Update: Wat heb jij in je kaasgrot!
Dank je Ingeborg,
Ik wilde geen handeltje beginnen, maar ik ben wel lekker aan de slag. Mijn vrouw, ik, en de wilde dieren zijn grootconsumenten van kaas, dus zelf werken we al heel wat weg.
Het is ook leuk om hompen kaas weg te geven aan kaasminnende familie en bekenden.
Dat moet ook, want binnenkort heb ik vakantie en grote plannen op kaasgebied.
Ik wilde geen handeltje beginnen, maar ik ben wel lekker aan de slag. Mijn vrouw, ik, en de wilde dieren zijn grootconsumenten van kaas, dus zelf werken we al heel wat weg.
Het is ook leuk om hompen kaas weg te geven aan kaasminnende familie en bekenden.
Dat moet ook, want binnenkort heb ik vakantie en grote plannen op kaasgebied.
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 454
- Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
- Contacteer:
alleen pas 6 kleine goudse nog op de kaasjes manier nog wachten tot 1 jan dan zijn ze 3 weken en mag ik eindelijk proeven kan niet wachten.
zie dat jullie alle zulke mooie label hebben en heb hier ook het programma gevonden gebruiken jullie daar gewoon papier voor of een special soort
zie dat jullie alle zulke mooie label hebben en heb hier ook het programma gevonden gebruiken jullie daar gewoon papier voor of een special soort
Ja nu ga ik echt LOS
Nog twee daagjes wachten dus! Oh dat is wel zó 'n heerlijk moment, je eigen eerste kasje proeven! laat je weten hoe ze geworden zijn?
Ik gebruik gewoon van die saaie kant-en-klare koe en geit labels van Brouwmarkt hoor. maar inderdaad als je ze als kadootje weg wil geven is een zelf gemaakt label erg leuk. Ik doe de labels pas na de derde (natte) laag coating erop, dus ik denk dat je gewoon papier kunt gebruiken (voor de kaas dan, of de inkt uit gaat lopen weet ik eigenlijk niet, iemand ervaring?)
Ik gebruik gewoon van die saaie kant-en-klare koe en geit labels van Brouwmarkt hoor. maar inderdaad als je ze als kadootje weg wil geven is een zelf gemaakt label erg leuk. Ik doe de labels pas na de derde (natte) laag coating erop, dus ik denk dat je gewoon papier kunt gebruiken (voor de kaas dan, of de inkt uit gaat lopen weet ik eigenlijk niet, iemand ervaring?)
-
- Extra belegen kaas
- Berichten: 454
- Lid geworden op: 15-12-2017 16:38
- Contacteer:
Ik heb het geprobeerd met labels op gewoon papier met de inktjetprinter.
Het papier gaat prima, maar het inkt liep door en er is niets meer te lezen van het label.
Maar aangezien mijn printer toch vaak storing gaf heb ik hem maar vervangen door een All-in -one kleuren laserprinter :-)
Nu heerlijk mijn eigen labels op de kaas :-)
Het papier gaat prima, maar het inkt liep door en er is niets meer te lezen van het label.
Maar aangezien mijn printer toch vaak storing gaf heb ik hem maar vervangen door een All-in -one kleuren laserprinter :-)
Nu heerlijk mijn eigen labels op de kaas :-)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
:( Ik laat de inhoud van mijn grot niet zien.... Er ligt zegge en schrijve 1 kilo Proosdij van november - een kilo Takelma van februari en een pondje (???) weet niet wat iets met peper - etiket is kapotgepoetst...
Nou ja, in de koelkast nog een halve Rastdammer en een stukje winterkaas (met gerookt spek en rookworst) en een stuk blauwe Joop die niet blauw geworden is, maar wel lekker.
En ik heb echt de komende weken nu het tuinseizoen los is gebarsten geen tijd (en zin) in kaasmaken. :roll:
Zit nu liever op mijn knietjes in mijn korte broek in de tuin, ben met mijn paarden bezig en druk met voorzaaien voor de tuin. Komt wel weer een keer dat kaasmaken. OOIT!
Mischien maak ik in het weekend wel Tommes, lekker bij de eerste sla!
Nou ja, in de koelkast nog een halve Rastdammer en een stukje winterkaas (met gerookt spek en rookworst) en een stuk blauwe Joop die niet blauw geworden is, maar wel lekker.
En ik heb echt de komende weken nu het tuinseizoen los is gebarsten geen tijd (en zin) in kaasmaken. :roll:
Zit nu liever op mijn knietjes in mijn korte broek in de tuin, ben met mijn paarden bezig en druk met voorzaaien voor de tuin. Komt wel weer een keer dat kaasmaken. OOIT!
Mischien maak ik in het weekend wel Tommes, lekker bij de eerste sla!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Al 15 jaar maak ik met veel plezier kaas. Ik was altijd in het gelukkig bezit van een droge frisse kelder. Maar sinds maart 2018 ben ik (noodgedwongen) verhuisd naar Amsterdam en woon nu 9 hoog in een flat. Tja, helaas geen kelder meer.
Ik heb wel een tweede koelkast zonder vriesvak aangeschaft om toch mijn hobby kaasmaken op kleinere schaal te kunnen blijven uitvoeren.
Maar hoe hou ik nu die temperatuur constant? Deze blijft maar schommelen, dan weer te koud dan weer te warm.
Kan iemand mij hierin adviseren?
Alvast bedankt! Marie-José Hoogveld
Ik heb wel een tweede koelkast zonder vriesvak aangeschaft om toch mijn hobby kaasmaken op kleinere schaal te kunnen blijven uitvoeren.
Maar hoe hou ik nu die temperatuur constant? Deze blijft maar schommelen, dan weer te koud dan weer te warm.
Kan iemand mij hierin adviseren?
Alvast bedankt! Marie-José Hoogveld
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
-
- Belegen kaas
- Berichten: 313
- Lid geworden op: 03-03-2018 05:38
- Contacteer:
Nee dat is hartstikke makkelijk. Je moet alleen dat draadje met die thermometer eraan via de opening van de koelkastdeur ergens in de koelkast te bevestigen. Gewoon met een plakbandje. Die thermostaat gaat in een stopcontact. En die koelkaststekker gaat dan in die thermostaat.
Daarna moet je 2 temperaturen instellen. Voor het aanslaan en uitschakelen van de koelkast. Bijvoorbeeld aanslaan bij 13 graden en uitschakelen bij 11 graden.
Het is ook wel raadzaam om een hygrometer te kopen om de luchtvochtigheid te meten in de koelkast. Of misschien heb je die al.
Daarna moet je 2 temperaturen instellen. Voor het aanslaan en uitschakelen van de koelkast. Bijvoorbeeld aanslaan bij 13 graden en uitschakelen bij 11 graden.
Het is ook wel raadzaam om een hygrometer te kopen om de luchtvochtigheid te meten in de koelkast. Of misschien heb je die al.
-
- Verse kaas
- Berichten: 23
- Lid geworden op: 23-08-2018 16:46
- Contacteer:
Nou, ik vind je kaasjes er al heel goed uitzien hoor!
Bij mij ligt er momenteel helemaal geen kaas in de kaasgrot :-( Ik zit ook met het probleem dat ik geen kelder heb, en wilde toch graag een keer snijbonen-in-het zout en zuurkool maken. En die moeten óók op een gegeven moment koel staan...... en aangezien er net mijn laatste Goudse uitgehaald was en ik geen bacteriele besmetting over en weer wil riskeren heb ik nu even alleen die twee in mijn grot liggen
Bij mij ligt er momenteel helemaal geen kaas in de kaasgrot :-( Ik zit ook met het probleem dat ik geen kelder heb, en wilde toch graag een keer snijbonen-in-het zout en zuurkool maken. En die moeten óók op een gegeven moment koel staan...... en aangezien er net mijn laatste Goudse uitgehaald was en ik geen bacteriele besmetting over en weer wil riskeren heb ik nu even alleen die twee in mijn grot liggen
-
- Belegen kaas
- Berichten: 288
- Lid geworden op: 28-12-2016 14:10
- Contacteer:
Wat leuk om dit allemaal te lezen. Wij willen aankomende week onze eerste kaas maken. Maar kwam toevallig dit stuk over de Kaas Grot tegen waar ik een paar vragen over heb. Ik weet dat de rijping bij een bepaalde Temp en luchtvochtigheid gebeurt en dat de lucht ook niet mag stil staan. Nou hebben wij een ouderwetse kelder onder onze woonkamer waar ik ook onze wijnen laat rijpen. Weten jullie hoe ik deze zo kan aanpassen (koeling etc) zodat deze gebruikt kan worden voor het rijpen van kazen. Misschien dat jullie ideeen hebben we zijn zelf zeer handig. De Oenometer geeft aan 18 C aan met een luchtvochtigheid van 84%. Kelder is ongeveer 2.5 x 2.5 groot
Tenzij je heeeeel veeeeeel kaas wilt maken zou ik er toch voor kiezen een koelkast om te bouwen naar kaasgrot.
Een koelkast op temperatuur houden gaat makkelijker als je kelder op de juiste temperatuur houden.
Nou is het wel weer makkelijker om de juiste luchtvochtigheid in je kelder te krijgen als in een koelkast, maar ik zou toch voor de koelkast gaan, dat werkt bij mij ook prima, maar ik maak ook maar 2 kilo kaas per week.
Een koelkast op temperatuur houden gaat makkelijker als je kelder op de juiste temperatuur houden.
Nou is het wel weer makkelijker om de juiste luchtvochtigheid in je kelder te krijgen als in een koelkast, maar ik zou toch voor de koelkast gaan, dat werkt bij mij ook prima, maar ik maak ook maar 2 kilo kaas per week.
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Hallo Dimitri welkom.
Kelder lijkt me prima. Dat doen meer mensen. Je luchtvochtigheid is nu al ok!
En bedenk, als je kaas wat warmer ligt dan is dat geen punt, je kaas rijpt dan alleen wat sneller. En in de winter is het misschien wat kouder dan optimaal, dan rijpt je kaas wat langzamer.
Succes.
Kelder lijkt me prima. Dat doen meer mensen. Je luchtvochtigheid is nu al ok!
En bedenk, als je kaas wat warmer ligt dan is dat geen punt, je kaas rijpt dan alleen wat sneller. En in de winter is het misschien wat kouder dan optimaal, dan rijpt je kaas wat langzamer.
Succes.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Hi Marco de kelder is inderdaad groot maar wij maken ook zelf wijn en hebben onze eigen varkens (Pick Noire Gasconne) hiervan maken we hammen en worsten deze drogen in de zelfde kelder. Ik heb nu aan een kant eiken planken gemaakt en mijn eerste kaasjes zijn nu net twee weken geleden op de plank gelegd. ! Gouda jong en 1 Gouda oud en op advies van Vera heb ik Tommy witschimmelkaas gemaakt ik hoop echt dat die goed gelukt zijn. Ik zal binnen kort een foto met de kazen er op plaatsen.
Ik weet niet precies wat de risico's zijn, maar mij is afgeraden om de kaas en worst in dezelfde ruimte te laten drogen.
Dit i.v.m. de schimmels/ bacteriën die op de worst zitten.
Maar er zijn er hier vast mensen die er meer ervaring mee hebben een je er advies over kunnen geven. (Daar kan ik ook weer wat van opsteken...)
Dit i.v.m. de schimmels/ bacteriën die op de worst zitten.
Maar er zijn er hier vast mensen die er meer ervaring mee hebben een je er advies over kunnen geven. (Daar kan ik ook weer wat van opsteken...)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 2315
- Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
- Contacteer:
Die Vera toch met haar Tommetjes :wink:Dimitri schreef: op advies van Vera heb ik Tommy witschimmelkaas gemaakt ik hoop echt dat die goed gelukt zijn. Ik zal binnen kort een foto met de kazen er op plaatsen.
Die zijn ook echt heel lekker!
Denk er wel aan om ze niet al te lang op 18 graden te laten, want dan rijpen ze wel heel snel. Ik zet ze meestal al vrij vlot in de gewone koelkast en laat ze elke dag even op kamertemperatuur "buiten spelen" in de keuken.
Met worst en kaas in dezelfde ruimte heb ik geen ervaring.
Maar er zijn hier wel meer mensen die beide maken, dus die hebben vast tips.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten