Pekelbad
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Mijn vorige pekel was van wei gemaakt met 200gr zout per liter. Deze heb ik pas geleden weggegooid vanwege de klonten die er in ontstonden. Ik heb nu op basis van water gemaakt en ben gegaan naar 250gr/liter. Kijken of dit beter blijft. Ik heb de pekel gewoon in de pekelbak (vierkante afwasteil) in de grot. Volgende keer ook maar eens in de grot pekelen...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
normaal neem je 200 à 300 g zout per liter water, azijn en CaCl voeg ik niet toe, je moet je pekel steeds weer hergebruiken en dan komt de juiste hoeveelheid CaCl vanzelf in je pekel, waarom je azijn zou toevoegen weet ik niet
regelmatig een flinke scheut zout extra ingooien :D
pekelen doe je best op een tem van 12 à 14 °C, in de grot dus , en als je de pekel niet gebruikt , ook gewoon koel bewaren
na een tijd kunnen er vloken en slijmen in je pekel komen , geen probleem, als je dat teveel zou storen , de pekel eens door een theedoek gieten en hij is weer proper , maar zeker niet weggooien ,
pekel in grote kaasmakerijen wordt nooit vervangen , alleen aangevuld
regelmatig een flinke scheut zout extra ingooien :D
pekelen doe je best op een tem van 12 à 14 °C, in de grot dus , en als je de pekel niet gebruikt , ook gewoon koel bewaren
na een tijd kunnen er vloken en slijmen in je pekel komen , geen probleem, als je dat teveel zou storen , de pekel eens door een theedoek gieten en hij is weer proper , maar zeker niet weggooien ,
pekel in grote kaasmakerijen wordt nooit vervangen , alleen aangevuld
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Even een pekelvraagje: Ik heb mijn port salut gepekeld, nu dacht ik die pekel ga ik niet meer in mijn kan doen, want er word vocht aan de kaas onttrokken wat in de pekel komt. Zou er dan ook B-Linens in de pekel terecht komen?? En zo mijn kazen al besmet raken met de B-Linens schimmelkultuur en ik straks allemaal oranje kazen krijg?
heb de pekel maar apart gehouden en me voorgenomen alleen de port salut en andere B-linens kazen daarin te leggen.
Of denken jullie dat kan geen kwaad?
heb de pekel maar apart gehouden en me voorgenomen alleen de port salut en andere B-linens kazen daarin te leggen.
Of denken jullie dat kan geen kwaad?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
- johnshadows
- Overjarige kaas
- Berichten: 2319
- Lid geworden op: 11-07-2013 10:55
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
Ja, dat is wel degelijk nodig:
Een deel van de kaas steekt boven de pekel uit en komt dus niet meer in contact met de pekel.
In de tweede plaats trekt het zout uit de pekel rond de kaas in de kaas en zal van de pekel rond de kaas na verloop van tijd het zoutgehalte terug lopen. Bij het draaien komt de pekel in beweging en wordt het zout weer gelijk "verdeeld".
Een deel van de kaas steekt boven de pekel uit en komt dus niet meer in contact met de pekel.
In de tweede plaats trekt het zout uit de pekel rond de kaas in de kaas en zal van de pekel rond de kaas na verloop van tijd het zoutgehalte terug lopen. Bij het draaien komt de pekel in beweging en wordt het zout weer gelijk "verdeeld".
-
- Belegen kaas
- Berichten: 256
- Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik ben eigenlijk heel benieuwd welke tijden jullie hanteren bij jullie kazen.
Ik heb nu een kaas van 4,5 kilo gemaakt en zat een beetje met de tijd.
Mijn vorige kaas van 6 kilo heb ik 36 uur gepekeld en was iets te zout.
Heb die van 4,5 kilo nu 24 uur gedaan maar twijfel of dat weer niet net te kort is.
Ik heb nu een kaas van 4,5 kilo gemaakt en zat een beetje met de tijd.
Mijn vorige kaas van 6 kilo heb ik 36 uur gepekeld en was iets te zout.
Heb die van 4,5 kilo nu 24 uur gedaan maar twijfel of dat weer niet net te kort is.
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Ja, en dan lig je met de boot in de Waddenhaven van Texel en dan ga je je toch iets afvragen met al dat zoute water om je heen...
Zou je van zeewater ook een mooi pekelbad kunnen maken? Waarschijnlijk eerst eens koken om het steriel te maken?
En dan noemen we het Waddenkaas...
Hmmmm, ik ben op vakantie, maar kan de kaas toch niet loslaten hoor...
Zou je van zeewater ook een mooi pekelbad kunnen maken? Waarschijnlijk eerst eens koken om het steriel te maken?
En dan noemen we het Waddenkaas...
Hmmmm, ik ben op vakantie, maar kan de kaas toch niet loslaten hoor...
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Wat je wel zou kunnen proberen is dat zeewater in te koken tot je aan het gewenste zoutpercetage zit.
Oei heerlijk Jouke, jullie hebben prachtig zeilweer erbij. Zou inderdaad de oversteek naar Nils maken en die beroemde zeewierkaas gaan proeven. Veel plezier nog.
Oei heerlijk Jouke, jullie hebben prachtig zeilweer erbij. Zou inderdaad de oversteek naar Nils maken en die beroemde zeewierkaas gaan proeven. Veel plezier nog.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
-
- Oude kaas
- Berichten: 986
- Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
En zo zijn we weer terug bij gewoon een pekelbadje maken. Ja, ik denk dat er nog wel wat organismes in zee leven die je wellicht niet in je pekelbad hebt rondzwemmen. Het zeewier dat ik in mijn kaas doe wordt ook eerst gedroogd en voor gebruik kort gekookt. Dat is natuurlijk niet voor niets. Pekelen met zeezout schijnt wel lekkerder te zijn, maar eigenlijk nooit echt op gelet
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten