Nawarmen wrongel 10 minuten??????

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

Nawarmen wrongel 10 minuten??????

#1 Bericht door Gerda » 30-11-2013 10:32

Je gaat steeds verder denken.....
Het snijden van de wrongel door ons onder de loep genomen gaf al aan dat velen de 10 minuten regel niet waar maken, kijken wanneer je wrongel goed is was al genoeg. Zelf gaf ik al aan dat een 100 of 1000 liter melk snijden meer tijd nodig heeftdan die 10 of 20 van ons.

Nu zat ik me af te vragen, in 10 minuten moet je wrongel opgewarmd zijn naar 36/37 graden. Maar ook dit geld voor 100 of 1000 liter melk. 10 liter heb je dan in verhouding veel sneller opgewarmd. Maar waarom in 10 minuten dan onze hoeveelheden opwarmen?
Recept van b.v. Jurgensen Gouda zegt 30% wei aftappen.
20% water toevoegen.

Ben weer eens aan het neuzen in rondom boeren kaas, maar kom er niet echt uit, waarom die 10 minuten!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

webmaster

#2 Bericht door webmaster » 30-11-2013 12:40

Ik denk dat het niet helemaal waar is dat je voor het opwarmen van 100 liter melk meer tijd nodig hebt, er gaat namelijk ook veel meer heet water bij, want er is veel meer wei verwijderd. Of te wel, de verhoudingen blijven hierbij gelijk, dus de tijd van opwarmen ook.
Overigens worden veel alpine kazen ook nagewarmd, maar zonder eerst wei te verwijderen en heet water toe te voegen, maar daar heb je het over een periode van soms wel 45 minuten waarin de temperatuur heel geleidelijk wordt verhoogd...

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#3 Bericht door johnshadows » 30-11-2013 21:02

Dat opwarmen neem ik eerder ruim.
De tijd is niet zo belangrijk voor mij.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#4 Bericht door Vera » 30-11-2013 22:10

Gerda, het gaat denk ik gewoon om het principe dat je wrongel langzaam opgewarmd moet worden. Denk aan dat water van 55 a 60 graden in plaats van 70 of 80. Je wrongel mag niet schrikken van teveel verwarming ineens.
En wat John zegt, we hebben de tijd. Dat speelt toch geen rol bij onze manier van kaasmaken?

Ik snij trouwens de wrongel sinds enige tijd met een gewoon broodmes, dat bevalt me beter dan de wrongelsnijder. Daarmee heb ik om ca 20 liter te verkazen echt die 10 minuten nodig.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gebruikersavatar
johnshadows
Overjarige kaas
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
Contacteer:

#5 Bericht door johnshadows » 30-11-2013 22:46

Vera versta ik dat goed?
Je hebt 10 min nodig om 20 liter wrongel te snijden?
Hoe doe je dat dan?
Ik snij hier 40 l wrongel in 5 minuten.
Wel grof gesneden dan.
BB-kaas: ‘Het is niet leuk om oud te worden, maar wel fijn om te rijpen.’

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 29 gasten