Hoe laat je kaas rijpen

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
phoebe

#51 Bericht door phoebe » 14-08-2014 05:05

Hoe laten jullie de kazen met verschillende schimmelculturen rijpen? Ik heb nu 4 brietjes, 2 stilton's , een Goudse en een blue Gouda.

Alleen de Goudse ligt los, verder alles in afgesloten dozen, maar in een doos is het eigenlijk te vochtig. Uit de doos ben ik bang voor kruisbestuiving. Ze liggen in een klimaatkaart die ook een ventilator heeft om de lucht te circuleren.

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#52 Bericht door Gerda » 14-08-2014 08:19

Op de zelfde manier als jou.

De dozen elke dag drogen met keukenrol, evt de kazen een uurtje per dag laten luchten buiten de grot.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Segtom

#53 Bericht door Segtom » 25-08-2014 20:11

zou het gaan om te beginnen met een kaasgrot in een elektrische aangedreven koelbox?

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#54 Bericht door johnshadows » 25-08-2014 20:33

Dat is denk ik een mogelijkheid.
Zolang RV 80 à 85 % is en T 12 à 13 °C.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#55 Bericht door Vera » 25-08-2014 22:44

Geef het een kans, laat je koelbox even proefdraaien op de temperaturen die John al aangeeft.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Segtom

#56 Bericht door Segtom » 26-08-2014 11:23

gaan we doen. morgen of donderdag gaan we kaas proberen maken maar de koelbox draait op 9-10 graden op max vermogen dus vermogen lager zetten en dan bakje water erbij zal wel lukken want codes water blijft in de koeling hangen

Marie-José

#57 Bericht door Marie-José » 15-09-2014 16:47

Wat betekend nu deze afkorting?

=Zolang RV 80 à 85 % is=

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#58 Bericht door Nils » 15-09-2014 16:49

luchtvochtigheid

Marie-José

#59 Bericht door Marie-José » 15-09-2014 17:04

Bedankt Nils.

Ik had de vraag nog maar net verzonden toen ik het eerste stukje van de webmaster in deze rubriek zag staan. Iets te vroeg geweest met het verzonden. Toch bedankt!

mvg Matie-José


De meeste kaassoorten rijpen het beste op een temperatuur tussen de 10 en 14 graden Celcius en bij een vrij hoge luchtvochtigheid van 80-90 %RV (relatieve vochtigheid).

Teamju

#60 Bericht door Teamju » 18-01-2015 23:43

Vraagje , hoe meet je de luchtvochtigheid in de grot ?

webmaster

#61 Bericht door webmaster » 19-01-2015 07:32

Met een zogenaamde hygrometer. Als je daarop googled vind je diverse webshops met diverse kwaliteiten hygrometers.

Teamju

#62 Bericht door Teamju » 19-01-2015 12:15

Dank je Herman

brun.torfs

#63 Bericht door brun.torfs » 09-02-2015 16:20

ik heb nu op een gewone koelkast een thermostaat geplaatst,
hier steken glazen schabben in, moet ik voor een goede lucht circulatie deze niet vervangen ?

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#64 Bericht door Vera » 09-02-2015 16:58

Heb ik ook, ik heb wel kaasmatjes onder de kaas liggen en als ik erg vochtige kaas heb daar nog weer keukenpapier op. Gaat prima.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Etienne

#65 Bericht door Etienne » 01-03-2015 09:25

Grot van Etienne
Temp. ca 12 graden
RV ca 90 %
klein pc ventilatortje
Afbeelding

Afbeelding
[/img]

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#66 Bericht door johnshadows » 01-03-2015 10:43

Etienne mooie kaasjes in je grot. :wink:
Natuurlijk willen we graag weten welke geheimen in die gesloten doosjes worden bewaard.
We zullen het niet verder vertellen. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Etienne

#67 Bericht door Etienne » 01-03-2015 10:47

Tja maar dan niet doorvertellen hoor haha, pekel in de grote en azijn met water in het kleintje. :D

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#68 Bericht door johnshadows » 01-03-2015 10:51

Dat valt tegen...
Ik had hier een experiment met allerlei schimmels verwacht.
Maar het is goed hoor.
:D
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Etienne

#69 Bericht door Etienne » 01-03-2015 10:52

Dat gaat er wel aankomen , maar kan helaas nu niets maken omdat ik over 2 weken vakantie heb gepland. dus na de vakantie kan ik me weer heerlijk uitleven. de schimmeltjes liggen al in de diepvries.

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#70 Bericht door johnshadows » 01-03-2015 10:56

Etienne schreef:De schimmeltjes liggen al in de diepvries.
Je hebt ze toch toegedekt?
:?:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Etienne

#71 Bericht door Etienne » 01-03-2015 10:57

johnshadows schreef:
Etienne schreef:De schimmeltjes liggen al in de diepvries.
Je hebt ze toch toegedekt?
:?:
Ja hoor ze liggen er goed bij :)

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#72 Bericht door johnshadows » 01-03-2015 11:02

Gelukkig maar. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Lisanne

#73 Bericht door Lisanne » 20-07-2015 13:34

Nadat al mijn werk (lees; 6 kaasjes waarvoor ik 6 dagen bezig ben geweest) van afgelopen weken vergaan is door de warmte (een koelbox met koelelementen is toch niet ideaal..) ben ik opzoek naar een goede thermostaat voor in de nieuw gekochte koelkast. Ik kom er niet helemaal uit. Welke gebruiken jullie precies van Conrad?

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#74 Bericht door Gerda » 20-07-2015 19:33

Ik kan je er een bestellen voor 20 euro plus porto.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#75 Bericht door Vera » 20-07-2015 20:00

:( Dat is niet leuk Lisanne..... Zo jammer van je werk, je hoop en de zorg die je eraan gegeven hebt. Zijn ze echt oneetbaar?

Wij hebben er ook eentje via Gerda gekocht, werkt prima. Weet niet of het dezelfde is die ze nu kan leveren?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten