Update: Wat heb jij in je kaasgrot!

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#151 Bericht door Vera » 02-07-2015 18:39

Dat zijn van die leuke momenten....

Wat gebruik je voor boekje?
Lees net je beginpost nog even - gedroogde cranberries - we hebben met een aantal mensen getracht cranberries in kaas te verwerken. Helaas wel lekkere kaas, maar de smaak kwam niet terug in de kaas.

http://zelfkaasmaken.forum2go.nl/kaasje ... -t229.html

Als het jou wel lukt is Nils erg blij!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Iaoon89

#152 Bericht door Iaoon89 » 02-07-2015 21:04

Het was van een pakket die ik via het internet gewonnen had ( mad milly's cheese kit.

Er staan zo,n 8-tal recepten in , zie foto's

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Lisanne

#153 Bericht door Lisanne » 07-08-2015 08:42

Goh! Ik dacht dat ze die mad mily's cheesekit alleen in NZ en de US verkochten.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#154 Bericht door Vera » 14-09-2015 13:44

:D Even uit de grot om hem schoon te kunnen maken:

Afbeelding

Mooie verzameling!
Linkerrijtje van voor naar achter
Butterkäse met tuinkruiden - 8 augustus 2015
Idem met mosterd
Idem naturel
Buffelproosdij 29 augustus 2015

Midden:
Rastdorfer in koffie 1 mei 2015
Colby 5 september 2015
Idem

Rechts
Rastdorfer 20 mei 2015
Proosdij met salie 9 juli 2015
Idem oregano
Idem naturel

In seal
Fontina 1 maart 2015
Maasdammer 20 maart 2015
Jarlsberg 22 januari 2015
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#155 Bericht door Gerda » 14-09-2015 15:55

Wat een prachtig gezicht zo
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#156 Bericht door Nils » 01-11-2015 15:47

Afbeelding

Links boven ( 4 planken): Jersey kaas
daaronder: Zeewierkaas
onderste plank: hobbykazen, van links naar rechts: zeewier restkaas, herbs de Vlielande, kraailook, fenegriek, proosdij

rechter stelling: bovenste twee planken: jerseykaas
daaronder: bunkerkaas
onderste twee planken: honingklaver

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#157 Bericht door Vera » 01-11-2015 17:20

Even voor de duidelijkheid - Bunkerkaas, is dat je Goudse?
En weer die Jersey.....
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#158 Bericht door Nils » 01-11-2015 17:31

Bunkerkaas is gemaakt met een ander zuursel, Mag geen Gouda heten want het is een kantervorm.
jersey's zijn met het zelfde zuursel gemaakt alleen dan van jerseymelk, dat geeft duidelijk een andere smaak, erg lekker!

astreda

vol

#159 Bericht door astreda » 19-11-2015 11:34

Afbeelding

astreda

Re: vol

#160 Bericht door astreda » 19-11-2015 11:49

astreda schreef:Afbeelding
zoveel kriebels .,dat de grot al gauw te klein was..deze manier van stapelen .lijkt goed te gaan
dank jullie allen. blijf telkens weer nieuwe dingen ontdekken.
.eerste kaasjes goed gelukt.zoek echter nog dat ze smeuerig/zachter worden
ipv.1/4 ts.mm101 nu 1 ts. op 40 liter. of teveel wassen. ?
Volg jullie graag.en hoop in de toekomst ook een bijdrage te kunnen leveren aan dit forum. groetjes astreda

Jorieke
Belegen kaas
Berichten: 256
Lid geworden op: 27-10-2014 15:09
Contacteer:

#161 Bericht door Jorieke » 30-11-2015 13:43

Ik heb weer mooi wat kaasjes liggen:


Afbeelding

moniqie1245

#162 Bericht door moniqie1245 » 30-11-2015 20:11

Afbeelding

Vorige week mijn kaas grot binnen gekregen, een wijnkoelkastje. Meteen maar gevuld met mijn kaasjes.
Kaasje met olijf
Kaasje met Italiaanse kruiden
Kaasje met tzaziki
2 gewone goudse
1 kaasje geweekt in bokbier
Parmezaanse kaas

In mijn gewone koelkast heb ik nog 2 brie liggen.

Groetjes monique

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#163 Bericht door Vera » 30-11-2015 20:20

Leuk! Je kruidenkaasjes zijn dat allemaal Goudse?

Jorieke ook een aardige voorraad!
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

moniqie1245

#164 Bericht door moniqie1245 » 30-11-2015 20:31

Ja de kruiden kaasjes zijn allemaal goudse. Ben nog niet zo lang bezig, vanaf september maar de eerste kaasjes zijn al aangesneden en die smaakte goed :D

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#165 Bericht door Vera » 08-02-2016 17:03

Vandaag de grot en de kazen gepoetst. Moesten de kaasjes dus allemaal even in de serre wachten tot ik klaar was met de grot.
Hmm, veel kaas! Bijna 18 kilo - de schimmelkaasjes niet meegerekend.

Afbeelding

Vanavond gaat er alweer een kilootje af - voor de jarige buurman.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#166 Bericht door Agnes » 08-02-2016 17:06

Echt een kaaswinkeltje :D

Wat krijgt de buurman?

Antonie

#167 Bericht door Antonie » 08-02-2016 18:09

ziet er heel goed uit zeg Vera, wauw!!

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#168 Bericht door Vera » 08-02-2016 19:25

Dank! Het is een rijk bezit.

Buurman krijgt een jonge Havarti:


Afbeelding
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#169 Bericht door Gerda » 08-02-2016 23:14

Prachtig Vera!
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Anna
Verse kaas
Berichten: 27
Lid geworden op: 16-12-2015 14:21
Contacteer:

#170 Bericht door Anna » 08-02-2016 23:25

Wat een mooie grote voorraad!

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#171 Bericht door Jessy » 09-02-2016 12:22

Hoi Vera,

Prachtige verzameling!

Ik zie je kaasjes liggen, bollen jouw Jarslberg kaasjes al wat op? Hier nog niet zo heel veel,....
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2315
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#172 Bericht door Jouke » 09-02-2016 12:32

Mijn Jarlsberg bolt heel mooi, maar naarmate hij wat langer in de grot ligt (na die 4 weken op kamertemp) lijkt het wel of hij weer wat inzakt.
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#173 Bericht door Agnes » 09-02-2016 13:32

Die ervaring heb ik ook met de jarlsberg. Het is nu net een donut :lol:

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#174 Bericht door Vera » 09-02-2016 13:37

Ja dat heb ik dus ook al een paar keer gehad. Ik denk dat er spanning op de korst komt, barstje erin en dan ontsnapt het gas weer. Geeft niet, de smaak is steeds goed. Geimplodeerde kaas noem ik dat.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#175 Bericht door Jessy » 10-02-2016 11:08

Ok, heb idd ook wat kleine barstjes in de korst, zou logisch wezen.

K zat nog te denken dat het misschien verband kon houden met de salpeter, dat die de werking van de proninic wat teniet doet,.....

Of kan dit absoluut niet?

Verder is t hier NAT, NAT, NAT , :?

Groetjes allemaal :lol:
Say cheese :-)

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 gasten