Update: Wat heb jij in je kaasgrot!

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Bericht
Auteur
Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#26 Bericht door Elke » 03-02-2014 17:45

Wow Bert ! Wat een collectie ! Waar rijp jij je kazen ? Een zolder ? Is het daar niet te warm ?

Bert

#27 Bericht door Bert » 03-02-2014 20:27

Ik heb ze op placemats liggen. Was op zoek naar onbehandelde planken toen ik die niet kon vinden heb ik dit bedacht.
Ze liggen bij mij boven op de overloop te rijpen. Daar is het momenteel 12 graden met een vochtigheid van ongeveer 80 %. Als de buiten temperatuur straks op gaat lopen zal ik mijn kaas moeten verhuizen naar een koelere plaats. Ik zit te denken aan een afgesloten kast met planken in de schuur.

Elke
Oude kaas
Berichten: 986
Lid geworden op: 22-09-2013 17:17
Contacteer:

#28 Bericht door Elke » 03-02-2014 20:31

Vera schreef:Elke heb jij kleurstof gebruikt in je Cheddar?
ja, de gele kleurstof van brouwland.be :D

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#29 Bericht door Vera » 03-02-2014 20:35

Houten placemats Bert? Ik zag laatst van die bamboeplacemats liggen en had later spijt dat ik die niet gekocht had. Leek me ideaal om kaas op te leggen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Bert

#30 Bericht door Bert » 03-02-2014 20:56

Vera schreef:Houten placemats Bert? Ik zag laatst van die bamboeplacemats liggen en had later spijt dat ik die niet gekocht had. Leek me ideaal om kaas op te leggen.
Nee, Vera ze zijn van plastic.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#31 Bericht door Nils » 03-02-2014 21:58

Ik ben niet zo enthousiast over bamboe, erg gevoelig voor schimmel. Had daar mijn kazen ook een tijdje op liggen, maar had toen meer last dan nu

webmaster

#32 Bericht door webmaster » 04-02-2014 08:00

Bert schreef:Ik heb ze op placemats liggen. Was op zoek naar onbehandelde planken toen ik die niet kon vinden heb ik dit bedacht.
Als je op Marktplaats zoekt op "kaasplanken", dan vind je een paar aanbieders hiervan....

stef
Jong belegen kaas
Berichten: 173
Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
Contacteer:

#33 Bericht door stef » 04-02-2014 10:17

Nils schreef:Ik ben niet zo enthousiast over bamboe, erg gevoelig voor schimmel. Had daar mijn kazen ook een tijdje op liggen, maar had toen meer last dan nu
Hier zijn de meningen dan toch over verdeeld , de kaas die ik toen bij John heb gemaakt die lag bij mij ook op een bamboe plank ( 5 weken ) ik heb totaal geen schimmel gehad , ik heb toen nog de vraag gesteld aan John of dat iets met die bamboe kon te maken hebben , nu liggen mijn kazen ook op dezelfde planken en tot nu toe nog geen schimmel moeten poetsen..
Warme groeten
Stef.

I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#34 Bericht door Nils » 04-02-2014 10:47

Zo zie je maar weer, er zullen vele omstandigheden een rol spelen. Wat mij in ieder geval opviel is dat de schimmel moeilijk weg te krijgen was waar de bamboe verlijmd was. Het ene bamboe zal het andere niet zijn.

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#35 Bericht door raf » 04-02-2014 20:11

Hey

Hier zijn foto'svan de kaasgrot met inhoud, de kaasketel met de kazen van 27 jan. '14 en de keramiek kaasvormen zonder kaasdoek te gebruiken.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Mvg

Raf :D

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#36 Bericht door Vera » 04-02-2014 20:16

Fraai Raf! Leuk ook die zwarte kaasjes.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#37 Bericht door Gerda » 04-02-2014 20:28

Indrukwekkend, en die ketel! Gaaf! Hebbe.
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

raf
Jong belegen kaas
Berichten: 213
Lid geworden op: 13-07-2013 18:14
Contacteer:

#38 Bericht door raf » 04-02-2014 20:44

En als laatste : het rijpen in de kaasgrot.
In de kaasgrot is op de bodem een stuk isomo aangebracht om de koude van de onderste diepvrieskast een beetje tegen te houden.
Daarop staat een bakje water met een computerventilator bij zo blijft de R V ongeveer op 90%
En nu maar wachten en afblijven van die kaas. :lol: :lol:
Mvg
Raf

Gerda
Overjarige kaas
Berichten: 3555
Lid geworden op: 10-07-2013 14:28
Contacteer:

#39 Bericht door Gerda » 04-02-2014 20:57

..en je moet nog een poosje geduldig zijn zie ik. :wink:
CHEESE.............WHAT ELSE
Afbeelding

Marie-José

#40 Bericht door Marie-José » 04-02-2014 22:33

Jeetje, wat ziet dat er gaaf en professioneel uit!

word steeds enthousiaster.

webmaster

#41 Bericht door webmaster » 05-02-2014 08:00

Prachtige ketel Raf!

stef
Jong belegen kaas
Berichten: 173
Lid geworden op: 26-11-2013 20:05
Contacteer:

#42 Bericht door stef » 05-02-2014 12:38

Inderdaad zeer mooie kaasjes en ketel , waar komt zo een ketel vandaan Raf
Warme groeten
Stef.

I'm maybe a dreamer but I'm not the one who sleeps.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#43 Bericht door Vera » 02-03-2014 20:14

Oei, nog maar heel weinig....

3 Kleine Edammertjes - 1x naturel, 1x tuinkruiden - 1x peper en mijn parmezaan.
De Edammers sneuvelen komend weekend want dan hebben we logees, dus ik MOET!!!! nu snel kaasmaken maar wanneer??? Afbeelding

Gek, ooit werkte ik en had ik tijd te over, nu ben ik rentenier en kom tijd te kort?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#44 Bericht door webmaster » 02-03-2014 20:34

Begint juist bij mij weer wat toe te nemen: 1 Oberlander, 2 kilo en een kleintje Fenegriek en 2 kilo en een kleintje Blauwveen in de maak...
Binnenkort staat Gemberkaas op het programma.

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#45 Bericht door Vera » 02-03-2014 21:42

Hmm Gemberkaas, wat ga je maken? Ik had een Edammer met gember, die is erg goed in de smaak gevallen hier. Lees, kaasje van ca 450 gram, in een dag weg..... 's Middags op brood en de rest 's avonds bij een glaasje.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#46 Bericht door webmaster » 03-03-2014 07:37

Ik denk dat hij weer op basis van de Proosdijkaas gaat worden, daar was de vorige ook mee gedaan want dat was van een restje wrongel van de Cranberry-kaas (die Nils nog steeds niet heeft geproefd! :) ).

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#47 Bericht door Nils » 03-03-2014 16:03

Hij ligt nog steeds te wachten. Ik heb over twee weken een avondje met wat (culinaire) vrienden. Ik denk dat hij dan sneuvelt. Hoe ouder hoe beter???

webmaster

#48 Bericht door webmaster » 03-03-2014 16:52

Mmm, thuis zeggen ze wel eens tegen me: "Hoe ouder hoe gekker...."
Maar ik ben benieuwd wat jij en je culinaire vrienden er van gaan vinden.
Zit de chef van dat hotel er ook bij?

Nils
Overjarige kaas
Berichten: 1152
Lid geworden op: 11-07-2013 00:43
Contacteer:

#49 Bericht door Nils » 04-03-2014 13:03

Die kan ik hem ook nog wel even laten proeven

rudy
Jong belegen kaas
Berichten: 183
Lid geworden op: 11-11-2013 16:52
Contacteer:

techniek/materialen

#50 Bericht door rudy » 11-03-2014 15:57

Hallo kaasmakers, was even weg. een week aan zee vertoeft.

Ik heb mij een nieuwe kaasgrot aangekocht. Volledig in de PVC.

In de grot bevinden zich nu; twee blauwe Delftse, één kruidenkaasje (ui,look,enz..) één walnotenkaas-fenegriek, twee fenegriek, één stilton van 8 weken, en in de container één stilton van twee weken.
Was nog vergeten twee brandnetelkazen.

De kazen liggen op een "grenen" plank, die ik vooreerst goed ontsmet heb.

Onderaan de luchtbevochtiger. Ik denk dat ik in de bodem een gaatje zal moeten boren om het water weg te laten lopen. Van Elke heb ik ook ergens gelezen dat het anders een zwembad wordt. Nochtans staat de regelaar op het minimum. De tijdschakelaar slaat om de twee uur aan voor een half uur.

Temperatuur en luchtvochtigheid is goed.
Bij warmer weer zal ik een koelelement onderaan de grot plaatsen ( een idee van Herman).


mvg

rudy


Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 26 gasten