Update: Wat heb jij in je kaasgrot!
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Bovenin, Gouda met pesto (3 stuks) , gewone Gouda, tuinkruiden goudaGerda schreef:Eindelijk, eindelijk,
dat ziet er beter uit!
Daaronder, links de twee kaasjes van de Belgische meeting, daarnaast bijna 5 kilo Proosdij (die hele grote dus)
daaronder 1 komijn 1 pesto Gouda 1 maal Gouda 1,7 kilo
mini kruidenkaas op de onderste, de zwarte is een 2,5 kilo proosdij, een pesto-proosdij en rechts achterin een gouda met alp cultuur.
In de bak, Brie volgens het recept van Jurgensen ( hele andere methode, minder gesmeer)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ik zie en lees allemaal mooie verhalen over de kazen in de grot.
Ik ben beginnend kaasmaakster en zit met een probleem.
Ik heb een grot gemaakt, oude koelkast en externe thermostaat. Houten snijplanken gehaald en deze goed in de olie gezet.
Ik heb op elk rek een plank liggen.
Mijn kaas is nu allemaal gecoat.
Toch is er een plank waar de kazen wit uitslaan en onder 1 van die kaasjes is dus het weer in de plank gekomen. Dit is nu al de 2de keer.
Ik merk ook dat mijn planken vochtig worden. Ik leg meestal keukenrol nog op de plank en met het draaien van de kaas vervang ik die als die nat is. Ik krijg mn kazen dus niet goed gedroogd.
Ik heb nu 1 plank even verwijderd en de kaasjes zo erin gelegd.
Wat doe ik verkeerd? Graag advies.
Oeps, krijg mij foto niet gedraaid.
Ik ben beginnend kaasmaakster en zit met een probleem.
Ik heb een grot gemaakt, oude koelkast en externe thermostaat. Houten snijplanken gehaald en deze goed in de olie gezet.
Ik heb op elk rek een plank liggen.
Mijn kaas is nu allemaal gecoat.
Toch is er een plank waar de kazen wit uitslaan en onder 1 van die kaasjes is dus het weer in de plank gekomen. Dit is nu al de 2de keer.
Ik merk ook dat mijn planken vochtig worden. Ik leg meestal keukenrol nog op de plank en met het draaien van de kaas vervang ik die als die nat is. Ik krijg mn kazen dus niet goed gedroogd.
Ik heb nu 1 plank even verwijderd en de kaasjes zo erin gelegd.
Wat doe ik verkeerd? Graag advies.
Oeps, krijg mij foto niet gedraaid.
koelkast
Hoi Rufus,
Bij een grot c.q. geconditioneerde opslagplaats is het belangrijk dat je kunt koelen en verwarmen enkel een thermostaat plaatsen is niet voldoende.
Het koelelement in je koelkast zorgt ervoor dat je kazen terug gekoeld worden maar heeft ook een negatieve eigenschap dat het veel vocht met zich mee brengt. je ziet ook wel eens hier op de site foto's waar bevroren parels aan de achterkant van de koelkast zitten.
Om toch goed te kunnen conditioneren moet er een warmtebron in je koelkast geplaats, dit kan heel eenvoudig om op marktplaats een warmte element te kopen van een waterbed.
Een goede regelaar/thermostaat is hier wel voor nodig.
Kun je kopen op internet kosten ongeveer 18 Engelse pond.
Daar heb je twee stopcontacten voor nodig een voor te verwarmen en een voor te kunnen koelen.
Als je er niet uitkomt wil ik je wel wat foto's toe sturen.
Met vriendelijke groet,
Eric
Bij een grot c.q. geconditioneerde opslagplaats is het belangrijk dat je kunt koelen en verwarmen enkel een thermostaat plaatsen is niet voldoende.
Het koelelement in je koelkast zorgt ervoor dat je kazen terug gekoeld worden maar heeft ook een negatieve eigenschap dat het veel vocht met zich mee brengt. je ziet ook wel eens hier op de site foto's waar bevroren parels aan de achterkant van de koelkast zitten.
Om toch goed te kunnen conditioneren moet er een warmtebron in je koelkast geplaats, dit kan heel eenvoudig om op marktplaats een warmte element te kopen van een waterbed.
Een goede regelaar/thermostaat is hier wel voor nodig.
Kun je kopen op internet kosten ongeveer 18 Engelse pond.
Daar heb je twee stopcontacten voor nodig een voor te verwarmen en een voor te kunnen koelen.
Als je er niet uitkomt wil ik je wel wat foto's toe sturen.
Met vriendelijke groet,
Eric
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Ik heb geen verwarming in de grot, dacht dat dat alleen was als je de grot in een te koude ruimte hebt staan?
Je schrijft dat je je planken in de olie hebt gezet. Volgens mij moet het onbewerkt hout zijn waar de kaas op ligt. Dan neemt het hout het vocht op.
Ik merk zelf wel dat de kaas die achterin ligt sneller last heeft van wat schimmel of wit uitslaat.
Wat ik doe als remedie hier tegen is als ik de kazen draai ook gelijk wat met de deur heen en weer te wapperen zodat er frisse, droge lucht in de grot komt.
Er zijn ook mensen die een ventilator uit een PC erin hebben staan voor de luchtcirculatie.
Hoop dat je er iets aan hebt. En weet je, wat witte uitslag op je kaas is geen drama, gewoon even met een droge doek of met wat keukenpapier wegpoetsen en je kaas is weer als nieuw.
Je schrijft dat je je planken in de olie hebt gezet. Volgens mij moet het onbewerkt hout zijn waar de kaas op ligt. Dan neemt het hout het vocht op.
Ik merk zelf wel dat de kaas die achterin ligt sneller last heeft van wat schimmel of wit uitslaat.
Wat ik doe als remedie hier tegen is als ik de kazen draai ook gelijk wat met de deur heen en weer te wapperen zodat er frisse, droge lucht in de grot komt.
Er zijn ook mensen die een ventilator uit een PC erin hebben staan voor de luchtcirculatie.
Hoop dat je er iets aan hebt. En weet je, wat witte uitslag op je kaas is geen drama, gewoon even met een droge doek of met wat keukenpapier wegpoetsen en je kaas is weer als nieuw.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!
Erik,
Vera heeft gelijk mbt het onbehandeld laten van de planken en het poetsen.
In de rijpingsruimtes van kaasmakerijen zie je ook alleen maar onbehandelde planken.
En kan je uitleggen hoe je de temperatuurregeling met verwarming erbij gedaan hebt? Schakelt beneden een bepaalde temperatuur de verwarming aan?
Vera heeft gelijk mbt het onbehandeld laten van de planken en het poetsen.
In de rijpingsruimtes van kaasmakerijen zie je ook alleen maar onbehandelde planken.
En kan je uitleggen hoe je de temperatuurregeling met verwarming erbij gedaan hebt? Schakelt beneden een bepaalde temperatuur de verwarming aan?
Hoi Herman,
Mijn grot staat in de schuur en s, nachts dan koelt het sterk af zeker in de winter maar ook in de zomer kan het in de nacht onder de tien graden uitkomen. En nu komt het de koeling van je ijskast heeft dan niet de mogelijkheid om te verwarmen, want daar is een koelkast niet voor gemaakt, met als gevolg dat er grote temperatuurschommelingen in je grot kunnen voorkomen.
Om dit te ondervangen heb ik een warmte thermostaat van een waterbed genomen en die onder in de grot gemonteerd.
Buiten de grot heb ik een temperatuurregelaar die je instelt op de gewenste temperatuur die de kazen nodig hebben.
Vervolgens maak je een kastje met temperatuurregelaar aan de voorkant en aan de achterkant maak je, twee stopcontacten die in verbinding staan met de temperatuurregelaar, het schema staat op internet, een stopcontact is voor de koeling van je koelkast en een is voor de verwarming in dit geval voor element van je waterbed. en je hebt nog een snoer nodig voor de voeding 220 volt en op 16 ampère.
Nu is het cirkeltje rond en kan de grot op de perfecte temperatuur gehouden worden. ik ben tot de conclusie gekomen dat de kazen rustig kunnen rijpen waardoor het probleem van schimmel aanzienlijk kleiner wordt.
Mijn grot staat in de schuur en s, nachts dan koelt het sterk af zeker in de winter maar ook in de zomer kan het in de nacht onder de tien graden uitkomen. En nu komt het de koeling van je ijskast heeft dan niet de mogelijkheid om te verwarmen, want daar is een koelkast niet voor gemaakt, met als gevolg dat er grote temperatuurschommelingen in je grot kunnen voorkomen.
Om dit te ondervangen heb ik een warmte thermostaat van een waterbed genomen en die onder in de grot gemonteerd.
Buiten de grot heb ik een temperatuurregelaar die je instelt op de gewenste temperatuur die de kazen nodig hebben.
Vervolgens maak je een kastje met temperatuurregelaar aan de voorkant en aan de achterkant maak je, twee stopcontacten die in verbinding staan met de temperatuurregelaar, het schema staat op internet, een stopcontact is voor de koeling van je koelkast en een is voor de verwarming in dit geval voor element van je waterbed. en je hebt nog een snoer nodig voor de voeding 220 volt en op 16 ampère.
Nu is het cirkeltje rond en kan de grot op de perfecte temperatuur gehouden worden. ik ben tot de conclusie gekomen dat de kazen rustig kunnen rijpen waardoor het probleem van schimmel aanzienlijk kleiner wordt.
Aha, ik had dus even niet door dat je koelkast op een onverwarmde plek stond....
Dan ontbreekt gelukkig voor mij de noodzaak om met een verwarming te gaan knutselen voor de koelkast, want deze staat op een verwarmde zolder.
Maar ik zit nog wel te denken aan een regelbare verwarming voor yoghurtbereiding e.d....
Dan ontbreekt gelukkig voor mij de noodzaak om met een verwarming te gaan knutselen voor de koelkast, want deze staat op een verwarmde zolder.
Maar ik zit nog wel te denken aan een regelbare verwarming voor yoghurtbereiding e.d....
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
Ook niet vergeten dat de kazen in een kaasmakerij in een hele grote ruimte liggen met meer afstand dan onze kazen en een luchtcirculatie regeling. Iets wat wij in onze grot niet hebben. Zeker als je nieuwe kazen hebt gemaakt is het vochtgehalte snel te hoog ( gisterenmorgen bij mij 99%) Ik veeg dan de wanden droog en zet de deur op een kier. (staat hij nu nog bij een vochtigheid van 89%)
Ik heb het probleem ook al met een onbehandelde plank gehad dus ik dat, nieuwe planken, behandelen met zonnbloem olie tot het niets meer opneemt.
Nou vanochtend weer een plank weggehaald. Kaas ruikt weer muf. Ik begin behoorlijk te balen. Straks moet ik al mn kaas weggooien. Ik leg ze nu gewoon op het rooster van de koelkast. Ik denk dat ik maar een snel zo'n vochtigheidsmeter moet aanschaffe. Of heeft iemand nog een idee wat ik verkeerd doe?
Nou vanochtend weer een plank weggehaald. Kaas ruikt weer muf. Ik begin behoorlijk te balen. Straks moet ik al mn kaas weggooien. Ik leg ze nu gewoon op het rooster van de koelkast. Ik denk dat ik maar een snel zo'n vochtigheidsmeter moet aanschaffe. Of heeft iemand nog een idee wat ik verkeerd doe?
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 1152
- Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
- Contacteer:
Wat tips, op zich moet het goed werken met een koelkast met externe thermostaat.
Zoals hierboven ook al genoemd: gebruik onbehandelde planken, hou er rekening mee dat deze nog behoorlijk kunnen uitzetten. Een centimeter moet je niet van opkijken. Onbehandeld hout kan vocht opnemen
Een beetje te koud is niet erg, liever niet maar geen ramp. In een onverwarmde ruimte kan je de koelkast op een kier laten staan, zo heb je al voldoende lucht circulatie.
Poets preventief. elke week (of zo nodig vaker) kazen afnemen met een doekje met water met een scheut azijn (mijn leermeester zegt pure azijn) Ook al is er nog geen schimmel te bekennen
allerbelangrijkste: Ik krijg de indruk dat je wrongel niet droog genoeg is afgewerkt. let op het volgende:
voldoende wei aftappen, minstens half uur roeren en wat zwaarder persen. kijk evt bij mijn recept van gouda elders op dit forum.
succes!
Zoals hierboven ook al genoemd: gebruik onbehandelde planken, hou er rekening mee dat deze nog behoorlijk kunnen uitzetten. Een centimeter moet je niet van opkijken. Onbehandeld hout kan vocht opnemen
Een beetje te koud is niet erg, liever niet maar geen ramp. In een onverwarmde ruimte kan je de koelkast op een kier laten staan, zo heb je al voldoende lucht circulatie.
Poets preventief. elke week (of zo nodig vaker) kazen afnemen met een doekje met water met een scheut azijn (mijn leermeester zegt pure azijn) Ook al is er nog geen schimmel te bekennen
allerbelangrijkste: Ik krijg de indruk dat je wrongel niet droog genoeg is afgewerkt. let op het volgende:
voldoende wei aftappen, minstens half uur roeren en wat zwaarder persen. kijk evt bij mijn recept van gouda elders op dit forum.
succes!
Begin deze maand, heb ik het kaas maken microbe ook te pakken .
Deze site heeft me veel geholpen bij het maken van men eerste kaasj.
Dus bij deze even een kleine foto van mijn mini kaasgrotje
(blijkbaar mag ik bij de eerste 2 Posts geen website url plaatsen ...)
Dus even in tekst omvormen .
Ik heb voorlopig
1x leicester liggen van 3 weken oud
1x havarti 2weken
1x cheddar 2 weken
1x wensleydale (met gedroogde cranberry's)
1x blue stilton van 3 dagen (experiment)
Deze site heeft me veel geholpen bij het maken van men eerste kaasj.
Dus bij deze even een kleine foto van mijn mini kaasgrotje
(blijkbaar mag ik bij de eerste 2 Posts geen website url plaatsen ...)
Dus even in tekst omvormen .
Ik heb voorlopig
1x leicester liggen van 3 weken oud
1x havarti 2weken
1x cheddar 2 weken
1x wensleydale (met gedroogde cranberry's)
1x blue stilton van 3 dagen (experiment)
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 3555
- Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
- Contacteer:
-
- Overjarige kaas
- Berichten: 6190
- Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
- Contacteer:
Vera,
Volgens mijn recepten boekje zou de leicester al goed zijn na 3 weken rijpen
Dus volgend weekend zal er al van geproefd worden hihi, ik kan niet wachten !
Langer ga ik hem toch niet kunnen houden aangezien ik hem niet gewaxt heb, en dat de bovenkant niet echt mooi afgewerkt is (hier en daar putjes waar schimmel in heerst)
Volgens mijn recepten boekje zou de leicester al goed zijn na 3 weken rijpen
Dus volgend weekend zal er al van geproefd worden hihi, ik kan niet wachten !
Langer ga ik hem toch niet kunnen houden aangezien ik hem niet gewaxt heb, en dat de bovenkant niet echt mooi afgewerkt is (hier en daar putjes waar schimmel in heerst)
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten