de kaas de grot in gaat, maar meestal is dat maar 1/2 tot 1 dag na de laatste laag.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Luchtvochtigheid regelen
Ik ben hier nieuw en het kan zijn dat het al eens is uitgelegd maar wij hebben nog een oude kelder van redelijk formaat. Nou zit ik zelf te denken om de temp te regelen met een airco die ik hier heb staan is dit een goed idee? Volgens mij los ik dan ook het probleem met stilstaande lucht op maar dat weten jullie vast beter dan ik. Nu is de luchtvochtigheid in de kleder 85% ik begrijp dat deze hoger moet liggen. Hoe zou i8k dit het beste kunnen beheren?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
M'n laatste kaasje , de poging tot gatenkaas met LHB (denk ik), is een paar maand gewoon in de koelkast gegaan in kaaspapier.
Die is heel lekker verouderd zeg, ik schat op een 3-4 maand.
Heerlijk brokkelig en lichte zoutkristalletjes.
Man, dat en een lekkere eigen gebrouwen zurige Orvalium, ik ben klaar om te sterven denk ik. Het is mooi geweest, bedankt iedereen! :lol: :lol: .
foto:
opladen via voeg foto toe lukt precies niet
Die is heel lekker verouderd zeg, ik schat op een 3-4 maand.
Heerlijk brokkelig en lichte zoutkristalletjes.
Man, dat en een lekkere eigen gebrouwen zurige Orvalium, ik ben klaar om te sterven denk ik. Het is mooi geweest, bedankt iedereen! :lol: :lol: .
foto:
opladen via voeg foto toe lukt precies niet
Napalm is er nog Palm
-
- Jonge kaas
- Berichten: 86
- Lid geworden op: 02-08-2016 14:44
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 608
- Lid geworden op: 30-07-2018 08:42
- Contacteer:
Ik heb nu een normale koelkast aangesloten (ik had die al) op een thermostaat met externe sensor.
Het werkt erg goed, alleen de luchtvochtigheid fluctueert als een malle!
Uiteraard als het kouder word neemt de vochtigheid af naar ca 80% <- dit is dus heel goed :D (op ca 11 graden)
Maar dan richting 13 graden heb ik een luchtvochtigheid van 99%?
Hebben jullie daar ook last van?
Zal denk ik niet heel veel problemen geven, de kaasjes voelen perfect aan, niet klef of vochtig.
Het werkt erg goed, alleen de luchtvochtigheid fluctueert als een malle!
Uiteraard als het kouder word neemt de vochtigheid af naar ca 80% <- dit is dus heel goed :D (op ca 11 graden)
Maar dan richting 13 graden heb ik een luchtvochtigheid van 99%?
Hebben jullie daar ook last van?
Zal denk ik niet heel veel problemen geven, de kaasjes voelen perfect aan, niet klef of vochtig.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten