Je gaat steeds verder denken.....
Het snijden van de wrongel door ons onder de loep genomen gaf al aan dat velen de 10 minuten regel niet waar maken, kijken wanneer je wrongel goed is was al genoeg. Zelf gaf ik al aan dat een 100 of 1000 liter melk snijden meer tijd nodig heeftdan die 10 of 20 van ons.
Nu zat ik me af te vragen, in 10 minuten moet je wrongel opgewarmd zijn naar 36/37 graden. Maar ook dit geld voor 100 of 1000 liter melk. 10 liter heb je dan in verhouding veel sneller opgewarmd. Maar waarom in 10 minuten dan onze hoeveelheden opwarmen?
Recept van b.v. Jurgensen Gouda zegt 30% wei aftappen.
20% water toevoegen.
Ben weer eens aan het neuzen in rondom boeren kaas, maar kom er niet echt uit, waarom die 10 minuten!
Nawarmen wrongel 10 minuten??????
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik denk dat het niet helemaal waar is dat je voor het opwarmen van 100 liter melk meer tijd nodig hebt, er gaat namelijk ook veel meer heet water bij, want er is veel meer wei verwijderd. Of te wel, de verhoudingen blijven hierbij gelijk, dus de tijd van opwarmen ook.
Overigens worden veel alpine kazen ook nagewarmd, maar zonder eerst wei te verwijderen en heet water toe te voegen, maar daar heb je het over een periode van soms wel 45 minuten waarin de temperatuur heel geleidelijk wordt verhoogd...
Overigens worden veel alpine kazen ook nagewarmd, maar zonder eerst wei te verwijderen en heet water toe te voegen, maar daar heb je het over een periode van soms wel 45 minuten waarin de temperatuur heel geleidelijk wordt verhoogd...
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Gerda, het gaat denk ik gewoon om het principe dat je wrongel langzaam opgewarmd moet worden. Denk aan dat water van 55 a 60 graden in plaats van 70 of 80. Je wrongel mag niet schrikken van teveel verwarming ineens.
En wat John zegt, we hebben de tijd. Dat speelt toch geen rol bij onze manier van kaasmaken?
Ik snij trouwens de wrongel sinds enige tijd met een gewoon broodmes, dat bevalt me beter dan de wrongelsnijder. Daarmee heb ik om ca 20 liter te verkazen echt die 10 minuten nodig.
En wat John zegt, we hebben de tijd. Dat speelt toch geen rol bij onze manier van kaasmaken?
Ik snij trouwens de wrongel sinds enige tijd met een gewoon broodmes, dat bevalt me beter dan de wrongelsnijder. Daarmee heb ik om ca 20 liter te verkazen echt die 10 minuten nodig.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 gasten