Update: Wat heb jij in je kaasgrot!

Plaats hier berichten over technieken en/of materialen m.b.t. het kaasmaken.
Plaats reactie
Bericht
Auteur
Jessy
Belegen kaas
Berichten: 313
Lid geworden op: 31-12-2014 11:06
Contacteer:

#176 Bericht door Jessy » 10-02-2016 11:09

propionic.,,
Say cheese :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#177 Bericht door Jouke » 10-02-2016 11:28

Ja, dat klinkt wel logisch. Ik heb inderdaad ook van die piepkleine haarscheurtjes in de korst.
Maar de kleine had dat ook en doe smaakt prima!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#178 Bericht door Vera » 10-02-2016 13:30

Ik heb even zitten zoeken en vind je suggestie een hele goeie Jessy. Salpeter vermindert de groei o.a. de van nature in melk voorkomende propionic bacterieen las ik. Hmm, ik ga de vraag bij Pieter-Jan neerleggen.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#179 Bericht door Jouke » 10-02-2016 15:05

Agnes schreef:Die ervaring heb ik ook met de jarlsberg. Het is nu net een donut :lol:
Nou, donut is het echt niet. Hij is nog wel mooi rond, maar niet meer zo bol als hij geweest is. Hij is nog steeds ZO bol dat ik hem met 1 hand niet kan oppakken. Dan glijd hij echt uit mijn hand.
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#180 Bericht door Agnes » 11-02-2016 12:11

Afbeelding
Donut

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#181 Bericht door Agnes » 11-02-2016 12:16

Afbeelding

Dit is mijn voorraad, boven in wat oud moet worden. Onderin een bakje blauw. Voor het rekje staat ook nog een bakje met witschimmel. In de keuken twee maasdammer

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#182 Bericht door Vera » 11-02-2016 12:59

Jij hebt ook een fijne voorraad liggen Agnes - die bleke kaas onderin is dat Buffel?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#183 Bericht door Agnes » 11-02-2016 14:52

Ja dat is buffel, transparante coating, de rest met geel.

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#184 Bericht door Jouke » 11-02-2016 15:16

Mooie voorraad Agnes!

Dat is inderdaad echt een soort donut :-)
Die van mij is echt nog wel rond.

Dit is wat ik op het moment nog in mijn grot heb liggen:
Afbeelding
Ongeveer van links naar rechts (zigzag van beneden naar boven):
Rastdorfer naturel, Gouda naturel, Rastdorfer met boerenkool, Proosdij, Geitengouda, Kruidengouda, Kleine rastdorfer naturel, Jarlsberg.
En in de koelkast ligt nog een Port Salut en een Valencai (maar niet zo heel lang meer, denk ik)
Afbeelding

Agnes
Belegen kaas
Berichten: 271
Lid geworden op: 20-08-2015 11:37
Contacteer:

#185 Bericht door Agnes » 11-02-2016 15:23

Die etiketten maken het wel heel mooi Jouke

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#186 Bericht door Jouke » 11-02-2016 15:30

Dankje Agnes! Ik vind het zelf ook erg leuk.
Elke keer als ik in de trapkast moet zijn, is het een genot om naar te kijken :)
Afbeelding

Siegfried

#187 Bericht door Siegfried » 12-02-2016 10:29

Ik kan alleen maar glimlachen als ik dat zie.

zonder woorden dus. :)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#188 Bericht door Vera » 12-02-2016 10:56

Leuke voorraad Jouke. Erg leuk inderdaad met je mooie etiketten.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

inne

#189 Bericht door inne » 12-02-2016 20:08

Afbeelding

Sinds gisteren hier ook een grotje...
Momenteel liggen er allemaal gewone kaasjes in.
Ze schelen nog te fel om te gaan experimenteren met andere recepten.
Wel al is een komijnen mosterdkaasje geprobeerd.

liggen nog een 6 bollekes van één kg in de pekel en 4 kleintjes te drogen.

Nelly heeft melk genoeg :-)

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#190 Bericht door Jouke » 13-02-2016 16:39

Mooie grotten met indrukwekkende inhoud!
Afbeelding

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#191 Bericht door Vera » 13-02-2016 16:45

Leuk als je je kaas gewoon in de kelder kunt laten rijpen.
Inne wat bedoel je met gewone kaasjes?
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

inne

#192 Bericht door inne » 14-02-2016 20:21

Dag Vera,

Hier in huis worden het Nilskes genoemd. Ook in logboek staan ze zo genoteerd.

Eigenlijk zijn het gewoon goudse kaasjes met af en toe een smaakje.
recept van Nils hier doorgelinkt gekregen.

Tegen manlief zijn verjaardag zou ik nog andere kaasjes willen maken maar loop beetje verloren in receptjes en productjes dus bermoed dat het dan nog goudse met eventueel extra smaakje zullen zijn.

Ik vind het geweldig hier al die fototjes te zien van die kaasjes in alle maten en kleurkes :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#193 Bericht door Vera » 14-02-2016 20:27

Dag Inne, ik snap hem... Nilskes...
Maar misschien een klein uitstapje naar een ander kaasje is toch wel leuk. Yoghurt als vervanging van thermofiele cultuur en je kunt Proosdijkaas maken bijvoorbeeld. Heb je toch weer net iets anders.

Kleurkes... wat is Vlaams toch een prachtige taal.
Ik heb al eerder vermeld, mijn ouders hadden Vlaamse vrienden. Klinkt toch liever als je hoort 'nog een glaske wijn Maria' als in het Nederlands 'nog wijn Rie'... :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

inne

#194 Bericht door inne » 14-02-2016 20:33

In mijn starters kitje zat ook cultuur om yochurt te maken denk.
Kben hier op snuffeltocht dus nu gerichte snuffeltocht.

En ja vlaams is een heel ander taaltje idd. Bij de ene komt dit al iets leuker over dan bij de andere.
Maar leuk dat jet leuk vind.
Ik hoor mijn nederlandse vrienden dan weer graag bezig.
Klinkt harder maar blijf het een geweldige taaltje vinden :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#195 Bericht door Vera » 14-02-2016 20:40

Complimenten zijn weer over en weer gewisseld!

Gewone winkelyoghurt werkt ook hoor! Hoeft niet perse zelfgemaakt te zijn.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

inne

#196 Bericht door inne » 14-02-2016 20:44

Ja het feit is dat we eu melk teveel hebben. Dus als ik nu een liter verzuur en deze in portie's invries zoals met kaaszuur.... hebben we weer een literkes melk nuttig besteed:-)

En complimentje van tijd tot tijd... altijd leuk :-)

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#197 Bericht door Vera » 14-02-2016 22:09

Ok dan mijn 'recept' voor yoghurt. Melk warmen naar ca 40 graden - fikse scheut yoghurt erbij. Goed doorroeren. Op deze temperatuur houden gedurende ca 5 uur (thermoskan) . En klaar is je yoghurt. En dan kun je steeds weer doorstarten tot je yoghurt slijmerig en echt zuur wordt. Dan overnieuw starten met winkelyoghurt.
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

webmaster

#198 Bericht door webmaster » 15-02-2016 18:50

Haha, mijn grot staat vol met het speciaaltje voor Vlieland. Maar ik zet lekker nog geen foto neer😊

Vera
Overjarige kaas
Berichten: 6190
Lid geworden op: 11-07-2013 08:57
Contacteer:

#199 Bericht door Vera » 15-02-2016 19:43

Flaaaaauuuww Herman.
Grot vol - dan hebben we wel te bikken op Vlieland. :wink:
Als ongeluk in een klein hoekje zit, dan zit geluk overal!

Jouke
Overjarige kaas
Berichten: 2313
Lid geworden op: 28-10-2014 12:22
Contacteer:

#200 Bericht door Jouke » 19-02-2016 20:39

Ik heb vandaag mijn grot uitgebreid. Extra plankje opgehangen. Nu kan ik ineens 2x zoveel kaas kwijt.
Morgen ga ik weer met 20 liter aan de slag!

Afbeelding
Afbeelding

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten