Hoe laat je kaas rijpen
Hoe laat je kaas rijpen
De meeste kaassoorten rijpen het beste op een temperatuur tussen de 10 en 14 graden Celcius en bij een vrij hoge luchtvochtigheid van 80-90 %RV (relatieve vochtigheid).
Dit zijn omstandigheden die je in een moderne woning zonder kelder niet snel zal aantreffen. Heb je wel een kelder, dan ben je eigenlijk klaar, want dat is de ideale plek. Zorg wel dat de omgeving waar de kaas ligt schoon is en laat de kaas het liefst op kaasplanken of op plastic kaasmatjes rijpen, waarbij regelmatig wordt gedraaid.
Heb je geen kelder, dan kan je deze "maken" van een tweedehands koelkast. Alleen is een koelkast normaal gesproken te koud. Dat kan worden aangepast door een externe thermostaat te gebruiken waar de stekker van de koelkast in gaat. Zo'n externe thermostaat kan je instellen op de gewenste temperatuur voor aan- en uitschakelen, meestal heb ik hem ingesteld dat hij bij 12.5C aangaat en bij 11.5C uit.
De luchtvochtigheid kan je met een schoteltje water redelijk goed beinvloeden.
Zelf heb ik onderin mijn "grot" nog een oude ventilator van een computer om de lucht wat te laten circuleren.
Dit zijn omstandigheden die je in een moderne woning zonder kelder niet snel zal aantreffen. Heb je wel een kelder, dan ben je eigenlijk klaar, want dat is de ideale plek. Zorg wel dat de omgeving waar de kaas ligt schoon is en laat de kaas het liefst op kaasplanken of op plastic kaasmatjes rijpen, waarbij regelmatig wordt gedraaid.
Heb je geen kelder, dan kan je deze "maken" van een tweedehands koelkast. Alleen is een koelkast normaal gesproken te koud. Dat kan worden aangepast door een externe thermostaat te gebruiken waar de stekker van de koelkast in gaat. Zo'n externe thermostaat kan je instellen op de gewenste temperatuur voor aan- en uitschakelen, meestal heb ik hem ingesteld dat hij bij 12.5C aangaat en bij 11.5C uit.
De luchtvochtigheid kan je met een schoteltje water redelijk goed beinvloeden.
Zelf heb ik onderin mijn "grot" nog een oude ventilator van een computer om de lucht wat te laten circuleren.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
En zo wordt iedereen fanatieker.. Eerst dacht ik.. oh dat bijkeukentje is koel genoeg.. maar veel te droog dus. Ook ik moet er aan geloven, een koelkastje ombouwen. Ergens goedkoop tafelmodel koelkast op de kop tikken, zonder vriesvak. En dan met een universele thermostaat de temperatuur regelen.
ik dacht aan deze http://www.conrad.nl/ce/nl/product/6159 ... AREA_37360? is dat wat??
Hoe regelen jullie de vocht huishouding? kan de deur altijd dicht blijven? (he lekker, zo'n beginners vraag)
Ik las ook ergens dat het pekelbad in de koelkast werd bewaard, Gerda was jij dat?
herman had jij een ventilator in de koelkast? heb je dan niet te veel wind/uitdroging? zo ver wilde ik eerst nog niet gaan.. (zo handig ben ik namelijk niet)
en wat als het te koud wordt in mijn hok? kachel aan?? [/url]
ik dacht aan deze http://www.conrad.nl/ce/nl/product/6159 ... AREA_37360? is dat wat??
Hoe regelen jullie de vocht huishouding? kan de deur altijd dicht blijven? (he lekker, zo'n beginners vraag)
Ik las ook ergens dat het pekelbad in de koelkast werd bewaard, Gerda was jij dat?
herman had jij een ventilator in de koelkast? heb je dan niet te veel wind/uitdroging? zo ver wilde ik eerst nog niet gaan.. (zo handig ben ik namelijk niet)
en wat als het te koud wordt in mijn hok? kachel aan?? [/url]
Dat is dezelfde als ik heb, Gerda's man schijnt ze ook te verkopen.
Deur laat ik altijd dicht (daar is het een koelkast voor) behalve als ik er wat uit moet halen of in leggen :lol:
Gerda bewaart haar pekel in de grot, ik heb een ventilator, maar dat geeft maar weinig luchtstroming in mijn geval, maar schijnt schimmelvorming tegen te gaan (maar niet te voorkomen...).
Vocht regel ik momenteel met schaaltje water voor de ventilator en een opgevouwen stuk keukenpapier er in.
Grot staat op zolder, daar wordt het nooit kouder dan de koelkast moet zijn...
Deur laat ik altijd dicht (daar is het een koelkast voor) behalve als ik er wat uit moet halen of in leggen :lol:
Gerda bewaart haar pekel in de grot, ik heb een ventilator, maar dat geeft maar weinig luchtstroming in mijn geval, maar schijnt schimmelvorming tegen te gaan (maar niet te voorkomen...).
Vocht regel ik momenteel met schaaltje water voor de ventilator en een opgevouwen stuk keukenpapier er in.
Grot staat op zolder, daar wordt het nooit kouder dan de koelkast moet zijn...
-
- Verse kaas
- Berichten: 33
- Lid geworden op: 23-07-2013 14:16
- Contacteer:
Het is echt leuk dat kaasmaken
En zo dacht ik over mijn trapkast, druk markplaats aan het afstruinen naar een koelkast.
Ik was ook al aan het zoeken geweest naar een geschikte externe thermostaat, maar had deze nog niet gezien, mij lijkt het wel wat!
Ik was ook al aan het zoeken geweest naar een geschikte externe thermostaat, maar had deze nog niet gezien, mij lijkt het wel wat!
Gaat het niet zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!
Re: Het is echt leuk dat kaasmaken
Michel schreef:En zo dacht ik over mijn trapkast, druk markplaats aan het afstruinen naar een koelkast.
/quote]
Maar let op, zoals Nils zegt, eentje zonder vriesvakje!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Koelkastje op de kop getikt, thermostaat er in. Helemaal tevreden, zo kan ik in de zomer ook doorgaan met kaas maken. Nog even een vraagje hoe ik de thermostaat in zal stellen. Herman, ik las dat jij hem instelt op aan: 12.5 graden, uit 11,5 graden. Elders lees ik dat kaas het beste rijpt bij een graad of 14. Ik heb de thermostaat gister uitgeprobeerd op aan:14,5 en uit: 13,5 ik merkte dat de koelkast na uitschakelen nog verder afkoelt naar wel 12 graden. Dat leek mij eigenlijk wat koud. Misschien is het koelkastje wat te enthousiast. Nog even experimenteren met de thermostaat dus. Hoe pakken jullie dat aan?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Heb de thermostaat op 13 staan komt ie boven de 13 gaat hij aan, uit bij 13.
Ik heb gemerkt dat het heel afhankelijk is van waar je de voeler hebt liggen. Ik heb n.l. nog een extra hygrometer in de koelkast staan, daar zit ook een temp meting op, deze staat onderin de koelkast en geeft iets lagere temp aan. Dus heb mijn voeler in het middelste vak gehangen.
Ik heb gemerkt dat het heel afhankelijk is van waar je de voeler hebt liggen. Ik heb n.l. nog een extra hygrometer in de koelkast staan, daar zit ook een temp meting op, deze staat onderin de koelkast en geeft iets lagere temp aan. Dus heb mijn voeler in het middelste vak gehangen.
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
:)) Heeft eerder te maken met het feit dat koude lucht naar benden zakt, zo heb je dus onderin altijd een koudere zone dan bovenin, daarom moet je daar je koelkast ook altijd op inruimen om maximaal gebruik te maken van deze zones......
Het beste is om een statistiekje te maken met de temperaturen op de verschillende lagen, zo kun je optimaal gebruik maken van de zones met de warmtelievende kazen bovenin en de koude minnende kazen onderin.
Zo werkt eht trouwens ook met een diepvriezer, dus vlees en aan verwanten geheel onderin, daarboven de groentes en fruit, brood, verwerkte producten en aanverwanten en kort bewaarde diepvriesproducten bovenin.
MVG
Danuta (voedselnerd)
Het beste is om een statistiekje te maken met de temperaturen op de verschillende lagen, zo kun je optimaal gebruik maken van de zones met de warmtelievende kazen bovenin en de koude minnende kazen onderin.
Zo werkt eht trouwens ook met een diepvriezer, dus vlees en aan verwanten geheel onderin, daarboven de groentes en fruit, brood, verwerkte producten en aanverwanten en kort bewaarde diepvriesproducten bovenin.
MVG
Danuta (voedselnerd)
MLG
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 352
- Lid geworden op: 17-07-2013 10:20
- Contacteer:
Ach van electronika weet ik ook niets hoor, daar ben ik voor met een gestudeerde nerd getrouwd :)) maar van allerlei apparatuur weet ik voor en te na de werking :))
Hoe ze daar zo komen zal mij verder een zorg zijn :))
MVG
Danuta (zolang er maar een aan en uit knop aan zit :))
Hoe ze daar zo komen zal mij verder een zorg zijn :))
MVG
Danuta (zolang er maar een aan en uit knop aan zit :))
MLG
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
Danuta en de Bende van Donnersbachwald.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
En laten jullie de kazen rijpen op planken of op kaasmatjes. Planken blijven vaak wat nat op de plek waar de kaas gelegen heeft. Lijkt me niet bevorderlijk. maar van de kaasmatjes krijgen de kazen een ruitjes patroon.. Wat is de beste methode?
Vaak denk ik dat de coating wel droog is, dan ga je de andere kant in de coating zetten. Maar dan wil je de kaas keren en dan kleeft ie aan de plank vast en trek je bijna weer je coating er af... wat een problemen toch allemaal. Hoe pakken jullie dit aan? 2e en derde laag gaat trouwens veel beter, die lijkt meestal veel sneller te drogen.
Vaak denk ik dat de coating wel droog is, dan ga je de andere kant in de coating zetten. Maar dan wil je de kaas keren en dan kleeft ie aan de plank vast en trek je bijna weer je coating er af... wat een problemen toch allemaal. Hoe pakken jullie dit aan? 2e en derde laag gaat trouwens veel beter, die lijkt meestal veel sneller te drogen.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Tijdens het coaten liggen mijn kaasjes op keukenpapier op een plankje. Als ik ga draaien leg ik er droog keukenpapier onder. In de grot drogen ze veel minder snel dus ik laat ze op het aanrecht drogen. Dan kan ik elke dag beide zijden coaten.
Na het coaten gaan ze de grot in en dan liggen ze op geribbelde plastic matjes (Action).
Na het coaten gaan ze de grot in en dan liggen ze op geribbelde plastic matjes (Action).
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Nils, sinds dat ik de blazer gebruik is de tijd dat een gecoate kant op de plank ligt zodanig ingekort dat ik van dat plakken geen last meer heb.
En ik gebruik nu ook altijd planken ; geeft een mooier resultaat.
Bedenk dat in kleine kaasmakerijen ook met planken gewerkt wordt. :wink:
En ik gebruik nu ook altijd planken ; geeft een mooier resultaat.
Bedenk dat in kleine kaasmakerijen ook met planken gewerkt wordt. :wink:
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten